Tüplü Co2 sistemde difüzör?

Konusu 'Co2, Işık ve Ekipmanlar' forumundadır ve bozer tarafından 01/08/14 başlatılmıştır.

1. bozer

bozer Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Haberler kötü :)

Uykusuz ve huzursuz bir gecenin ardından sonuç hüsran oldu. Aslında sistem çalışıyor fakat istenilen düzeyde değil malesef.

Üç adet video var ilk kurulumda yaptığım ayar ve sonradan geliştirdiğim ayarlar var sırasıyla. Son videoyu sabah uyandığımda çektim biraz daha düzelmiş bir görünümü vardı. Regülatörün o küçük haznesine su doldurmuştum ilk zamanlar orayı "damla sayacı" gibi kullanılabilir durumdaydı. Sonra o küçük hazneden kabarcık çıkmamaya başladı ama gazın akışı devam etti anlamadım. İşin özü belki ek bir basınç düşürücüyle olabilir sistem ama bu haliyle verim almak yada stabil çalıştırmak çok zor.

O2 regülatör & co2 - YouTube

Son videoda Dış filtre çıkışında olduğu için çıkan kabarcıklar akvaryum içine dağılmış durumda.(Sabah videoyu çekerken aceleyle kapatmayı unuttum)

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bekir Bey hayırlısı olsun, emeğinize sağlık bizlerle de paylaştığınız için forumumuz adına teşekkür ediyorum.
    Regülatörde saat tipi gösterge sabit duruyor mu yoksa hareketli mi?
    En kötü ihtimalde ince ayar vanası ilave edilse de bu regülatörün avantaj sağlayacağı ortada.

3. bozer

bozer Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Hakan bey saat sabit hiç kıpırdamıyor anladığım kadarıyla tüpün içindeki basıncı gösteriyor.
    Aslında şöyle bir durum var ayar vanasından kısıyorum 15-20 dk bekliyorum yaptığım ayar o zaman gösteriyor kendini. Çünkü gaz su dolu haznede sıkışıyor bir süre sonra sıkışan gaz boşalınca yaptığım ayar devreye giriyor. Belki bir müddet sonra istenilen seviyeye getirilebilir ama her kapanış açılışta o seviyeye gelmek adamı çileden çıkarır.

4. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey gaz kaçağı varsa tüp basıncını gösteren 50-60 barlık gösterge hareket eder mi. bekir bey bence çok başarılı olmuş su haznesi olduğu için basınç eşitlenmesi zaman alacaktır bir süre uğraşacaksınız.

5. bozer

bozer Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Okan bey evet başarılı oldu ama ayarlamak çok çok uzun zaman alıyor. Buda gerçekten ızdırap verici oluyor. Gazın gelişi difüzörden toz gibi çıkışı harika aslında. Ama istenilen düzeye getirebilmek en az 3 saati alabiliyor ve bu ayarlanan düzende ne kadar stabil gider bilmiyorum.

6. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Evet Onur Bey ilk şüphelendiğim zaten kaçak olmuştu ondan sordum.

Saat ibresi hareketlenmiyorsa yani yaptığınız ayarda sabit kalıyorsa kaçak ile ilgili bir sıkıntı olmadığını anlamış oluyoruz.

Bekir Bey aslında forumda bir sorsaydınız uykusuz her gece şarkısını söylememiş olacaktınız dün akşam :)

:) Normalde tüplü co2 sistemde bir ayar yaptığınızda şöyle 10-15 dk sistemden uzaklaşıp bir gezeleyip gelmeniz gerekiyor :) Bunu size keşke önceden söylemiş olsaydım ki bu süreç bazen daha da uzayabiliyor 20-30 dk ları bile görebilir.

Ayarı yaptığınızda aradaki kullanılan hortum uzunluğundan tutun farklı aparatlara kadar yaptığınız ayarın etkin olma sürecini uzatabiliyor.

Uzun lafın kısası eğer tek sıkıntı ayarın geç tutması ise bu iş olmuştur, sabredip bekleyip sisteme zaman vermek gerekiyor.

