Yerli lepistes karma akvaryumum

Konusu 'Canlı Doğuran Akvaryumları' forumundadır ve Lepistesyum tarafından 21/11/19 başlatılmıştır.

  1. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Dün hiç aklımda yokken bir anda full red lepistes sahibi oldum. Forumda konusunuda görünce eski anılarım depreşti. Zamanında 7 yaşımdaydım ne akvaryumumuz vardı ne de başka bir şeyimiz. Akraba ziyaretinde gördüğüm akvaryumdan etkilenip babamdan balık istemiştim. Akrabamızda bu zehiri salmak için herhalde 1 adet kambur lepistesi poşete koyup verdi. Elimizde balıkla eve döndük ama evde akvaryum yok mecburen balığı maşrafaya koyduk :) kış günü ısıtıcısız halde tabi bir kaç gün yaşayabildi. Çocuk aklımla çok üzülmüştüm. Zaten yaşlılıktan ömrünün sonuna gelmiş olduğunu da sonradan öğrendik. Hain akraba yaşlandığı için kamburlaştığnı da söylemedi boşu boşuna o kadar üzüldüm. :)

    Sonrasında o zaman için büyük sayılabilecek cama cam bir akvaryum kurup lepistes beslemeye başladık. Sattığımız ettiğimiz de yok deli gibi çoğalıyorlar yüzlerce anaç yüzlerce yavruyu koyacak yer kalmayınca yanına bir akvaryum daha koyuyoruz. Ancak küçük bir sorun vardı. 6-8 ay sonra bir anda hastalık giriyor ölmeye başlıyorlar acilen su değiştirip 3-5 tanesini kurtarıyoruz tekrar yüzlerce üretiyoruz filan bu böyle sürdü gitti. Tabi o zamanlar ne internet var ne de bu kadar bilgi sahibi olan var kimse de bizi yönlendirmiyor. Çok sonraları anladım ki o zamanlar hiç su değiştirmediğimiz için meğer nitrat, fosfat, amonyak birikirmiş de en sonunda balıkların dayanma sınırını aşınca ölümler başlarmış.

    Bitkili olsun olmasın her akvaryumda belli aralıklarla kısmi su değişimi yapıp ortamda birikmekte olan nitratı seyreltmemiz gerekiyor. Yoksa biriken nitrat balıkların dayanma sınırını aşarsa ölümle sonuçlanıyor. Nitratın kendiliğinden sudan uzaklaşmasının tek yolu akvaryum tabanında kalın bir kum tabakası bulundurup oksijensiz ortam yaratılmasıdır. Nitratı azot gazına sadece anaerobik bakteriler çevirebiliyor. Ancak bu yönteminde garantisi yok çünkü anaerobik bakteriler çok geç oluşur ve nitratı dönüştürme hızları aerobik bakterilerin nitrat oluşturma hızından düşük olabilir.

    Lepistesler çok dayanıklı canlılar olduğu için uzun süre su değiştirilmese bile yaşayabiliyorlar ancak onlarında bir dayanma sınırı var. Arada sırada kısmi su değişimleri yapmak yararlı olacaktır.
     
    hedayse ve atamer bunu beğendi.


  2. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Merhaba

    Paylaştığınız konulara bir açıklık getirelim çünki çok önemli , yanlış anlaşılırsa sıkıntı oluşabilir

    Balıkların belli bir dayanma sınırı yoktur suda oluşabilecek en ufak bir kimyasal değişimde yada ısı faklılığından bile etkilenerek ölebilirler,çünki özellikle bitkili tanklarda nitrat zaten çoğunlukla yüksektir.

    Lepistesler çok dayanıklı canlılar değildirler çok küçük boyutlu olduklarından daha az oksijenli tanklarda daha uzun süre idare edebilirler bunun dışında tüm canlı doğuran cinsleri içinde en narini lepisteslerdir, yalnızca yerli lepistes dediğimiz melezler yer değişikliklerine transferlere ve hastalıklara karşı daha dirençlidirler ancak bu su kimyasındaki değişimlere karşı çok dayanıklı olduklarını da göstermez.

    Nitrat ın yalnızca risk oluşturan kısmı aboserbe edilmeye çalışılır, zaten tüm akvaryum dünyası kimya ve ekipman sektörü bunun üzerine yoğunlaşır çünki akvaryum dediğimiz tanklar cam çerçevelerdir biz bu çerçeveler içinde doğal ortama en yakın habitatı oluşturmaya taklit etmeye çalışıyoruz yalnızca.

    Nitratı absorbe etmek için yalnızca anerobik bakterilere değil aerobik baktetilerede ihtiyaç duyuyoruz buna mecburuz çünki oksijen tankımızdaki canlılar için olmazsa olmaz.Nitratı kendiiğinden elimine edebilecek anerobik bakterileri oksijensiz ve karanlık ortamda üretmeye çalışmak bitkili yada bitkisiz tanklar ve içinde yaşayan tüm canlıları sabote edecektir bu nedenle aerobik bakterilerlede çalışmak durumundayız sistem bunu gerektiriyor.

