YENİ KURULUM DİYELİM :)emeği geçen herkese teşekkürler

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve melihergin tarafından 07/04/14 başlatılmıştır.

1. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey bu kadar düzenli bakıma rağmen zeytin bitkilerin neden böyle bir sorun yaşıyor akıl sır ermiyor. Resimlerdeki soruna bakarak biraz araştırma yaptıktan sonra mangan eksikliği sorunu yaşadığınızı düşünmeye başladım.

Aslında sizin yaşadığınız birbirine bağlı ve çok dallı budaklı bir sorun.

Mangan eksikliği durumunda bitkinin üst yapraklarında sararma şeklinde sorun oluşabiliyor. Mangan eksikliği durumunda bitkinin nitrat alımı da azalır. Sizin sürekli nitrat fazlası vermeniz bundan olabilir.

Karasal alanda Ph seviyesinin her 1 kademe artışında manganın çözünürlük oranı 100 kat azalıyor. Suda da durumun çok farklı olmayacağını düşünüyorum. Ph seviyesi yüksek olduğu için bitkiler manganı ve dolayısı ile nitratı tam olarak kullanamıyor olabilir. Burada suyun ph seviyesini düşürmek için CO2 miktarını artırıp, humik asit kullanımını biraz artırarak suyun yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

Aynı zamanda mangan ile demir ciddi miktarda etkileşime girebiliyor. Mangan suda çok miktarda olduğu halde demir ile etkileşime girdiği için kullanılamaz hale geliyor da olabilir. Bu nedenle demiri bir iki gübrelemede azaltarak ya da tamamen keserek sonucu gözlemleyebilirsiniz.

Toplayacak olursak yine sonuç olarak suyun sert olması sorunun ana kaynağı gibi duruyor.

2. melihergin

melihergin Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    çok sıkıldım artık sabır sabır biyere kadar

Galiba pes edeceğim arkadaşlar.Ne yaptımsa olmadı.fosfat demiri tutuyor demir mangan ı derken ayar tutmadı bir türlü nitrat az verdiğim halde yüksek cıkıyor falan filan sıkıldım iyice galiba bırakacagım bitkili işini tekrar .bitkisiz akvaryum kuracagım böyle giderse.
    jpg.gif IMG_4449.jpg (97,2 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4450.jpg (94,1 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4451.jpg (94,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4452.jpg (99,3 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

3. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey denizi geçtiniz nehirde pes etmeyin :) şu anda tek sorun zeytinlerin yapraklarının kıvrılması mı? Aynı sorun benim zeytinlerde de ara sıra oluyor. Suda bulunan kalsiyumun yükselmesi ve potasyumun az gelmesi sonucu oluştuğunu düşünüyorum. Aynı sorunu bir süre potasyumu artırarak geçirmiştim.

4. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    valla ergün hocam devamlı sorun olunca da sıkılıyor ve stem ediyor insan ister istemez.Mosların yapraklarıda yumuldu bi acayip oldu rengi soldu bi acayiplik var yani.su degerlerim bu sefer çok iyi, co2 olması gereken düzeyde, sertlik ve ph de normal.sadece nitrat fazla .demir,fosfat ve potasyum oranını ölçemiyorum.bukadar zaman rayına oturmaz mı sistem .kumun altına köpük strafor koymuştum arka taraf yüksek olsun diye.. salınım yapmıyor dediler,Kimisi de nitratı tutuyor o yüzden koymak dogru değil diyor.nitratı tuttugu dogru olabilir çünki benim nitrat hep yüksek cıkıyor.aklıma takılan sa acaba diğer bsinleride tutuyor mu ve bende ekleme yaparken devamlı birikim mi oluyor.geçen gün tabanı bozmaya kalktım bu yüzden.sonra sıktıramadım, vazgeçtim. çünkü kolay iş değil kocaman akvaryum.sizin görüsünüz nedir bu konuda makro besinlerin fazlalıgı ne gibi etkileşimler gösterir.birde önceden su takviyesi yaptığımda bitkiler fotosentez sovu yapıyordu .şimdi ise cok az.

5. levent.d

levent.d Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    kardeşim hayırlı olsun kurulumun. abartı deil gerçekten çok hoş bi çalışma olmuş kertenkelede tam bi doğallık katıyo :)

6. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün beye sonuna kadar katılıyorum bitkilide sabır ve tahammül ayrıca yılmamak gerekiyor diye düşünüyorum. Yılmak yok devam Melih bey, bu işin en can alıcı tarafı bu, bırakın zeytin olmayıversin her bitki olacak diye bir kanun yok inanın. Ben zamanında glossoyu çok istememe rağmen olmamıştı.

7. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey ümitsizliğe kapılmayın bu durumda sizin bir suçunuz yok. Bulunduğunuz yörenin su değerleri aynen burada olduğu çok bozuk. Aynı sorunlar ile neredeyse 1 yıl uğraştım sonunda rayına girdi ama yaptığım farklı bir uygulama da olmadı. Ben de tabanda kullandığım kayalardan şüpheleniyorum ancak bu boyutta bir akvaryumu tek başına boşaltıp tekrar kurmak hiç kolay olmadığından cesaret edip elleyemedim.

