Yeni Akvaryumum Dennerle scapers 35L

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve ozgur tarafından 31/08/15 başlatılmıştır.

1. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Amonyak nitrit zaten beklenen bir durum. Ilac kullandiniz. Fosfatta bu esnada artabilir. Ilavi kullanmadan once degisim yaparsaniz uygun olur. Zaten cesme suyundada yuksekti. Nitrat önemli bence o degerden emin olun.

Su degisimi haricinde mudahale yapmayin. Dedigim gibi pazar gunu son tableti atiyoruz ve yavas yavas normal tanka dogru ilerliyoruz.

2. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Nitratta şöyle sonuç çıktı. Test kitindeki iki renk arası çıktı.Umarım anlatabilmişimdir.

3. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    PH şu anda olması gerekenden yüksek. Bitkili akvaryumda uygun ph aralığı 7.0 ile 6.0 arası oluyor.
    GH - Biraz yüksek ama uygun sayılır.
    Kh - Uygun sayılır.

Ph-Kh tablosundan bakınca akvaryumda yeteri kadar çözünmüş CO2 olmadığı gözüküyor. Kh 6 iken sizin için uygun olan ph aralığı 7.1 ile 6.8 arası. Bunu sağlamak için CO2 miktarını biraz artırmayı deneyin.

Antibiyotik ile bakterileri öldürdüğünüz için amonyak seviyesinin yüksek olacağı zaten beklenen birşeydi. Amonyak çok zehirli bir bileşik olduğundan bol bol su değişimi ve çok az yemleme ile balıkları kurtarmaya çalışın.

Fosfat bu seviyede iken Nitrat sıfır olarak devam etmesin. Fosfat ile denge sağlasın diye 10 ppm nitrat ekleyin yoksa yosun sorunu olabilir.

Demir miktarı da yeterli seviyede. Bu hafta sadece potasyum, mikro element ve nitrat ekleyin. Antibiyotiği kesince daha düzgün bir gübreleme düzeni belirleriz.

4. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Ergün Bey,

Özgür Bey'in kullandığı ilacın PH'a ne yönde etkisi olduğunu bilmiyoruz. Şu an için PH mücadelesine girişmenin bence bir önemi yok. Çok yükselmesin yeter. Zaten su değişimleri ile kontrol altında olacaktır.

Yine tankta bitkilerin Nitrattan önce tercih edeceği amonyum/amonyak var iken, nitrat gübrelemek kullanılmayacak bir maddeyi tanka eklemekten başka fayda getireceğini düşünmüyorum.

Yüksek fosfat (aslında bence 1 ppm fosfat normal seviyede sayılır) kısa vadede problem yaratacağını düşünmüyorum. Pazar günü akvaryum normal seyrine doğru dönmeye başladığında, yazdığınız müdaheleleri yapmak doğru olabilir. Bence şu an için erken. Zaten kullandığı suda bulunan 1ppm fosfat, sık su değişimi programında göz ardı edilebilecek bir oran.

5. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Fatih bey nitratı tükensin diye değil nitrat ve fosfat arasındaki 10/1 oranındaki dengeyi sağlasın diye eklemesini öneriyorum. Yosunlar su kimyasına göre oluşur. Eğer ortada bir dengesizlik varsa fazla olan besini tüketen yosunlar üreyebiliyor. Bu nedenle tükenmese bile denge sağlansın diye 10 ppm nitrat eklemek önlem olarak iyi olacağını düşünüyorum.

6. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Kısa vadede 1/10 dengesizliği çok bir problem teşkil etmez. Pazartesiye kadar amonyum ile idare ederler diye düşünüyorum. Fosfat fazlası ile oluşan yosunlar, uzun süreli dengesizliklerde oluşuyor diye tecrübe ettim.

7. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Merhabalar ben yokken bayağı bir tartışma olmuş. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Çünkü iki farklı görüşler var ortada. Ama birşeyin farkına varmış oldum bu testler sonucunda.Unutmadıysanız benim küçük Nanomdada aynı sorun vardı Cyano. Kısaca bir araştırma yaptım cyano hakkında...

Alıntıdır umarım yanlış yapmıyorum...