    Bitkili tanklarda bitkiler fotosentez için nitratı besin gibi kullanır,nitrattan önce amonyak orataya çıkıyor bu nedenle nitratı belli bir seviyede tutmak için önce amonyağı iyi absorbe edecek doğru biyolojik filtrasyona ihtiyaç vardır su değişimi ve bunun miktarı işin en kolayıdır, en baştaki yazılarımda da belirttiğim gibi tankın hacmine göre yoğun bitki ve yoğun canlı nüfusu buna nisbetle küçük tank hacmi ve yetersiz filtrasyon çok sık su değişimi ihtiyacınıda beraberinde getirir.

    O halde başa dönelim sanırım yeterince iyi ifade edemedim, lütfen tankınız için ne kadar su değişimi yapmanız gerekiyorsa yapınız bunu zaten vurguladım,her tankın kapasitesi su kimyası canlı türü sayısı ve şartları diğerinden farklıdır akvaryum hobisinde bunlar kesin yapılmalıdır şeklinde genelleme yapamayız çünki bizler biraz artık bu hobinin emeklilik noktasındaki insanlarız;) neler yaşadık neler gördük, şaka maka lise çağlarımdan bu yana 30 yıldır bu hobinin müdavimiyim..

    Kafalarda takılan ne varsa lütfen paylaşınız elimden geldiği kadar katılırım

    Saygılar
     
    Son düzenleme: 25/11/19


  3. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Yazdığım mesajı yanlış yorumlamışsınız sanırım aerobik bakterilere gerek yok diye birşey yazmadım. Azot döngüsünü baştan yazmamak için önceden yazdığım bir makalenin linkini bırakıyorum ayrıntılı bilgi almak isteyenler okuyup yararlanabilir.

    https://www.akvaryumda.com/akvaryumlarda-biyolojik-filtrasyon-ve-yeni-tank-sendromu/

    Leptosoma, Calvus, Discus, Ramirezi, vahşi betta türleri göz önüne alınınca Lepistes hassas türler arasında sayılamayacak kadar dayanıklı bir türdür. Geri kalan kısımlarda kendi düşüncelerinizdir saygı duyuyorum. Herkes kendi akvaryumunu istediği şekilde idame ettirmekte özgürdür.
     


  4. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Selam

    Mesajınızı yanlış yorumlamadım, her mesajı aynı dikkatle okuduğum gibi sizin mesajınızı da itinayla okudum ve önemli bulduğum noktalara eklemeler yaptım, dileğim benim yazdığım mesajarında aynı dikkatle okunması ve doğru idrak edilmesidir aslında.;)

    İnternet ortamında elbette forumlar herkese açık ve yaptığımız paylaşımlarda hobiye yeni başlayan herkesin anlayabileceği bir biçimde yazmak bir süre sonra gerçekten işkenceye dönüşüyor insan artık klişe tek düze başlangıç seviyesindeki paylaşımlardan sıyrılmak istiyor (giriş seviyesinde paylaşımlarla boğuşan bir sürü platform var zaten) daha düzeyli daha yararlı daha zengin paylaşımlar arıyor.

    Bu nedenle belli bir noktaya takılmayalım devam edelim umarım yeni konularla yeni dolu dolu paylaşımlarla yola devam edelim forumdan keyif alalım.

    Kolay gelsin
     


  5. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Arkadaşlar işin özeti hep de dediğimiz gibi doğasını taklit etmek ki doğasında onca m3 veya litre nasıl baz alırsak artık, suyun içinden en kötü 50 ila 100 lt suya sünni ortama alıyoruz.

    Doğada bence herşeyden önemlisi yağmur suyu ile bulundukları ortamdaki suyun tazelenme durumu var. Dikkat çekiyorum, çeşme suyu demedim çünkü çeşme suları yağmur sularına göre illaki ortamdaki suyu daha az seyreltecektir.

    Bu sebeple illaki akvaryumda taze su gerekli, oksijen gerekli.

    Bakteri için zaten tabanda oksijensiz ortamı kendileri hallediyor merak etmeye gerek yok yani.
     
    Son düzenleme: 25/11/19


  6. aymoli

    aymoli Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/03/14
    Mesajlar:
    164
    Beğenilen Mesajları:
    30
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Su değişimi yapmama olayı bitkili akvaryumlar için geçerli diye biliyordum. Şimdi yerli lepisteslerde de olduğunu öğrendiğim iyi oldu. Güzel bir konu olmuş, tecrübelerinizi bizimle paylaştığınıza çok memnun oldum.
     


  7. aymoli

    aymoli Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/03/14
    Mesajlar:
    164
    Beğenilen Mesajları:
    30
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Yani şimdi sadece eksilen suyu eklediğimizde bile sorunsuz lepistes bakabileceğiz değil mi? Bir de eklenen suyu dinlendirmek gerekecek mi?
     


  8. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Merhaba sn.üye

    Bitkili akvaryumlarda organik maddelerin suya salınımı daha yoğundur çünki hem bitkierin yenilenme ve çürüme neticesinde oluşturduğu tortu yanısıra bitkilere verilen vitaminler gübreler vs..bunlar sudaki amonyak yüzdesini artırır nitrata yol açar,bu nedenle tam tersi olarak bitkili akvaryumlarda daha fazla su değişimine ihtiyaç hasıl olur bunu önceki yazılarımda vurgulamıştım.

