YENİ KURULUM DİYELİM :)emeği geçen herkese teşekkürler

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve melihergin tarafından 07/04/14 başlatılmıştır.

1. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey akvaryumda belirgin bir şekilde potasyum eksikliği göze çarpıyor bunun yanında mikro element eksikliği de yaşıyor olmaız muhtemel gibi gözüküyor. Arıtma cihazından dolayı yüklenmiş olan sodyumun da etkileri zaman içinde geçecektir diye tahmin ediyorum. Elinizde nitrat, fosfat ve demir için test kitleri olsa işimiz çok kolaylaşırdı ancak bitkilerin durumuna bakarak ve içerik tahmin yöntemi ile de sonuca ulaşabiliriz.

Kum ve kayalar çıkınca net su hacminiz yaklaşık 200 litre kadar oluyor. 3 ml potasyum bu tanka 0.74 ppm potasyum katar ki çok düşük bir rakam. 3 ml nitrat 0.75 ppm nitrat sağlar bu da düşük sayılabilecek bir rakam ancak bitki tabandan kökler vasıtası ile nitrat alabileceği için duruma göre yetebilir. 3 ml fosfat ise 0.07 ppm fosfat sağlar ki bu oldukça düşük bir rakam.

Hakan beyin de tavsiyesini alalım fakat CO2 sağladığınız için bu dozu en az günlük iki katına çıkarmak ya da iki günlük dozlar halinde vermek gerekiyor diye düşünüyorum.

Bu arada hangi mikroelement gübresini hangi oranda kullanıyorsunuz? Demir gübresini ne kadar ekliyorsunuz?

2. melihergin

melihergin Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Mikroelement yarin elimde olacak seachem sparis ettim haftalik 5 ml eklemeyi dusunuyorum

3. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey hiç mikro element gübresi eklemediyseniz onun da etkisi olabilir. Kullanmayı düşündüğünüz dozu 2 veya 3'e bölerek eklemenizi tavsiye ederim. 3' bölerek kullanacaksınız pazar, salı ve perşembe günü 2 ml şeklinde kullanabilirsiniz. Demir gübresini de sormuştum onu ne oranda kullanıyorsunuz?

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Arkadaşlar benim de atladığım husus co2 olmuş bu sebeple malum size katılıyorum oranlar yetersiz haliyle.

NPK gübrelemelerini 2 katına çıkartalım yani 6 şar ml. bu durumda tam bir PPS pro usulü olacak. Takip edelim 1 haftaya kendini belli edecektir yetmez ise oranı 1 kat daha artırırız.

Şimdi günlük olarak oranlar şöyle olsun;

Nitrat 1,5 ppm
    Fosfat 0,15 ppm
    Potasyum 2,1 ppm

Bu durumda 200 litreye göre hareket edeceksek normal oranlar 4ml gübre başına oluyor NPK da. 1,5 katı ile devam edilebilir yani 6ml.

5. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Tesekkurler bilgiler icin .demir gubresini su degisiminden sonra 5 damla seklinde 1 kere uyguluyorum

6. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Seachem Flourish mikro element ile birlikte ilaveten demir gübresi bence kullanmayın derim.

7. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Benim en başarılı bulduğum demir oranı "10 ppm nitrat, 1 ppm fosfat, 0.2 ppm demir" şeklinde oluyor. Bu oranı 100 birim nitrata, 10 birim fosfat ve 2 birim demir şeklinde sadeleştirip sizin uyguladığınız nitrat ve fosfata uyumlu olarak ekleyebilirsiniz. Bu da günlük 0.03 ppm demir yapar. Yalnız bu kadar düşük bir dozu nasıl ölçüp tanka ekleyebilirsiniz hiç fikrim yok. Bunun için ilk önce demir gübresinin üzerinde kullanma talimatını okuyup ona göre bir oranlama yapabilirseniz iyi olur. Eğer çıkan sonuç 1 ml altında olursa belki insülin şiringaları ile tanka ekleyebilirsiniz.

Gerçi aklıma geldi de seachem florish içinde de demir var. Belki ondan gelecek demir şimdilik işinizi görebilir.