Mavi-Yeşil Alg (Blue-Green Algae – Cyanobacteria)

Cyano = Mavi aynı zamanda Mavi yeşil alg olarak da bilinir. Akvaryumlarda bulunan çoğu türü pembemsi kırmızı rengindedir. Bu başbelası algin bir diğer ortak adıda kırmızı-balçık algidir, çünkü bu alg tıpkı bir halı gibi ve yapışkan bir hal alır. Alg vakumlamayla kolaylıkla alınabilir.
    Cyanobakter tek hücreli bir alg olup aslında bir bakteri’dir. Bu alg genellikle tek bir noktada başlar (akıntının az olduğu yerde) ve kısa sürede tankın her yerine dağılır. Tüm tek hücreli algler hızlı gelişir, fakat bu alg hepsinden hızlıdır. En uygun ortamda bu alg 20 dakika da iki katı kadar gelişebilir.
    Sebebi:

• Düşük nitrat oranı: Genellikle suyunuzdaki bütün Nitrojen/nitrat eksikliği neden olur. Bu oluşumu tetikler ve bakteriler mümkün olan her nitrojen kaynağını kullanmaya başlar
    • Yüksek organik yük: Aşırı yemleme yada yüksek organik maddeler BGA’yı tetikler.
    • Eski ışık kaynakları: Bazen floresanlar kullanılabilir ışık yaymadığı zaman olabilir. Bu bitkilerinizin bakteriler kadar güçlü olmamasına neden olabilir.
    • Düşük su sirkülasyonu: Sirkülasyon bitkili tanklarda besin kullanımında ölü nokta kalmamasının altın anahtarıdır.
    Mücadele:

• Nitrat’ı arttırın: Nitrat konsantrasyonu 5 Ppm’den zengin olmalıdır.
    • Hızlı gelişen bitkiler ekleyin: Bu alglerin besinlere erişimini engeller.
    • Karartma: Mavi Yeşil Alg ışık olmadan yaşayamaz.
    • Excel/H2O2 Tedavisi: Bir şırınga yardımıyla Excel yada Oksijenli Suyu problemli bölgeye sıkın. Sonra ölü parçaları elle temizleyin.
    • Eritrosin: Eriotrosin bir antibiyotiktir ve bunu çeyrek doz olarak kullanarak bakteri’yi öldürebilirsiniz.

Alıntıdır......

8. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Ben hiç cyano ile uğraşmak zorunda kalmadım ama hava ile temasını olabildiğince kesmek gerektiği de söyleniyordu. Nitrat eklemeyi bu makalede cyano ile mücadele için önermişler ama antibiyotik kullanıldığı için çok büyük bir önemi yok.

Ancak antibiyotiğin diğer yosunlara etkisi olmayacağı için ben dengeyi sağlamanızı tavsiye ederim. Fatih bey de oldukça eski ve tecrübeli bir hobicidir onun görüşüne de saygı duyuyorum. Atalarımız boşuna dememiş her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır diye.

9. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Ben en az 3 kez 1-1,5 ay boyunca uğraştım. Akvaryumum 35 litre falan olsaydı, balkondan aşağı atardım. Hatta bir gün böyle tekmeyi vur, yık dedi şeytan da aşağı komşuyu su basar diye yapmadım :) Çok kötü günlerdi.

Karartma denemesi (Gazete kağıdı ve alüminyum folyo ile ayrı ayrı iki kez) deneme yapsamda, gübrelemeleride türlü taklalar atsam da olmadı. Her seferinde 1-2 hafta içinde geri geldi. Bu işi bilenler o zaman aman antibiyotik kullanma, aman bakteriler ölmesin, aman şu bu derken belki bir yılımı zehir etti.

En son birisi macrol dedi. Gittim hemen aldım eczaneden, attım. 3 gün içinde hepsi bir daha gelmemek üzere kayboldu.

Gübreleme yapmayın, şu olmasın, bu olmasın demediğim ondandır. Cyano haricinde her yosunun başımın üstünde yeri var ama o lanet şey gelmesin bana :)

Hiç başka yosunmuş, diatommuş, saçmış düşünmeyin. Bir haftada hiç biri çıkmaz ortaya. Zaten bakteri şu bu derken tankın NPK değerleri viraja hızlı girmiş araba gibidir. Müdahale ederseniz kayar. Su değişimi yeter. Pazartesi normal tanka döneceğiz. Yeter ki her gün antibiyotiği kullanmış ve %30 değişim yapmış olun.

Birde zahmet olmazsa son durum nedir bi görelim. Diatom olan yerden yakın çekim olursa iyi olur.

10. cepci

cepci Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    Geçmiş olsun Özgür Bey umarım sıkıntısız atlatırsınız.

11. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Bugünkü durum böyle kayalar üzerinde yeşillenme var kahverengi yosun yok oldu..