    Bitkisiz tanklarda da su değişimine ihtiyaç yoktur demek mümkün değildir yine çok net vurguladığım gibi tankın hacmi, balık nüfusu, yemleme sıklığı, filtrasyon kalitesi bu noktada belirleyici faktördür.Su değişimi mutlaka yapılır ancak tankın kendi şartlarına göre bunun dozu ve zamanı vardır ihtiyaca göre belirlenir bunun için deneyim ve çok iyi gözlem gereklidir, geçen haftadan bu yana bunu vurguluyorum.

    Evet su değişimi yapmak kadar tanka su eklemek de çok doğaldır elbette eklenen suyun klorunun uçmasını beklemek ağzı açık olarak en az 24 saat dinlendirmek gerekir.

    Keyifli hobiler dilerim
     


  9. fatihsahin

    fatihsahin Super Moderator

    Katılım:
    10/10/14
    Mesajlar:
    1.545
    Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Antalya
    Peki o zaman neden ben 500lt bitkili akvaryumuma nitrat ekliyorum. Amonyak testimde neden 4 yıldır amonyak tespit edemedim?

    Ofisteki 600lt chiclid akvaryumum neden her ay nitrat yükü oluyor da su değiştiriyorum.?


    Ben yaptım oldu, oluyor şeklinde bir yaklaşım maalesef hobimizin en büyük yanlışı
     
    Son düzenleme: 26/11/19


  10. aymoli

    aymoli Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/03/14
    Mesajlar:
    164
    Beğenilen Mesajları:
    30
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    @Lepistesyum merhaba tekrar

    Ben burasını anlamadım inanın, bitkili akvaryuma verilen

    Nitrat
    Fosfat
    Potasyum
    Demir
    Mikro element

    Bunlar geriye amonyağa mi dönüşüyor ?
     


  11. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Burada biraz kafa karışıklığı oluşmuş. Amonyak ta nitrat ta Azot türevidir. Bunların ana farkı bileşikteki oksijen sayısıdır. Bu sayıyı arttıran bakterilere nitrifikasyon bakterisi diyoruz. Azota bağlanan oksijen miktarı arttıkça canlılar için daha zararsız oluyor. Yani kana karışsa bile oksijen bağlayamıyor. Bu bağlamda en tehlikelisi amonyak /amonyum olarak adlandırılıyor ve kandan direk atılmalıdır. Biz bunu işeyerek yapıyoruz. Balıklar işeyemiyor sürekli solungaçlardan ozmoz yolu ile salgılıyor. Bu da suya karışıyor. Bu miktar arttıkça balığın suya amonyak salgılaması yavaşlıyor çünkü bunun olabilmesi için solungaç kanında fazla ,suda az olması gerekiyor . Aksi taktirde salınım gerçekleşmiyor ve balığın kanı Amanyak ile doluyor. Balık bu aşamada oksijensiz kalmaya başlıyor ve su yüzeyine çıkıp yoğun solungaç hareketi başlatıyor. Yüksek amonyak miktarı çaresizce balığı zehirliyor. Bitkilere gelecek olursak malesef çoğu akvaristin sandığı gibi amonyak bitkilerce kullanılamıyor. Bunun kullanılması için nitrata dönüşmesi şart. Bu yüzden ilk aşamalarda nitrat oluşturabilemek için akvaryumun bakteri yapısı oturması gerekiyor. Bu olduktan sonra yoğun bitkili akvaryumda nitrat hep düşük çıkacaktır. Amonyak ta bakterilerce yakılarak oksitlendiği ve sonuncu aşamada nitrata dönüştüğünden işlem bir döngüye girer. Hatta yetmez ve akvarist potasyum nitrat yada magnezyum nitrat eklemeye başlar. Hem potasyum hem nitrat hemde magnezyum bitkiler tarafından kullanılır. Bu maddeler kullanıldıktan sonra atık üretmez .Bitkinin kövdesinin bir parçası olur. Bir bitkinin en büyük atığı oksijen ve sudur. Çürüyen bitkiler yada strese girmiş olanlar müstesna. Önemli bir konu şu. Bitkinin amonyak oluşturabilecek bir mekanizması yok. Bunu oluşturan yine çürüyen bitkileri parçalamaya çalışan bakterilerdir.

    Bazı küçük örnekler ile konuyu pekiştirelim.
    Örnek 1 : Çiftçiler amonyağı doğrudan üre olarak toprağa gübre olarak atarlar. Bunun çalışma prensibi şu. Öncelikle henüz boş tarlaya atılır. Belli bür süre belli bir sıcaklık ve nem olduğunda topraktaki nitrifikasyon bakterileri bunu nitrata çevirir. Özellikle potasyum nitratın yasak olduğu zamanlarda kullanılır. Potasyum nitrat şeker ile karıştırılarak bomba yapımında kullanıldığından zaman zaman yasaklanıyor.

