YENİ KURULUM DİYELİM :)emeği geçen herkese teşekkürler

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve melihergin tarafından 07/04/14 başlatılmıştır.

1. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    melihbey nitratı komple kesin. azot oranı yükesek topraklarda da bitkiler çürüyor bitki yanmış derler. potasyum oranını diğer gübrelere oranla daha yüksek tutun.

2. melihergin

melihergin Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    arkadaslar benim gözlemlediğim en son durum tespitim akvaryum zemini ve bitki yapraklarında kahverengi alg oluşumu var.kum üzerindeki yapıskan toz halinde sanki kumu kıyır kıyır yapmıs sert bir yapısı var ama cok degil yüzeysel .mosların üzeri de haafif siyah ile parlak buz beyazı bir renk ve yapraklar sert .3 günde bir su değişimi yapıyorum sadece potasyum fosfat ve mikro element eklemesi yapıyorum.sıkılıp atmak üzereyim herşeyi .akvaryumdaki çamları cıkarıp alttaki 30 litrelik loş ışıklı akvaryuma koydum yeni kök sürgünleri vermeye basladı ? yukardaki tankta herşey var ama olmadı bir türlü ne bozuyo sistemi onuda bulamadım .aklıma taban cokmu kuvvetli oldu sorusu gelgi benim de ,sizin gibi.su degişimleri ve düzenli gübreleme ile şu algleri bi yok edelim sonrası neolur allah kerim

3. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey hiç canınızı sıkmayın bazen tüm şartları sağlıyor olmanıza rağmen bir türlü düzen oturmayabiliyor. Düzenli gübreleme, düzenli su değişimi ve soğutma uyguladığım tankta çürüyen bitkileri okulda yeni kurduğumuz dibinde kum bile olmayan su sıcaklığı 30-34 derece olan akvaryumun üstüne gelişi güzel atıvermiştim ve inanılmaz şekilde orada canlanıp geliştiklerini gördüm. Bazen böyle zor dönemler olabiliyor. Sabırlı bir şekilde yüksek oranda su değişimleri yapıp optimum dengeyi yakalamak için gübreleme rejiminizi ufak ufak değiştirmeye bakın. Önünde sonunda bir dengeye oturacaktır.

Anlattıklarınıza göre diatom sorunu ile karşı karşıyasınız. Tavsiyem tankta yoksa bir an evvel 2-3 tane vantuz ağızlı yosun yiyici ekleyin. Diatomlara da su içinde elle müdahale etmeyin. Yoksa çok hızlı bir şekilde yayılıp bitkilerin ışık ile olan bağını koparıp sizi en az 1-2 ay geriye atıyor.

Bitki yapraklarının sertleşmesi ve yeni filizlerin sarı çıkmasının nedeni genelde demir eksikliği oluyor. Anladığım kadarıyla demir gübresi kullanmıyorsunuz. Eğer elinizde demir gübresi varsa azar azar kullanmaya başlayın. Diğer bitkiler kökleri vasıtası ile tabandan besin alabilse bile mosslar sadece suda var olan besinlere muhtaç olduğundan bir miktar demir eklemeniz iyi olacaktır.

Aynı içerikli bir çok taban kuruldu ama sizinki kadar sorun olmadı bana tabandan ziyade çeşme suyunuzda büyük sıkıntılar var gibi geliyor. 25 ppm nitrat ve çok sert bir sudan bahsediyoruz. Sert su bitkilerin bazı mikro elementleri almasını engelleyip gelişim bozukluklarına neden oluyor. Bu suyu bir şekilde yumuşatsanız bile bitkiler deli gibi büyümeye geçmeden yüksek nitrat oranlarını azaltmanız oldukça zor olacaktır. Bu nedenle tüm planı bir an önce bitkilerin gelişime başlaması üzerine kurmak lazım.

Hatta bulabiliyorsanız bir miktar su üstü bitkisi de eklemeniz iyi olacaktır. Pistialar hem hızlı besin tüketirler hem de suda var olan besin dengesizliklerini kısa sürede anlamamıza yardımcı olurlar. Bu nedenle tankımda sayıları az da olsa mutlaka bir miktar pistia bulundurmaya çalışırım.

4. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Teşekkür ederim Ergün bey ama cok can sıkıcı bir durum biranda basınında akvaryum birtananem ful sistem :) su üstü bitkim var zarzor yasamaya çalışıyor garipler filiz atıyor büyüyor olüyo benim tank zamana karşı savaşıyor sürgün cıkıyor ölüyor

5. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Sabır ve iyi gözlemle bu durumdan zamanla kurtulursunuz.Sıkmayın canınızı. Bir ara benimde yosunlarla başım dertteydi hatta akvaryumu satıp hobiyi bırakacaktım.O dereceye gelmiştim. Ama son bi kurulum daha yapayim dedim yeni baştan kurdum ve şuan resimlerini paylaşıyorum. Ve sizlerden belki cok çok daha az ilgileniyorum.Bazen olmadımı olmuyor bazende oldumu oluveriyor.
    Sıkmayın canınızı sabırla su değişimi ve gübrelemeye devam edin.Bekleyelim bakalım neler olacak.

6. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey dal atıp çürümeye geçen su üstü bitkisinin fotoğrafını çekebilir misiniz? Tarif ettiğiniz olaylar bana kesinlikle demir eksikliği gibi gelemeye başladı.

7. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Tabiki yarın eklerim resimleri elimde 2 marka bol miktarda Demir gübrem var haftada 3 damla ekleyin madem ondan da korktuğum için eklemiyorum açıkcası

8. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    kusura bakmayın telefondan yazdıgım için sacma sapan seyler yazmıs : düzeltmede yapamadım yukarda silerseniz sevinirim

9. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    arkadaslar birde sorum olacak alg ile alakalı.
    uv filtre var elimde bu filtrenin yosunlarla mücadelede kullanıldıgını duydum bazı yerlerde dogrumudur.eger böyle ise cok kullanmamak sartı ile gece 2 -3 saat calıstırmayı düşünüyorum.sizinde tavsiyenizi alayım dedim

10. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    melih bey bende de alg sorunu vardı hiç kendine gelmeyecek diye düşünüyordum aniden yok olup gitmiyorlar ilk önce alg gelişimi duruyor sonra bazı canlılar onları yemezse uzun süre öylece kalıyorlar bende adi salyangozlar ve aç bıraktığım balıklar yavaş yavaş yediler . algler olmasaydı bu hobinin bir anlamı kalmazdı :) yani uzun süre bu hobi devam ettirilmezdi her zaman yeni şeyler öğreniyoruz. uv filtre yeşil su sorununda kullanılıyor akvaryumda ki yararlı bakterileri de öldüre bilir. diatom yeni kurulan akvaryumlarda oluşuyor ilk başlarda bende de oluşmuştu canınız sıkmayın ama şu yeni filizlerin çürümesi ilginç geldi eden böyle oluyor? diğer akvaryuma aldığınız bitkide sıkıntı olmadığına göre akvaryumda bir şey olmalı.

11. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    4 Ay gibi ciddi bir sürede alglerden kurtuldum lütfen tez canlılık yapmayalım deneme yanılmalarla mutlaka sorun ortadan kalkacak. Bir miktar demir de ilave edin bakalım neler olacak.

12. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    akvaryum son hali

jpg.gif IMG_4041.jpg (93,0 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4042.jpg (93,0 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4044.jpg (93,2 KB (Kilobyte)) bu bitkinin üzerindeki beyazlık pamuksu bir görüntüye sahip
    jpg.gif IMG_4047.jpg (98,5 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4049.jpg (102,3 KB (Kilobyte))
    akvaryumdaki bitki ve yosun sorunlarını resmlemeye calıstım umarım acıklayıcı olabilmişimdir taban ve camın alt kısımlarında kahverengi bir oluşum bu olusum bazı bitkilere yapışıyor bazılarına dokunmuyor.bitki gelişimi %5 gibi bir hızla ilerliyor

Ekli Dosyalar:

13. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey resimdeki pistiaların yapraklarına bakarak (3 nolu resim hariç) eski yapraklarda sorun olduğunu söyleyebilirim. Bu da taşınır besinlerin taze filizler oluşturmak için genç yapraklara taşındığı anlamına geliyor. Taşınabilir makro besinler Nitrat, Fosfat ve Potasyum, taşınabilir mikro besinler Kobalt, Molibden, Çinko, Klor ve Sodyum olduğuna göre en büyük şüpheliler potasyum, fosfat ve mikro element gübrelemesinin yetersiz gelmesi gibi gözüküyor. Su değiştirdiğinizde bitkilerin yeni filizler attığını bildiğimize göre mikro element dozlamasının yetersiz geldiği sonucuna da ulaşabiliriz.

