YENİ KURULUM DİYELİM :)emeği geçen herkese teşekkürler

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve melihergin tarafından 07/04/14 başlatılmıştır.

1. melihergin

melihergin Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    :) insallah bu sefer olur aslında ben kızarsın istemiyorum yesil kalsa daha iyi

2. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    arkadaşlar bu soğanlı bitki cok saglıklıydı bir iki gündür yapraklarında erime başladı yukarı uzanan bir iki dalıda koptu bazı yapraklarında ise potasyum eksikliği gibi dlik var.ha birde dikkatli bakarsanız az da olsa camda yeşil nokta gördüm okadar sorun yaratmaz umarım

Ekli Dosyalar:

3. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Melih Bey akvaryum ısınıza kaç derecede ?

4. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    24 derece hakan bey sabit

5. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bahsettiğiniz sıkıntı 17.05 tarihindeki mesajınızda da başlamış görünüyor sanırım siz fark etmediniz yani yeni olan birşey değil. Sanki makro gübre eksikliği gibi görünüyor ama sadece bu bitkide ise farklı bir durum söz konusu olabilir.

6. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey bitkiler fosfat eksikliğinde eski yapraklarındaki besinleri yeni yapraklara taşıyorlar ve bozulan alt yapraklarını da döküyorlar. Bence de ışık şiddetinin fazlalığından dolayı artık bu gübre miktarı da sizin bitkilere yetmiyor. Zaten camlarda da fosfat eksikliğine bağlı yeşil noktalar oluşmuş durumda. Nitrat durumunuzu bilmediğim için hala yüksek olduğunu farz ederek söylüyorum fosfat ve potasyumu biraz daha artırırsanız iyi olur. Eğer imkanınız varsa sudan tekrar test alabilir misiniz?

7. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    arkadaşlar bugün bir akvaryumcu bana su dengeleyici önerdi.daha önceki yazılarımda gh ve kh sertliği sorunundan bahsetmiştim .ve su sertliğinden dolayı bitkilerin minarelleri besinleri tüketmesi zorlaşıyor demiştik.yanlış değilse ..bu su düzenleyici sizce gerçekden gh oranını da dengeler mi.adam idda ediyor dengelenmez se geri getir senin sorunun sudan kaynaklı dedi.
    böyle ise ayvayı yedik demektir :(. birde su düzenleyici parası.fiyatlarıda baya kabarık kullanum miktarına göre.15 tl-400 litre için olanlar:) 10 tl 800 litre için olan var vs. markaya göre değişiyor.yani benim akvaryum 250 litre de haftalık 100 lt su değişimi =ayda 15 tl daha masraf eklenecek :(kurudum abi :)evde 3 kişiyiz akvaryum ücümüzün yediğinden fazla yemeye başladı :)hanım akvaryum kapagını acınca bi bakacak bir şişe daha eklenmiş ne diycem sonra.akvaryumun altı şaka biyana eczane gibi ne ararsan var.stok yaptığım gübrelerden tut özel yapım yemler yedekleme tankı yedek motorlar ıvır zıvır vs herşey.bu işin dibi yok sanırım.olacagıda yok gibi bir tane nano yapayım oturayım demek üzereyim .büyük akvaryum, su şartlarınız iyi değilse çok zahmet veriyor gerçekten.vede biraz fazla para harcattırıyor:(

8. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey suyu yumuşatmaya yarayan su düzenleyiciler belki işe yarayabilir ama bu da söylediğiniz gibi çok büyük bir masraf oluşturur. Daha önce söylediğim gibi kızılağaç kozalakları, kuru yapraklar ve hindistan cevizi torfu gibi maliyeti çok düşük yöntemleri düşünün derim.

9. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    teşekkürler öncelikle.hindistan cevizinin kendim ikiye ayırıp ikisinin de üzerlerine delik deldim kuma kapakladım karides ve yavrular için mükembel gizlenme yeri oldu içine de mos attım azcık deliklerden cıkıyo güzel görüntü oluştu uygulamak isteyenler varsa resimlerim daha sonra anaç karideslerden birkaçı öğrenmiş oraya bırakıyorlar yavruları.yavruları küçük görmüyorum hiç büyüdükden sonra cıkıyorlar

10. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Birde mevcut çeşme suyunuzu ayrı bir kaba alıp kovada olabilir, içerisine bir torba / kese içinde bir avuç kadar arpa koyup öncesi ve sonrası olarak değerleri bir ölçermisiniz :)

Size ph düşürme için çay demi denemesi yapmanızı söylemişmiydik?

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey çok iyi yapmışsınız. Doğada her durumun bir çaresi bulunuyor. Hindistan cevizi kabuğunuzu merak ettim nasıl bir uygulama yaptınız resimleyebilir misiniz?

12. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Hakan bey sorun ph de değil gh yüksek

13. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tamamdır bir deneyin imkan var ise fayda görme ihtimaliniz var.

14. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Melih bey sorun suyunuzda ise su degisimi yapılmaması daha iyi degil mi. Bitki ihtiyaçlarını gübreleme ile giderseniz akvaryuma koyduğu nuz kozalak gibi malzemelerinde belli bir ömrü var gibi yada tam tersi olabilir mi su çok yumuşak olabilir mi kullanılan gübreyi bu yumusaticilar tutabilir mi. Akvaryuma çok müdahale ediyor gibisiniz bırakın doga yolunu bulsun diğer arkadaş ların düşüncesinde merak ediyorum.

15. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    melih bey son durumlar nasil bence akvaryum suyunu yumuşatın daha sonra suyu yumuşatmak için kullandığınız maddeleri çıkartın sonra normal gübreleme nizi yapın. Ben yosun sorunu yaşadığım da fazla demiri almak için çay demi kullandim çok az kullanmama rağmen bitkilerin yapraklarinda renk açılması ve yumusama oldu element eksikliği oldu sonra gübreleme ile durum düzeldi sanirim sizde de aynı sorun olabilir.

16. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Son durum yuvarlana yuvarlana gidiyo işte gelişim bazılarında iyi bazılarında yok denecek kadar az limon bitkisi yeni filizler verdi ve gelişiyor çınarın tepe noktası tamamen sarardı gelişm yok.eladolar keyifsiz birz ama eskisine göre iyi .zeminde gelişim olur gibi oldu tekrar durdu şuan .mikralar yeşil ve yere sarmaya başladı bunlar hoşuma gidiyor.ortadaki kırmızı yapraklı bitki gelişirken sagdaki bitki biraz yapraklarını döktü ismini bilmiyorum :)yani genele vurdugun zaman noksan birşeyler hep var :(
    birde ilgin bişey yaşadım akvaryumun ilk sakininlerinden olan balon balıgım ile plati eşleşmiş sanırım .baştan anlayamadım ama resdeki yavru balon balığıma benzezi kafa yapısı aynı zaten bu renk plati yok bende hangisinin yavrusu diye merak edip duruyordum şimdi işi çözmeden yazmayım dedim ama işin aslı dünyaya bir ırk daha doğdu galiba :)babası kim bilmiyorum iki tane erkek plati var.renkleri biri sarı siyah kılçıllı ,biri kırmızı,

Ekli Dosyalar:

17. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    hakan bey daha öncede sormuştum cevap alamadım bu soruya.mosları budadıgım halde çok hızlı gelişip yayılıyorlar acaba benim gübreleri bunlarmı tüketiyor

18. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey üst taraflarda sorun olduğuna göre taşınamaz(immobil) besinlerin eksikliği veya su sertliği nedeniyle kullanılamama sorunu var gibi gözüküyor.

Benzer su şartlarında bitki yetiştirdiğimiz için benim sürekli uyguladığım ve memnun kaldığım 2 günlük gübreleme düzenini denemek ister misiniz?

Moss'lar neredeyse besin kullanmıyor gibi olduklarından gövdeli bitkilerde besin eksikliği de yaşansa pek etkilenmezler. Hatta sadece moss tanklarında haftalık su değişimi bile yeterli gelebiliyor. Çoğu zaman hiç gübre kullanılmıyor. Bu nedenle onların gelişmesi besinleri tüketecek düzeyde değildir.

Canlı doğuran türleri bazen kendi aralarında çaprazlanabiliyorlar. Sizde de sanırım balon moli ve plati eşleşmiş. Çıkan yavruyu beğendiyseniz ondan da üretim yapabilirsiniz. Elinizde pek bulunmayan bir tür olur. :)

19. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    ergün hocam zaten ikimizin su hacmi de aynı belki çözüm olur sizin gübreleme sekli.yazarsanız sevinirim denemekte fayda var .soucta deneme yanılma yöntemleri ile cözecegim bu işi.bir adım yaklastıgıma inanıyorum bukadar olumsuzluga ragmen hiç degilse ölüm yok .üsten veya altdan eriyo tekrar sürgün oluyo öyle devam ediyor.ama renk canlılıgı yok işte ya kararmış ,ya sararmış delikli soluk falan :)
    bu arada bu cins tekse şu an resmde gördüğünüz üstdeki yavrusu altdaki annesi:) f0 olarak piyasaya sürülecektir hahaha .şekli harika burun yapısı sivri balon moli gibi ama zayıflık plati gibi .renkler zaten harika olmuş siyah beyaz benekli

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bir çok yöntem denedim ama benim tanka en çok uyan aşağıdaki gübreleme yöntemi oldu. Değerler duruma göre az aşağı ya da az yukarı çıkarılabilir. Önemli olan gübrelerin kendi aralarındaki oranını bozmamak.