    Örnek 2 : Yeni doğan bebeklerde nitrat çok zehirleyicidir. Bir şekilde böyle bir giriş olursa bebeği öldürebilir. Bebeklerin bağırsaklarında nitratı nitrite yada amonyuma çevirebilen bakteriler var. Dolayısı ile bitksel gıdalar yüksek nitrat barındırdığından ilk 3 ay verilmez. Büyüklerde nitrat zehirlenmesi olmaz.

    Örnek 3 : Çiftçilikte nitrat doğrudan bitkiye verilebilir. Kök uygulamaları, sulama ve yaprak uygulamarı yapılmaktadır. Doğrudan verilebilmesinin nedeni bitki tarafından kolayca alınıp kullanılmasıdır.

    Bitkili olmayan ve iri balıkların yaşadığı akvaryumlarda ise amonyak deli gibi oluşur hatta bazen filtre bunu çevirmeye yetmez. Yani balık suya işiyor gibi düşünmekte hiç sakınca yoktur. Bunu çevirmek için kaliteli filtre ekipmanları gerekmektedir.

    Birçok kişi fanusta balık bakar. Ve bu balıklar çok büyük ihtimal ile 1-2 ay içinde ölür. Bunun en büyük sebebi balığın sürekli kendi dışkısı içinde yaşamasıdır. Balık büyükçe içe durum daha kötüdür.
    Elimden geldiği kadar bildiğim ölçüde birşeyler anlatmaya çalıştım .Yanlış bildiğim bilgi varsa düzeltilmesinde bir sakınca yoktur.
     
    fatihsahin, Bitkici ve hedayse bunu beğendi.


  12. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    İnanın asıl ben sizi anlamakta güçlük çekiyorum

    Kardeşim 500 litrelik tankının yapısı bitki yoğunluğu ne beslediğini nereden bilelim ? Nitrata ihtiyaç duyacak yapıda bir durum oluştuysa eklersin yani neden bahsediyorsun

    1 tek çiklet 20 lepistesten fazla su kirletir gözlemledin mi ? Su değiştirmek gerekiyorsa değiştirirsin baştan beri örneklerle tane tane yazdım nasıl okuyorsun ?

    Şu oluyorsa bu oluyorsa deyip durmuşsun ne diyorsun allah aşkına
     
    Yönetici tarafından son düzenleme: 26/11/19


  13. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Önce amonyak oluşur ve nitrata dönüşür döngü böyledir, sıvı gübreler yem kalıntıları dip pislikleri amonyak artışına sebep olur bundan bahsediyorum
     


  14. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    İnsanların yazdıklarını sırf polemiğe girmek adına cımbızla çekip aırsak manalar bambaşka yerlere gider

    Şu an akvaryumumda bulunan balık mevcudundan bahsettim samimiyetle, bunu özellikle ayarlamadım tasarlamadım,şu an 9 erkek ve 1 dişi lepistes var evet yani ne demeliydim ne yazarsam hoşunuza gidecek bunu anlayamıyorum ve bu hasmane yazı üslubundan hiç hoşlanmıyorum, bir ay sonra 9 erkek 14 dişide olması mümkündür ve en başından beri su eklemeniz gerekiyorsa kendi tankınızın şartlarına göre eklersiniz ancak genelleme yapamayız diyorum çok sarih bir dille yazıyorum ancak ısrarla aynı şekilde bir tavır sözkonusu.

    Şurada nezih bir foruma rastladım diye sevinirken soğumaya başladım

    Birbirimizi anlamamak üzerine bir niyet olacaksa çok yazık olur, bizler bu hobiye yıllarımızı verdik tesadüfen yoldan geçen insanlar değiliz bunu baştan belirtelim olurmu.
     


  15. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Tankımdaki balıkları elimden çıkardığımı ve şu an 9 erkek ve 1 dişi balık olduğunu yazdım evet neyi açıklayacağım kardeşim, hakikaten mahsusmu yapıyorsunuz siz
     


  16. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Küçük bir düzeltme yapayım, amonyak nitrite nitrit de nitrata dönüşüyor. Gübreler amonyağa dönüşemez yapıları nasıl ise öyle kalırlar. Yem kalıntıları ve balık dışkıları da bakteri düzeni yeterli ise yine dediğim gibi amonyak nitrite nitrit de nitrata dönüşüyor.

    Soğuyacak birşey yok aslında, Erkek dişi oranınız sıkıntılı görünüyor onu sormuş Fatih bey.
     


  17. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Hakan kardeşim gerçekten huzur bulduğum bir platform, ancak sorular daha sakin bir üslup la sorulursa sevinirim, yani bu şekilde bende ne oluyor durup dururken diyorum üzülüyorum ?

    Birbirimizi çok dikkatli ve gerekirse tekrar tekrar okursak eminim hiçbir anlaşmazlık ve sıkıntı çıkmayacak :) Her zaman tek doğru yoktur aynı sonucu veren benzer doğrular da yöntemlerde vardır söylediğimiz bu.

    Amonyak nitrat sıralamasına gelince bunu genel hatlarıyla özetledim, sıralamanız doğrudur.