Birde led aydınlatmanın akvaryuma olan yüksekliği iyimidir. Nasıl olmalı normalde hiçbir fikrim yok. Bazı yerlerde yazmışlar mavi ve kırmızı ışıkta olmalı içerisinde. Bu aydınlatmada öyle bişey yok benim gördüğüm düz beyaz.

Ekli Dosyalar:

12. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    DCS 60 nolu fotoğrafta sol alt köşede sanki biraz örümcek ağı gibi halen duruyor.

Aydınlatmanız hakkında bilgim yok. Bence de mavi çok olmasa da kırmızı ışığın olması gerekiyor. Aldığınız yerden bitkili akvaryumda kullanabileceğinizi teyit etseniz iyi olur.

13. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Resimde öyle çıkmış ama tankta yok göremedim ben.
    Işıklandırma ise bu linkteki 15 wattlık olanı.

Scaper's LED | Dennerle

Ekli Dosyalar:

14. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Fotoları görünce üzülmüştüm. Şimdi güzel oldu o zaman :)

Zamanında bir başka forumda vardı araştırma yapmıştım. Aşağıda, bitkilerin ışık ışınlarını emmek için kullandığı klorofil, lutein v.s. lerin emdiği ışık dalga boyları görünüyor.

Siteden okuduğuma göre bitkiler için ideal ışıklandırma diyor. Umarım haksız çıkarım ama bitkileriniz kendini çok derin suda sanıp, uzalama eğiliminde olabilirler. Yayınladığınız grafikten görüldüğü üzere, bitkilerin hiç kullanmadığı yeşil ışık oldukça yoğun verilmiş.

Kısaca bir bilgi geçeyim. Işık ışınları suya girince su tarafından emilirler. dalga boyu arttıkça, taşıdığı enerji azalır. Bu nedenle ilk emilen ışıklar kırmızıdan başlar. Deniz dibine doğru indikçe herşeyin mavi renge bürünmesi, sadece mavi ışığın ulaşabiliyor olmasındandır. Bitkiler de mavi ışığı çok alırsa, kendini derinde sanır ve uzun gövdeli ve küçük yapraklı yapı ile yukarıya uzamaya çalışır. Tam tersi kırmızı ışık alırlarsa, yüzeyde olduklarını sanıp bodur ve dolgun büyürler.

Dennerle firmasını bilmiyorum ama Almanya'da olmanızdan dolayı uyduruk bir firma olacağını sanmıyorum. Clorofil v.s.lerin hepsine hitap eden mavi dalga boyunu kullanmışlar. Büyük ihtimalle ben yanılıyorum :) Kullanın bakalım, o grafik de çok güzel bir paylaşım olmuş. LED yapacak arkadaşlara ışık tutabilir.

15. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Anladığım kadarıyla demek isteğiniz grafiğe göre mavi ışık yoğunluğu var.Bu durumda bitkiler yukarı doğru büyüme eyleminde bulunurlar demek istiyorsunuz. Bitkiler üzerindeki büyüme gözlemlediğim cubalarda yanlara doğru yayılarak büyüme oluyor.

Ekli Dosyalar:

16. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Sanırım bu araştırmaları o firma yapmıştır. Şu yosun işleri bi düzelsin, akvaryum sağlığına kavuşsun. Sonrasında yine düşünürüz. :)

Yalnız o tüy gibi olan yosunları teşhis edemedim. Fikri olan arkadaş var mı acaba?

17. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Dennerle firmasının sırf mavi renge yoğunlaşması ilginç olmuş. Zamanla yararlı mı zararlı mı görürüz. Ben diatomdan başka bir yosun göremiyorum. Ottocatlar kısa sürede kalanları da tüketerek bitkileri temizlerler.

18. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Bakın bu grafik ise Eheim firmasının.

Eheim PowerLed plants 11 Watt

Ekli Dosyalar:

19. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Demek ki bir hikmeti var. :)

20. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Merhaba arkadaşlar Sağolsun Fatih beyin önerisi ile antibiyotik uygulaması ile Syano (cyano) dan kurtuldum.
    Öğrenmek istediğim artık yavaş yavaş gübrelemeye geçeceğim. Makro ve Mikro gübreleri aynı anda mı yada aynı gündemi kullanmalıyım.
    Gübrelemeyi günlükmü yada haftalıkmı yapmalıyım.Tankın tam anlamı ile hangi gübreyi nasıl yada ne kadar harcadığını nasıl öğrenebilirim. Kısacası hergün mü test yapıcam. Düzenli bir sistemi nasıl oluşturabilirim. Netten elimdeki gübrelere göre Estimativ index programına göre hangi gübreleri ne kadar ölçüde kullanacağımı çıkardım. Onumu uygulasam şöyle alttaki gibi çıktı.
    25 litre Tank için.

