Proje 1 - Bitki Akvaryumu

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Elraen tarafından 24/12/14 başlatılmıştır.

1. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Ergün bey, umarım öyle olur. Önemli tavsiyelerinizle elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Nitekim gübreleri düzgün kullanmaya başlayınca fark hemen ortaya çıktı. Sol taraf toparlamaya başladı örneğin. Pervulalar sarımtırak tı bu gün baktığımda tonlarının tamamen yeşil olduğunu gördüm.

Tek sıkıntı öne doğru yeni dallar çıkmış, montelerin aralarına karışmışlar. :)

Birde video'dada gözüktüğü gibi, sağ kayanın dibinde yer alan bitki nedir hiç bilmiyorum. Ben monte carlodur diye ekmiştim 1 cm uzunluğunda tıpkı monteler gibi gözüken bir dal köktü. Ancak farkettimki çok hızlı büyüyen ve yayılan bilmediğim bir tür çıktı :)

2. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Evet Lily pipe siparişimi verdim.

Şu berbar giriş ve çıkışlardan kurtulma zamanı gelmişti :)

Bu arada ilgilenenler için, çinden söyledim, 18 dolar fiyatı.

3. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey kayaların önünde bulunan bitki hemianthus micranthemodies. Lily pipe çok güzel gözüküyor ancak fiyatları biraz pahalı. Durumu olanlar düşünebilir tabi.

4. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Türkiyede ciddi pahalı, 100 lira ediyor kargo hariç. O yüzden benim gibi çinden almak ve beklemek daha iyi :) 35 lira etti ikisi. Görüntü severler için değer bence

5. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Tuğkan bey çin'den getirtebiliyosanız dalga tip makas var budamada iyi lakin 8$dan yukarı olmaması iyi olur getirtme şansınız olursa talip olabilirim adette edinmeyi düşünürseniz :D halen edinmedim bekliyorum.

6. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Bendede henüz o tarz ekipmanlar yok. Onun için çinden önce ameliyat malzemeleri satan yerlere bakmayı düşündüm. İncelemeyi yaptıktan sonra birlikte duruma bakarız. Hangisi daha hesaplı ve kolaysa onu tercih ederiz. Tabi ki yardımcı olurum :)

7. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Bu arada eskiden kalma şelale tipi filtre ve yavruluk malzemeleriyle Sun Sun'ın emiş borusunu değiştirdim. Lily Pipe'lara gerek kalmadan hoş bir görüntü oldu. Göze batmıyor artık.

CO2 ölçeri önden çıkardım, ısıtıcıyıda haftaya çıkartacağım.

Güncel fotoğraflar :

8. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Filtrenin çıkış hortumunu değiştirince neredeyse görünmez hale gelmiş. Bu hali güzel olmuş. Isıtıcı da çıkınca içi ferahlayacaktır. Hemianthus micranthemodies önde çok çabuk yayılıp yer kaplamaya başlar. Daha fazla yayılmadan onu arkada bir köşeye alırsanız iyi olur.

9. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Evet güzel oldu Ergün bey. Bu gün farkettimki micrantlar inanılmaz yayılmaz.. Pazar gününü iple çekiyorum, temizlemezsem sıkıntı yaratacaklar. Komple çıkartmayı düşünüyorum

10. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selam micraları Ergün beyin dediği gibi köşeye bir yere alırsanız hızlı büyümesinden kaynaklı fazlalık gübre emilimine yardımcı rolünü unutmayın tankınızda olmasının faydası var. köşede hem budama ile Uğur beyin şekli gibi peyzaj verebilir güzel bir bitkidir arka planın sağ yada solunda öbeklenebilir.Maşallah tank kendine gelmeye başlamış gübre düzeniniz kendine getiriyor gelişimi iyi yönde.:D

11. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Işık oranı çok güzel gelmiş ki hemianthus micralar pek kafa kaldıramamış yana doğru yayılma eğilimi göstermiş.

12. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    İbrahim bey gübrelemede demir ve multimineral kullanmıyorum henüz, bulamadım alamadım. Umarım sıkıntı yaşamam. Ama şu an ki görüntüde fena değil gibi gelişim.