Pazar akşamı su değişimi ardından ışıklar kapanınca

Potasyum: 20 ppm
    Nitrat: 10 ppm
    Fosfat: 1 ppm
    Demir: 0.2 ppm
    Mikro element: Kutunun üzerinde yazan dozda

Salı gecesi ışıklar kapanınca

Potasyum: 10 ppm

Perşembe gecesi

Potasyum: 10 ppm

İnşallah sizin işinize de yarayacak bir gübreleme düzeni olur.

Balığınıza dikkatli bakınca hatırladım da bundan 2 yıl kadar önce ağız ve vücut yapısı sizin balığınıza yakın fakat boyutları daha iri bir balığı satın almıştım. Akvaryumcu ne kadar üretebiliyorsan getir alırım ben diyordu.

21. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Melih Bey yazdığınızı fark etmedim kusura bakmayın Ergün Bey gerekli cevabı vermiş.

Balığınız ile ilgili, Kılıçkuyruk ile Plati eş tutuyor ama molilyi duymamıştım. Diğer yandan yaklaşık 5 yıl önce lepistelerim ile molilerim eş tutmuştu onu çok iyi biliyorum.

Bu yüzden her zaman tek tür beslemek iyi oluyor.

22. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Ne kusuru hakan abi siz kusuruma bakmayın kafanızı agrıttıgım için :)hersey için tesekkür ederim size. balık kımına gelince yeni bi tür olusması iyimi kötümü tartışması olmasın ama çok tatlı görünüşü var hoşuma gitti. Hiç bir balık safkan degil sonucta hangisi güzel olursa onun üretimine devam ediyor üreticiler.

23. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Estağfurullah başımız ağrımaz Allah 'ın izniyle ki ağrıtmasın Rabbim. Bazen fark edemiyoruz, böyle durumlarda özel mesaj yoluyla link atarsanız da olur.

Çaprazlama zaten çok fazla akvaryum süs balıklarında, bırakın öldürecek veya tek başına yaşatacak haliniz yok ya, dursun bakarsınız çoğaltırsınız ben sizden isterim o zaman plati karmalığı varsa hiç kaçırmam tabir yerinde ise. Molinin iriliği ve dayanıklılığı üstüne birde platinin sertliği ile dayanıklılığı gelince TAŞ gibi bir tür olacağı kesin.

24. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Ok anladım....:) başım üstüne ilk yavrular size kargo

25. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Yok siz çoğaltın haberleşiriz o zaman elden aldırırım sizden.

26. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    ya arkadaslar bu demir gübresi benim suyu boyuyor resmen sarattıyor.REEFLOWERS marka günlük bir ml kullanıyordum şimdi ise iki gün ara ile 2 ml.bir de şöyle yazı buldum satıcının listesinde .buna bakarsak fazla kullanıyormusum.
    Ortalama yükteki bir bitkili tatlı su akvaryumu için 100 lt’ye haftalık 2 ml kullanılması tavsiye edilir. 5 ml çözelti 100 lt'de 1 ppm artış sağlar (1 kapak = ~ 6 ml). Uzun süreli kullanımda 100 lt için haftalık 4 ml’den fazla kullanılmamalıdır.
    Yani buna göre ,ben iki gündede bir gübreleme sistemine döndüm iki ginde bir ml gübre yeterli olacak sanırım.siz ne dersiniz bu duruma

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey demirin akvaryumunuzu bu kadar fazla boyamaması gerekiyordu. Farklı farklı demir gübreleri kullandım ama boyadığını ilk defa duyuyorum.

Birlikte bir daha hesaplayalım. Akvaryumunuz 200 litre net su alıyor desek.

5 ml demir gübresi 100 lt suya 1 ppm katıyorsa
    10 ml demir gübresi 200 lt suya 1 ppm katar

2 günde bir 0.2 ppm katması için 10/5=2 ml katmanız gerekiyor. Hesaplamamızda bir hata bulunmuyor değil mi? Kutunun üzerinde %1, %2 gibi bir konsantrasyon yazıyor mu?

28. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    dogru hesaplamışsınız ama benim kullandıgım ürünün altındaki yazı bu devamlı kullanımlarda haftalık 100 lt için 4 ml den fazla kullanmayın diyor.ben bu yazıyı internetteki ürün özelliklerinden buldum .bendeki kutu da tamamen yabancı yazıyo ingilizce yazı da yok.ben günlük 1 ml atsam ikisinin ortası olacak

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Zaten siz de 200 litre için haftalık 6 ml kullanmış oluyorsunuz. 100 litrede de 3 ml yapıyor. Sınırı sanırım yosunlanma olmasın diye söylemişler. Ancak yine de renk vermesine anlam veremedim. Oran doğru olduğuna göre eğer görüntü olarak sizi çok rahatsız etmiyorsa kutu bitene kadar hesapladığımız gibi kullanın.

30. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    bütün demir gübreleri kırmızı renk mi peki.

Sayfayı Paylaş