YENİ KURULUM DİYELİM :)emeği geçen herkese teşekkürler

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve melihergin tarafından 07/04/14 başlatılmıştır.

1. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Benim kullandıklarım siyaha yakın bir renkte. Sizdeki kırmızı mı gözüküyor?

2. melihergin

melihergin Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    aynen siyaha yakın yani

3. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bendeki de aynı renkte ama suya katınca kısa sürede suya karışıp kayboluyor. Eğer son kullanım tarihi geçtiyse belki ondan sıkıntı yaratmıştır. İçinize sinmiyorsa başka bir demir gübresi alıp deneyebilirsiniz.

4. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Arkadaslar zeytinin en son cıkan sürgününü kesip inceledim ve resimledim.acaba ben bitki yanması mı yaşıorum yani herhangi bir besinin fazlalıgımı bu..nefret ettim bu sarı renklerden .:mad::(
    jpg.gif IMG_4223.jpg (94,1 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4227.jpg (93,7 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4229.jpg (93,8 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4232.jpg (93,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4233.jpg (92,9 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

5. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Melih bey zeytin bitkiniz çok kötü görünmüyor. Yeni sürgünler vermiş kök salmış alt yapraklarda dökülme ve delinme pek görünmüyor. Bakıldığında iyi gibi ama renk hafif sarımsı ilginç geldi acaba kullanilan floresanla alakalı olabilir mi? Bazen zeytinlerin üst yapraklarida isiktan dolayı bakır rengini alıyor.
    Benim yorumum bu bakalim diger arkadaşlar neler diyecek!!!

6. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bora hocam maalesef bitkinin sağlığı konusunda sizin kadar iyimser değilim. :)

Melih bey ilk fotoda bitki sararmış muhtemelen de kırılganlaşmaya başlamıştır. Bu fotoda aleni bir şekilde demir veya mikro element eksikliği göze çarpıyor.

Daha sonraki fotolarda alt yapraklarda delinme, yer yer sararma ve erime gözüküyor. Muhtemelen dökülmeler de vardır. Bu da makro elementlerde potasyum ve nitrat eksikliğine işaret ediyor. Eğer yapraklara dökülmeler varsa fosfat da eksik geliyor demektir.

Şu andaki mevcut gübreleme düzeniniz nedir? Bu gübreleme düzenini ne kadar zamandır uguluyorsunuz ve bu düzene geçtikten sonra bitkilerde daha iyiye ya da daha kötüye gidiş bulunuyor mu?

7. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    250 litre için 2 günde bir uyguladıgım gübreleme dozajı.

potsyum : 10 ppm (50ml) NPK
    nitrat :10 ppm (50ml) NPK
    fosfat : 1ppm (50ml) NPK
    demir : 2 ml (qgua fe reeflowers )
    mikro element : 2 ml (seachem)
    iki hafta oldu sanırım bu sisteme geceli daha önce dozaj bunun yarısı kadardı.sıkıntı hemen hemen aynı idi.İyi olan mikralar biraz gelişti zemin bitkileri köklendi ve yana fliz verdi fakat yukarı cıkayım havası yok.eladolar alttan yeni sürgün verdi yeni sürgünler cok parlak güzel ama onlarda bir haftaya kalmaz sararır.devamlı olan bu zaten cıkıyo eriyo yada sararıyor.bukadar nitrat verdiğim halde balıklar hiç sıkıntı yapmadı vdede su üstü mercimegi nitratla beslenir diye biliyorum onlarda da fazla gelişim yok.camlarda tek tük yeşil nokta gördüm ,bu da fosfat ver diyor ama verdiğim bunca gübre nereye gidiyor adam akıllı bitki de yok akvaryumda gübre yetmez diyesin :(

8. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey anlaşılan düzenli CO2 ve yüksek ışık miktarınıza göre kullandığınız potasyum ve nitrat yetersiz geliyor. Fosfatı 0.5 ppm yazmak isterken yanlışlıkla mı 5 ppm yazdınız?

Demir diğer gübrelere oranla fazla, mikro element ise diğer gübrelere oranla normale yakın duruyor.