Hakan bey ışık konusunda tereddütlerimiz vardı hatırlarsınız, sanırım led düzeneği iş yapıyor diyebiliriz. Tabi halen daha tamamdır bu iş diyemedikten sonra çok şımarmamak lazım :)

Montelerin kimisi çok canlı ve yaprak yaprak gözüksede aralarında ki kimi bölgelerde yer alan montelerin zayıf olduğunu görüyorum. Umarım toparlarlar.

13. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Monte carlolar için çok endişelenmeyin sizin bahsettikleriniz ana gövdelerdir yani ilk diktiğiniz bitkilerdir, sonradan gelişen sürgünler çok güzel ve iri yapraklı oluyorlar.

Fotosentez ne durumda led ışıklar ile ?

14. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Fotosentez videolarda var, Filreyi kısıp izlediğimde 10'larca kabarcık çıkıyor bitkilerden. Hatta kimisinde şerit halinde çıkıyor.

Ama bunun yoğunluğu ne kadar olmalı bilemiyorum, o yüzden iyi yada kötü diyememekteyim

15. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Güncel durum :

Düzenli gübrelemeden beri bitkilerin görüntüsü bir hayli gelişti. Ancak fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi kayaların üzerine yosunlanma başladı.

16. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Arkadaşlar merhaba,

Sizce sağ taraftan bir kaç kök alıp, sol taraflara eksem yayılmayı hızlandırmış olur muyum ?

17. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Seyrek şekilde her yere yayman, yayılmayı hızlandırır.

18. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18

Tankta ki sağ bölge gelişimi yolunda, ancak genel anlamda bir ağırlık var.. Bir yerde hatamı yapıyorum çözemedim. CO2 aynen devam, gübreleme gününe gün devam.

Kaplayamadık zemini gitti :)

19. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    kökleri sık olan yerlerden, olmayan yerlere doğru aktarırsan daha hızlandırmış olursun.

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey bitkilerin yayılım hızına değil sağlığına odaklanın. Fotolardan gözüktüğü kadarı ile monte carlolar oldukça sağlıklı gelişiyor. Yaprakların sağlığı ve şekli çok güzel. Yosun sadece kayaların üzerinde oluşuyorsa çok dert etmeyin. Ancak camlarda da oluşmaya başlarsa fosfat ve nitrat arasındaki bir dengesizlik söz konusu olabilir. Bu durumda müdahale ederiz.

Bitkiler geliştiği için çok yakında bu gübreleme yetersiz gelecektir. Özellikle gövdeli bitkilerin sağlığını ve gelişimini takip edin. Anormal bir durum olursa gübrelemeyi şu an uyguladığınızın iki katına çıkarmalısınız.

Hemianthus micrantemodies'ler monte carloları baskılamaya başlamış onları bir an önce ayırsanız iyi olur. Tabanın bir an önce kaplanması için de Fatih beyin dediği gibi dikkatli bir şekilde monte carloları yayabilirsiniz.

21. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18

Benim asıl kafamı karıştıran notka bitkilerin bölge bölge farklılık gösterişi, sağ ön kısımda montelerin 'coştuğu' alandaki bitkilerin görüntüsü ve yaprakları gerçekten çok sağlıklı. Ancak hemen sağ üstlerinde yer alan öbek öbek duran montelerin görüntüleri aynı değil.

En sol tarafa bakıyorum, oradaki monteler hele tam perişan. Fotosentez yaptıklarını görüyorum ama görüntüleri açıkçası çok sağlıklı gelmiyor. Isıtıcı vardı o bölgede söktüm. Sağdaki bölgeden bir kaç monte carlo budayıp, sola ekleme yapmaya çalışırım.

Bu arada ben hala sizin formülü kullanıyorum.

Pazar,salı ve perşembe günleri : 5 ml potasyum, 3ml nitrat ve 2 ml fosfat ekliyorum. Pazar günleri su değişiminden sonra 5ml multimineral ekliyorum.

CO2 full açık.