7. bozer

bozer Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Sızdırma konusunda hiç bir şey yapmadım sadece sabırsızlıkla denemek için hızlı bir şekilde bağlantı yaptım. Köpükle kontrol ettim ama korkumdan bir sorun görünmüyordu. Bu gün teflon bantlarıyla sistemi sağlamlaştıracağım. Benim sistemde ayar konusu çok daha uzun sürüyor çünkü gaz önce su dolu haznede sıkışıyor sonra aktarıma geçiyor. Haznenin büyük olması da bir dezavantaj tabi. Hazneyi damla sayacı gibi kullanabiliriz belki demiştik onun imkansız olduğunu ispatıdır dün geceki uykusuzluğum. Çünkü haznede oluşan bir kabarcık difüzördeki 5-6 kabarcığa bedel. Bir süre sonrada zaten kabarcık çıkmamaya başlıyor haznede :)

8. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Bekir bey kalitelisinden bir ince ayar vanası ile deneseniz iş görecek gibi birde tüp baya büyük 8kg mu?Üstü niye kırmızı renk yangın söndürmede mi kullanılmış fiyatı nedir aceba?Kolay gelsin.

9. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bekir bey haznedeki kabarcıkların çıktığı uç kısım kesilip oraya L şeklinde bir parça uydurulabilirse sanırım kabarcık sayacı niyetine kullanılabilir. Oradaki beyaz aksam gelecek gazı sıkıyor olabilir malum oksijen gazı için yapılmış bir aparat ve hastalara oksijen verirken işe yarayan oksijenin nemlenmesi için düşünülmüş. Onu dikkatlice bir kıl yada Demir testeresi veya farklı bir kesici aletle kesip dediğim gibi gazın sayılmasını kolaylaştırmak için L şeklinde bir parça takarsak daha kullanışlı hale getirmiş olabiliriz diye düşünüyorum.

Siz biraz deneyin diye bekliyorum ama herhalde dayanamayıp bende alacak gibiyim.

Videoyu seyrederken dikkatimi çeken bir husus var, sizin difüzörünüz Aqua Macro mu? Bendeyi ile farklı ve altında kabarcık sayacı var ?

10. bozer

bozer Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Uğur bey ona bile gerek kalmadı 2 günde ustası oldum desem yalan olmaz :) Dün bütün sistemi tekrar söküp sızdırmazlığa karşı teflon bant ile sağlamlaştırdım. Sonra istediğim düzene sokmak 2 saatimi aldı.

Hakan bey: Otuz.com » Akvaryum » OTUZCOM » .Bitki ve Co2 Sistemi » Difüzör ve Reaktörler » Aqua Macro CO2 Diffüzör +Bouble Counter + Check Valve 15 mm (A-401) 9 cm

bu ürünü aldım yine aynı marka sadece damla sayacı var birde 15mm. Bahsettiğiniz konuyu bende düşündüm orayı güzelce kesip "L" şekli değilde huni şeklinde bişey yapmayı düşünmüştüm ama dediğiniz gibi "L" şeklide mantıklı olur. Muhtemelen oynamadan duramayacağım için hafta sonu onu yaparım.

Hakan bey birde ben bu regülatörün gaz çıkışının stabil olmayacağından korkuyordum. Ama korktuğum başıma gelmedi. Dün akşam saat 20:00 gibi sistemi çalıştırdım sabah kalktığımda aynı seviyede devam ediyordu. Ama yinede beklemek lazım diye düşünüyorum.

11. bozer

bozer Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0

12. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bekir bey çok güzel çalışıyor tebrik ederim. Difüzörü dış filtreniz çıkışına yerleştirirseniz CO2 kabarcıkları daha fazla süre su içinde kalacağı için daha verimli olur.

13. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Bekir bey harika olmuş.Fotesentez olayı nasıl onu merak ettim?

14. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bekir bey sistem artık stabil çalıştığına göre tam olarak bir mesajda sistemi kurmaya başladığınızdan bu yana neler yaptığınızı özetlemenizi rica ediyorum, konu başlığında ilk mesajınıza ben dahil edeceğim sizce de uygunsa ve konuyu makale haline getirip portalımızda ve forumumuzda başka bir başlık altında sizin adınıza yayınlamayı düşünüyorum.

Bir de videoda görünen saniyede kaç kabarcık?