Easy-life Ferro - 1,30 ml
    Fe - 0,50 ppm

Easy-life Fosfo - 6,50 ml
    PO4 -1,30 ppm
    P - 0,42 ppm
    K - 0,54 ppm

Easy-life Nitro - 1,90 ml
    NO3 -7,50 ppm
    N - 1,69 ppm
    K - 4,73 ppm

Easy-life Potasyum - 4,70 ml
    K - 7,50 ppm

Easy-life Profito - 5,20 ml ( Mikro Element)
    Fe - 0,50 ppm
    K - 1 ppm ve diğer eserler

Haftada 2-4 sefer 25 litrelik tank için sonrası %50 su değişimi yazıyor.

Sizce nasıl bu sistem...

21. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Merhaba bugünkü test sonuçları böyle çıktı.

Ph - 7,5
    gH - 10
    kH - 7,0
    NH4 + NH3 - 0,0 mg/l Amonyak
    NO2 - 0,0 mg/l Nitrit
    NO3 - 0,0 mg/l Nitrat
    PO4 - 0,0 mg/l Fosfat
    Fe - 0,1 mg/l Demir
    Cu - 0,0 mg/l Bakır

Gübreleme yaptım şu şekilde

Nitrat- 2 ml
    Fosfat - 6,5 ml
    Demir - 1,30 ml
    Potasyum - 5 ml
    Mikro Element - 5 ml

Sonrasında tekrar test yaptım.

Nitrat 10 ppm
    Fosfat 1 ppm
    Demir 0,5 ppm çıktı. Doğrumu herşey. Yarın tekrar mı test yapmalıyım. Ne kadar tükendiğini bilmem için. Yoksa ertesi gün tekrar aynı dozdamı vermeliyim

22. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Evet, şimdilik herşey doğru görünüyor. Çarşamba tekrar ölçüm yapabilirsiniz.

23. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Son durum böyle arkadaşlar. Pazar gününden beri antibiyotik vermiyorum. Bakteri kültürü eklemesi yaptım.Suyum daha netleşmedi. Su üzerinde köpüklenme hafiften oluşuyor. Bitkilerin durumu bu şekilde. Yalnız bu hızlı gelişen bitkiler bir hafta da iki katı boy verdi. Bunları ortadan makaslamı keseceğim yoksa kökten çıkarıp üst parçasını tekrardan mı dikilen.

Ekli Dosyalar:

24. cepci

cepci Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    Özgür Bey o bitkinin türü tam olarak nedir?

25. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Hiçbir fikrim yok, Akvaryumcudan hızlı gelişen bitki istedim yosunlaşma çoktu o sebepten dolayı..

26. cepci

cepci Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    Ben eledoaya benzettim ama formu biraz bozuk olduğu için aromatica olabilir diye şüpheleniyorum.

Resime yakın bakılınca eledoa biraz daha ağır basıyor. Alt tarafta sürgün patlattığı yerden makas ile kesip kestiğiniz parçayı yeniden dikebilirsiniz. Zaten çok hızlı bir tür olduğu için haftaya budarsınız, iyi bir seçim olmuş ileride bıkıp çıkartırsınız artık.

27. aymoli

aymoli Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    30
    Ödül Puanları:
    28

28. ismail

ismail Sistem Geliştirme Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    8
    Ödül Puanları:
    2
    Meslek:
    Bilgi İşlem
    Bu bitkiden benim akvaryumumda da var, gerçketen çok hızlı gelişiyor anlamıyorum bile hele su değiştirdikten sonra ertesi gün akşama bariz farkını görüyorum. Budamasına ben hiç dikkat etmiyordum demekki kumda kalanlar ondan formları bozuldu altları sarardı ama yine de yeni filizler veriyor.

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Özgür bey bu değerlerde demirin 0.2 olması gerekiyor. Bir dahaki gübrelemede demiri 0.2 ppm'e tamamlayacak kadar eklemeye çalışın. Elodea bitkisi su yüzeyine yaklaşınca ortanın biraz altından kesip atabilirsiniz.

30. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selam edodea bitkisinde yasadigim tecrube ile ekleme yapim cok olursa ve su eklenmedeki degerde nitrat az ise edodea tankta nitrati 0lar dikkat edin nitrat cabuk buyumesine sebep verdi yasadigim sehir suyu nitrat fakiri epey nereye gidiyor demistim bilginiz olsun.

Sayfayı Paylaş