hakan bey zaten tek amacım reaksiyonu olabildiğince yavaş gerçekleştirmek sağlamak acaba sitrik asidi daha seyreltik hazırlayıp bittikçe mi eklesem böylece reaksiyon daha az olur. sonradan mı yoğunluğu artırsam yoksa duruma göre sonrada mı seyrelsem reaksiyon kabındaki basıncın azalmasıyla sitrik asitin damlamasını sağlarsam hiç gerek kalmaz , eğer basınç oluşunca hem damlama olmaz hem de akvaryuma co2 gitmezse hava motorunu sitrik asit torbasına bağlayacağım. birde şöyle bir düşüncem var reaksiyon sonucunda biraz ısı açığa çıkacak sıcak co2 akvaryumdaki soğuk su ile karşılaşınca daha iyi çözünür gibi geliyor.
Onur bey çok bilinmeyenli denklem gibi oldu Seyreltmek mantıklı görünüyor varsın az reaksiyon olsun bu sayede damlama olayına da çözüm bulmuş olursunuz. Damlama işinde kullanacağınız hortumu bıraz daha aşağıya uzatmanız sanırım işinizi birazdaha kolaylaştırır basınç olayı önünüzü kesmez. Yanlışmı orantı kurdum sizce nasıl olur ?
2 su bardağı karbonat 2 L de zor çözündü 1 bardakta sitrik asit çözdüm. sitrik asit daha iyi çözünüyor suda hacim olarak ta daha iyi ileride yerleri değiştirile bilir. bir damla elimle damlattım çok az reaksiyon oldu korkulacak düzeyde değil
basınç konusunda sitrik asidin geldiği uca iğne takacağım yüzey daraldıkça basınç artar insan damarları gibi düşündüm damarda da basınç var iğine ucu dar olduğu için basınç daha yükseliyor böylece dardan içeri serum gidiyor tabi serum torbasının yüksekte olması da önemli.
co2 akvaryuma girmeye başladı başlarda biraz sıkıntı yaşadım kaça vardı difüzör bir bozulmuş biraz arada buyuk kabarcık çıkartıyor serum torbasına hava motorunu bağlamak zorunda kaldım 200 ml sitrik asit boşa gitti. saniyede 3 kabarcığa kadar çıktı biraz kıstım şuan saniyede bir kabarcık devam ediyor.
Onur Bey hayırlı olsun, kabarcık sayacı yapmadnız mı? Saniyede ne kadar kabarcık atıyor görmüş olurdunuz. Benim mayalı düzende kullandığım bir tüp var yangın söndürme tüpü vanalı bir düzen ama işte damlatma olayı nasıl olur onu düşündüm de tüpün üstünden 2. bir delik açmak gerek. Güvenlik için daha iyi olur diye düşündüm.
sağolun hakan bey resimde görünmemiş ama kabarcık sayacı hemen difüzörün altında. kendin yap da ki difüzörlü sayacı kullanıyorum. saniyede 1 kabarcık şuanda yalnız şöyle bir şey var damlayan sitrik asit tam karışmıyor. sitrik asit daha iyi çözündüğü için bir dahakine reaksiyon kabında düşünüyorum.
Tebrik ederim bence düzen tutarsa kullanışlı ve verimli bir icat ortaya çıkartmış olursunuz Mayalı sistem co2 düzenine rakip olacak gibi gözüküyor
mayalı sistemde 1 ay süreyle idare edenler var buda 1 ay dayana bilseydi rakip olabilirdi tam reaksiyon olmuyor bidonu salladığımda gaz basıncı arttı hava motoru ile basınç sağlanmasa sitrik asit damlayamaz damlasa da bitmek üzere olduğunda sorun yaşanır. serum torbası yerine pet şişede kullanıla bilir hava motoruyla basınç sağlanıp reaksiyon kabına aktarılır. hakan bey sizin tüpünüz ne kadarlık basınca dayanır eğer çok dayanıklı ise damlatmaya gerek yok bir kerede koyulursa işlem biter, bence en ekonomik olanı co2 tüpü almak bu sistemlere azar azar para veriliyor hem zamanınızı çalıyor. co2 tüpü ömürlük.
Tüpün tam olarak kaç basınca dayandığını bilmiyorum eve gidince bir bakayım ama bu sistemin sıkıntı çıkaracağını sanmıyorum.
sistem şuan tam dengede çok iyi gidiyor reaksiyon sonucu ısı açığa çıkmıyor az miktarda çıksaydı daha iyi olurdu co2 sıcak giderdi sitrik asit torbası yukarıda akvaryumla duvar arasına sıkıştığı için yerini değiştiremiyorum akvaryumun altına alabilirsem hava motoruyla birlikte zaman zaman ayarlı yapabilirim böylece hem daha uzun süre kullanılır hem de suda asit miktarı fazla artmaz.
balıklar oksijensiz kaldı hepsi su yüzeyinden hava kabarcığı yutmaya çalışıyor normal mi. co2 kıstım 5 sn 1 kabarcık yaptım.
Onur bey saniyede 2 kabarcık bile verdiğimiz oluyor bizim. Sizin saniyede 1 kabarcık verip balıkların bundan etkilenmesi biraz sıkıntılı. Bu gaz oluşumunda sadece co2 değil de farklı bir gaz da oluşmuş mudur?