15. bozer

bozer Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Sistem mükemmel çalışıyor. Çok kısa bir zaman olmasına rağmen bitkilerdeki değişiklik bariz bir şekilde görüldü. Uzun bir süredir şehir dışındaydım. En kısa zamanda tüm sistemi fotoğraf ve videolarla anlatacağım.

16. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bekir Bey sistemin düzenli çalışmasına sevindim sayenizde ilerleyen günlerde hobici arkadaşlarımızın tüplü co2 sistem kurulumlarında daha hesaplı ve güzel bir düzen kurmalarında bilgi ve destek vermiş olacağız. Su hazne kısmı kabarcık sayacı olarak kullanılabiliyor mu?

Sizden ricam düzenin kurulumu ile ilgili yaşadıklarınızı özetleyebilirmisiniz lütfen, müsadeniz de olur ise portalımızda makale haline getirip yayınlarız diye düşünüyorum.

17. bozer

bozer Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Hakan bey malesef oksijen regülatöründe bulunan su haznesi damla sayacı olarak çalışmıyor. Yaptıklarımı başından sonuna kadar fotoğraflarla anlatacağım fakat işlerim biraz yoğun çoğu zaman eve çok geç gidiyorum. En kısa zamanda yazıp sizinle paylaşacağım.

18. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bekir Bey müsait olduğunuzda bakarsınız, işlerimiz bu aralar yoğun buna şükür.

19. bozer

bozer Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Merhaba arkadaşlar uzun bir süredir yoğun iş temposundan dolayı siteye girememiştim.

Şimdi Oksijen Regülatörü ile kurduğum Co2 Sistemini anlatacağım.

Malzemeler;

Co2 Tüp : Bende 7 kiloluk var fiyatını bilmiyorum ama 5 kg 200 tl civarında.
    Oksijen Regülatörü: 45-60 TL arası
    Aqua Macro CO2 Diffüzör +Bouble Counter + Check Valve : 51.95TL
    Rakor: 3 TL
    Teflon Bant: 1 TL
    Hava Hortumu: 0,50 TL m

Sızdırmazlık için tüm bağlantıları Teflon Bant ile sağlamlaştırın.

Eki Görüntüle 2301

CO2 Tüp ile Oksijen Regülatörü Arası Rakor

Eki Görüntüle 2302

Eki Görüntüle 2303

Oksijen Regülatörü

Eki Görüntüle 2304

Oksijen Regülatörünün Su haznesini damla sayacı olarak kullanmak için içerisinde bulunan plastik malzemeyi elektrik bandı ile iyice sıkı bir şekilde sarın. Çünkü plastik çubuk çok zayıf olduğu için sıkıştırırken hemen çatlıyor. Ayrıca plastik çubuğun bağlandığı yere de teflon uygulamanız gerekiyor yoksa oradan hiç bir şekilde kabarcık alamıyorsunuz.

Eki Görüntüle 2305
    Eki Görüntüle 2306
    Eki Görüntüle 2307

Oksijen regülatörün CO2 Tüpüne bağlanışı

Eki Görüntüle 2308

Oksijen Regülatörünün su haznesi ve contası

Eki Görüntüle 2309

Ben su haznesinin içerisindeki çubuğun tamamını beyaz bant ile sardım. En son hava çıkış yerini toplu iğne ile bir delik açtım. Çok tatmin etmese de kısmen damla sayacı olarak kullanabiliyorum.

Eki Görüntüle 2310

Difüzör bağlantısını fotoğraflayamadım ama videoda açık bir şekilde görünüyor.

O2 Regülatör & Co2 Tüp - YouTube

Ekli Dosyalar:

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bekir bey resimli anlatımınız için teşekkür ederim. Aqua macro difüzörden bile çıkış alacak kadar basınca dayanabildiğine göre klasik seramik difüzörler ile çok rahat kullanılabilecek bir sistem demektir.

21. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Merhaba arkadaşlar,

CO2 tüpü yerine o2 tüpü kullansak o2 tüpünün içine güvenli bir şekilde co2 basabilir miyiz?
    İçine co2 basılıan bir tüpün basıncı ne kadar oluyor?

22. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tolga bey CO2 korozif özellikli olduğundan O2 tüplerinin içine CO2 basmak önerilmiyor. Bu iş için üretilmiş CO2 tüpleri varken O2 tüpü ile riske girmenize hiç gerek yok.

Sayfayı Paylaş