Yeni Baştan Kurulum

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve zekigonlum tarafından 29/08/15 başlatılmıştır.

1. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Demir eklemeye gerek var mı?

Bir de şu an arkada 2*39 grolux,

Önde 2*39 aquastar var. Bunların dizilimini değiştirmeye gerek var mı? Kaç flo ile kaç saat aydınlatma yapmalıyım?

2. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Bir de bitki önerilerinizi bekliyorum.

Anladığım kadarıyla gül hızlı gelişip yanlardan sürekli sürgün verdiği için peyzajlarda pek de aranan bir bitki değil. Yine cabomba da öyle galiba. O da diğer bitkilerin besinlerini kendisine çekiyor diyebilir miyiz?

Aslinda çınar da çok hoşuma gidiyor ama o da galiba biraz aç bir bitki :)

Low techte kullanabileceğim anubias harici hangi bitkileri önerirsiniz?

3. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selam zeki bey genel isiklari paylastirirsaniz verimi iyi yonde olacaktir gro aqua gro aqua gibi ilk etapta ve lowtechte malumunuz 6saat direk ile baslamak spot yosundan kacmaya ve gubre duzeninizi bitki gelisiminizi kontrol altinda tutmaniza neyin nerde eksigine iyi geldigini eklemek istedim.90gunluk programdaki uygulama hali verimi dengelemeye tank duzenli kontrole yonlendiriyor tavsiyem olabilir.

lowtech bitkilerde hightech bitkilerdeki fark gelisim hizi ve doygunluk co2deki tek fark.. edinme halinizle tankinizin gelistirebilecegi bitkileri isik gubreleme ile bitki bakimi hersekilde olur nadir ozel turle illaki co2de gelisim orantisi yuksek olmakta kendinizi kisitlamayin bazi bitkiler su sartlarina gore bile herseyiniz tamam olsada yetisemeyebiliyor hosunuza giden bitkiden bulursaniz 1.2 kok ile bakmaya calisin tanki suyu gubreyi severse zaten sizi mutlu edecektir.

4. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Zeki bey diğer gübreler ile birlikte 0.2 ppm demir gübresi de kullanmanız gerekiyor. Hakan bey sanırım yazmayı unutmuş.

Şu andaki bitki yoğunluğunuz gayet iyi. Yeni bitkiler eklemekten çok budama teknikleri üzerine yoğunlaşsanız daha iyi olur görüşündeyim.

Eğer CO2 eklemeyecekseniz haftada 2 defa örneğin Pazar ve Çarşamba günleri bu şekilde gübreleme yapabilirsiniz.

5. cepci

cepci Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    Zeki Bey tabanınız sağlam olduğu için su değişimi sonrası hemen mikro element vermeyin makro ile arasında 1 gün ara verebilir.

6. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Ibrahim bey 90 günlük program sanırım, kurulumun aydınlatmanin vs. nasil yapılacağını detaylı bir şekilde anlatan program. 90 gun bana cok uzun geliyor :) ve sanirim ancak burada biraz deneyim kazanip profesyonelllegie yaklaşınca programi takip edebilirim :)

Ergün bey yukarida yazilan dozlari hem pazar hem carsamba mi vereceğim yoksa dozu ikiye bölüp yari yari mi vereceğim?

Bu haline bitki ekleyemem yer kalmadi zaten :) Düşüncem acaba güllerin yerine farkli bir bitki mi koysam yonunde idi. P. erectus cok guzel mesela.

Simdiye kadar l. aquatica-aromatica, amazon, echinodorus varyeteleri gibi bitkileri denemistim. Nette bitkilerin fotoğraflarına ve gereksinimlerine bakıyorum ama karar vermekte zorlanıyorum. O yuzden sizin memnun kaldiginiz görselliği guzel bitkiler varsa fikir aliyim dedim.

Tavsiyenizi dikkate alacağım Cemil bey Teşekkürler

7. cepci

cepci Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    8

8. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Evet Cemil bey P.E. co2 siz zor gözüküyor ne yazik ki. Üstteki soruların cevaplarını alamadım. Bu konuda yardımcı olabilecek olan var mi?

9. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Tanka keyhole cichlid ekledim. Dipte gezindikleri için çoğu köklenmemiş bitkiyi yerinden çıkardılar. Tabanda tellere sardığım ricciaların bir kısmını mideye indirirdiler, bir kısmıni da yerinden çıkardılar :) Bu kadar yapacaklarını tahmin etmemiştim doğrusu.

Bu arada yukarıdaki mesajimda sorduğum gübreleme ve bitki önerisi ile ilgili sorularıma henüz cevap alamadım :(

10. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki Bey Ergün Bey mesajınızı fark etmedi sanırım 2 ye bölüp haftada 2 defa yaparsınız.

Farkl ıbir tür istiyorsanız low-tech te kuvvetli taban ve ışık ile yani sizin tankınızda Arcuata veya didiplis düşünebilirsiniz zaten çok benzer bitkiler arcuataya ben low-techte bakmıştım.

11. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    İkisi de gayet güzelmiş abi. Balıklar da dizaynı bozduğu için komple değiştirsem mi diye düşünüyorum peyzajı. Bu sefer ezbere iş yapmayacağım. Hatta bir kağıda bitkileri konumladıracağım yerleri çizip o şekilde dikime geçeceğim.

12. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tabanı sık sık oynatmayın bence, bu şekilde mevcutlarla veya üstüne ilavelerle küçük müdahaleler yaparak devam edin derim.

13. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Kusura bakmayın şehir dışındayım telefondan takip etmesi zor oluyor. Gerekli cevapları Hakan bey vermiş.

14. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Haklısın abi tabanı bir oynatsam büyük ihtimal ya torf yüzeye çıkar ya da nitratta aşırı artış olur (yanılmıyorsam)

15. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Estağfurullah Ergün bey. Vakit ayırıp kurulumla ilgileniyorsunuz zaten. Çok teşekkürler.

16. bemreda

bemreda Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    101
    Ödül Puanları:
    43

Zeki bey normalde tabanda kum 3-4cm değil ise hemen torf su üstüne çıkmaz. Yani kumu iyice deşelemek gerekiyor ki bunu zaten kimse yapmıyor yapmayızda suyun dengesini oldukça bozuyor.

Torf dediğimiz malzeme oldukça kuvvetli besin içeriği bulunan bir malzeme ve her kurcalamada tabandan suya salınımı hızlandırıp sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Tabandan bitkileri nasıl sökmek gerekiyor bunu ustalara bir sormak gerek :)

17. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Ben bitkilerin köklerini kumun 1-2 mm altından keserek çıkarıyorum bu şekilde tabanı mümkün olduğu kadar rahatsız etmemiş oluyorum.

18. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Ben bu iş için ince küçük bir bıçağı L şeklinde büküp, kumun altından tırpan gibi kesmeyi düşünüyorum. Ama 1,5 yıldır falan düşünüyorum :) Üşenmeyip yapan biri olursa fikir hakkı olarak bana da bir tane gönderiversin :)

19. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Kumun 1-2 mm altına inecek kadar kesilse arta kalan kısımdan da bitki yeniden uzamaz heralde :)

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bazen uzuyor ama takip edip onları da kesiyorum.

21. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43

Akvaryumun son hali bu :)

Özellikle keyholeler bütün bitkileri sökmüş.

Sol arkaki bütün güller su yüzeyine çıkmış.

Sizden ilerisi için fikir istiyorum.

Önde riccialarin olduğu yere komple sp japan koymayı,

Hindistan cevizini çıkarıp onun olduğu yere fern sarılmış yati dalı koymayı düşünüyorum kısmetse.

Ama yine sol arka boş kalacak. Oraya sağdan budanacak cabombalari koyup gülleri iki cabomba grubunun arasina mi dikeyim?

Ya da gülleri yine sol arkaya mi dikeyim?

Fotoğraftan pek belli olmasa da 3 tane baya büyük yapraklı cyrpto, 2 tane echinodorus, 3 tane de lotus var.