8. hayrii

hayrii Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaşlar merhaba..
    Ben sizin kadar söylediğiniz değerleri bilmem ama bildiğim tek şey her akvaryumda olay farklıdır her bölgenin su değerleri farklıdır bunun için ne kadar değer verilirse verilsin hobicinin gözlemleriyle çözülcek şeylerdir x kişiden aldığınız bitki y kişisinde yetişecek diye bir şey yok .Umarım beni yanlış anlamamışınızdır ...

9. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Hayri Bey söylediklerinize biraz katılıyoruz biraz katılmıyorum :)

Şöyleki bitkiler tamam bölge su değerlerine göre farklılık gösterebilir gelişimi yavaş yada hızlı olabilir lakin çeşme suyundaki değerleri bilirsek mutlaka yetişeceği bariz ortadadır.

Gözlem aşamasında haklısınız, bahsettiğim gibi su değerleri bilinirse başarı elde edilebilir. Örneği su değişiminde tanka giren suda fosfat fazladır yukarıda yazdığım gübreleme de fosfat elenebilir veya nitrat fazladır nitrat elenebilir.

Özetle bizler test kiti kullanmadığımız için ancak içerik tahmin yöntemine göre hareket etmeliyiz ki su değişimi sonrası yukarıda yazdığım pps pro yöntemiyle sudaki oalcak NPK değerleri üzerinden yürüyebiliriz.

Son olarak bitkiler zamanla bölgemizdeki su değerlerine alıştığı taktirde artık besinleri de sorunsuz kendisine sunulursa gelişim göstermeye devam edecektir.

Bütün bu söylediklerimde suyun sertlik oranı en büyük faktör olarak görünüyor, suyu bir mitkar yumuşatmak gerekecek siz yazınca benim de aklıma geldi bunun için Melih Bey bir miktar çay demi uygulaması yapsanız diyorum.

İşte deneme yanılma ile orta yol bulunabilir.

10. hayrii

hayrii Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    aynen abi deneme yanılma anlatmak istediğimde bu bildiğin üzere yosun problemim vardı inanmazsın 2 saat elim akvaryumum içindeydi yosunları elimle temizledim %25 su değişimi yaptım şuanda eser kalmadı yeni başlarmı bilinmez :)
    suyu yumuşatmak için bence en iyi yine ( KENDİ GÖZLEMLERİMLE ) yati kökleri red wood olarak geçen kökler.

11. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Arkadaslar recineyi cikardigimdan beri no3-25,no2-01,gh-16,kh-15,ph-8,cl2-0..suyu dun sabah %70-80 civari degistirmistim.bugun ki degerler hala boyle acaba sirunum sumu.ki boyle olsa baska bitki besleyen akvaristler var.

12. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey elinizde test kitleri mevcutmuş. En azından suyun değerini anlayabiliyoruz. %80 su değişimi yaptığınız halde Nitratın 25 ppm, gh'ın 16, kh'ın 15 çıkması çeşme suyunun değerleri konusunda ciddi sorunlar olduğunu gösteriyor.

Mevcut CO2 miktarınız da neredeyse yok denecek düzeyde.

Ph=8, Kh=15 ise Ph-kh tablosundan baktığımızda CO2 miktarınız 5 ppm gözüküyor. KH değerini kısa sürede değiştiremeyeceğinize göre dışarıdan CO2 vererek ph'ı 7.5 değerine düşürmelisiniz ki suda çözünmüş halde bulunan CO2 miktarı yeterli düzeye çıkabilsin.

Durumdan anlaşılacağı üzere suyun sertliğini düşürmek ilk hedefiniz olması gerekiyor. Bunu da hindistan cevizi torfu, çay demi ve kızılağaç kozalağı gibi doğal yöntemler ile yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde su sertliğini düşürmek uğruna akvaryumda sodyum katmak zorunda kalıyorsunuz ki bu da bitkileri öldürüyor.

Aynı zamanda düzenli gübreleme ile bitkilerin büyümesini hızlandırabilirseniz zaten mevcut kh ve gh değerleri kendiliğinden bir miktar düşecektir. Çünkü bitkiler kalsiyum ve magnezyumu kullanır. Bitkiler ne kadar hızlı büyürse sorunda o ka dar kolay çözülür.

