Yeni Baştan Kurulum

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve zekigonlum tarafından 29/08/15 başlatılmıştır.

1. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Içeriği bu olan gubreden haftada 3 kere 5 er ml ekliyordum. Buna devam etmeli miyim?

Aydınlatma ve co2 miktarı konusunda fikirleriniz nedir?

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Mikro element devam edilebilir siz iyi gözlem edin fuzz algı olusmadıkça sorun olmaz. Co2 için kesin bir şey demek güç ben sürekli verilmesi tarafıyım bu şekilde ph dalgalanması olabilir. Ph ölçebilirmisiniz imkan var mı?

3. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Ph ölçme imkanım yok Hakan Bey ne yazıkki. Selenoid valf de var, 24 saat kullanımda valf işlevini yitiriyormuş zamanla sanırım. O yüzden süreli kullanmak durumundayım.

4. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki bey gözlemlerinizi aktarırsınız. Işıklandırma ve co2 böyle gitsin o halde haftaya tankın resmini tekrar eklerseniz kıyaslarız arada ne kadar gelişim farkı yakaladığımıza bakarız.

5. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Su değişiminde GH ayarlamak için verdiğim kalsiyum nitrattan gelen aşağı yukarı 5ppm nitrattan bahsediyorum. Sonrasında nitrat eklemiyorum. Filtre temizlediğim zaman, sonraki iki hafta nitrat döngüsü biraz bozulunca nitrat eksikliği oluyor. Filtre dolmaya başladığında bu sefer nitrat birikimi oluyor. Yaklaşık 2-3 aydır tanka potasyum nitrat ile verdiğim nitrat 10 ppm dir. Kurban bayramı öncesinden değiştirdiğim suyu iki hafta önce değiştirdim. Yanlış hatırlamıyorsam , tanktaki suyu 07 kasımda değiştirdim. Belki bir hafta öncesi de olabilir.

Aynen dediğiniz gibi, fosfat dikkat edilmesi gereken bir gübre. Fotosentez seviyesi yüksek iken haftada bir fosfat bitiyor. 1 ppm fosfat verdiğimde, tanktan gelen fosfat sürekli ek yaparak fosfatımın düşmesine uzun süre mani oluyor. Yoldan çıkan araca ESP'nin müdahale etmesi gibi düşünün. Fosfatım / nitratım düşer ise ekliyor, yükselir ise su değiştiriyorum. Su değişimi takvimim yaklaşık 5-6 aydır yok.

Bu dengeyi bulmamdaki etken ise önceden aydınlatmam 6 saat çalışıyordu. Bitkiler besin tüketemiyor, filtreden ve akvaryum içinde ayrışan besinler sürekli tankta birikime sebep oluyordu. Su değişimim sık oluyordu. 8 saate çıkardığımda, birikim ortadan kalktı. 15 günde bir birikmeye başlıyor. Bazı zamanlarda bitkilerin ortamdan çektiği elementler nedeni ile TDS geriye düşüyor. Bu aralar 9 saate çıkarsam mı diye düşünüyorum.

Yani diyeceğim o ki, bence her tankın kendine özgü bir yapısı var. Mühim olan o değerleri denk getirmek. 4 Saat aydınlatma yapan ama co2 vermeyen birisi normal dozlama yaparsa sonucu malum.

zekigonlum bunu beğendi.

6. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43

7. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki bey rotalaların acil budanmış olması gerekiyor sıklaşır ve çoğalır bu sayede

nuran44 bunu beğendi.

8. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Kısmetse budayacağım onlari Hakan bey. Dış filtre çıkışı ve difüzorun yeri nasıl? Videoda az da olsa belli oluyor, ortalara kadar geliyor kabarcıklar, tüm akvaryuma yayılıyorlar mıdır?

Yönetici tarafından son düzenleme: 20/11/15

9. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bence iyi görünüyor bu şekilde bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum su yüzeyi hareketini biraz azaltıp devam edin.

Son düzenleme: 20/11/15
    zekigonlum bunu beğendi.

10. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Lotuslar co2 geldikten sonra kendini toparlamaya başladı çok şükür sonunda. Orta arkada rotala var. Başka kırmızı bitkili eklemeye gerk var mı? Eklenirse nereye hangi bitki eklenebilir?

11. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki bey rotaları tam arka planda kullacaksanız önüne daha iri yapraklı kızıl tür olabilir mesela aromatica.

zekigonlum bunu beğendi.

12. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Fatih bey bir kaç sorum olacak:

Kalsiyum nitrat sizin kullandığınız farklı bir gübre mi?

Fotosentezi engellediği için fotosentez olmuyorsa bu birinci gösterge dersek, nitrat fazlalığını (test harici) başka hangi göstergeler ile tespit edebiliriz?

Sizin için bir sakıncası yoksa benim açımdan daha kolay ulaşılabilir olması açısından burayada gübreleme takviminizi yazip bir fotoğraf ekleyibikir misiniz?

13. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    RO suyu kullandığım için suyumda kalsiyum yok. RO suyunda GH ve KH'ım sıfır olduğundan kalsiyum nitrat, magnezyum sülfat kullanarak Gh ve Kh ayarı yapıyorum.

Test haricinde nitratın fazla olduğunu ben tespit edemedim. Sadece test ile ne kadar var olduğundan haberim oluyor.

Maalesef benim her gün veya her hafta uyduğum bir gübreleme takvimim yok, bu yüzden paylaşamayacağım. Testlere göre eksik olanı tamamlayarak ilerliyorum. Tahmin ile sadece potasyum ekliyorum. Potasyumun da bir takvimi yok. Su değiştirince bitkilerin durumuna göre toz olarak ekliyorum.

Fotoğraftan kastınız akvaryumumun fotoğrafı ise kurduğum günden bu güne gelişmelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;
    http://forum.akvaryumda.com/konu/500-lt-bitkili.805/page-18#post-23456

Son düzenleme: 22/11/15
    zekigonlum bunu beğendi.

14. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Fatih bey detaylı cevap için çok teşekkürler. Testler buradaki muadillerine oranla gerçekten çok uygunmuş. Biraz bu şekilde devam edeyimnolmazsa ben de nitrat ve fosfat testlerini t3min ederim kısmetse.

Sayfayı Paylaş