Proje 2 - 26x26x25(h) Nano 2 Bitki Akvaryumu

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Elraen tarafından 09/04/15 başlatılmıştır.

1. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey maşallah çok güzel bir kurulum olmuş. Taban bitkilerinin birbirine karışmaması için marsilea ve Lileaopsis brasiliensisleri sürekli azaltmanız belli bölgelerde öbekleştirmeniz görünümü daha güzel bir hale getirecektir. Mosslar da dalları tamamen kaplayacağı için nasıl sarıldığının çok fazla önemi kalmayacaktır diye düşünüyorum.

2. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Çok teşekkür ederim, bahsi geçen bitkilere ilk kez bakacağım. Zaten ufacık bir akvaryum olduğu içim elim hep üstünde olacak, dediğiniz şekilde çoğaldıkça dağıtacağım.

Hakan bey, sünger'e sarmamda sizce ne gibi bir sorun var ? Normalde niyetim dallara montelemekti. Ancak rus bir akvaristin bu yöntemle ağaçlarını oluşturduğunu gördüm. Sonuçlarına bakıncada bir hayli hoşuma gitti. Nitekim süngerlere sarmak hem şimdiden ağaç görüntüsünü anımsatmakta fayda sağladığı, hemde mosslar uzadığı zaman aynı formda büyüyeceklerini var sayarak bu yöntemi tercih ettim.

Bu arada tankın 2. günü ;

3. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tuğkan Bey hiç bir sakınca yok sadece gözümde canlandırınca ilerde daha geniş öbekler dallardan çok geniş olacağı için sarmak daha estetik olur diye düşünmüştüm.

Bu haliyle ileride nasıl olacak ben de şimdiden merak ediyorum.

4. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18

İnanın bende merak ediyorum, umarım hüsranla sonuçlanmaz :)

5. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Merhaba dostlar,

Pico'nun bu gün 17. günü.

Ufak ufak düzenli gübrelemeye başladım. Tankta aydınlatma halen daha 6 saat. Tankın 21. gününde 8 saate çekeceğim.

Şuan canlı olarak yalnızca kiraz ve karbon karidesler mevcut.

24 saat CO2 devam kesintisiz çalışmakta.

Güncel durum :

6. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey bitklierin sağlıklarına da diyecek yok. Allah nazarlardan saklasın her şey çok güzel ilerliyor.

7. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Maşallah nanoları başarı ile götürüyorsunuz nano uzmanımız siz olacaksınız belli oluyor:D

8. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Teşekkür ederim Ergün bey, bitkilerin durumu fena değil, bir tek mosslar başta saçmaladı, sonra düzeldi :)

İbrahim bey estafurrllah :) ama evet nano dendi mi yüzüm gülümsüyor :)

9. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Arkadaşlar güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.

Evet kendileri cuba değil monte carlo.

Güncel fotoğraflar :

23. gün ;

Yaşadığım sorunlar ;

Uzun süredir saç gibi, misina gibi uzun uzun yosunmudur artık nedir bilemiyorum hem zeminde hemde ağaçki mossların üzerinde oluşan birşey var. İnce barbekü çubuğuyla toplayabildiğim kadar topluyorum. Ancak azalma yok gibi.

Büyük akvaryuma nazaran yosunlanma bu tankta çok daha hızlı. Camlar tipten yukarıya doğru yosunlanıyor. Elimden geldiğince temizliyorum.

CAE veya cüce vatoz eklemeyi ayrıcada bulabilirsem amano karides almayı planlıyorum.

Bitkilerin yayılımı ve sağlığı çok iyi durumda.

Bu durumdan ötürü ışığı 1 saat azaltıp, armatürü tanktan uzaklaştırdım.

10. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tuğkan Bey merhaba gübrelemenize dikkat etmeniz yosun sorununuza bir nebze çözüm olacaktır, kullandığınız gübreler arasında demir içerikli ve demir gübresi var mı? Demir gübresinden dolayı saç yosunu oluşmuş olabilir yada aşağıdaki yosuna benziyor mu?

Spirogyra – İpek Yosunu | Akvaryumda.com Akvaryumda Buluşalım!

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey camlardaki yosun kayalardaki gibi yeşil toz şeklinde mi oluşuyor? Anlattıklarınızdan spirogra ile başınız belada gibi gözüküyor. Yosunu tam olarak belirlemeye çalışın eğer belirleyemezseniz makro çekim bir fotoğraf ekleyin.

Bu kadar kısa sürede bu kadar çok yosun olması gübreleme konusunda bir hata yaptığınızı düşündürüyor. Gübrelemeyi nasıl yaptınız?

12. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Hakan bey merhaba,

Elimde büyük tankta kullandığım, sizden tedarik ettiğim gübreler haricinde DIY PFLANZE marka, kimyager boğaziçi üniversiteli arkadaşların yaptıgı 1000'lik gübre seti var. Mikro element, nitrat, potasyum, fosfat. Harici olarak demir yok fakat Mikro elementin içerisinde demir mevcut. Bu sebeple ekstra demir yapmamışlar. Karışımı mikroelemente eklemişler.

Her şişenin arkasında litreye göre ayarlanmış kullanım dozajları var. Hepside 25 litreye 1 ml günlük mesela. Bende 10 litre olarak garantileyip küçük dozajla başladım. 3 günde bir 0,90 ML'şer ekleme yaptım. Riskli boyutta bir gübreleme yaptığım söylenemez.

Ki yeni başladım zaten, haftalık su değişimine geçtiğmden beri gübreleme yapıyorum. Oday yaklaşık 1 hafta oldu.

Suda ne yazikki yeşermede var.

Bu arada yosun şu şekilde;

Ergün bey merhaba,

spirogra'yı araştırdım şuan. yukarıda koyduğum gibi sanırım aynı yosun türü. Gübreleme konusunda yukarıda anlattım ama bir hata yaptıgımı dusunmuyorum. Belkide aldığım karışımda bir sıkıntı var. Önümde hem spirogra hem yeşil su sorunu hemde camlarda hızlı yosunlanma gibi 3 adet büyük problemim var gibi. :D

Işıklandırmayı 8 saatten 6'ya indirdim dün. Armatürü biraz uzaklaştırdım.

Yarın cae ve bir kaç karides daha ekleyeceğim. Bunlar dışında aklıma bir şey gelmiyor

13. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey çok geçmiş olsun. Çektiğiniz fotodan yosunun türünün spirogyra olduğu belli oluyor. Bu yosunu yiyen bir canlı yok maalesef. Bu yosunu tetikleyen nedenler tam olarak açıklığa kavuşmuş değil fakat kendi tecrübelerimden organik fosfat, yüksek amonyak ve sert suyun bir arada olmasının bu yosunu tetiklediğini düşünüyorum.

Hakan beyden aldığınız inorganik gübreler bu yosuna sebebiyet vermez. Fakat DIY PFLANZE marka mikro elementin içerisinde neler var ona bakmak gerekiyor.

Diğer akvaryumunuzda bu yosun olmaması çeşme suyu nedeniyle bu yosun sorununu yaşamadığınızı kanıtlıyor. O zaman organik fosfat ve amonyak kaynağı olabilecek durumlar ile suyu sertleştirebilecek durumları araştırmalısınız. Örneğin mikro element gübreniz sorunun kaynağı olabillir, tabandan kontrolsüz besin salınımı olabilir ya da kullandığınız taşlar suyu sertleştiriyor olabilir.

Bu yosundan kurtulmak hiç de kolay değil. Adım adım gidip bütün olumsuzlukları tek tek gidermeniz gerekiyor. Taşları tuz ruhu ile test etmiş miydiniz? Diğer akvaryumda bu mikro element gübresini kullanıyor musunuz? Mikro elementin tam içeriğine ulaşma şansınız var mı?

14. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tuğkan Bey gübrelerde benden aldığınız npk haricinde olan bahsettiğiniz karışım gübre yanlış anlamadıysam npk+demir+mikro element gübresi şeklinde karışık öyle mi?

15. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Hakan bey, Pflanze olarak aldığım, Nitrat, Potasyum, Fosfat ve Mikro Element ( demir içerikli ).

Büyük akvaryumda sizin yolladığınızı kullanıyorum halen daha, NPK olarak.

Ergün bey, ben ağaçtan kaynakladığını hep düşündüm. Başından beri ağaç ilginç salınımlar yaptı. Kayaların neredeyse hepsi, büyük akvaryumda kullandıklarımla aynı. Yani malzemelerin ( ağaç hariç ) hepsi büyük akvaryumun artıkları.

İki akvaryumdada çeşme suyu kullandım. Bir tek ışıklandırma ve gübreler farklı.

Taşları tuz ruhu ile test etmedim ancak 10 suda bekletip, 3-4 defa kaynattım. ufacık taşlar zaten. Diğer akvaryumda mikro element olarak pflanzeyi kullanmadım. Tropicanın 100 ml bir multimineralini almıştım hatırlarsanız, dün bitti oda zaten onu kullanıyordum.