Durumun kaynağından emin olmak için çeşme suyunun da nitrat, ph, kh testlerini yapabilir misiniz?

13. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Ergun hocam cesme suyuda ayni cikti
    Yazdiginiz cay demi nasil kullanilmali .akvaryuma direk su ekliyorum .sert suyu akvaryuma verip sonrada yumusatmak icerdeki dengeyi bozarmi yani disarda mi yumusatmam lazim.bu arada co2 az oldugu icin damla sayacini saniyede 2ye cikardim.mikro element ve makro besinlerden 5er ml eklendi eklemeleri gece yapiyorum normalmi

14. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur Şahin isimli bir akvaristin önerisi 5 litre suya 1 ml şeklinde kullanılması yönünde. Yani sizin için 40 ml çay gerekiyor. Çayı demlerken 1 gram çaya 1 ml su şeklinde önermiş fakat çay suyun tamamına yakınını tutacağı için suyu mecburen daha fazla kullanmanız gerekiyor. Yarım çay bardağı çaya yarım çay bardağı su ile demlemeye çalışın. Yalnız 40 ml çay demi almanız zor olur suyu biraz daha fazla tutabilirsiniz. Çayın demlenme süresi 10-15 dakika aralığında olacak ve çayın lipton değil çaykur olması gerektiği konusunda da uyarısı bulunuyor. Çay demir ile etkileşime girdiği için demlerken ve süzerken demir ile temas ettirmeden akvaryuma eklemeye dikkat edin.

Ayrıca hindistan cevizi torfu bulup çok ince gözenekli bir file içerisinde suya salarak suyun sararmasını sağlamanız da suyu epey yumuşatacaktır. Dekorda kayalar yerine hindistan cevizi kabukları kullanmanız da suyu yumuşatma konusunda size yardımcı olacaktır.

Kızılağaç kozalağı bulabiliyorsanız 3-5 tane serpiştirmeniz de fayda sağlayacaktır.

Suyu sert olarak ekleyip akvaryumda yumuşatmak yerine direk yumuşak su eklemek daha yararlı olur tabi ki ancak bu hiç de kolay bir iş değil. Suyun yumuşaması doğal yollarla yavaş yavaş gerçekleşir. Bu nedenle mecburen akvaryumun içinde yapmak gerekiyor. Tüm bu yöntemleri bir arada kullanarak başarı şansınızı da epey artırmış olursunuz. Geçen yıl hindistan cevizi torfunu ve çay demini uzun süre birlikte kullandım ve çok memnun kaldım.

Çeşme suyundaki nitrat düzeyi yüksek olduğu için nitrat eklemesi yapmayın potasyum, fosfat, demir ve mikro element ekleyerek mevcut nitratın kullanılmasını sağlamaya çalışın.

Son olarak mevcut CO2 çıkışını tam iki katına çıkarıp filtrenin temiz su çıkış borusunun altına konuşlandırın ph 7.5 düzeyine indirmeye uğraşın. Kh düştükçe ph miktarınızın da bir miktar daha düşmesi gerekecek.

15. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey mangal kömürü kullanılsa nasıl olur acaba.

16. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey mangal kömürü konusunda sizin kadar araştırma yapmadım ama mangal kömürü her türlü maddeyi tutabiliyor diye duymuştum. Doyuma ulaşana kadar suda bulunan her türlü maddeyi tutacaktır. Belki 2-3 gün tutulabilir ama teorik olarak daha sonrasında eklediğimiz gübreleri de tutmaya başlayabilir. Tabi emin değilim deneyip görmeden bilemiyorum.

17. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    ergün hocam verdiğin bilgiler için cok tesekkür ederim ayrı ayrı cevaplandırmıssın herseyi.aksam cay denemesii yada kozalak denemesisini yapmayı düşünüyorum.bu arada dediğiniz üzere co2yi artırdım.insallah sorunum budur ve düzelir.ama recinenin zararı olduguda kesin sanırım cünki bitkilerin alt yapraklarında parlak yeni sürgünler gördüm

18. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey ne demek inşallah sorunlarınız kısa sürede çözüme kavuşur. Bu akşam bir daha ph kh testi yapıp CO2 miktarı uygun değere çıkabildi mi bakarsanız iyi olur. Gerekirse CO2 miktarını daha da artırabilirsiniz.

