Proje 1 - Bitki Akvaryumu

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Elraen tarafından 24/12/14 başlatılmıştır.

1. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Genel anlamda Ergün bey bizim gibi birçok kişiyle uğraşmak zorunda kalsa da kendisine teşekkürlerimi her zaman borç bilirim ,kendisinin belirttiğine dayanarak affına sığınarak ondan alıntı yapayım taban kurulumunuz iyi olduğu için benim tankıma ilk haftalarda potasyum eklenmesi yönünde olmuştu mutlaka okumuşunuzdur sizin konunuzuda müsait olduğunda umarım belirtir.lakin tank boyutunuz ufak miktarlarınızı iyi dengeleyin çok çabuk etki etmekte.

2. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18

Şu ürünü almayı düşünüyorum bir yandanda. Ama sıvı gübreleme yaparken değerleri ölçmek gerekli sanırım. Siz hangi test kitini kullanıyorsunuz ? Yani Fosfat, potasyum vs. nasıl ölçüyorsunuz

3. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Ben şırınga yöntemi ile eski tankıma ekleme yapmaktaydım ama ilk büyük hatam not tutmamam ve hangi gübre hangi gün verdiğimi karıştırmam oldu malum iş yoğunluğu ev hali vs sebeplerden kafa gidebiliyor düzenli günlük az miktarlarda veriyordum karışınca küçük tankta dert yaşadım sakal yosunuyla tecrübe etmemi sağlamıştı,tavsiyem gübreye başlayan herkez bir not defteri tutup hangi gübreleri verdiğini yazmaları sizinde öyle :)test kiti pahalı ürün 150-250civarı onlara bulaşmamam yönünde birçok dipnot düşülünce ki elde olsalar da devamlı almak yük ve nottan dolayı karışır her gübrede o testlerle uğraşılmaz diye mantıken maddiyaten edinmemeyi düşünmüştüm tek ph gerekebilir diye düşünmkteyim oda sulardan emin olmamamla alakalı onuda tartışırız..

4. Sezer

Sezer Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Tuğkan Bey merhaba,

Fuzy alg ,kuş tüyü yosunu diye de geçer ortaya çıkmaya başladığında tanka mikro element takviyesi zamanının geldiğini belirtir.Tabanınız kuvvetli olduğu için acele etmenize gerek yok, en kötü bu yosun türünü gördüğünüz zaman mikro element takviyesine başlarsınız.JBL gübresini bende aldım,içinde fosfat ve nitrat yok,detaylı içeriği ve diğer gübrelerle karşılaştırması forumda mevcut.

Saygılarımla.

5. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Bende yaklaşık 2 yılldır ferropol kullanıyorum..Tavsiye ederim .Bence test kitleriyle ilerlemektense gözlem yaparak ilerlemek daha iyi..İbrahim beyin de dedigi gibi her gübreleme not etmek dengeyi kurmakta çok önemli..

6. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey fotolarda cae haricinde sorun olarak adlandırılabilecek bir durum gözükmüyor. Şu aşamada haftada bir defa 10 ppm potasyum gübresi eklemeniz yeterli olacaktır. .ihtiyaç olduğu zaman diğer gübreleri de eklemeye başlarsınız. Test kitlerinde fosfat ayrı satılır potasyum ise test edilemez. Bu nedenle fosfatı ayrıca almanız gerekir.

7. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Düzenli not alma konusunda sorun yaşayacağımı sanmıyorum, öncelikle çözmem gereken neyi ne kadar vermem konusu sanırım :) Fazla kaçırıp veya eksik olmayan birşeyi fazladan vererek hali hazırda düzgün giden bir sistemi allak bullak etmek istemiyorum.

Merhabalar,

Bu saydığınız yosun türleri sanırım henüz bende yok. Hepsini tek tek inceleyeceğim. Zeminim kuvvetli olduğu için acele etmemen gereken nokta, herhangi bir sıvı gübre takviyesi yapmamam doğrusunda sanırım ?

Gözlem yaparak sanırım başarılı çok olamam. Çünkü inanın bir sorunla karşılaştığımda, Hmm bu fosfat fazlalığından, veya potasyum azlığından diyebilecek tecrübem yok. Gübreleme konsuunda tamamen 0'ım :) Bu arada siz bu üründen kullanırken başka bir gübreleme takviyeside yapıyormusunuz ? yoska sadece bu ürün mü kullanımda..

Merhabalar,

Cae'den kastınız balık sanırım değil mi ? Eğer balıksa ne gibi bir sorun teşkil edebilir ? Haftada bir defa 10ppm potasyum eklemekte sorun yok, eklerim ancak 10ppm benim su hacmime göre fazla veya az mı diye nasıl belirleme yapabiliriz ? Fosfat testi kullanmak %100 zorundamıyım ?

Teşekkürler herkerse

8. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tuğkan Bey maşallah monte carlolar yayılmaya başlamışlar kafalarını kuma eğmişler ve yeni yapraklar vermişler.

Gübreleme için çok acele etmeyin, su değişiminizi aksatmayın ve Ergün Bey 'in tavsiyesi gübrelemeyi yapın. Bitkiler henüz adaptasyonu atlatıyorlar. Zamanla güzel olacak inşallah, biraz sabır. (siz biraz heyecanlı ve tez canlısınız lütfen alınmayın aceleci davranmayın, metodunuzu tek noktadan belirleyip ilerleyin yaptıklarınızı ya burada not defteriymiş gibi paylaşın yada bir ajandada toplayın)

9. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    :) Kesinlikle öyle bir huyum var, eskiden tanışsaydık çok daha sabırsız bir insandım, kayıp vere vere bastırdım biraz o tarafımı. O halde gübrelemede acele etmiyorum. Yarından itibaren haftada 1 potasyum eklemeye başlarım sakıncası yok ise..

