YENİ KURULUM DİYELİM :)emeği geçen herkese teşekkürler

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve melihergin tarafından 07/04/14 başlatılmıştır.

1. melihergin

melihergin Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Hayir ergun bey humik asit daha belirtisi yok yani ondan olmustur yorumu olmasin diye oyle yazdim mesaj basina

2. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    O zaman bir önceki mesajımdakileri 1-2 hafta uygulayıp sonuçları karşılaştırmanızı tavsiye edeceğim. Bir de salınım yapıp akvaryumdaki suyu çeşme suyundan daha sert hale getiren her ne ise bir tespit edebilseniz çok güzel olacak :)

3. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    İş arasında gübreleme düzeninizi yanlış okumuşum kusura bakmayın. Nitrat normal düzeye dönene kadar hiç nitrat eklemeyin. Daha sonra aşağıdaki gibi devam edebilirsiniz.

2 günde bir.

potsyum : 10 ppm (50ml) NPK
    nitrat : 10 ppm (25ml) NPK
    fosfat : 1ppm (50ml) NPK
    demir : 0.2 ppm (qgua fe reeflowers ) (Dikkat ml değil ppm)
    mikro element : 5 ml (seachem)

Şeklinde yapabilirseniz daha iyi olur. Hatta bir ara bu konuda da kendi gübreleme düzenimi yazmıştım öyle yapabilirsiniz.

4. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Ergün hocam benim akvaryumda balık fazlalıgı VE mikroelement gübresi içindeki nitrat oranı nedeni ile nitrat fazla geliyo olabilirmi.şimdi birde humik asit eklicem su degısımlerinde sanırım oda niraz nitrat barındırıyor içeriğinde onun için nitratı biraz denetim altında ekleyim diyorum eklemeyi yarıya düşürüp bi sonraki su değişiminde tekrar ölçeyim diyorum

5. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Yemleme ile 50 ppm nitrat birikmesi olacağını zannetmiyorum. Balıklara 2-3 günde bir çok az yem atın diyeceğim bu sefer de karideslerinize yazık olacak. Balıklara günlük ama az miktarda yem atın en azından yem nedeniyle fosfat ve amonyak miktarında çok büyük artış olmasın.

Mikro elementin içindeki nitrat, fosfat ve potasyum miktarı çok düşük olduğundan ve 5 ml gibi küçük bir miktarda kullanıldığı için ihmal edilebilir. Humik asitten ne kadar geleceğini bilemiyorum ama sıkıntı çıkarabilecek oranda olmayacağını tahmin ediyorum.

Nasıl olsa elinizde test kitleri bulunuyor diğer gübreleri tam doz ekleyip sadece nitratı eklemeyerek mevcut nitrat düzeyini 10 ppm civarına düşürebilirsiniz. Gübreleme düzeni bir defa oturduğunda ondan sonra devam eder zaten.

Aklıma takıldı da 50 ppm nitratta karidesler nasıl yaşıyor. Nitrat testi yanlış ölçüyor olabilir mi?

6. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    tetranın ürünü pek sanmıyorum daha öncede bunu kullanıyordum

7. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    O zaman teste güvenmek gerekiyor. Diğer gübreleri tam doz uygulayıp bir deneyin bakalım sonuç ne olacak.

8. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Son durum ve utangaç çöpçüm

Arkadaşlar öncelikle humik asidin faydasını fazlasıyla gördüğümü belirteyim.Humik asidiN akvaryumdaki en iyi yaptığı şey yeni filizlenmeler ve köklenmeyi başlattı.limonlarım heryerinden filiz cıkardı mosları tutamıyorum artık büyümeye bıraksam akvaryumda sadece mos kalacak :)bazı bitkilerimde de hala ufak tefek gelişim bozuklukları var ama napalım bazı şeyler degişmiyo çünki suyum cok sert böyle kabüllenmek lazım.birde tangac çöpcümü resimledim ancak bukadar cekebildim normalde bunu bile yakalamam mucize cok hareketli ve utangac
    jpg.gif IMG_4357.jpg (97,3 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4358.jpg (96,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4354.jpg (98,6 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4361.jpg (97,4 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4362.jpg (98,6 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

9. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey fotolardan bitkiler sağlıklı ve keyifleri yerinde gözüküyor. Humik asit kullanımı ve gübreleme düzeninizde yaptığınız değişiklikler işe yaramış ve 1 haftada çok iyi gelişmeler olmuş. Bu gübreleme ve bakım düzeninizi bozmadığınız takdirde zamanla daha da iyiye gideceğini düşünüyorum. Zaten 1 haftada tüm tank baştan aşağı değişmez. İleride tankın sağlıksız hali ile çekmiş olduğunuz fotoğraflara bakıp nereden nereye gelmiş dersiniz umarım.

10. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Evet ergün hocam sonuçta sıfır bilgi ile başladım ben bu işe yavas yavas taşlar oturmaya başladı sanırım .bu aralar fosfat fazla emiliyor sanırım camlarda ve bazı bitkilerimde yeşil nokta var .fosfatı artırırken diğer gübreleri de artırmalımıyım nitrat hariç tabiiki.bi sorumda şu olacak ,,,bitki yaprak ve gövdelerindeki serleşerek kırılma neden kaynaklanır nette aradım net cevap bulamadım.kopan bitkiyi elime aldıgımda çok sert oldugunu farkettim

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey camda oluşan yeşil nokta yosunları fosfat eksikliğinden olabilir. Bol CO2 ve güçlü ışık altında olduğundan ve nitrat oranınız biraz yüksek olduğundan oluşmuş olabilirler. Fosfatı biraz artıracaksanız orantıyı bozmadan tüm gübreleri artırmanız gerekiyor. Bitkilerdeki kırılganlaşma, sertleşme ve üst yapraklardaki sararma da demir eksikliğine işaret ediyor.

Her ikisinin de eksiklik belirtisi vermesi su içinde demir ve fosfatın etkileşime girip bitkiler tarafından kullanılamayacak bir forma dönüşmüş olabileceğini de düşündürüyor. Bu iki gübre etkileşime girebildiği için gübreleme yaparken demir ve fosfatı en az 20-30 dakika ara ile ve çok yavaş eklemeniz daha iyi olur.

Son hafta da uyguladığınız gübreleme düzeninizi ve nitratın şu andaki durumunu yazabilirseniz mevcut durumu anlamamıza yardımcı olur.

12. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    250 LİTRELİK BİTKİLİ TANKIM DA

ESKİ GÜBRE DÜZENİM

nitrat : 5 ppm (25ml) NPK
    demir : 2 ml (agua fe reeflowers )
    mikro element : 2 ml (seachem

YENİ GÜBRE DÜZENİM
    Aşagıda görüldüğü üzere demir ve mikro da biraz artma var.

nitrat : 5 ppm (25ml) NPK
    demir : 3 ml (agua fe reeflowers )
    Ayrıca 20ml i 2 litrede çözülmüş, humik asidin 250 ml sini akvaryuma ekliyorum önerilen fazla ama ben yapmıyorum çünki gereginden fazlası suyu boyar diyo formda yani kullanımı biraz göz kararı .zaten kararında kullandıgım zaman suyun rengi hoş oluyor fazla kaçarsa heryer karanlık:)

13. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Gübreleme düzeniniz, nitrat miktarınızın normalde yüksek olduğunu düşünerek güzel gözüküyor. Siz yine de yosun sorunu yaşamamak için her gübreleme öncesinde nitrat testi ile test almayı aksatmayın. Nitrat değeriniz normal değerlere indiğinde artık nitratı da 10 ppm eklemeye başlarsınız.

Bitkilerdeki sorunun asıl kaynağı olan fosfat ve demir miktarları normal gözüküyor hatta demir 0.5 ml fazladan bile ekleniyor. Bu durumda demir ve fosfatın etkileşime girdiğini düşünüyorum. Gübreleme yaparken araya biraz zaman koyarak deneyin sorun devam ederse bu iki gübreyi aynı gün eklemeyin derim.

Humik asitin de fazlasının zararlı olduğunu gösteren bir tabloya denk gelmiştim. Az miktarda eklemeniz aslında daha iyi olmuş. Bitkiler de sevdiğine göre bu düzeni bozmadan aynen devam edin. Bunun dışında müdahale edecek pek bir durum kalmamış artık akvaryumun karşısına geçip keyfini çıkarabilirsiniz. :)

14. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Arkadaslar ışıklandırma düzenim ve co2 aynı zaman rolesine bağlıadım yani ısık yanınca co2 veriyor.sadece co2 miktarını yükselttim devamlı vermediğim için,sıkıntı olurmu bundan.Birde akvaryuma iki ad beyaz led filorasan eklemiştim bunları akvaryumda görsellik açısından sürekli yanmasını istiyorum çok güzel loş beyaz bir ışık oluyor,sııntı olurmu acaba?böyle olunca balıkların sitresi biraz azalmış olur ışıklar sönüp yansa bile balıkları fazla rahatsız etmeyecek böylelikle.gece yatarken komle kapatacagım .onada bi zaman rolesi ayriyetten takacagım

15. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    melih bey co2 yi zamanlı kullanmanız bir sorun oluşturmaz bence daha iyi olur ph kontolünü daha iyi sağlamış olursunuz.humik asit kullanıyordunuz akvaryumunuzda olumlu gelişmeler oldu mu.

16. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    fazlasıyla hemde şuan bütün bitkiler gelişim asamasında ve beklediğimden fazla uzama eğilimine girdi .böyle giderse gelişimi yavaslatma cabasına gircegim galiba yakında

17. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey bence süreklilik daha iyi olur kanaatindeyim bu şekilde ph dalgalanmaları ve ani değişiklikler düşüş ve artışlar olabilir. Eğer bu yöntem kullanılacak ise ph metre ile sabit bir ph için selenoid valf ile açıp kapatma yaptırılabilir.

Melih Bey humik asit kullanımı esnasında gübrelerden kıstığınız bir gübre oldu mu?

18. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Hakan bey sistem otomatik isiklarla calisiyor sellinoit vana var.bi formda bitkilerin sadece isikta co2 ye ihtiyac duydugunu okumustum yanlidmiyim gece debaliklar oksijen alsin diye birsz mantikli gibi. Humik asit ekledikten sonra sadece nitrati azalttim cunki fazla cikiyor olcumlerde

19. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    22.05.2014, 19:52 #178
    melihergin
    Deneyimli Akvarist
    Melih ERGİN
    Bursa / TÜRKİYE
    Konular: 4

Philips 1 ad 965 36 w-1 adet 36 waquarelle
    Sylvania 1ad 36 w daylightstar-1ad t5 54 w grolüx-1 adette 1 metrelik t5. 39w aguastar galiba 209 w yaptı yanlıs hesaplamadıysam

Arkadaslar bu aydinlatma biraz giz yoruyor vede sari renk agir basti biraz beyaz ve parlak olmasi icin hangisinin yerine nasil bir lamba alayim t5 düşünüyorum be önerirsiniz

20. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Telefondan yazmıştım karmankarısık olmus kusurabakmayın düzelttim şimdi :)

1)Philips 1 ad 965 36 w
    2)philips 1 ad 36 w aquarelle
    3)Sylvania 1ad 36 w daylightstar
    4)sylvania 1ad t5 54 w grolüx
    5)sylvania 1 adette 1 metrelik t5. 39w aguastar

Galiba 209 w yaptı yanlıs hesaplamadıysam Birde 1 metre olan aguastarı iptal ettim.

Arkadaslar bu aydinlatma biraz göz yoruyor vede sari renk agir basti. biraz beyaz ve parlak olmasi icin hangisinin yerine nasil bir lamba seçmeliyim t5 düşünüyorum ne önerirsiniz.

21. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Melih Bey bence düzeninizi hiç bozmayın bitkilerin gelişimi güzel ise gözlerinizi alıştırmanız daha yerinde olacaktır :) İllaki değiştireyim derseniz grolüks yerine 865/965 gün ışığı olabilir ama renk sarılıktan kurtulsun diye böyle diyorum renk spektine bakacak olursak grolüks yerine 840/830/827 olmalı bu seferde sarılıktan yana bir fark olmayacaktır.

22. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey CO2 ve O2 suda ayrı ayrı çözünüyor ve birbirlerini etkilemiyorlar. Bu nedenle balıklar için hiç endişelenmeyin. Su yüzeyinde hafif bir dalgalanma varsa bu balıklarınız için yeterli olacaktır. Ph seviyesinin sürekli dalgalanmaması için ben de 24 saat kesintisiz CO2 sağlıyorum. Ph seviyesi sürekli dalgalanırsa balıklar kötü etkileniyor.

Işıklandırmanızda sarıya yakın bir renk yok bence boşuna florasanları değiştirmeyin muhtemelen humik asit nedeniyle suyunuz sararmıştır. Dert edecek bir durum değil humik asit uygulamayı kestiğinizde zamanla suyun rengi açılıyor. Ancak suyun sararması aynı zamanda yumuşadığına işaret olduğundan sizin için iyi bir gelişme diyebilirim.

23. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Ya birde ısıktan kastım berrak görüntü yok yavas filtre ettigim halde bide suyun içinde nekadar toz molekül hücre varsa görüyorum . Anlıcanız su temşz ama nasıl desem böyle milyonlarca minik toz kütlesi ama kirli degil toz bulutu gibi . Isık güclü oldugu için tane tane görebiliyorum buda rahatsız ediyor. Birde bu su hiç tam istediğim gibi berrak olmuyor.forumdan biri daha yazmıstı galiba ,okudum ışıkların devamlı yanması çözümler demişsiniz. Bende let florasanları nöbetçi bırakacagım nasıl olur

24. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Suyun toz bulutu gibi beyaz gözükmesi yeşil su sorunu olabilir. Eğer yeşil su problemi varsa ışıkların uzun süre açık kalması ya da uzun süreli tam karanlık ortam sağlanası bu sorunu yok edebiliyor. Ancak sizin sorununuz yeşil su değil ise o zaman etkili olmayacaktır. Elinizde uv filtre varsa 1 haftada yeşil suyu yok edip cam gibi berrak hale getiriyor.

Eğer geceleri tam karanlık sağlayacaksanız led diyotları açık bırakmak görsel olarak sizin insiyatifinize kalmış bir durum. Ancak çok uzun süreli aydınlatma pek iyi olmuyor. Bitkiler açısından kısa süreli fakat güçlü ışık daha çok işe yarıyor. Yine de denemeden birşey söylemek zor olur.

25. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    kullandiginiz humik asit içeriğinde olan bir sey belki mil olabilir mi. Sizin humik asit kullanım Şekliniz daha önce bir akvaryumda kullanilmis mi. Gördüğünüz tozlar humik asit kalıntısı da olabilir.

26. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Video çekip atacaggım yarın inşallah bütün bitkilerdeki sorunlarıda görmüş oluruz böyleece.Yeşil su sorunu değil galiba benimki.benim akvaryumda saç sakal vs. yosun olusumu hiç olmadı daha.Humik asidi cok az kullanıyorum onla alakalı olacagını da sanmam.Dediğiniz gibi şu hiç kullanmadıgım UV filitreyi takayım biraz.ergün bey berraklık düzelince cıkarayımmı peki

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey eğer sorun yeşil su ise işe yarar ama başka bir durum varsa işe yaramayabilir. Uv filtreleri sürekli kullananların olduğunu duymuştum ama bildiğiniz üzere uv ışınları ile filtre içinden geçen tüm mikro organizmaları öldüreceği için sürekli kullanımının sağlıklı olmadığı kanaatindeyim. Akvaryumlarımızda zararlı mikro organizmalar olduğu kadar yararlı bakteriler de bulunduğundan işiniz bitince çıkarsanız daha iyi olur.

28. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    lütfen tamamını izleyin

IMG 4387 - YouTube
    bu görünren toz bulutu bugün sabah baya azalmıştı .UV filtre çok işe yaradı eve gittiğimde daha temiz görmeyi umuyorum.bitkilerimede bir göz atın istedim :)

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Toz bulutu gibi bir görüntüyü pek göremedim daha çok minik partikülller uçuşuyormuş gibi gördüm. Belki de uv filtre yeşil su sorununu bitirmiştir. Bir kaç güne kadar suyunuz cam gibi olur diye tahmin ediyorum.

Bitkilerin bir kısmı çok sağlıklı bir kısmı ise o kadar sağlıklı gözükmüyor. Fakat yeni çıkan sürgünlerin genelde sağlıklı olduğunu gözlemledim. Bazı bitkilerde bulunan eski sağlıksız kısımları dibe yakın yerden hatta dipten budayıp sağlıklı filizleri tekrar dikerseniz görünüm daha çabuk düzelir.

30. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Son durum

Arkadaslar akvaryum cam gibi berrak oldu bitkilerrin durumu iyiye giderken bu zeytinin derdini bir türlü anlamadım,gerçi bikaç bitkide daha var sararmalardan bıktım ne oldugunu neyin eksik geldiğini tüm deneme yanılma yöntemlerine ragmen bulamadım.Resimlerde biraz daha yeşil çıkıyor aslında daha sarı görünümlü .Nedense yapragın birebir rengini alamıyorum fotoda.
    GÜBRE DÜZENİM: hala aynı 2 gün ara ile ..sadece hümik asid i biraz azalttım.

nitrat : 5 ppm (30ml) NPK
    demir : 4 ml (agua fe reeflowers )

jpg.gif IMG_4407.jpg (97,8 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4412.jpg (94,0 KB (Kilobyte))
    jpg.gif IMG_4413.jpg (95,6 KB (Kilobyte))

Ekli Dosyalar:

Sayfayı Paylaş