    Lepistes cinsiyet sayısı tamamen tesadüftür ,şu an denge kuracak hiç zamanım yok zaman içinde sayı değişecektir, lepistes tanklarında üreme yoğun olduğundan her 3 aylık periyot da dişi erkek dengesi mutlaka değişir kalabalık tanklarda dişiler üzerinde sürekli bir baskı olur, bunun şu anda dışarıdan itici göründüğünün farkındayım

    Saygılar:)
     
    Son düzenleme: 25/11/19


  18. fatihsahin

    fatihsahin Super Moderator

    Katılım:
    10/10/14
    Mesajlar:
    1.545
    Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Antalya
    Neden yapayım ki? Tankın sağlığından bahsermişsiniz, erkeklerin çiftleşme isteği demişsiniz.

    Ben de bunum üzerine diyorum ki, 9 erkek 1 dişi varken normal.

    Diyorum ki, verdiğimiz gübreler amonyak oluyor imiş, biz bilemedik nece zamandır. Siz biliyor iseniz hele bize de bi anlatıverin. Neden ben 4 senedir testlerde hiç amonyak okuyamadım?

    Bir başka arkadaş demiş ki; nitratı azot gazına çevirecek anaerobik bakteri lazım, sizin tanktan nasıl çıkıyor? Demişsiniz ki gerek yok. Ben de diyorum ki 4 aydır su değiştirmeden duran tankta nitrat nasıl tanktan çıkıyor, biz de bilelim. Sump ile birlikte 850 litre civarı su içinde 3-5 anaç boy 15 te 3 4 cm chicled olan tankta neden her ay nitrat patlıyor.

    Siz diyorsunuz ki "Kardeşim nerden bileyim" uslup değiştirmeler v.s.

    Bakın oraya sayın ışık izi güzelce yazmış. Sebep, sonuç. Siz de yazın da biz de bilelim madem.
     
    Son düzenleme: 26/11/19


  19. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Akvaryuma eklednen sıvı gübreler yoğun yemleme yoğun bitki ve canlı nüfusu amonyak artışını destekler.Burada genel bir durumdan bahsediyorum sen bana kendi tanklarını anlatarak örnek verdin,konu bu.

    Sen amonyak ölçümlerinde bir fazlalığa rastlamıyorsan bu senin akvaryumunun özel şartlarıdır bakteri kültürü oturmuş biyolojik ve mekanik filtrasyon iyi işliyor demektir

    Bunu daha düzgün ve sakin bir üslupla getirebilirdin bana, yazdıklarını üslubunu bir daha gözden geçir bence

    Ne hakkımı ye nede ben senin hakkını yiyeyim olurmu

    Yani bir sıkıntı varmı , senin yaklaşımına göre tavır aldım yüksekten giren sendin

    Şimdi bu yararsız polemiğe devam edecek miyiz, ne yapalım şimdi bilemedim
     
    Son düzenleme: 25/11/19


  20. fatihsahin

    fatihsahin Super Moderator

    Katılım:
    10/10/14
    Mesajlar:
    1.545
    Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Antalya
    Ben hiçbir yerde size "sen" diye hitab etmedim. Lütfen tekrar etmeyiniz.

    Halen eklenen gübreler amonyak artırıyor diyorsunuz, bu yanlış.

    Forumda birçok yerde yanlış bilgiler vermektesiniz. Şöyle ki; Siz İstanbul'dan Hakkari'ye 150 km ile. defalarca gidip gelebiliyorsunuz diye İstanbul Hakkari arasında 150 km ile gitmenin risksiz olduğu kabul edilemez.

    Siz 4 ay su değiştirmeden balık bakıyorsanız, maalesef o balıklar çile çekiyordur. Teknik bir anlatıma girmeden sürekli ben yapıyorum oluyor şeklinde açıklamalar içerisindeniz. Ben de nasıl oluyor diyorum. Buyrunuz, anlatınız.

    Maalesef bunu doğru diye büyük bir özgüven içerisinde yazınca ve forumda yazdığınız onca yanlışı okuyunca irrite oldum.

    Örneğin bir arkadaş tds sormuş. Demişsiniz ki ne gerek o bitkilide lazım. Benim ph 6.5. Balıklar iyi.

    Hani biz mi bilemedik bu işi bunca zamandır, onu arıyorum ben. Sizin tanktan, balıkların 4 ay boyunca saldığı amonyak, bitki olmadan nasıl çıkıyor bi anlatıverin, biz de bilelim.

    Yazdığınız diğer yanlışları, o2 mi co2 mi neyi konuştuğunuzu, anaerobik bakterileri, ışıdlilerin içine düşmüş Suriyeli dul kadına dönmüş lepisteslerinizi falan geçtim.

    Anlaşılır olarak tek cümle sorayım;
    Sizin tanktan nitrat 4 ay boyunca hangi yolla çıkıyor?
     


  21. aymoli

    aymoli Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/03/14
    Mesajlar:
    164
    Beğenilen Mesajları:
    30
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay

    Kafam iyice karıştı şimdi, lütfen birisi bu soruma cevap verebilir mi? Bitkili akvaryumlara verilen yukarıda yazdığım gübreler amonyak oluyor ise tankı büslebütün yosun kaplamaz mı?

