Yeni Peyzaj Bitkili Akvaryumum

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve hedayse tarafından 08/01/14 başlatılmıştır.

1. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan bey budama yapmadan önce resimlerinizi bizimle paylaşırmısınız Maşallah çok güzel bitkileriniz var şöyle biraz bakıp özenelim.

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Arkadaşlar son günlerde akvaryum ile çok fazla ilgilenemiyorum sağlık sorunları nedeniyle tanka ancak gübre ekleyip fırsat bulabilirsem su değişimi yapıyorum. Doğrusu içimden gelmiyor elim varmıyor ama bir el atmam gerekecek. Fotoğraf çekmeyi unutup budama yaptım malesef artık normal hali ile resimlemeye çalışacağım.

Tank gittikçe geri geri gidiyor, siyah sakal yosunu, cladophora ve iplik/saç yosunu oluşumu fazlalaşmaya başladı. Tanka 1ml seachem ekliyorum ertesi gün saç/iplik yosunu oluşuyor, fosfat ekliyorum cladophora karşıam geliyor, nitrat versem sakal yosunları artıyor. Çok ilginçtir önlemini bulamıyorum gibi bir durum içinde akvaryum.

Bitki gelişimleri çok yavaşladı, zeytinlerin yaprakları neredeyse üst yapraklara kadar elek gibi delik delik oldu parvulalar yosundan kararmaya başladı. Dün akşam %50 su değiştirdim ve sadece potasyum verdim 15ppm bastım. Günlük yapabilirsem günlük yapamazsam gün aşırı %30 su değişimi ve ilave 10ppm potasyum ekleyerek devam edeceğim bakalım 2 haftaya rengini belli edecek bitkiler.

Bu arada 10 aylık temizlenme bekleyen dış filtremi de bir temizlemem gerek hafta sonuna bunu da sığdırmalıyım.

Velhasılkelam tanka ilgimi artırmam şart oldu, bakalım neler olacak akşam fırsatım olur ise fotoğraf çekeceğim.

Arkadaşlar sebebini buradan tam açıklayamacağım bir sağlık sorunu ile uğraşıyorum, rabbim sizlere göstermesin. İnanın tanka ilgi gösterememem bu yüzden, herkese kızarken bende bu durum içindeyim ama inşallah bu da geçecek. Sağlık söz konusu olunca gerisi teferruat oluyor.

Saygılarımla.

3. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Seni anliyorum Hakan kardeşim herşeyin başı sağlık.İnsanin sağlığı yerinde olmayinca bi sikintisi olunca akvaryummuş bitkiymis bunlari gözü görmüyor.Rabbim herkese tüm sifa bekleyen kullara sifalar versin.Gecmiş olsun. Acil şifalar dilerim.

4. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Hakan bey öncelikle çok geçmiş olsun. Sizin sağlığınız akvaryumdan çok daha önemli. İnşallah tez zamanda şifa bulursunuz.

Anlattıklarınıza göre gerek bitkilerinizin durumu gerek yosunların çeşitleri potasyum eksikliği ve fosfat fazlalığını işaret ediyor. Galiba tabanınız zayıflamaya başladı. Benim gibi haftalık 40-50 ppm potasyum dozlamaya başlamasanız bile epey bir potasyum dozlamanız gerekecek. Tabi ilk önce sudaki besin dengesizliğini gidermek lazım. Bunun içinde %60- %80 su değişimleri gerekiyor. Tabi bunun içinde yine sizin sağlığınızın yerinde olması gerekiyor. Bu aralar sadece potasyum ekleyerek devam edin bakalım sonuç ne olacak.

5. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün Bey Allah Razı olsun Allah sizlere göstermesin, sorun ailem ile ilgili ama inşallah bunu da atlatacağız.

Ergün hocam ne olduysa rotalaları kökleyip azaltıp takip eden haftasında da taban bitkilerini budadım haliyle tankın dengesi alt üst oldu. Daha da önemlisi sanırım dış filtrem artık bir nitrat deposu oldu ki uzun zamandır temizlenmemesi buna sebebiyet veriyor, bu pazara muhakkak temizlemeliyim tabi bir aksilik olmaz ise. Bu durumun bir diğer suçlusu sanırım ışıklandırmayı düzenlemem, kabloları zaten revize edecekken balastları da yüksek çıkışlı HO 24-39w lık balastlar ile değiştirip 2x21 + 2x39w T5 yaptım bitkiler her gün fotosentez yapıyorlar güzel bir 865 kodlu orjinal philips t5 aldım ışıklara bakmakta bile güçlük çekiyorum çok fark attı. Tankın ışık oranını %50 artırırken yani 80w iken 120w yaptığımda co2 miktarını artırmamam ve gübrelemeyi ayarlamamam üstüne bir de tabanı oynatıp amonyak patlamasına sebebiyet vermem hiç iyi olmadı böyle siyah sakal yosunu gibi kararıp duruyorum. :)

Taban haliyle artık beni yenile diyor ama Nisanı beklemek zorundayım havalar az ısısın hem de sular ısınsın ya değilse şofbenden yapacağım sık su değişimleri de faturaya ciddi etki ediyor.

6. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Allah size güç kuvvet versin inşallah tüm sorunlarınızı atlatırsınız.

Siz bir anda tüm dengeleri bozmuşsunuz. Rotalaları köklerken dipten bol miktarda amonyağı suya karıştırmış olmalısınız. Zaten staghorn'un bir numaralı sebebi amonyak, 2 numaralı sebebi fosfat. Su değerleriniz tamamen alt üst olmuş bu nedenle hafta sonu bir defada %80 su değişimi yapsabilirseniz çok iyi olur. Yalnız potasyumu ciddi ciddi artırma vaktiniz gelmiş. Üst yapraklarda bile delikler oluşuyorsa tabandan eskisi kadar potasyum alamadıklarına işaret ediyorlar.

7. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün Bey ilginçtir staghorn bende hiç yok cladophora ve iplik/saç yosunu az ama siyah sakal yosunu fazla ölçüde oluşuyor.
    Kafama takılan;
    1- Filtre temizliği ile bakteri oluşumunu da çökertip daha çok sıkıntı yaşarmıyım?
    2- Üstüne bir de %80 su değişimi sistemi alt üst eder mi?

Düşünüyorumda çok ilginçtir bazen ilham mı gelmiyor nedir? kendi sorunumda çözümsüz kalıyorum buna hayret ediyorum :( ...
    Sanırım sırf isteksizlik bunun sebebi...

8. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Terzi kendi söküğünü dikemezmiş bende de bir sorun olduğu zaman sizin gibi ne yapacağıma karar veremiyorum. O kadar tabanı oynattığınız halde staghorn'un olmamasına şaşırdım açıkçası. Cladophora gibi gözükenler staghorn'un yeşil hali olmasın. Aslında yosunların makro çekimlerini yapabilirseniz çok iyi olur.

Belki de potasyum eksikliği nedeniyle bitkiler büyüyemiyor ve yosunlar oluşuyor olabilir. Bu hafta filtreyi temizlemeden bol su değişimi ve potasyum dozlaması yapsanız filtreyi 1-2 hafta sonra temizleseniz nasıl olur?

Sakal yosunları da fosfat fazlası ve düşük CO2 durumunda oluşuyor. CO2 sisteminiz düzgün çalışıyor mu? Belki bir şekilde CO2 az yada düzensiz gelmiş de olabilir.

9. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    çok geçmiş olsun Hakan bey Allah insana hastalık dert verirken yanında dayanma gücü ve dermanda verir siz sağlıklı olunda hiç bir dünya malı bundan daha önemli değil. Hakan bey söylediğinize göre ne ekleseniz başka bir başka bir yosun türü oluşuyor eklediğiniz gübreleri bitkileriniz değilde yosunlar kullanıyor.

10. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Yosunlu günler...

Onur Bey çok teşekkür ederim, sağolun Rabbim sizlere göstermesin inşallah.

Ergün Bey aynen dediğiniz gibi mum dibini aydınlatamazmış misali oluyor :)...

Pazartesi ve bugün yani gün aşırı %50 civarı su değişimi yapmış oldum. Co2 konusunda da haklısınız, ışıkları %50 artırdığımda co2 miktarını da artırmalıydım yapmadım. Şu anda yaklaşık 5 gündür sn 'de 2 kabarcık gidiyor. Co2 miktarını artırdıktan sonra bitkilerdeki fotosentezde arttı bunu iyiye sayıyorum ama dengeyi tutturana kadar artık biraz uğraştıracak bakalım.

Filtre temizliği aslında debisi için hiç gerekmiyor çokta memnunun ama bir temizleyip nitrat depoluğundan kurtarayım diyorum.

Potasyum konusunda daha çmert davranmaya başladım bakalım neler olacak, su değişimi sonrası 15ppm ara günde ise 6ppm potasyum veriyorum 10 gün böyle bir devam edeyim bakalım neler olacak.

Tanktan fotoğraflar böyle;

11. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan bey akvaryumunuz yemyeşil gür bitkilerle dolu kıskanmıyor değilim akvaryuma bir nazar boncuğu alın :) benimde zeytinlerde nokta şeklinde delikler var kuruma gibi birde yeni çıkan yapraklarda form bozukluğu oluyor bazen mesela yaprağın yarısı var yarısı yok köşeleri büzülmüş gibi.

co2 sitemini nasıl kontrol ediyorsunuz otomatik kapatma açma sistemi var mı. mart ayında co2 düzeneğini kuracağım.

12. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey daha iyileri sizlerin olsun inşallah nazar etme ne olur çalış seninde olur sözünden yola çıkıp benden daha iyilerini yapabileceğinizden hiç şüphem yok ki boynuz kulağı zaten geçer her zaman :)

Co2 24 saat sürekli veriliyor, 6 kg 'lık tüpümü 19/08/2013 'te bağlamıştım maşallahı var daha gidecek gibi ki 1 yıl dayanacak sanırım en azından 10 ay gitmeli zaten hesaplamalarıma göre.

Onur Bey bir çok hobici arkadaşımızın düştüğü hatay düşüp tez canlılık yapıp gidip rsatgele bir yerden yüksek fiyata mâl etmeyin muhakkak haberleşelim. Ben bu tüpü 45 liraya almıştım :)

Tankınızda potasyum yetersizliği anlattığınız durum, haftalık su değişimi sonrası size gönderdiğim potasyum gübresini 111 gr 1 litrede çözün ve tanka 5 ppm uygulayın sıkıntı yüksek ölçüde azalacaktır.

13. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Çok sağolun hakan bey potasyumu kullanacağım. co2 için öncelikle karbonat ve limon tuzunu kullanacağım. co2 tüpleri çok pahalı fakat dolum fiyatları ekonomik aynı zamanda çevremde sanayi tüpü araştırıyorum. ama öncelikli olarak bu sistemi bir kurayım.

14. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Merakla bekliyoruz Onur Bey, tüp konusunda çelik çekme tip dikişsiz co2 yangın söndürme tüpü aldım ben maliyeti de çok düşük oluyor.

15. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan bey siz co2 tüpünü süper uyguna almışsınız, peki tüpün diğer parçaların neler akvaryuma hangi parçalar gerekli.

16. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Malzemeler ve sıralama şu şekilde bende;

Co2 Tüp >> Regülatör >> İnce Ayar vanası >> hava hortumu 50cm civarı serum setindeki damla sayacı >> akvaryuma kadar hava hortumu ve muhteşem yapımım aylardır ayarını bozmayan şırıngadan yapım difüzör...

Toplam maliyetim; Tüp 45tl + Regülatör 60tl + İnce ayar vanası 20 tl + hortum 3 tl + serum set 1 tl + şırınga ve içine makyaj pamuğu 2 tl = TOPLAM >> 131 TL

Bu maliyete sadece tüp alan arkadaşlarımızda oldu üstelik 3lt lik tüp. Bu yüzden iştişare etmekte fayda var muhakkak fayda görürüz.

İstişare ve istihare demiş Rasulullah, elhamdülillah boşuna dememiş...

17. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Hakan bey resimlerde sadece az miktarda sakal yosunu görebildim. Varsa eğer diğer yosunlar yeşil renkler arasında görülmez duruma gelmiş. Yalnız tankta ciddi manada potasyum eksikliği gözleniyor. Bitkiler öyle bir hal almış ki besin yetişmez olmuş sanırım.

Bir de tabanda sanki parvulalar lileaopsisleri bastırmış gibi gördüm. İnce yapraklı olanlar parvula değil mi?

18. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün Bey sakal haricinde de var ama tam net çıkmıyor fotoğrafta lakin en ciddisi şu anda sakal yosunu.

Bitkilerin neden bu hali aldığına hem anlam veriyorum hem veremiyorum, nitrat fosfat ve mikro element versem ters tepiyor veremiyorum şu anda sadece su değişimi ve potasyumla yürüyorum. Işık artışı sonrası co2 ve besin dengesini iyi ayarlayamamam bu sorunlara sebebiyet verdi.

Tabanda solda parvulalar, sağda lileaopsisler var idi birbirine girdiler ama bahara tankı bozduğumda parvulalardan vazgeçip lileaopsisleri tek kullanmayı düşünüyorum hem daha dolgun görünüm veriyorlar hem de parvula kadar gereksinimleri yüksek değil low-tech tankımda bile çok yavaşta olsa gelişiyorlar.

19. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey karbondioksit sistemini ne kadar süre kullana biliyorsunuz.

20. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey bu tüpü başlayalı ortalama 5 ayı geçti hatta tam olarak 5 ay 3 gün oldu. Çoğunlukla saniyede 1 kabarcık olarak verdim miktarı. Tüp 6 kg, tüpün çıkış basıncı hala 50 bar gösteriyor ki eğer tüpteki basınç azalırsa bu seviye geriye geliyor. Bir abimizin 2 kg olan tüpü saniyede 2 kabarcık ile 6 ay kullandığını biliyorum. Ben en kötü 1 yıl kullanabileceğimi tahmin ediyorum.

21. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey kullandığınız co2 sistemi bence en ekonomik olanı ömürlük sistem ve dolum yapıldığında da çok az bir ücret ödüyorsunuz.

22. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Aslında bütçesi müsait olan herkesin kullanmayı düşünmesi gereken bir düzen diye düşünüyorum. Sistemin stabil olması müdahale ve kontrol edilebilir olması çok iyi oluyor.

Gelelim akvaryumun bir haftalık güncesine;

pazartesi, çarşamba günü %50, cuma günü %80 ve pazar günü %35 su değişimi yaptım.
    Gübreleme su değişim sonrası 15 ppm, ara günlerde 8-10 ppm arası SADECE potasyum sülfat gübresi verdim.

Şuanda yosunların gelişimi neredeyse durdu, bitkilerin yeni yaprakları çok daha güzel ve iri. Diğer yandan fotosentez daha iyi durumda.
    Akşama fırsat bulabilirsem fotoğraf çekeceğim inşallah.

23. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Hakan bey yosunlardan kurtulmaya başlamanıza sevindim. Bu kadar su değişiminden sonra zaten yosunun oluşmasına neden olabilecek dengesizlik ortadan kalkmıştır. Haftalık su değişimleri ve düzenli gübreleme ile eski yosunsuz haline dönebilirsiniz inşallah.

24. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan bey co2 tüplü sistemde başta belli bir miktar para gidiyor ama değerini kaybetmiyor ileride hobiyi bıraktığınızda hiç zarar etmeden aldığınız fiyata satarsınız hiç olmadı evinizde bir yangın söndürücünüz olur :)

25. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey Rabbim 'e büyük konuşmayayım ama evimi akvaryumsuz düşünemiyorum. İllaki sabah akşam akvaryumun başına bir gideceğim bakacağım canım sıkılırsa da girip fotosentez seyrediyorum Rabbimin bir lütufu diye düşünüyorum, orada ayrı bir dünya var kudretine kurban olduğum rabbim hikmetinden sual olmaz ne kadar hoş suyun içinde bitki oksijen kabarcıkları atıyor. Can var orada hayat var...

Durdurkça dursun bir köşede, yorulsam o beni dinlendiriyor. Yordun diye kızsam low-tech yaparım 1 yıl arkama bakmam kendi kendini idare eder. Hani ne diyeyim bence kimse evindeki bu nimetten bıkmasın yorulmasın usanmasın satmasın atmasın misali hep evinde olsun.

Rabbim ömür verirse evlatlarıma da aşılıyorum hobiye onlarda devam etsinler görmeyi istiyorum. Kızım da oğlum da hevesliler mutlaka onlarda benim gibi hobiye devam ederler diye ümid ediyorum. Yaşlanınca bana torunlarım bile sorsunlar akvaryumla ilgili bir şeyler... :)

Amma anlattım sabırla okuğunuz için teşekkür ederim.

26. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Hakan abi, hobi nedeniyle çok kişiyle tanıştım ya da net üzerinden konuşma fırsatı buldum. senin hobiye yaklaşım açın sayesinde ne zaman akvaryumu kaldırıp atmayı düşünsem vazgeçiyorum ve ekstra birşeyler yapmayı istiyorum bitkilerim için.

27. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Bu Hobiyi hakan bey gibi yürüten eminim yoktur bize de aşılıyor, bende boş vakitlerimde akvaryumun başından ayrılamıyorum, hep yeni bir şeyler yapmak istiyorum daha önce iş ortamında böyleydim şimdi akvaryum olduğundan beri akvaryuma sardım :)

28. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Çok sağolun arkadaşlar hep beraber bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, önemli olan paylaşabilmek faydalı olabiliyor isek ve katkımız oluyor ise ne mutlu.

29. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Arkadaşlar uzun bir aradan sonra merhabalar, Aquabotanic bitkili akvaryum yarışmasına katılım için çektiğim fotoğrafı sizlerle paylaşmak istiyorum. Tanktaki yosun sorununu sınamak için bu hafta tam dozlama NPK yaptım sadece potasyumu fazla tuttum. Yosunlar daha ileri gitmeye başlayınca şimdi sadece potasyum ve haftada 2 defa mikroelement veriyorum. Özellikle parvula yapraklarındaki sakallar artık sakallıktan çıktı küçük top fırça haline geldiler büyüyorlar maşallah zaman geçiyor hep bebek kalmayacaklar elbet :)

Ekli Dosyalar:

30. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Resmin Büyük Hali...

Sayfayı Paylaş