Vatoz ile ilgili soru

Konusu 'Akvaryum İle İlgili Tavsiyeler' forumundadır ve zoradam09 tarafından 24/05/17 başlatılmıştır.

1. SinanKa

SinanKa Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    74
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TRT-Reji
    Sakın canlı yem vermeyin şu an iç parazit var ise onun toparlanmasını bekleyin , daha da kötü olur , siz şimdi balıklar toparlasın sadece sarımsaklı yem ve bitkisel yem başka yem yok .

Yönetici tarafından son düzenleme: 02/06/17
    zoradam09 bunu beğendi.

2. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Anladım Sinan Bey. Teşekkürler

3. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    İş yerinde video açılmadığı için videoyu ancak izleyebildim. Hüseyin beyin önerilerine ek olarak büyük su değişimleri yaparak sudaki azot miktarını düşürmeniz gerekiyor. Bitkisiz akvaryumda biriken azot zamanla balıklarda hastalıkların oluşmasına neden olur.

Şu aşamada kumu eşelemeniz amonyak patlamasına neden olur ve durumu daha kötüye götürür. Bu nedenle kesinlikle tabanı kurcalamayın derim.

Son düzenleme: 30/05/17
    zoradam09 bunu beğendi.

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Akvaryumunuza tuz uygulaması yapmayın vatozlar sıkıntı yaşayabilir.

Sinan bey az da olsa vatoz için iyi olmayacağı için Tuz öneriniz yanlış olmuş. :)

H. KAYA. GEMLİK. ve zoradam09 bunu beğendi.

5. SinanKa

SinanKa Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    74
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TRT-Reji
    Hakan bey yapılmış olan yorumda gerekli şekilde açıklama yapılmıştır , riskini kendisine ilettim.Yazmış olduğum yazıda.

hedayse bunu beğendi.

6. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Ergün Bey bu durumlar neden oluyor olabilir acaba ? Azot miktarı niçin artmıştır?

7. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Attığınız yemler balıklar tarafından tüketilip solungaçlarından amonyak olarak suya bırakılır. Ayrıca dışkılarıda bir miktar azot kaynağı olur. Filtre ve kumda yerleşik bulunan aerobik bakteriler bu amonyağı ilk önce nitrite çevirir, başka bakteriler bu nitriti nitrata çevirir ve suyunuzda böylece sürekli bir azot artışı olur.

Azotu düşürmek için iki yöntem var. Birincisi ve en kolayı su değişimi yapmak. İkincisi ise tabanda kalın ve ince kum tabakası kullanarak anaerobik bakteriler tarafından sudaki nitratın azot gazına çevrilerek sudan uzaklaştırılmasını sağlamak ki bu akvaryum gibi sınırlı bir alanda çok iyi sonuç vermez.

Bu nedenle düzenli olarak su değişimleri yaparak sudaki azotu uzaklaştırmanız gerekiyor.

zoradam09 ve H. KAYA. GEMLİK. bunu beğendi.