Kayalar yeşerdi evet, camlar da da ufak ufak oluşuyor. Ama mıknatısı bir geçirdimmi yok olup gidiyorlar. Mesela sol cam 4 aydır hiç temizlenmedi. Fotoğrafa dikkat ederseniz hafif yosunlanmayı görürsünüz sanırım.

Micralar aldı başını gidiyor. Ayırmak çok güç ama sağlam bir budama yapabilirim. 1 cm'lik daldan 10 larcası türedi. :D

* Bu arada neden mesajlarım iki defa gidiyor, forumda kodsal bir sorun var sanırım.

22. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey demir gübresi kullanmıyorsanız bitkilerde sorun yaşayabilirsiniz. Camlardaki yosunlanma da bu yüzden olabilir. Bitkilerde minimum kuralı vardır. Bitkiler ortamdaki en düşük olan besin kadar kullanabilirler. En kısa sürede demir gübresini de eklemeye başlayın. Mikroelementi de haftada üç defa kullanın. Eğer üzerinde haftalık diyorsa dozu biraz azaltarak atıyorum 2.5-3 ml gibi iki günde bir kullanın.

Yosun camlarda da çoğaldığına göre ortamda besin dengesizliği var demektir. Bunda da bir besinin hiç eklenmemesi ya da dengesizlik sağlayacak oranda eklenmesi etkili olabilir.

Micralara hiç acımayın kökten çekip çıkarın. Gövdesini kaça ayırıp neresinden dikerseniz dikin tutacaktır. İleride görüntüyü iyice bozmadan baştan yer değişikliği yapmakta yarar var.Mesajların çift gitmesi olayını Hakan beye iletelim bir çözüm bulacaktır.

23. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Mesajların çift gitmesinin 2 nedeni var; 1. si mesaj yazma esnasında gönder/cevapla butonuna çift basılması, 2.si internetin yavaş olmasından dolayı mesajın gitme süresinin uzaması kaynaklı yine butona 2. defa tıklama.

Eğer bunlar yapılmıyorsa data da bir onarım bakım yapabiliriz.

24. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Deneme mesajıdır,

deniyorum ama bende çift gitme olmuyor şu anda. Hiç olmadı değil tabii ki bende de bahsettiğim sebeplerden olmuştu.

25. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18

Multimineral'in içerisinde fena olmayacak seviyede demir var. Ama tabi bu harici olarak ekleyeceğimiz demire eş değermidir bilemiyorum. En kısa sürede edineceğim satan bulduğumda.

Micralar aslında hoşuma gidiyor ama bir hayli çoğaldılar. Yeşillik fazla gözüktüğü için hoşuma gidiyor belkide, pazar günü mıhlayacağım :)

Hakan bey, çift mesaj sorunu muhtemelen sistemsel bir durum. Bahsi geçen olanakların hiç birini yaşamamaktayım ki hali hazırda kendi forumum + aktiflik gösterdiğim 8 adet forum mevcut. Cevapla butonuna tıklandığında yavaşlık söz konusu. Bu yalnızca bu bilgisayarımda değil kullandığım 3 makinada da mevcut. Her zaman olmasa da arada bir burdayım diyor çift mesajlar :)

Örneğin bu mesajda yaklaşık 8 - 9 saniyede mesajı gönderebildi.

26. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Çinden yeni makas takımım gelince ufak çaplı bir budama yaptım. Micralar gün geçtikçe hoşuma gitmeye başladılar ve hedeflediğim karma zemin yapısına ulaşmaya çalışmaya devam ediyorum.

Her ne kadar nazlı bir akvaryum da olsa yavaş yavaş büyüme devam ediyor.

Güncel fotoğraflar ;

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey bu akvaryumda herşey yolunda gözüküyor. Keşke daha yakından da çekim yapmış olsaydınız bu hali ile ayrıntılar çok belli olmuyor.

28. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Maşallah fotosentez coşmuş durumda. Hemianthus micra tabana yayılıp monte carloları bastırmaya mı başlamış bana mı öyle geldi?

30. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Vallahi bastırsın :) Çok daha hoşuma gidiyor micralar. Ben gene buduyorum sürekli ama, illaki altta kalan oluyordur.

Sayfayı Paylaş