Hidrojen gazindan şüphelendim fakat bunuda test ettim hidrojen gazı yanicidir cakmakla kontrol ettim. Belkide henüz alınmamıştır baliklar.
Balıkların alışmamış olması belki bir ihtimal olabilir gözleminizi sıkı yapın kayıp verip üzülmeyin birde aman.
Onur bey bir kaç gün foruma girememiştim bu arada denemeyi yapmışsınız. Balıkların oksijen almaya çalışmasına anlam veremedim. CO2 miktarı ne kadar artarsa artsın su içinde çözülen Oksijen miktarı değişmiyor. Eğer su üzerinde hafif bir dalgalanma varsa bu durumun olmaması gerekiyordu. Hakan beyin de dediği gibi reaksiyon sonucu istenmeyen bir gaz çıkışı oluyor olabilir mi? Deneme kadar akvaryum fotonuz da dikkatimi çekti maşallah bitkiler çok güzel gelişmiş. Tanıtım konunuzu bir güncelleme vaktiniz gelmiş.
2 saniyede bir kabarcık çıkıyor suda çok iyi çözünüyor. karbonatı çok iyi çözünmedi dibe çöktü. şuan sitrik asit 200ml kaldı damlama durdu fakat kendi içinde yavaş bir şekilde reaksiyon oluyor bidonu sallayınca reaksiyon artıyor basınçlı bir şekilde co2 çıkışı oluyor. Bitkiler fotosentez yapıyorlar ama nedense büyüme bazı bitkilerde yavaşladı. hidrojen hazı çıkabilir diye düşündüm onu denedim. karbonmonoksit çıkıyorsa onu test edemiyeceğim ama şuan bir balık kaybım yok.
CO2 verdiğinizde bitkilerin büyüme hızının artması gerekirken neden bir yavaşlama yaşandığını anlayamadım. Acaba sorun reaksiyon sonucu çıkan çeşitli gazlar mı yoksa ortamdaki besinin tükenmesi mi?
Ergün Hocam, ortamdaki besin tükenmesi ihtimali üzeridne durmak daha mantıklı gibi. Onur Bey Co2 vermekle birlikte bitkilerinizin gelişim hızını 6-10 kat daha artırdınız, bu yüzden gübreleme yapmanız gerek.
1 haftadır su değişimi yapmadım 2 gün arayla potasyum verdim. su değişimini tekrardan artıracağım gün aşırı yapacağım fuzz algler var onları yok etmem lazım camda bile çıkmışlar.
Onur bey fuzzy algler genelde bitki yaprakları üzerinde oluşur camda oluştuğuna hiç şahit olmadım. Eğer fuzzy alg olduğuna eminseniz besin eksikliğinden oluşurlar. Yine de emin olmak için camdaki algin makro fotosunu alabilirseniz çok iyi olur.
Onur Bey günlük olarak aşağıdaki dozu vermenizi tavsiye ederim; 1,4ppm potasyum 1,0ppm nitrat 0,1ppm fosfat. Haftalık %50 su değişimini de yaparsınız. Ergün Hocam fuzz algi camlarda da olabiliyor. Co2 yetersizliği ve dengesizliği ayrıca ışık fazlalığından da olabilir.
Işıklara müdehale etmeyin Onur Bey bu şekilde kalsın. Takip etmeye devam edelim belki de takviye yapacağız.
co2 çıkışı bugün iyice azalmıştı yarın tamamen biter herhalde. fakat çözelti hazırladığım suda çok fazla co2 çözünmüş dürümda soda gibi olmuş salladığımda co2 gazı çıkşı artıyor. işleme başlarken 200ml sitrik asit kaybım oldu. yaklaşık 1 hafta gitti. bir dahaki denememde su miktarını azaltacağım sitrik asit suda daha iyi çözünüyor bu yüzden onu reaksiyon kabına koymayı düşündüm bu seferde karbonat çözeltisi çabuk biteceğinden devamlı hazırlamam gerekecek. fakat şöyle bir düşüncem daha var karbonatı suda çözmeden direk çok az ıslatara reaksiyon kabına koymayı düşündüm. sizce nasıl yapsam.
İyi eriyeni reaksiyon kabında kullanma fikri daha mantıklı gibi duruyor. Hafif bir titreşim de olsa reaksiyon hızı artmaz mı?
ergün bey 2 bardak karbonat 1 bardak sitrik asit kullandım 3-4 litrede su kullandım çok yoğundeğil o yüzden reaksiyon artmıyor çok sallayınca saniyede 6-7 kabarcığa kadar çıkıyor. sitrik asiti reaksiyon kabında kullansam daha verimli olur fakat karbonat çok fazla dayanmaz gibi geliyor. birde böyle deneyelim yarın 2. denemeyi yapacağım.
Onur bey gazanız mubarek olsun Bu sefer yapabiliyorsanız ölçü almaya çalışın. Şu kadarlık malzeme ile şu kadar CO2 çıkışı elde edebiliyoruz gibi bir sonuç çıkarırsak işin ekonomik yönünü de değerlendirme şansımız olur.