Bu ufak tankta 7x24 CO2 var. Filtrede seramik ve sünger var. Gübrelemede dozajı çok az kullandım. Peki öneriler neler ? 2 Günde bir su değişimi yapıp %10'luk gübreyi tamamen keseyim mi ?

16. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Bu arada mikro elemtin arkasındaki açıklamayı yazıyorum.

Tatlı su bitkileri, sağlıklı gelişim gösterebilmek için mikro vem akro besinlere ihtiyaç duyarlar. Pflanze mikroelemet katkısı, zengin iyoun ve çözücü içeriği ile akvaryum bitkilerinin mikroelement ihtiyaçlarını karşılar. İçerdiği şelatörler ile suda maksiumum çözünme ve maksiumum bitki emilimi sağlar. Aminoasit içermediğinden yosun oluşturmaz. Pflanze mikroelement katkısı, 100 litre hacimli, yoğun bitkili bir akvaryumun 250 gün süreli mikroelement ihtiyacını karşılayabilecek ölçüde iyon içeririr. Zirai gübre ve katkılar kullanılmadan üretildiği için ağır metal, üre, bakır veya mikrobiyal kontaminantlar içermez.

17. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tuğkan Bey Pflanze gübreniz ayrı ayrı mı tek bir yerde hepsi mi var? tam anlayamadım. Eğer tek bir yerde mikro ve makro gübreler karışım ise ben bu gübrenin low-tech harici tanklarda kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Eğer içeriğinde barındırdığı gübrelerin tankıma ne kattığını kaç ml si kaç ppm gübre dozladığını bilmiyorsam hiç riske girmezdim yerinizde olsam.

18. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Hakan bey şu şekilde ;

Sadece harici olarak demir yok. Üreten arkadaşlarda demiri harici olarak üretmedik, mikroelementin içerisine kattık diyorlar. İşin ilginç tarafı kullananlar var bir sürü. Sorun yaşayan duymadım.

İçerisine kaç PPM kattığının hesaplaması yok. Üretici arkadaşlar, 25 litre 50 litre 150 litre 250 litre olarak bir şema yapmışlar. Örneğin 25 Litreye günlük 1 ML düşer demişler. Haftalık 7ML demişler.

Bu oran her şişede aynı. Ona göre ayarlanmış oranlar.

Ben 25 litreye 1 ML ise 10 litreye 'X' şeklinde garanti ve az vermek adına bir hesap yaparak gübreliyorum. Haftanın 3 günü her birinden 0.4 ML ekliyorum.

Bitkilerim büyük tankıma göre ( ışıktan dolayı muhtemelen ) çok hızlı gelişim gösterdiler. Ama bir yüklenme varki her yerden yosun pırtladı =)

19. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    :) Tam olarak sorumu anlatamadım ama son yazdığınızdan anladığım gübreleriniz ayrı ayrı ambalajlarda doğru anladım değil mi? Resim yüklemişsiniz ama işyerinde server kısıtlıyor o yüzden göremiyorum.

Yani mikro element 1 litrelik, nitrat 1 litrelik, fosfat 1 litrelik, potasyum 1 litrelik olmak üzere 4 ayrı şişede gübreleriniz mevcut.

Hadi mikro element tamam ama NPK ların tankınıza her ml. sinin kaç ppm gübre kattığını bilmeniz gerekiyor. Tank çok küçük dengeyi tutturmak güç bir ebatı var hal böyleyken bir de gübrelemede belirsiz işlem yapmak sıkıntılı.

Bu gübreyi kullananlar olabilir sıkıntı değil, gübre kötü de demiyorum ama düşünün belirsizlik sıkıntı yapar. Kontrolsüz güç gibi oluyor bana göre :) Aynı çeşme suyuyla su değişimi yaptığım 2 farklı tankta birinde yosun görebilirken diğerinde görmüyorum mesela. Filtreden içindeki türlere kadar balık sayısına kadar çok etken var.

Filtrenizi en son ne zaman temizlediniz ve her su değişiminde % kaç değişim yapıyorsunuz?

20. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Aynen öyle Hakan bey, 1'er litreden toplam 4 şişem var.

Sistemi kuralı zaten 23 gün oluyor. Filtreyi kurulumdan beri temizlemedim. Borular bir hayli kirlendi. Şeffaflıkları gitti resmen boruların. Filtreyi temizlemenin sistemi 0'lamaktan farksız olduğunu düşündüğüm için dokunmadım.