8. H. KAYA. GEMLİK.

H. KAYA. GEMLİK. Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    705
    Ödül Puanları:
    93
    Meslek:
    Emekli.
    Görkem Bey bazı yerlerde düzeltmeler yapma zorunluluğu hissettim.
    1. Vatoz bulunan tanklarda kesinlikle tuz kullanılmaz, bunun yerine tuz banyosu önerilir. Beyaz benek dış parazit mantar ve yüzgeçlerde erime olan balıklarımızı tuz banyosuyla bakterilerden arındırabiliriz. Tuz banyosu için 2 lt suya 1 çorba kaşığı kaya tuzu eritilir ve karıştırılır. Hasta olan balık tuzlu suda 5 dk tutulur ve belli süre gözlemlenir. Balıkta bayılma, hareketlerinde farklılık görüldüğü anda banyo sonlandırılmalıdır.
    2. Kumu karıştırarak dip çekimi yapmak yapılan testler sonucunda suyu daha kötü hale getirmektedir. Kumun içlerine, alt kısmına gitmiş yem artıklarını, dışkılarını kumu karıştırarak dip çekimi yaptığımızda suyun üstüne çıkarırız ve bunlarda çok ani bir şekilde suyun dengesini bozar. Belki hemen değil ama gün içinde balıklarınıza zararını görürsünüz. Bunun yerine yemlemeyi düzgün yaparak dipte yem birikmemesini sağlarsak daha iyi olur.
    3. İç parazit balıkların sindirim sistemlerine yerleşen ve gıdalarına ortak olarak, balığın beslenememesine sebep olan parazitlerdir. ( Neorob bakteriler, Bakterodies ,Fusobacterium, Gram pozitif (aerob) bakteriler , Trichomonas, Giardia intestinalis, Entamoeba.)
    İç parazit söylendiği gibi salatalığın iç kısmıyla tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Aksine tedavi edilmezse balıkları ölüme götüren bir hastalıktır. İç parazit; genelde yanlış ve bozuk yemle besleme sonucu oluşur. İç parazit olan balığın rengi koyulaşır,karnı içeri çöker, balığın dışkısı beyaz ve jel şeklinde olur, balık yeme gelmeyebilir, veya yemi ağzına alır geri püskürtür.
    Eğer balık yemden kesilmemişse ki sizin balıklarınız yeme ilgisini kaybetmemiş. Sarımsaklı yem hazırlanabilir, veya iyi bir markanın hazır yemini kullanabilirsiniz.Yemin hazırlanması için 10 günlük yem ayrılır. Bir tülbent içerisine koyulan yeterli sayıdaki sarımsak ezilerek suyu çıkartılır ve ayrılan pul yemlere bu su emdirilir. Balıklara 10 gün boyunca sadece bu yem verilir.
    Eğer hasta balık yeme ilgisini kaybetmişse en etkili yöntem eczaneden alınacak flagyl tablet tedavisi olacaktır.
    4. Balıklarınız Moli. Moli balıkları oldukça iyi bir yosun yiyicisidirler ve bu sebeple akvaryumdaki yosunlaşmaları bir nebze olsun engellerler. Et ürünleri bu balıklar için faydadan çok zarar getirir. Özellikle hassas yapıları göz önünde bulundurularak tubifex türü yemler kesinlikle verilmemelidir. Et ağırlıklı beslendikleri taktirde ömürleri azalır, hastalıklara yakalanabilirler. Bunların yerine spiriluna yosunu ve çeşitli diğer yenilebilir yosunlar, haşlanmış ıspanak verilebilir.
    5. Flagyl tablet uygulamasında ikinci günde %50 dip çekimi yapılır.

zoradam09 bunu beğendi.

9. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Ergün Bey dediğiniz gibi anlaşılan en iyi yöntem haftada bir su değişimi yapmak. Öncelerden hafta da bir yapardım artık 2 haftada bire çıkarmıştım sanırsam döngüyü baya bir sarstım.

Bunca detaylı bilgi için çok teşekkürler Hüseyin Bey. Tek bir sorum olacaktır o da ''Sarımsaklı yem hazırlanabilir, veya iyi bir markanın hazır yemini kullanabilirsiniz.'' burada belirttiğiniz ya da önerebileceğiniz bir iyi marka balıklar için faydalı olan hazır yem var mıdır?

10. H. KAYA. GEMLİK.

Beğenilen Mesajları:
    705
    Ödül Puanları:
    93
    Meslek:
    Emekli.
    Görkem Bey Bence en iyi yem, kendi hazırladığınızdır. Bunun için pul spirulina alıp tarifteki gibi hazırlayabilirsiniz. Hazır sarımsaklı yemler için arama motorundan arama yaparsanız, çeşitli alternatiflerle karşılaşacaksınız.

zoradam09 bunu beğendi.

11. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Hüseyin Bey sarımsaklı yem açısından değil de genel manada balıklara verilebilecek besleyici yem markalarından sormuştum. Dediğiniz gibi sarımsaklı yemi kendim evde el ile hazırlayacağım o şekilde daha yararlı olacaktır.

12. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Vatozlar için JBL'in cips yemleri var onlardan almıştım. Ruffles gibi oluyor, suda hemen dağılmıyor. Yarım saat falan tırtıklıyorlar. Odun lifi falan varmış içinde, vatozların sindirim sistemine iyi geliyormuş.

H. KAYA. GEMLİK. ve zoradam09 bunu beğendi.

13. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Fatih Bey başka önerebileceğiniz balıklar için faydalı yemlerden var mı acaba?

14. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Sera Vipan Pul yem, Sera O-Nip tablet. Bunları veririm ben yıllardır. Arada bir de kargo indirimini şunu bunu doldurmak için kurutulmuş tubifeks alırım. Uzun zamandır denk gelmiyor mesela 1 senedir falan tubifeks kurusu vermiyorum.

zoradam09 bunu beğendi.

15. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Anladım bende sera vipan almayı düşünüyordum ancak yanında tablet yem olarak ne alayım diye düşünüyordum. Peki internetten alacağım ancak bir türlü neresi daha uygun fiyatlıdır ya da güvenilirdir yani sürekli bu işlerle uğraşan bir site göremedim

16. SinanKa

SinanKa Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    74
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TRT-Reji
    Bu konuya yaptığım açıklamalar dikkat ederek hepsini bir bir okudum , öneriler emen hemen benim aynı önerilerim idi , gerek şarımsak gerek tuz hakkında detaylı açıklama yaptım , elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım , ilaç kullanımını en son yaptınızı tavsiye ederek olası yaralı bakterileri öldürmeden kurtulmanız için bazı yöntemler söylemeye çalıştım , lakin yaptığım açıklamalar , yanlış yönlendirme vs vs olarak görüldüğünden , çoğu mesajımı kaldırdım , bu konuda yer alan diger tüm mesajlarımın kaldırmasını yönetim ekibinden ister , verilen rahatsızlık sebebi ile özür sunar , yaptığım tüm yorumlarda iyi yönlerini kötü yönlerin de söyledim , amaç YARDIMCI olmak Lakin sonuç KIRILMA yönünde olmuştur.

zoradam09 bunu beğendi.

17. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Sinan Bey estarurullah.Benden yana bir sıkıntı hiç yoktur. Ben önerilerinizi dikkate aldım.Her şey den önce buraya bir şeyler yazıp yönlendirmeniz bile benim için çok değerli olmuştur. Tekrardan teşekkür ediyorum sizlere.

SinanKa bunu beğendi.

18. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    akvaryem.com veya ozelyem var.

zoradam09 bunu beğendi.

19. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Buranın asıl amacı bilgi paylaşımı. Bu sebeple, herkes bildiklerini ve deneyimini ortaya döküyor. Birbirimiz ile yarışmak veya birbirimize kırılmak yerine, oluşan bu bilgi havuzundan faydalansak, kendimizi geliştirsek daha doğru olmaz mı?

hedayse ve H. KAYA. GEMLİK. bunu beğendi.

20. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Teşekkürler Fatih Bey.

21. SinanKa

SinanKa Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    74
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TRT-Reji
    Amaçta o zaten lakin iyi veya kötü yaptığım yorumlarda her yönlü anlatmaya çalıştım , hiçbir zaman benim doğrum doğrudur diye bir söyleyişim yoktur , dikkat ettiğimde benim söylediğim yöntemler alternatif yönledirme amaçlı idi , hepimiz çok iyi biliyoruz ki ilaç kullanmak tüm akvaryumu alt üst eder , iç paraziti gerek salatalık gerek bitkisel yemle kaç kere başarılı olduğumu bilseniz , bu yöntemin yanlış yönlendirmeye gitmesi , beni üzdü , bende flagy bas geç diyerek doğru yöntemi söylemiş olurdum , ilaç her zaman en son çaredir , tanka ilaç basıp geçmek yararından çok zarar da getirebilir , Yani yazılan yorumların yanlış yönlendirme gibi görülmesi yardımcı olmaya çalışan kişiler için hoş değildir ,

Saygılar...

22. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Sinan bey bence ortada kırılacak bir durum yok. Misal geçen gün resimlerden lepistes balığında kuyruk erimesi var zannetmiştim ama değilmiş. Herkesin değişik tecrübeleri olabiliyor. Bu forumdaki hiç kimsenin kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum. Hepimiz bildiklerimizi artısı ve eksisi ile yazarsak hem soruyu soran kişi daha çok bilgi edinir hem de hepimizin bilgi dağarcığı genişler. Sizde direk "şunu yapın" şeklinde değilde yazdıklarınızı biraz daha açarak şunu yaparsanız şöyle olur gibi yazarsanız eminimki yanlış anlaşılmalar ortadan kalkar.

H. KAYA. GEMLİK. ve SinanKa bunu beğendi.

23. H. KAYA. GEMLİK.

Beğenilen Mesajları:
    705
    Ödül Puanları:
    93
    Meslek:
    Emekli.
    Sinan Bey iç parazit hastalığı salatalığın iç kısmını yedirmek ile bitkisel yem kullanarak balığı besleyip etli butlu yapmakla geçmez. Tam tersine tedavi süreci boyunca balıklara haşlanmış kırmızı et vermek bağırsak parazitlerinin kolay atılması için faydalı bir ek tedavi yöntemidir. ( Süpürme tekniği ) Lütfen doğruluğu testler ve deneyimlerle kanıtlanmış tedavi yöntemleri varken farazi, ben yaptım oldu türü yaklaşımlarda bulunmayalım. Kırılmak yerine ''' Balıklarda iç parazit hastalığı ''' şeklinde internette araştırma yaparak nedenleri, tedavi yöntemleri hakkında gerçek bilgilere ulaşın...