Daha önce paylaştığım ve uygulayıp memnun kaldığım gübrelemeyi 1-2 hafta birebir uygular mısınız? Düzelme olacağını ya da sorunların azalacağını düşünüyorum.

http://forum.akvaryumda.com/bitkili...gi-gecen-herkese-tesekkurler-20.html#post4955

9. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    çok özür dilerim yanlış yazmışım düzenleme yaptım. zaten sizin verdiğiniz düzene uyuyorum şu an yanlış birsey mi var

10. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Ergün hocam bitki konusunda daha deneyimli ve bilgilidir. Sizin söyledikleriniz geçerlidir. Ben telden girdigim için cok detaylı göremiyorum gorebildigim kadariyla bu sekilde yorum yaptım.
    Saygilar.

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tankınızın 200 litre su aldığını düşünerek hesaplama yaptım.

James' Planted Tank - Dosing Calculator

50 ml Potasyum: 12.35 ppm
    50 ml nitrat: 12.49 ppm
    50 ml fosfat: 1.22 ppm
    Demir:0.2 ppm

Çok ilginç tüm değerler olması gereken düzeyde gözüküyor. Sadece mikro elementi olması gerekenin yarısı kadar veriyorsunuz. Bir de mikro elementi 4-5 ml gibi dozlayarak sonuçları paylaşır mısınız? Bitkilerdeki minimum kuralı gereği bir besin tamamen bittiğinde bitki diğer besinleri de kullanamıyor. Bu nedenle tüm değerler uygun olmasına rağmen bitkiler mevcut gübreleri kullanamıyor olabilir.

Hesaplama için aşağıdaki linki kullandım.
    James' Planted Tank - Dosing Calculator

Bora hocam estağfurullah siz de en az benim kadar deneyimlisiniz. Sizin fikirlerinize de çok önem veriyorum.

12. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    250 hocam yazdım konu basına :)suyu hesaplayarak koydum akvaryuma tartarak diyeyim hatta tam 250 lt

13. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey valla helal olsun o kadar suyu tartıp hesap etmek kolay değil. Tartarak tamı tamına hesapladıysanız değerleriniz de tamı tamına demektir. Bu değerlere göre demir %25 eksik gibi olsa da onu mikro elementten gelen demir kapatabilir. Yine de bu durum içinize sinmezse 2.5 ml şeklinde ekleyebilirsiniz.

Bu durumda sadece mikro element eksik gibi gözüküyor. Onu da uygun doza çıkarıp bir kaç hafta deneme yapın bakalım. Tüm değerler olması gerektiği düzeyde olduğu halde aynı sorunlar devam ederse artık tüm enerjinizi su sertliğini düşürme konusunda harcamanız gerekir. Ama ben mikro elementi artırmanız durumunda gelişme yaşanacağı konusunda umutluyum.

14. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    bu mango kökümüdür nedir onlara mosları sarmıstım sanırım moslar alttan cürüme yaptı kıpırdadıkca suyu bozuyo galiba şu an başka suçlu görünmüyor.çünki biraz berraklık sorunu da var bunu moslara baglıyorum altlarında cok pislik birikiyor torf gibi oynatınca ortalık dagılıyor .kütüklerden dolayı balık pislikleri falanda takılıyor yani zeminde döngü biraz az gibi peyzajı degiştirebilirim bu yüzden.sizce sorun bundan kaynaklanabilirmi

15. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tam tersi balık pislikleri ve tortular doğal döngünün daha sağlıklı işlemesini sağlar. Suyun rengi çok net değilse ya yeşil su oluşma riski vardır ya da azot döngüsünde sorun vardır.

Yalnız bitki yaprakları çürümeye başladıysa akvaryuma kontrolsüz besin salınımı yaptığından sıkıntı çıkarabilirler. Eğer mosslarda büyük bir çürüme yoksa sorunun onlardan kaynaklanmadığını düşünüyorum. Şu anda sadece mikro element eksik gözüküyor onu da tam doz verip çıkacak sonuca göre bir yol çizmek lazım. Aslında en büyük sorun suyunuzun çok sert olması.

16. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Suclunun birisini buldum galiba en son eklediğim kayaları test ettiğimde köpürmemişti şimdi çıkardım ve denedim ev duman oldu . Neden ilk seferinde olmadı böyle birsey. Bütün hepsini çıkardım hageni de denedim olmadı . Birkaç değişik çakıl var içinde karışmıs galiba kuma hepsini tektek test edecegim artık. Sorun benim suda. Çesme suyuda fena değil ölçümleri yarın paylasırım

17. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Valla Melih bey size hayranım herşeyi hesaplı kontrollü titizlenerek gayet güzel yaptınız ve yapıyorsunuzda ama nedense olmuyor bişeyler yolunda gitmiyor. Çok ilginç bir durum var.Ama suçlunun birini bulmanıza sevindim. İnş. tüm suçluları bulursunuz. :)
    Yakında tüm suclular yakalandıktan sonra harika bir tank olacak işi bu sayede çözdünüz siz :)

18. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Aslında hırs yaptım ondan bu uğraslar:) olmadı ya birtürlü ,. Belkide olursa ben bırakacagım kimbilir . Böyle ucundan ucundan arızalar beni daha cok bagladı . Bir dünya masraf yaptım onu al bunu al derken.hepimizin bir bütcesi var sonucta beni sarstı baya bu iş acıkcası . Napalım bu saatten sonra öylede böyle de olacak bu iş. Ama çevremdeki balıkcıların hepsi su sartlarından şikayetci malesef bizim suyumuz sert herkes ugrasıyor, benim gibi yuvarlanarak yürütüyolar. Bugün birde co2 nin çözülmediğini ögrendim arkadaş çözülmüyor co2 suda sorun var dedi

19. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey suçlulardan birisini iyi yakalamışsınız. Kullanmış olduğunuz kaya ağırlıklı tasarımında bu durumda etkisi olabilir. Belli bir kısmı köpürmeyen kayanın belli bir kısmı köpürebiliyor. Bu nedenle daha önce test ettiğinizde gözden kaçırmış olabilirsiniz. Bu benim için de geçerli. Belki ben de bu yüzden bir sürü sorun yaşadım. Yeni peyzaja geçerken kayaları tamamen çıkarmayı düşünüyorum. İnşallah benim su sertliği sorunlarım da sona erer.

CO2'nin çözülmediğini nasıl anladınız?

20. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Gözle takip etti kabarcıkları gece gündüz acık oldugu halde balıklar hiç etkilenmiyormu su üstüne cıkarlar normalde dedi bende hiç olmadı balıklar gayet mutlu. Birde kabarcıklar akvaryumda bayabi bi geziniyo. Belli yani bi sorun oldugu. Tamamen su kalitesinden dedi

21. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey arkadaşınız sanırım yanlış biliyor CO2 kabarcıkları suda tamamen çözünmez zaten. Difüzörler ince parçalara ayırır bir süre akvaryumun içinde dolaşır en sonunda da su üstüne çıkarlar. %100 çözebilen tek sistem vortex sistemidir. Onu da ancak İsta max mix reaktör ile sağlayabilirsiniz.

CO2 ve O2 suda ayrı ayrı çözünebildiği için balıklar sudaki CO2 oranından hiç etkilenmezler. Suda yeteri kadar O2 bulunuyorsa balıklar su yüzeyine çıkmazlar. Elinizde ph ve kh testleri varsa veya suyunuzu test ettirebiliyorsanız ancak o zaman sudaki CO2 miktarını kesin olarak öğrenebilirsiniz.

Bende 1.5 yıldır 24 saat CO2 veriyorum bunun 1 yılı da dıy vortex sistemi ile %100 çözünme sağlayarak oldu ancak balıklarımda su yüzeyine çıkma gibi durum hiç olmadı. Çünkü filtrenin su çıkışını su yüzeyine paralel şekilde verip hafif bir dalgalanma yaratarak sürekli O2 girişi sağlıyorum.

22. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Biraz manzara çekeyim dedim

jpg.gif IMG_4286.jpg (98,2 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4284.jpg (99,2 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4283.jpg (101,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4282.jpg (99,5 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4260.jpg (93,8 KB (Kilobyte))
    ELİMİ MINCIKLAMALARI HOŞUMA GİDİYOR

Ekli Dosyalar:

23. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Masallah Melih bey mosslar ve baliklar çok sağlıklı görünüyor.

24. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey maşallah çok harika görüntüler yakalamışsınız. 2. fotoda bir kısmı gözüken bıyıklı canlının adı nedir?

25. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    teşekkürler bora,ergün bey ya o balık büyümez dedi kocaman oldu .:)ters yüzen çöpçü harika rengi ve yüzgeçleri var.üst yüzgecü kendinden büyük.çok utangaç bütün balıklar benle hasır neşir ,bu hep saklanır. günde bir defa görüyorum desem yeri ,bazen çıkmıyo öldü sanıyorum bişeyin altında.mosun içinde bir dünya karides var resimde onları fazla netleyemedim bitanesi görünüyor :)nazar degmesin ama 100 den fazla karides oldu hala ürüyorlar rillilerle kırma karidesler de olmuş.onlarıda resmlemeye calısırım.artık karideslerimde alıştılar beni görünce orta boşluktaki alanda yem bekliyolar.

26. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    bugün ki su değerlerim beni şaşırttı
    akvaryumda ki su degerleri: eklemeden önceki su degeri
    no2 :25 ------- no2 :1
    no3 :0 ------- no3 :0
    gh :21 ------- gh :14--16 arası
    kh :10--16 arası ------- kh :10--12 arası
    ph :7.4 ------- ph :7.2
    cl2 :0 ------- cl2 :0
    durum böyle iken co 2 tablosuna göz attım ve aklıma birşey takıldı.suyum biraz sert yapacak birşey yok bu durumda benim ph yı düşürmem dogru mu.dengeleri bozan bumu acaba.cünki kullandıgım su akvaryuma koymadan önce degerleri daha düzgün .ph düşürücü kullanıyorum su degısımlerınde,kullanmasammı diye danısayım dedim

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey gerçekten çok ilginç çeşme suyu sizin tankınızdan daha düzgün değerlere sahip. Bu durumda yine tespit edemediğiniz fakat salınım yapan kayalar olabilir diye düşünüyorum. Özellikle kayaları tek tek çıkarıp test etmeniz ya da kütükler ile değiştirmeniz iyi olacaktır.

Kh yükseldiği için de akvaryumunuzun içindeki ph yükselmiş gibi gözüküyor. Kullanmış olduğunuz ph düşürücünün sanırım hiç etkisi olmuyor ya da çok az oluyor. Onu kullanmasanız daha iyi olur. Onun yerine bulabiliyorsanız humik asit kullanmanızı tavsiye ederim. Hem suyu yumuşatır hem de bitkiler için yararlı olur.

Nitrat da üst sınırda gözüküyor bir gübrelemede ihmal edip 10 ppm seviyesine çekerseniz iyi olur. Nitrat fosfat arasındaki 10/1 dengesini korumanız iyi olacaktır.

28. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    ergün bey humik asit tarımcıların kullandıgı ürün mü yoksa baska bir şekilde de satışı var mı?

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey evet ziraatçilerin kullandığı humik asitler de olabilir. Ben bir ara oluşan yosunlar için hediye gelen tetra algumin'i kullanmıştım. İçeriğini okuduğumda sadece humik asit olduğu yazıyordu. Eğer su düzenleyici kullanmayı düşünüyorsanız en azından doğal bir düzenleyici kullanmış olursunuz. Eğer kullanmaya karar verirseniz humik asitin olması gereken yoğunluğunu ve ne oranda kullanılması gerektiğini de araştırırız.

Su düzenleyiciler ile bir yere kadar sonuç alınabilir ama bu salınımı yapıp suyu sertleştiren asıl sorumluyu tespit edebilirseniz çok rahatlarsınız.

30. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    HERKESE SELAM .yeni reaktörümü kurdum.
    Ista Max Mix CO2 Reaktörü iç filtreye dısardan baglantılı yaptım yanlız bu biraz tehlikeli gibi bikaç defa co2 hortumu cıktı ve su aktı sagasola.Reaktör gaz girişine yapıştırıcı ile birtane cekwalf sabitlemeyi düşünüyorum bu sorun için çözüm olur umarım.birazda basınç az geldi sanırım üst pervanenin hemen altındaki büyük pervane biraz takılarak dönüyor.biraz daha güclü filtrem var onu deneyecegim aksam.yeniden birsürü iş yani :)
    ergün hocam dün humik asidi de aldım 2,5 litre suya 20 ml ekleyip yarısını akvaryuma boşalttım .hepsini ekle diye bi yazı okumustum fakat yarısı bile suyu boyamaya yetti onun içi yarısını bosalttım.şu an su normal rengine döndü.

Sayfayı Paylaş