Tamamen akvaryumu boşaltmak yerine peyzajda kullandığınız kayaların tamamını çıkarsanız daha iyi olacak. Taş marketlerden lav kayası alırsanız hem suyu sertleştirmez hem de demir konusunda katkı sağlar. Su değişim miktarınızı ve potasyum miktarını da bir miktar artırırsanız bu yaprak kıvrılmaları zaman içinde kendiliğinden düzelir diye düşünüyorum.

8. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    TEŞEKKÜREDERİM ilginize .can sıkıcı olaylar gerçekten.artık tamamen su sartlarna baglıyorum bende sizin düşündüğünüz gibi.bunun için fazla sıkmaya gerek yok dedim ve çok fazla müdahale etmemeye karar verdim.birde aklıma takılan soru var.su sartlarından dolayı verdiğim gübrelerin kullanılamayan kısmi birikimleri ne gibi zararlar verir .mesela eklediğim fosfatın kullanılamayan fazlası ile demirin fazlası mı etkileşime giriyor acaba.az eklesem dahamı iyi olur .gibi sorular oluştu kafamda.

9. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey sizi çok iyi anlıyorum. Aynen sizde olduğu gibi 1 yılı aşkın bir süre ne yapmam gerektiğini bilerek, nasıl yapmam gerektiğini bilerek başarız olunca moralim çok bozuldu. Akvaryumun bir köşesinde yetişen bitkiyi tabanında bol kaya olan bir tarafa diktiğimde gelişimi duruyor hatta gerilemeye başlıyordu. Bitkili akvaryumu bırakmayı bile düşünmeye başlamıştım. Sonra suyu yumuşatmayı hedefleyince birden bire herşey yoluna girmeye başladı. Belki de zamanla tabanda pislik birikimi artarak suyu yumuşatmış ve kayaların istenmeyen etkisini sınırlandırmış olabilir. Kısmet ise tabandaki kayalardan gelecek ay kurtuluyorum ve lav kayalarına geçiyorum bakalım o zaman su sertliğine bağlı olarak bitki gelişiminde bir fark yaşanacak mı?

Fosfat ve demir belli bir konsantrasyonun üzerine çıkınca birbiri ile etkileşime giriyor sanırım. Bende de bir kaç defa etkileşime girdiler. Bazı akvaryumlarda bu sorun daha fazla oluşuyor. Muhtemelen dediğiniz gibi fazlalık besinler etkileşime giriyor olabilir. Gübrelemeyi %25 azaltarak deneme yapın isterseniz. Bitkilerde besin eksikliği gözükmediği takdirde bu besin miktarı da yeterli geliyor diyebilirsiniz.

Baştan beri söylüyorum belki de sıktım ama peyzajda kullandığınız kayaları çıkarmanız da yarar sağlayabilir o seçeneği de bir düşünün derim.

10. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Ergun bey kayalari cikarmistim bir ay once

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Taşları çıkarmakla iyi yapmışsınız. Su değişimi yaptıkça zaman içinde düzen daha da oturacaktır.

12. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    tankın son hali

Biraz su sıcaklıgı sorunum var .Yeni fan calısmam basarılı oldu resimlerini yakında paylasacagım.:)
    jpg.gif IMG_4646.jpg (100,1 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4648.jpg (99,9 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4649.jpg (97,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4666.jpg (102,0 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

13. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey sanırım sorunları arkada bırakmışsınız. Tankın son hali harika olmuş. Ortadaki lotus o kadar güzel ve sağlıklı gözüküyor ki gözümü alamadım. Lileaopsisler de tabanı örtünce seyrine doyum olmayacak bir görüntü ortaya çıkacaktır.

14. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Teşekkür ederim ergün hocam sayenizde cok sey ögrendim.şimdi daha güzel oldu lotus birden boy attı maşallah kan kırmızı parlak bir renk oldu bende bayılıyorum ona :)balıklar altında gölgeleniyor.sorunlar bitmedi ama azaldı çok şükür.hala yapamadıgım birtürlü büyütemediğim bitkiler var .akvaryumda küçük yapılı bitkilerin zor geliştiğini farkettim.büyük yapraklı bitkiler ise cok hızlı gelişiyor.

15. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Maşallah benimde ilk dikkatimi çeken lotus oldu bendede var lotus ama dikine gitti suyun yuzeyıne vardı yaprakları ve baya buyuk oldu yaprakları aceba neden olur?

16. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    bu lotus değil normalde zemine yayılan bir cins ama benimki böyle oldu.normalde biraz daha minik yapraklı kırmızı bir bitki. :)benim önceki resimlere bakarsanız lotus var sag kösede onu söküp attım cünki istilacı gibi bütün akvaryumu hem kökleri ile hemde yaprakları ile kapladı zor cıkardım köklerini.inanmayacaksınız bir günde 10 cm uzuyordu iki günde bir yaprak cıkıyordu.en son bir metre iken budadım sonra baktım olmayacak söktüm attım :(.bu görünen ise hiç budamadım daha kötü yanı yayılmıyor ve kök de vermiyor

17. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Maşallah BarikAllah...