    Low-tech akvaryumlar gübre konusunda çok gübrelenmiyor ama co2 destekli tanklarda bu durum tam tersi bildiğim kadarı ile low-techlere oranla kat kat fazla hatta diyebilirim ki benim akvaryumuma verdiğim gübrenin haftalık oranının sanırım 5-6 kat fazlasıdır.

    Ben mesela 15 günde bir %50 su değiştirip (çeşme suyu) aşağıdaki oranları dozluyorum;

    Nitrat : 2ppm
    Fosfat : 0,2ppm
    potasyum: 5ppm
    demir: 0,2ppm
    Mikro element: 3ml
    Excel: 3ml - karbon desteği sağlasın diye

    Konularda gördüğüm kadarıyla bunu ben haftaya bölsem hi-tech co2 destekli bir tanka günlük veriliyor gibi bir şey. Hakan Bey de bunu ben sanki günlük veriyor gibi hatırlıyorum ki PPS pro gübreleme yöntemi de önerisinde de öyle yapmıştı.

    Hakikaten Nitrat 4 ay boyunca suda birikmiyor mu? Bakteriler mi tüketiyor, kafam allak bullak oldu !!! Barış Bey sizde de durum öyle mi yani nitrat su değiştirmeden eksileni tamamlama ile düşüyor veya önerilen 5-10ppm seviyelerine düşüyor mu?
     


  22. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Bende bitkili akvaryum bakıyorum . Cevaplarım yeterli gelirmi bilmem ama bildiğim kadarı ile yazayım.

    Öncelikle dozlamanız normal. Gayet mantıklı içerik ekliyorsunuz. co2 olmayan akvaryuma hem çok aşırı ışık verilmez hemde çok gübreleme yapılmaz. Çünkü Co2 bitkilerin en çok ihtiyaç duyduğu bileşiktir. Bitkiler karbon kaynağı olarak karbondioksit kullanır. Karbon bir bitkinin ilk ihtiyacıdır. Eklediğiniz gübreler ikinci ihtiyaçtır. Kara bitkileri bu kaynağı atmosferden sağlarken su bitkileri atmosfere temas etmediğinden sağlıklı co2 alamamaktadırlar.

    Bu doğrultuda ne kadar co2 alabildiyse o kadar başka madde tüketebileceği göz önünde bulundurarak az gübreleme yapmalısınız. O yüzden doğru gübreleme yapıyorsunuz.

    Bazı mineraller çeşme suyundan gelmektedir. Bu bakımdan çeşme suyu ile su değişimi yapan akvarist çeşme suyundan çok az yada hiç gelmeyen nitrata önem vermeli diğerlerini zaman zaman aksatmalı. Örneğin çeşme suyunda demir bulunur , potasyum bulunur.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Forumda paylaşan bir üyenin çeşme suyu değerleri..
    Bu bakımdan çeşme suyu değerlerinizi öğrenebilirseniz sizi baya masraftan kurtarır. Bazı belediyeler ayrıntılı su analizi açıklamaktadır.

    Hi tech akvaryumlarda bitkiler akvaristi yoracak kadar hızlı büyüyebilir. Örneğin Sessiflora bitkisi istilacı bir türdür. Hi tech akvaryumda baş belası gibi büyür. Işığı kapatır her yeri sarar. Balıklara yüzme alanı bırakmaz. Hi tech akvaryumlarda pek tercih edilmemesi gerekir aslında . Neyse mesele şu bu kadar hızlı büyüyen bitki suda ne var ne yok süpürür. Suyu bile tüketir. Neden mi? Bitki sudaki oksijeni elektroliz eder ve parçalar. Hidrojeni kullanıp glikoza çevirir fazla oksijen ise atılır. Bu sudan gelmektedir. Co2 deki oksijen ise glikoza katılarak besine dönüşür.

    Yukarıda fotoğrafta verilen değerler eskişehir miş. Konunun sahibinin linki:
    https://forum.akvaryumda.com/konu/eskişehirde-şebeke-suyu-değerleri.2834/#post-40940

    Bitklilerde fotosentezi öğrenmek için video:
     
    Son düzenleme: 26/11/19
    fatihsahin bunu beğendi.


  23. aymoli

    aymoli Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/03/14
    Mesajlar:
    164
    Beğenilen Mesajları:
    30
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Merhaba @ışıkizi ayrıntılı ve sade ve anlaşılır şekildeki anlatımınız için çok teşekkür ediyorum. Benim gayem evimde bir akvaryumum olsun ve balıklarım bitkiler içerisinde daha mutlu olarak yetişsinler. Aslında bitkileri sırf balıklar için tutuyorum gibi bir şey. Forumda Hakan Bey 'in ve diğer arkadaşlarımızın makalelerini okuyup Hakan Bey 'den de bitki gübrelerini aldım edindiğim bilgiler doğrultusunda gübrelemelerimi de yapıyorum.

    Su değerlerim için çok endişe etmiyorum araştırdım ama bi analize rastlayamadım, low-tech akvaryumum olduğu için şimdilik bir sorunum da yok o yüzden böyle devam edeyim diyorum.