24. SinanKa

SinanKa Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    74
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TRT-Reji
    Eyvallah Hüseyin Bey, siz nasıl uygun görüyorsanız ...İç paraziyli balığa bol bol protein hatta kan kurdu verin bol bol.

Yönetici tarafından son düzenleme: 02/06/17

25. H. KAYA. GEMLİK.

Beğenilen Mesajları:
    705
    Ödül Puanları:
    93
    Meslek:
    Emekli.
    4. Balıklarınız Moli. Moli balıkları oldukça iyi bir yosun yiyicisidirler ve bu sebeple akvaryumdaki yosunlaşmaları bir nebze olsun engellerler. Et ürünleri bu balıklar için faydadan çok zarar getirir. Özellikle hassas yapıları göz önünde bulundurularak tubifex türü yemler kesinlikle verilmemelidir. Et ağırlıklı beslendikleri taktirde ömürleri azalır, hastalıklara yakalanabilirler. Bunların yerine spiriluna yosunu ve çeşitli diğer yenilebilir yosunlar, haşlanmış ıspanak verilebilir.
    Tedavi :

Biraz klasik olmakla birlikte erken teşhis her zaman iyi sonuç verecektir 4-5 gün gözlenen balıkta iç parazit olduğuna kanaat getirdiysek ilk deneyebileceğimiz ve balıklar için son derece faydalı bir yöntem sarımsak suyu ve sarımsak katkılı ( Garlic ) Yemlerdir.

Sarımsak suyu :

Alisin sarımsaktaki (Allium sativum ) baskın tiyosülfanattır. Alisin sarımsaktaki tipik ve etkin kokuların kimyasal kaynağıdır.
    Alisin pestlerin atağına karşı sarımsağın defans mekanizmasıdır. Sarımsak zedelendiğinde veya atağa maruz kaldığında kendisini korumak için enzimatik bir reaksiyonla alisin'i salgılar. Alliinase enzimi bir kimyasal madde olan aliini alisine çevirir, alisin böcekler ve mikroorganizmalar için zehirli bir etkiye sahiptir.

Alisinin antimikrobiyal etkisi çeşitli enzimlerin thiol gruplarıyla verdiği kimyasal reaksiyonlardan kaynaklanır.
    Yüksek oranda sarımsak tüketen toplumlarda mide ülseri vakalarına az rastlanır. Çalışmalar alisinin mide ülserine neden olan Helicobacter pylori bakterisini inhibe ettiğini göstermiştir.Ayrıca Alisin çok iyi bir bağırsak antiseptiğidir ve tıpta da (özellikle çocuklarda) sıklıkla kullanılmaktadır

Oksitetrasiklin hcl :

İç parazit enfeksiyonlarında kullanılan metronidazol veya ornidazol,sadece gram negatif(anerob) bakterilere etkili iken,Gram pozitif (aerob )bakteriler üzerine hiç bir etkisi yoktur.Genelde iç parazit enfeksiyonu etkeni anerob parazit olsa da,bazen gram pozitif de enfeksiyona neden olabilmekte.Bu nedenle geniş spektrumlu olan oksiterasikiln hcl,hem gram negatif ,hem gram pozitif bakterilere karşı etkili bir ilaçtır.Enfeksiyonun ilerlemiş safhalarında oksitetrasiklin hcl ve metronizaol yada ornidazol kombine olarak kullanılabilir.

Uygulama şekli ve dozajı :

İlaç tank içerisindeki bakterileride öldüreceğinden balığı tankın dışına çıkararak ağız yoluyla verilmelidir.ılık su içine (40-45 derece) 1 çay kaşığı oksitetrasiklin hcl eklenip karıştırılır 10 cc enjektör içerisine ilacı çekilip ( soğuması beklenmeli ) balığın ağızından ilaç verilir .Tedaviye 3 gün devam edilir ve her gün 10cc ilaç verilir.fakat balık küçük boylardaysa günde 2 sefer 5cc ilaç vermek gerekebilir.

Flagyl :

5 tablet flagyl 1 su bardağı ( 200ml ) tanktan alınan suda eritilir iğnesi çıkarılmış şırıngaya çekilir ve balığa ağız yoluyla günde 2 sefer 4-5 damla içirilir tedaviye 4-5 gün devam edilir.

Karantina tankında kullanımı :

Eczaneden Flagyl ve cipro alınır tank ısısı kademeli olarak 32 dereceye çıkarılır.