Bütün bu eldekileri nasil yerlestireyim?

Şu bitkileri komple.çıkarsan ya da şu şu bitkileri eklersen iyi olur diyebileceğiniz bitki var mi?

22. bemreda

Beğenilen Mesajları:
    101
    Ödül Puanları:
    43
    Zeki bey bitkiler neden su üstünde ?

23. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    İsmail bey keyholeler çok didikliyor bitkileri yerlerinden söküyorlar.

24. bemreda

Beğenilen Mesajları:
    101
    Ödül Puanları:
    43
    Balıklarınız kumları deşmeyi seven chiclid türlerinden bu yüzden bitkili akvaryum da olsa sert yapraklı kayaya kütüğe sarılan bitki türleriyle tankı donatmak daha yerinde olur diye düşünüyorum.

25. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Balıkları eklemek için biraz acele ettim açıkçası. Köklenmemiş olanları yerlerinden söküyorlar ama kumu eseledikleri için degil de biraz ürkek olduklarından :) Bazen insan görünce arkalara saklanma ihtiyacı duyuyorlar, bir anda bitkilere sürte sürte geçince kök salamamış bitkiler yerinden çıkıyor maalesef.

26. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Zeki bey o balıklar durduğu sürece bitkileri nereye dikerseniz dikin sonuç değişmez. İlk önce balıkları akvaryumdan çıkarın derim. Sonrasında bitkileri demetler halinde yan yana dikin. Eğer eksik gelen yer olursa yeni türler edinebilirsiniz.

27. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Ergun bey tavsiyenizi dikkate alarak balıkları elden çıkarmaya karar verdim. Simdi kismetse iki sey yapacağım.

1-Riccialari telden çıkarıp file yardimi ile bosta duran mangrova sabitlemeye çalışacağım. Bunun ici dry start denilen yöntem haricinde başka bir öneriniz olur mu?

2- Şimdi tele sarili riccialarin oldugu yere sp japan dikmeye başlayacağım. 8-10 yaprakli surgunler var elimde. Bunlari bu halde mi dikeyim? 2-3 yaprakli daha ufak parcalar halinde mi dikeyim? Ya da Her bir yapragi tek tek mi dikeyim?

28. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Zeki bey en güzelini yaptınız. O balıklar ile başarıya ulaşmanız mümkün değildi. Riccialar çok hızlı büyüyen ve ışık alamadığında dipten koparak su üstüne çıkan bir moss türüdür. Dry start ile de yapsanız kısa sürede büyüyüp koparak ait olduğu yere yani su üstüne çıkar. Bu nedenle riccia yerine fissidens ya da pellia kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Sp japan çok hızlı gelişen ve yayılımcı bir türdür. Bu nedenle elinizdekileri olduğu hali ile dikebilirsiniz. Kısa sürede olduğu alanı kaplayacaktır.

29. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Bir kaç değişikliğe gittim. Ön kısma bayağıdır özendiğim Sp Japanları diktim. Biraz Java fern ekledim. Aşağıya fotoğrafları ekliyorum. Sol kımı gösteren fotoğrafta kütüğe bağle fernlerin arkasında L. aquaticalar var pek belli olmuyor. Sağ kısımda da cabombaların önüne fernli yati dalı koydum. Ama sanırım o kısım biraz karışık oldu. Gülleri ise orta kısıma aldım. Fotoğraflardan görüleceği üzere 2 tane echinodorus ve 3 tane lotus bir de lotus soğanı var. Bunlara bir türlü yer bulamadım. Suyun üstünde görülen bitkileri doğal yavruluk olarak kullanıyorum.Şimdi sorulara geçiyorum :)

Sol kısıma biraz da l. aquatica eklemeli miyim?
    Çınar bitkisi de çok hoşuma gidiyor. Ona burada yer açabilir miyiz?
    Bitkilerin yerlerinde değişiklik öneriyorsanız onlara da açığım.

30. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Bir fikri olan yok mu sevgili forum üyeleri :)

Sayfayı Paylaş