    Bu soruma sizden gelen cevap üzere böyle bir şey olmaz olarak bilgi algılıyorum o halde Fatih Bey de zaten testler ile bunun olmayacağını doğrulamış görünüyor.
     


  24. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Amonyak, formülü NH3 olan; azot atomu ve hidrojen atomundan oluşan renksiz , keskin ve hoş olmayan kokuya sahip bir gaz bileşiğidir. OH- iyonu içermediği halde suda zayıf baz özelliği gösterir. Bir amonyak molekülü, bir azot ve üç hidrojen atomundan oluşur. Amonyak, kovalent bağlı (ametal + ametal) bir bileşiktir.
    Amonyak formülünden de anlaşılacağı üzere bunların doğrudan amonyağa dönüşme şansı yok. Azotun yani nitrojenin hidrojen ile bileşik yapması gerekir. Akvaryumda hidrojen açık halde bulunmaz . Suya bileşiktir ve sadece bitkinin bünyesinde elektroliz sayesinde bulunur.
     
    Bitkici, hedayse ve aymoli bunu beğendi.


  25. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Ben en başından da söyledim. Yönteminiz balıkları öldürür demek yanlış. Ben sadece bilgi paylaşımı yapıyorum. Bilgi genel olmalı. Eğer ben forumda su değişimine gerek yok dersem ve biri de gelip sizin şartlarınıza tabi olmadan okursa bu yanlış olur. Sizin de bildiğiniz gibi su değişimleri periyodik bir işlemdir. 200 lt akvaryumda 1 yıl su değiştirmeden 5 balık bakabilirmisniz ? Tabiki de. Peki su zamanla sertleşirmi? Tabiki de. Çünkü suyunuz eksildi ve su eklediniz. Malesef buharlaşan su sudaki tüm çözünük maddeyi akvaryumda bırakır. Yukarıda gördüğünüz eskişehir suyundaki madde miktarı kadar madde eklersiniz akvaryum ortamına. Bunun seviyesini akvarist kestirip ona göre işlem yapabilir. Sizi yadırgamak değil ki amaç foruma doğru bilgiyi aktarmak. Aslında bu kadar bilgiyi lepistes topiğine yazmaktansa yeni konu açmayı isterdim ama kısmet böyle oldu işte.
     
    Lepistesyum bunu beğendi.


  26. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa

    Tamamen saptırıyorsunuz cımbızla çekiyorsunuz aradığınız tüm cevaplar bu konunun en başından beri yeterince açıklayıcı şekilde vardı halbuki.

    Bitkili akvaryumlarda daha sık su değişimi yapmanız gerekir amonyak ve nitrat artışı çok daha fazla olur bitkisiz akvaryumlara göre, Kendi tankıma 4 aydır haftada ort.10 litre su ekliyorum ve sistem başarıyla işliyor, en önemisi biyolojik filtrasyonum son derece oturmuş ve etkili dolayısıyla nitrat sounum yok bunu altını çize çize vurgulamıştım !
    eğer su değişimi yapmamı gerektirecek bir farklılık gözlemlersem su değişimini derhal yaparım diyerek defalarca yazmıştım fakat okunmuyor tabiiki.
    Bu noktada geçen hafta eklediğim video çok net bir kanıttır aslında , izledinizmi ?

    Bitki ve balık yoğunluğu fazla olan tanklarda sıvı gübre de yoğun olarak kullanılıyorsa amonyak ve nitrat artışı daha fazla olur ! bunun neresinden nasıl polemik üretiyorsunuz ? Bu geneldir, sizin tankınızın biyolojik ve mekanik filtrasyonu başarıyla işiyorsa bundan bende memnun olurum, ama öyle bir hışımla üzerime geldinizki çok rahatsız oldum..

    Bakın yazdıklarımı nasıl ve özellikle kasıtlı olarak polemiğe dönüştürmeyi başardığınuzı tüm forum okuyor akşamdan beri

    Açıkça soruyorum ne yazmamı istiyorsunuz ?

    Ismarlama hep bilindik klişe söylemlerin biraz dışına çıkıldığında neden böyle bie tepki geliyor ? bu bizi geliştirmez köreltir, akvaryum hobisi duvarda asılı talimatlara göre yapılmaz sürekli bir değişkenlik taşır bunuda defalarca vurguladım, ama hayır diyorsunuz kaideler böyledir ve asla değişmez ??.

    Peki efendim , ancak ben yazdıklarımdan bilgimden ve deneyimimden son derece eminim.Daha fazla tekrara gerek yok gerçekten yoruldum.

    Gerçekten güzel duygularla üye olduğum bir platformda böylesine hasmane bir tutumla karşılaşmış olmaktan dolayıda şaşırdım ve çok üzüldüm.

    Suriyeli dul kadınlar ??? bakın kadınlara yönelik son derece çirkin bir üslup ve iyi bir şey yapıyormuş gibi akşamdan beri süre gelen bu garip tutum devam ediyor

    Moderatör olmanız burada her ağzınıza geleni söyleme ve yazma yetkisini size vermez, sosyal platformlar halka yani kamuoyuna mal olurlar, bu tutumla forumu sadece baltalarsınız ve bir arpa boyu yol alamazsınız bunu bir gözden geçirin derim.