1. Gün 50 litreye 1 flagyl + 100 litreye 1 cipro eritilerek suya karıştırılır.
    Isı 32'den 34'e çıkarılır.

2. Gün %50-60 civarı dipten su değişimi yapılır. 100 litreye 3 flagyl, 100 litreye 2 cipro eritilir.
    Isı 34.

3. Gün %50-60 su değişimi, 100 litreye 3 flagyl, 100 litreye 1 cipro.

4. Gün %50 su değişimi, filitre temizliği + varsa karbonla filitreleme yapılır.
    Isı kademeli olarak tekrar 30'a düşürülür.

Tedavinin her gününde tankı izleyin, özellikle beyaz dışkı gördüklerinizin, yem almayan iştahsız balıkların ağzına flagyl sıkın.

Önemli : Ağızdan flagly verirken.

* Çekiniyorsanız, hiç denemeyin.

* Yapılan bir yanlış balık ilacı almadan bırakmak. Suyun dışında nemli yada flagyl ile ıslatılmış bezle sararak 1.5-2 dakikaya kadar sorunsuz kalabilirler.

* Bazı balıklar 1 dk'ya kadar tam olarak ağızlarını açmayabilirler. Ağzını açmayan balığın ağız çeperlerine ağzını açması için şırıngayla baskı uygulamayın,bekleyin ağzını açıp kapamaya başlamadan müdahale etmeyin, bir müddet sonra ağzını nefes almak için açıp kapatmaya başlayacaktır, böylece ilacı daha rahat verebilirsiniz. Eğer sabırsızlık ederseniz hem hayvanı hem kendinizi strese sokar, zedelersiniz.

* İsabetli bir sıkıştan sonra ilacın bir bölümünün solungaçlarından boşaldığını göreceksiniz. gerekirse tekrarlayın. Bir sıkıştan sonra balığı minumum 15 sn daha dışarda tutun, hemen akvaryuma geri salarsanız ilacı yutmadan kustuğunu görürsünüz.

*** Burası çok önemli, balığın ağzına zaman zaman da vücuduna sıkacağınız ilaçlı su mutlaka akvaryumda ki su ile aynı ısıda olmalı, ilaç karıştırılacak su akvaryumdan alınmalı.

*Çok sayıda balık ilaçlayacaksanız ilaçlı su bir müddet sonra soğumaya başlayacaktır, arada suyun ısısını kontrol edin. Eğer soğumuşsa şurup şişesi v.b. ile akvaryuma bırakıp ısıyı eşitleyebilirsiniz.

* Bir temel yanlışta balık yem yemeye başladıktan sonra iyileşti diyerek tedaviyi kesmek. Bu sağ kalan ama populasyonları azaldığından balığı etkilemeyen parazitlere bağışıklık sağlayabilir. Tekrar çoğalmaya başladıklarında bu sefer tedavi etmeniz çok daha zor olur.

* Bazı iç parazit vakaları nadirde olsa flagy'in etki ettiği parazit türlerinin dışında olabiliyor, eğer sonuç alamazsanız nedeni bu olabilir.

Her şeyi denedim hastalık devam ediyor ne yapmalıyım ?

Bağırsak parazitlerine bağlı bir hastalık gelişimidir Trichomonas,Giardia intestinalis,Entamoeba ve Protoopalina symphysodon.Bu tür parazitlerde tedavi şansımızın daha azdır Çünki bu tür parazitler oldukça dirençli olup,kullanmış olduğumuz ilaçların dozu ve türleri balığımızı kaybetmemize sebep olabilir.

Permasol tedavisi :

Bu tür paraziter enfeksiyonlarda balığımızı karantina akvaryumuna almamız gerekecektir.Balık dışkısında bu parazitlerden bulunduğu için,öncelikle suyumuzda ilaç bulunması gereklidir.Bunun için en etkili ilaç permasoldür.Yaklaşık olarak 100 lt tank için yarım tablet permasol eklenir.Permasol dışında suya ek olarak yüksek oranda oksitetrasiklin hcl ve metronidazol kombine olarak eklenebilir.Tedavi sürecinde balığa canlı yem verilerek direnç kazandırılmalıdır.

Bunlar dışında bağırsak parazitleri için,albendazol,flubendazol,levamisol,niklosamid vb ilaçlar kullanılabilir.Ama şunu belirtmeliyim ki bu ilaçlar balığımız için çok tehlikeli olup,kaybetmemize neden olabilir.

Tedavilere Ek : Tedavi süreci boyunca balıklara haşlanmış kırmızı et vermek bağırsak parazitlerinin kolay atılması için faydalı olabilir ( Süpürme tekniği )

Sayfayı Paylaş