Yeni sürgünler çıkması güzel bir gelişme demek ki sodyum bitkileri su sertliğinden daha kötü etkiliyormuş. Bitkilerin gelişmeye başlamasında taze suyun da büyük rolü oluyor. Özellikle de az gübre kullanılan tanklarda taze su bitkiler için can simidi görevi görüyor.

Bu arada gözümden kaçmış yaptığınız uygulama doğru. Gübreleri gece ışıklar kapandıktan sonra eklemeniz yosunların bu gübreleri kullanmaması açısından daha verimli oluyor. Çünkü yosunlar ortamdaki besin değişikliklerine bitkilerden daha çabuk adapte olabiliyorlar.

19. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Arkadaslar malesef son durum hala aynı bitkiler öleyimmi yasayımmı der gibi cok durgun ve cansızlar dipden yeni sürgün cıkıyo ve birkacgün yeşil kalıyor daha sonra sararıp soluyor .acaba bendeki bu mos yogunlugu eklediğim gübre ve elementleri bitkilerden önce mi tüketiyor .onların gelişiminde sorun yok cünki.ha sunu da farkettim kum dışına cıkan kök olursa onlarda zamanla sararıyor.eski tankımda bitkilerin gövdelerinden kökler cıkar ve bembeyaz dururdu.suan su %50 degişimi yaptım ve günlük gübreleme oranını biraz artıracagım.
    jpg.gif IMG_4010.jpg (94,3 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4011.jpg (97,0 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4012.jpg (99,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4013.jpg (101,6 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4014.jpg (100,6 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Geçen yılın başında aynı sorun bende de olmuştu. Su değişiminden sonra bitki bir filiz atıyor 2-3 gün içinde bir kaç yaprak çıkarıyor sonra aynı kalıyor hatta kararıp gidiyordu. Sonra potasyum gübresini granül yerine toz gübre ile değiştiridim, fosfat ve demir gübresini artırdım, mikro element gübresini de kutu üzerinde yazan dozda eklemeye başladım ve sonuç olarak bitkiler çok hızlı bir şekilde gelişime başladı.

Besin içerikli taban olduğu için Hakan bey benden çok daha tecrübeli fakat bana kalırsa mikro elementi tam doz makro elementi de artırarak vermeniz daha iyi olacak gibi geliyor. Özellikle potasyumu artırmanız iyi olacaktır. Yine de Hakan beyin önerilerini alalım.

21. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Melih Bey camlardaki durum nedir? yeşil nokta yosunu var mı? Bir de sizde test kiti vardı sanırım, gübrelemeden 1 gün sorna tanktaki Nitrat değerini ölçebiliyormusunuz.

Taban sağlam olduğu için mikro elementi çok artırmaya gerek olmadığını düşünüyorum bu durumun suçlusu bir miktar demir ve potasyum eksikliği olabilir. Tabi fasfatı da yabana atmamak gerek sanki nitrat en suçlusu gibi. Öyle bir durumki son bir haftadır tankımda özellikle stargrassları takip ediyorum adaptasyonu atlatmalarına rağmen keyifsizlerdi PPS pro usulünü 2 kat yaptım NPK dozlamasını. Camlar yeşil spot doldu ve fotosentez geriledi ortamda işe taş koyan ne olabilir derken dedim senin canını okurum ben nitrat efendi (yemleme de yapmadığım için fosfat ile nitrat ekstradan girmiyor) fosfatı da yedin doymadın ömrümü yedin. Sadece potasyum verdim.

Melih Bey sizin tanka akıl erdiremiyorum siz üstüne gittikçe geri gidiyor. Gün aşırı %30 su değişip ışıklar kapalı iken sadece potasyum gübreleyin ve günlük 3ppm yapın buna ilave olarak tam hafta ortasında 3 ppm nitrat + 0,3pp fosfat verirsiniz.

22. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Bİrde benim aldigim toz potasyum sulfati iraaciden cok ucuza almıştım internette ise 24 lira acaba bu ürünün kalitesi varmı

23. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey ben de ziraatçiden kilosu 3 tl'ye aldığım makro gübreleri kullanıyorum herhangi bir sorun olmuyor. Oranı biraz daha artırırsanız sanırım bir şekilde düzen oturacaktır. Bir hafta Hakan beyin önerisi ile devam edin eğer değişim olmazsa bir hafta da benim önerdiğim gibi gübreleri artırarak deneyin birinden birinde düzen tutar diye tahmin ediyorum.

Su değişiminden sonra bitkilerin gelişmeye başlaması bana mikro element eksikliği gibi geldi. Suyun sert olması da bitklerin mikro elementleri alamamasına neden olabiliyor. Tüm besinler yeterli seviyede olmasına rağmen tek sorun su sertliği bile olabilir. Su sertliğini azaltmak için çalışmalara başladınız mı?

24. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Evet su sertliği icin şimdilik cay demi kullandım biraz yumuşatıyor suyu her su degisiminde bir bardak cay ismarliyorum :)Hakan bey valla bende anlamıs degilim sanirim gubreleme az geliyo gibi yada ben bu besinleri bitkilere yediremiyorum yad amışlar yiyor digerlerine kalmıyor bitkilerin hepsinde degil sorun oda ilginç miktar elado zemin bitkilerinde sorun var

25. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Melih bey çay insanları yumuşattığı gibi sizin suyuda yumusatmiş :) inşallah sorunlarınız çözülür.
    Eledoa zemin bitkisi değil!!! Ben mi yanlış okudum,anladım yoksa siz mi bitkinin adını yanlış yazdınız? Kolay gelsin

26. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Zemin bitkileri nı ayrı yazdım :)

27. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Geçmiş olsun melih bey bence çok fazla çay kullanmayın hakan beyin dediği gibi demir eksikliği var . filtrenizde aktif karbonu çıkarttınız mı. akvaryuma koyduğunuz yosun cinsleri neler, geçenlerde akvaryuma koyduğunuz kara yosunu akvaryumunuzun dengesini bozduğunu düşünüyorum kara yosunu ile birlikte farklı bakteri floraları akvaryuma giriş yapabilir.

28. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Hakan bey evet yesil nokta on camlarda var. Bugünlerde arka ve yan camlarda da belli bölümlerde yeşillerime var nokta degil normal yesillenme kararma arası bir renk .difuzordede üst kısmında yemyeşil yosun oluşmuş

29. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bence tankta nitrat fazlalılığı var ve faosfatı sıfırlamış durumda. Bir önceki mesajımda da yazdığım gibi potasyum ve fosfat dozlaması yapmak daha mantıklı geliyor.

Bunu en güzel tespit yolu camları temizleyip bahsettiğim gibi potasyum ve fosfat ve de mikro element dozlaması yapmak. Eğer yine camlarda yeşil nokta yosunu oluyor ise ki olmaması lazım, ona göre farklı bir yönteme gitmeli.

Son 7-8 gündür aynı sıkıntı bende de oldu bu şekilde bir yol izledim şimdi camlardaki yeşil noktalar durdu buna ilaveten bitkilerdeki gelişim de hissedilir derecede arttı.

Gözlemlerime göre ortamda NPK gübrelerinin birisinde fazlalık yada eksiklik olduğunda gelişim durma noktasına geliyor. Fosfat ve potasyum ciddi anlamda bitkilerin gelişimine etkili, hele ki fosfat fazla olsa yosuna eksik olsa yine yosuna sebebiyet veriyor. En iyi anlaşan iki makro gübre potasyum ve fosfat diye düşünüyorum nitratta illaki olmalı ama nitrat fazla ise sanki diğer bitkilerin gelişimine engel oluyor.

Bunlar kendi tankımdaki gözlemlerim sonucudur, bir test kiti vs ile deney değildir tamamen içerik tahmin yöntemimdir.

30. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Tesekkurederim Hakan bey tum tavsiyelerinizi uygulayacağım potasyumu bir ml fazla veriyorum nitrat ve fosfata oranla.birsikinti olursa nitratı keseyim madem

Sayfayı Paylaş