Melih Bey tank bayağı güzelleşmiş, bu hale gelene kadar sizi bayağı yıprattı ama hobimizin en önemli noktası ve kılıcı olan Sabır ve azim sizde fazlasıyla olduğu için pes etmediniz.

Ben uzun süredir istikrarli bir şekilde hi-tech ilerliyorum. Önceden olsa bir yosun görsem al haydi low-tech devam etsin bir süre sonra güzel bi tank görünce al haydi co2 kur elan çok hareketlilik yapardım. Şimdilerde ise hiç aklımdan geçmiyor iki sistem arasında git gel yapmak belki de küçük tankım low-tech bundan dolayı da olabilir.

Hep beraber birşeyler öğreniyoruz.

18. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    jpg.gif IMG_4670.jpg (101,1 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4674.jpg (95,0 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4681.jpg (98,9 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4694.jpg (101,3 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4698.jpg (101,6 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

19. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Selam bu zeminde görünen kumun hemen üstü ve altındaki kahve renk tonundaki yosun gibi olan bulanıklık nedir acaba birde kabarcık lar var bazı yerlerde

jpg.gif IMG_4700.jpg (95,5 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4714.jpg (99,7 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4710.jpg (97,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4712.jpg (98,6 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey estağfurullah yardımcı olabildiysem ne mutlu. Lotus sandığımız bitkinin tam adını hatırlıyor musunuz? Görünümü gerçekten çok güzel. Limonlar da sudan çıkıp ağaç olma yolunda ilerlemişler. Bundan sonra düzeni bozmadığınız takdirde bitkilerin önünü almakta güçlük çekersiniz. İnşallah tek derdiniz fazla budamak olur :)

Tabandaki kabarcıklar azot döngüsü neticesinde oluştuğundan herhangi bir zararı olmaz. Zamanla kendiliğinden yok olur ya da su üzerine ulaşır. Tabandaki yapıları da diatoma benzettim bazen kum seviyesinde oluşabiliyor. Cüce vatoz ya da elma salyangozu tarzındaki canlılar bu yapıları severek tüketirler.

21. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Tesekkurler hakan bey sabir cok onemli tabiiki . Aramizda kalsin az kalmisti ama.. yosun sorunu bende de var excel yapmak istiyorum ben de forumda yapimi ile alakali bolum varmi acaba

22. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi

23. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Yazı kazasız atlatacagız inşallah .son durum

biraz da su üstü çekelim deedim :)
    arkadaslar asamadıgım bir sorun var bu arada akvaryum yüksek oldugu için zemin bitkileri faydalansın diye ışıgı yaklastırıyorum bu seferde su üstü bitkilerine zararı oluyor sanırım yaklastırınca hafiften sararma ve bozulmalar basladı.
    jpg.gif IMG_4838.jpg (97,2 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4839.jpg (98,8 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4843.jpg (101,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4851.jpg (96,3 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4649.jpg (97,4 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

24. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    jpg.gif IMG_4841.jpg (95,3 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4849.jpg (100,3 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

25. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey pistiaların sadece eski yaprakları sararmış gözüküyor. Bu durumda sıcaktan dolayı değil de sanki makro besin eksikliğinden sararmış gibi duruyorlar. İsterseniz ışığı uzaklaştırıp bir süre de öyle deneyin sorun florasanların yaydığı ısı mı yoksa besin eksikliği mi o zaman daha iyi anlayabilirsiniz.

Şu anda pistia sayısı da oldukça fazla gözüküyor. Işığı yaklaştırmak yerine pistiaları 5-10 tane kalacak şekilde her hafta seyreltseniz daha iyi olur diye düşünüyorum. Hem boşuna besin harcamazlar hem de ışığı kesmemiş olurlar.

Bu arada akvaryumunuz oldukça güzel gözüküyor. Bu sefer de mosslar almış başını gitmiş. Çok güzel öbekler oluşturmuşsunuz tebrik ederim.

26. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Mosslar süper olmuş maşallah.

Melih bey alttaki ufak nanonuzun ölçüleri kaç aceba?

27. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Tesekküeederim 40x25x25 yakında resimleri loyarım orda katil salyangoz ğretiyorum yavrular çıktı bakayım büyütecegiz

28. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Maşallah kolay gelsin.

Resimleri bekliyoruz çok hoş bir nano olmuş.

29. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Selam arkadaşlar büyük akvaryumumda bulunan canlı doguranların birbirleri ile birleşip farklı yavrular aldıgımı resimlemiştim dah önce .şimdi de sizlere sarı ateş ve sakura karidesinin eşleşmesi sonucu ortaya cıkan utangaç karidesimi resimledim.ÇOK İLGİNÇ NADİR CIKIYOR MOSLARIN İÇİNDE DEVAMLI EN SONUNDA YAKALADIM:) SARI KIRMIZI KARİDES :)bjk liyim ama napalım....jpg.gif IMG_4903.jpg (98,3 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4904.jpg (93,9 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4905.jpg (95,0 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

30. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey bir galatasaraylı için karideslerinizin renkleri paha biçilemez :)

Sayfayı Paylaş