Aynı zamanda bu besinlerin kullanılabilmesi için bitkilerdeki minimum besin kuralı (Bitki en az hangi besin varsa diğerlerini de o oranda kullanabilir) gereği tecrübelere dayanarak demir dozlamasının da gerektiği sonucuna ulaşılabilir. Zaten 3 nolu resimdeki pistianın taze yaprağı da erimiş yani taşınamaz besin eksikliği de söz konusu. (Demir, Boron, Kalsiyum, Bakır, Manganez ve Sülfür)

Sağlam taban uygulaması nedeniyle makro elementleri kısmayı düşünüyorsanız bile mikro elementleri mutlaka gerekli oranda eklemenizi tavsiye ediyorum. Durumda düzelme olmazsa makro elementleri de artırmanız gerekecektir.

Fotolarda aşırı bir diatom sorunu gözükmüyor. Vantuz ağızlı bir canlıyı henüz eklemediyseniz durum daha da kötüleşirse o zaman eklemeyi düşünebilirsiniz.

14. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    jpg.gif IMG_4045.jpg (100,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4046.jpg (100,8 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4048.jpg (99,5 KB (Kilobyte))
    bunlarda diğer resimler

Ekli Dosyalar:

15. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey ilk 2 resimde sorun göremedim bitkiler yeni taze filizler atmış. Benim göremedim bir nokta varsa lütfen düzeltin. Ancak 3. resimde kocaman kocaman yeşil noktalar ile tankınız fosfatım bitti mesajı veriyor. :) İlk önce camı çizmeden camdaki yeşil noktaları kazıyıp ardından nitrat hariç makro element dozlamanızı en az %100 artırıp bir süre daha gözlem yapın bakalım o yeşil noktalar yeniden oluşacak mı?

Aslında bitkileriniz o kadar hızla gelişmek istiyor ki o yüzden sorun yaşıyorsunuz. Bitkiler kısa sürede besinlerin bir ya da bir kaç tanesini çok hızlı bir şekilde tüketiyor. Daha sonra da besin yetersizliği çekip sorun yaşıyorlar. Halbuki yavaş yavaş büyümeye kalksalar ortalık güllük gülistanlık olacak :)

16. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi

12. Sayfadaki yazdığım mesajı tekrarlayarak potasyum ve fosfatı artırın ilaveten mikro element ile bir miktarda demir verseniz iyi olacak.

17. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Cok teşekkür ederim Hakan bey Ergün hocam hakkınız ödenmez sizin valla . Bugün isyerinden özel Kazıma aleti getirdim resmini çekeyim belki sizlerinde işini görür. Bugün temizlik yapacagım ve gübreleme dozajını dediğiniz gibi uygulayacağım

18. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey iş yoğunluğu derken mesajınızı görmüş olmama rağmen cevap yazmayı unutmuşum. :) Biz sadece öneride bulunuyoruz asıl işi siz yapıyorsunuz. İnşallah gübreleme rejimini değiştirerek en kolay yoldan sorunlarınız düzelir.

Aman dikkat edin kazıma aletleri camı çok kolaylıkla çizebiliyor. Kazıma aleti eğer işe yararsa fotoğrafını paylaşmanız iyi olur.

19. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    temizlik aparatı

jpg.gif IMG_4050.jpg (95,8 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4051.jpg (97,7 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4057.jpg (97,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4058.jpg (104,1 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4061.jpg (95,6 KB (Kilobyte))
    akvaryum temizliğim bitti.yosunları kazıdım .hakan bey birde aksam size bahsettiğim kabarcık yogunlugunu resimledim

Ekli Dosyalar:

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Araçların camındaki buzları kazıma aletine benziyor. Bir türlü randıman alınamayan ön cam temizliğine ideal bir çözüm olabilir fiyatı nedir acaba?

21. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Ergün bey özel cam Kazım'a aparatı zaten bu büyüm temizlik malzemesi satan yerlerde vardır. Ben bizim iş yerinin temizlik firmasına getirtdim. Iyisi kötüsü kalite değişiyor resimdeki Çelik gövde ucunda kiler var tavsiye ederim herkese sadece yosun degil toz bile alıyor cama tam yapıştığı için :)sorayım fiyatını yine bi 15 tl vardır

22. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey geçen haftadan beri hangi uygulamaları yaptınız nasıl sonuçlar aldınız?

23. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    haftada iki defa %40 su değişimi günde bir ml demir,10ml potasyum,10ml fosfat ile devam ediyorum yani eskisine göre iki katı herşey.fosfatı kestim tamamen.biraz yosun sorunum var sanırım onlar düzelmeye basladı bu uygulama ile bitkiler de büyüme hızı kısım kısım renkli bitkiler iyi yeşiller sorunlu gibi.bu hafta ışıklandırma da degişiklik yaspacagım biraz

24. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    jpg.gif IMG_4059[1].jpg (90,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4060[1].jpg (88,8 KB (Kilobyte))
    gözlemlediğim bazı sorunlar şöyle:

Mesela bu limonu koydum akvaryuma bir hafta da pespembe oldu.
    Önceden bitki gövdelerinde köklenme olurdu şimdi hiç görmüyorum.
    Genelinde Yukarı doğru uzama eğilimi yok.
    yeni filiz cıkıyor öyle kalıyor.
    Toprak dışında kalan köklerin bazılarının siyahlaştığını görüyorum

Ekli Dosyalar:

25. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey su değişimleri ve gübreyi katlayarak kullanmanızın yararı olacaktır. Ml hesabından değil de ppm hesabından gidersek daha sağlıklı olur. Muhtemelen daha önce yazmışımdır ancak tekrar yazayım nitrat-fosfat ve demir arasında 100 - 10 - 2 şeklinde bir oranı korumak genelde en sağlıklı yöntem oluyor. Bu oranı sadeleştirerek sizin akvaryumda uygulayabilirsiniz.

Bitkilerin filiz çıkarıp büyüyememesi, yaprakların açık renkte kalması immobil besin eksikliğine işaret ediyor. Limonun yaprağının çıkıp açık renk kalması da bu nedenle yaşanıyor diye düşünüyorum.

Mikro element gübresini yeterince verdiğinizi düşünerek söylüyorum. Net su hacmi yaklaşık 200-250 litre akvaryum için haftalık 7 ml demir gübresi az geliyor sanırım. Benim tabanda besin yok ve bitki miktarı da sizin akvaryuma göre daha fazla ama oranlamanız için söylüyorum 270 litre net su hacmine sahip akvaryumumda 2 günde bir 20 ml demir kullanıyorum. Bu da haftalık 60 ml yapıyor. Makro ve mikro elementler sabit iken demiri iki katına çıkararak bir süre gelişmeleri gözlemleseniz iyi olur.

Yavaş yavaş optimum gübreleme dozuna yaklaşıyorsunuz. Işıklandırmayı neden değiştirmeyi düşünüyorsunuz?

26. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Ömrü azalmış grolüx baya bi düşmüs ısıgı . Birde tank yüksekliği sorunum vardı suya biraz yakın olması için 115 cm lik 54 wat t5 grolüx akvaryumun ara boşluk olan içine koyacagım hem yakın olacak hemde arka köşede cam cıtası nedeni ile ısık almayan kısımlar ısık alacak.birde 120 cmlik philips aguarelle aldım kapaktaki slvaniya sunglo ile değişim yapacagım onunda önrü azaldı 7 aydır kullanıyordum

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    4x54 w t5 florasanınız varsa zeminde cuba bile yetiştirebilmeniz gerekiyor. O kadar güçlü ışık isteyen bir bitkiniz olmadığından ışık konusuna fazla takılmayın. Tabi kararı siz vereceksiniz ancak özel bitki florasanlarına bu kadar para yatırmasanız da olur. Işık şiddeti belirli bir seviyenin üzerinde olduğunda 865 ve 840 kodlu ucuz florasanlar ile de bitkiler yeterli gelişimi sağlayabiliyor.

28. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey mesajı yazdıktan sonra tanıtımınıza baktım da 4x40w demişsiniz. 40w florasanı daha önce duymamıştım. Bunlar t5 mi yoksa t8 mi?

29. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    bitki florasanı diye aldım dünya para az ilerleyin forumda resmi de var

30. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    bitki florasanı diye dünya para vermiştim bunlara wat ı 1 tl ye :)
    jpg.gif IMG_3415.jpg (96,0 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_3416.jpg (96,3 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

Sayfayı Paylaş