Tropica'nın uygulamasına göre gittim. Neredeyse kurulumdan beri 2 kez %50 su değişimi ( başlarda ) her 4 günde bir %30 su değişimi yaptırttı. Daha yeni haftalık %30 su değiştirme protokolüne geçtim. ,

Bu süreç içerisinde 7 24 CO2 verildi.

Birde yardımcı olur mu bilmiyorum ama şu ana kadar belirli aralıklarda karides kaybı yaşadım. Örneğin ilk hafta 6 karides ekledim. O partiden 3'ü öldü 2 günde bir. Kabuk değiştirirlerken öldüklerini düşünüyorum. 23. Gün yani bu gün bir karidesim daha öldü. Ancak diğerleri sağlıklı ve kabuk değiştirenler var.

21. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Eğer kabuk değişimleri su değiişimi sonrası ise bu normal diye biliyorum.

Gübreleriniz için inanın hiç birşey diyemeyeceğim kaldıki npk gübreleri neden renkli olacak ona da bir yorum yapamıyorum. Hani nepk gübreleri şeffaf oluyor, suda çözüyoruz oldu bitti hani renk verecek bir durum olmamalı. Siz aldığınız yere / kişiye bu gübrelerin kaç ml.si kaç litre suya kaç ppm gübre veriyor onu bir sorun ve içlerinde ekstra bir malzeme/element var mı bir sorun.

Karideslerin ölmesi çok normal bir durum değil, dış filrenize ince gözenekli sünger eklemenizi tavsiye ederim bakteri açısından fayda sağlayacaktır. Filtrenizi temizleminiz sistemi sıfırlamanız anlamına gelmez, önemli olan bakteri düzenini tamamen sıfırlamamanızdır. Malzemeleri çeşme altında yıkamayın akvaryumdan aldığınız su ile yıkayın, süngerleri bir kaç defa sık bırak yapıp geri bırakın ve elyafı yenileyin.

Filtre temizliği işe yarayacaktır. NPK gübrelerinizi de yerinizde olsam büyük akvaryumunuzda kullandıklarınızdan devam ederdim.

22. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Gübreleri bir süre kullanmayacağım. Hiç bir zararı olmayan renklendiriciler kullanmışlar esans olsun diye. Açıkçası bu seriyi almak istememin en büyük sebebi multimineraldi. Bir türlü herşeyi birlikte satan birini bulamamıştım o yüzden aldım. Belki herşey iyidirde ben yanlıs hesaplama yapıyorumdur. Bilemiyorum.

Ben en iyisi multimineral kullanmadan NPK olarak devam edeyim. Demir ve multimineral olmayacak artık bulana kadar ne yapalım.

Akvaryumun su değişimininde çektiğim 5 litre suyla filtrenin süngerlerini 3 sıkımlık temizlerim. Olmadı seramikleri çıkartıp ikinci hazneyede sünger eklemesi yapayım.

Bana önerebileceğiniz multimineral ve demir gübresi var mı ?

23. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ben seachem kullanıyorum ama kendim de bir çalışma yapıyorum çalışması devam ediyor mikro element ve demir de yapacağım nasipse ama daha zaman istiyor.

Göktürk Seyhan ile görüşebilirsiniz.

24. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Aman Hakan bey, yapında kurtarın bizi hepsini edinelim sizden :)

25. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Güncel durum :

26. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tuğkan Bey maşallah ağaç kendini iyice belli etmeye başlamış güzel olmuş.

Tabanda iyice toparlamış ama tek tür yasanız daha hoş olacak gibi.

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey yolu yarılamışsınız. Eğer bir aksilik olmazsa 1 ay kadar sonra final fotoğrafı çekebilirsiniz. Benim tavsiyem marsilea histutaları şu an bulunduğu noktdan keserek çıkartın ve ağacın altında boş kum gözüken kısımlara ekleyin. Fazla sağa sola yayılmasınlar. Az miktarda olması sizin için yeterli olacaktır.

28. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18

kivancalay bunu beğendi.

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey muhteşem olmuş sizi tebrik ediyorum. Çok sade ve şık bir görünümü oldu. Doğadan bir kesit gibi gözüküyor.

İçeriden ve dışarıdan güzel bir cam temizliği yapıp tam karşıdan güzel bir foto çekerek yarışmalara katılmalısınız. Bu tasarım ile iyi bir derece alabileceğinizi düşünüyorum.

30. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tuğkan Bey görüntü gayet güzel olmuş, artık son halleri diye düşünüyorum. Fotoğrafları alınıp yen ibir peyzaj çalışması için kolları sıvarsınız değil mi?

Sayfayı Paylaş