    Forumda takdir ettiğim ve takdir gördüğüm Gemlikli Hüseyin Kaya beye, Hakan bey kardeşime, Işıkizi ne ve diğer tüm saygı değer üyelere en derin saygılarımı sunuyorum ve üyeliğimin iptalini istiyorum

    Üyelikten Son derece mutlu oldum gerçekten huzurlu keyifli vakit geçirdim ancak son derece üzüntülü ayrılıyorum.

    İnşallah gemlikli Hüsein Kaya Üstadımı ilk fırsatta ziyaret edeceğim, Şahsım da gemlikli sayılırım Engürücük kökenliyim ve Gemiç köyünün damadıyım, Mehmet Bolu, Asım Bolu, Nesrin Bolu, Kaya Bolu, Şükrü Bolu,Yavuz Şendaldal, Arif Şendaldal akrabalarım olurlar Hüseyin bey gemlik eşrafını mutlaka tanırlar inşallah bir sohbet imkanı buluruz.

    Saygılarımla değerli forum.. hoşçakalın
     


  27. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Barış Bey merhaba, amonyak ile ilgili düşünceniz yanlış bitkili de olsa eklenen gübre amonyak yapmaz. Canlılardan gelen amonyak döngüde nitrit ve nitrat olarak nihayet bulur.
     


  28. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Ben 25 yıldır Elektrik ve elektronik ile profesyonel anlamda uğraşıyorum Daha öncesinde staj filan da var. Başka bir forumda başka kullanıcılar ile bir dialog gelişti. Konu şöyle başladı . 40 litre akvaryuma 300 watt ısıtıcı takılırmı? Bir de Isıtıcıya harici termostat takmak mantıklımı?

    40 Litre aklvaryuma 300 watt ısıtıcı taklılır . Takarsın takılır. Ama risklidir. Bir ısıtıcıya harici termostat takılması iyidir. Çünkü benim bir akvaryumum ısıtıcı catlaması yüzünden zayi olmuş içindeki tüm balıklar haşlama olmuştu. Sebebi de ısıtıcının ısıtma gücü değil elektriğin suyu rezistans edip kahve ketılı gibi ısıtması. Bu durumda ısıtıcının kendi termostatı işe yaramadığı için su anormal sıcaklığa ulaşmış. Başka bir önlem olmadığı için durum vahim hale gelmişti. Biride iddia ediyor. Balıklar önce elektrikten çarpılır . :) Vay arkadaş dedim. Elektrik suyu ısıttıysa ısıtıcının bir kutbundan girip bir kutbundan çıkmış demektir. Elektrik mümkün olan en kısa yolu seçer. Bu durumda balık üzerinden akım geçmesi mümkün değil. Balık üzerinden akım geçirebilmek için özellikle uğraşmak lazımdır filan. Yok anlamıyor adamlar. Bunlar forum trolü olmuş bir foruma 40 000 yazı yazmış yazılar içerik olarak boş. Neyse çok iddialaştılar .Bende bekledim baya. O tellere konan kuşlar direk ızgara olması lazım neden birşey olmuyor dediğimde kafalar karıştı. Büyük hata ortaya çıkınca saldırının dozu arttı:) Nitekim bir kaç ay önce yanan halde 220 voltluk cop led armatür suya düştü elimi suya sokarak çıkarmam gerekti. Hala da hayattayım. Sürekli çarpılıyorum dalgınlıkla filan. Zaman zaman elektriği tutarak iş yapıyorum. Velhasıl her voltajın her amperin ne olduğunu ilmek ilmek bilen birine abuk sabuk konuştular. Bende sinirli bir zamana denk geldi heralde. Fena bozmuştum.

    Diyeceğim o ki siz diğer forumları görmemişsiniz. :)
     
    hedayse bunu beğendi.


  29. aymoli

    aymoli Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/03/14
    Mesajlar:
    164
    Beğenilen Mesajları:
    30
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Ufak defek yanlış anlamalar olabiliyor tabii, yazarak anlaşmak bazen güçleşiyor. İllaki bazı doğru bildiklerimiz veya doğru olarak idame ettirdiğimizi sandıklarımızda da hatalar olabiliyor.

    Gayemiz mümkün mertebe sağlıklı bitkiler ve canlılar yetiştirmek için en iyi ortamları onlara sunmak diye düşünüyorum.
     
    hedayse bunu beğendi.


  30. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Ya ben inanılmaz zorlandım ilk baştan. Ya herşeyin bir aksi fikri her bilginin bir tersi var. Doğru bilgiye ulaşmak internet ortamında zorlaştı. Google bilgi doğrudur bunu göstereyim demiyor ki. En çok aranıp en çok tıklananı sana sunuyor. Bu bağlamda yanlış öğreniyorsun. Onu düzeltmek için gene uğraşıyorsun. Olmuyor yaptığın iş işte.
     
    hedayse bunu beğendi.


Sayfayı Paylaş