Montecarlolarun durumu kötü değil evet, ilk fotoğrafla son fotoğrafa baktığımda azda olsa gelişim görünüyor buda beni mutlu ediyor. Umarım devamı gelir.

Su değişimini çok sık yapıyorum, şu 13 günde neredeyse 5 defa değişim yapmışımdır. %30 %30 %50 %30 ...şeklinde. Su ekleme yaparkende / her ne kdar tatlı su akvaryumlarında kale alınmasada deniz akvaryumculuğumdan gelme bir huy ile ince akvaryum hortumuyla uzun süreli bir şekilde suyu tamamlıyorum. Belki faydası oluyordur ani değişim yapmadığımdan ötürü.

Karides ve diğer canlılardan kayıp vermedim henüz.

Hatta akvaryumun 2. gününde içine attığım lepistes yavrusu 2 boy büyüdü keyfide çok yerinde.

Yemleme 2-3 günde bir yapıyorum. Oda bir tutam zaten. Yarın tekrar su değişimim var, bir kaç budamada yapmam lazım. Su değişimini yaptıktan sonra potasyum ekleyeceğim.

Dediğiniz gibi elimden geldiğince günlük gibi yazıyorum buraya :)

10. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey cae'ler yüzünden bir türlü parvula yetiştiremedim. Sürekli kökünden söktükleri için parvulanın tutmasını engellediler. Ayrıca cae'ler oldukça çevik canlılardır istediğiniz zaman akvaryumdan çıkaramayabiliyorsunuz.

PPM yoğunluk birimi olduğundan 10 ppm potasyum küçük büyük her akvaryum için aynı ölçüdedir. Önceki mesajımda dediğim gibi potasyumun test kiti yok tamamen gözleme göre ekleniyor.

Fosfat testine gelirsek %100 kullanmanız gerekmiyor ama olursa akvaryumdaki fosfat miktarını görüp ona göre ihtiyaç kadar eklemiş oluyorsunuz. Böylece yosun sıkıntısı ya da bitkilerin yavaş büyümesi gibi durumları daha az yaşamış oluyorsunuz.

11. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    CAE'lerin yerine ne edinebiliriz peki yosun ekibinden ?

12. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cüce vatoz yavrusu haricinde kalan yosun yiyici balıklar yeni dikilen bitkileri sökebiliyor. Cüce vatoz yavruları ufak olduğu için bitkileri köklemeye güçleri pek yetmiyor. Eğer bitkileri sökmezse cae de kalabilir. Ancak bitkileri sökmeye başlarsa çıkarıp yerine cüce vatoz yavrularından bir kaç tane ekleyebilirsiniz.

13. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Caeleri eklediğimden beri erezyonlar arttı, gözle görülür sökülüp uçan bitki görmedim açıkçası ama çok hızlı hareket ediyorlar. 3-5 gün takip edeyim, baktım sıkıntı yaratıyor dediğiniz gibi çıkartıp cüce vatoz eklerim

Şuan su değişimi yapıyorum. Suyu tamamladıktan sonra potasyum ekleyeceğim ilk kez. Sizi 5 dakika rahatsız edebilirim :)

14. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Tuğkan bey amano karides bulabilirseniz nerite 2tür sae otocat lardan daha verimli vede bitkileri hırpalamaz çürüyen bitkileride temizlerler tavsiyem olur amano özellikle tankta yosun olmadan eklenmesi yönünde birkaç makale okudum.

15. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Şimdi şöyle sorayım, vatosun veya cae'nin yediğini karides türlerinden yiyen var ise hiç balık eklemeyeyim zaten, varmı böyle bir seçenek

16. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Şiimdi şöyle bildiğim kadar cevap verim amano tatlı suda çoğalamıyormuş o yüzden zaten nadir türe giriyor ,yemleme olarak soruyorsanız karideslere mevsimine göre kabak ısırgan ıspanak verebiliyoruz tarif verebilirim basit haşlanarak çok az miktar, haftada 1 ve normal yemleride yer lakin zaten özellikle tankta moss üzerindeki minik yosun başlangıçlarını yerler tankta oluşan mikro plaktonda tükettiği yönünde okumuştum artık yemleri yerler.sadece tanka az bir miktar java gibi yosun eklemeniz kafidir.

17. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Benimde aradığım tankınızda yakışabilcek Ember Tetra eklerseniz hareket olur sürü balığıdır tabi varyasyonu bulmak önemli döngüye de malum katkıları oluyor.

18. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Bu gün, 16.01.2015

- %30 Su değişimi
    - 5ML Potasyum ( ilk sıvı gübreleme ( Miktarı az tuttum bir anda yüklenmek yerine, su hacmimi tam kestiremediğimden ötürü 5ML ekledim. )

Olumsuzluklar :
    - CAE'ler çok hareketli dediğiniz gibi. Yüksek ihtimal çıkartıp yerine cüce vatoz koyacağım. Bitkiler köklerinden çıkmaya başladı.

Bakım sonrası fotoğraf :

19. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    14. Gün;

Potasyum takviyesi sonrası ilk sabah.

Yarın %30 Su değişimi yapacağım, Amano shrimp arıyorum şimödi. 2 Adet daha eklenecek.

20. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    selam amano karides tavsiyem en az 4tane eklemeniz olurdu.

21. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Tankta zaten karma 10 adet karides mevcut. Çok yüklenme yapmamak adına 2 demiştim. Ama 4'de olabilir tabi.

22. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Tank konsunda ne düşünüyorsunuz arkadaşlar ?

23. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Amanolar tankta üremesi imkansız gibi birşey olursada litaretüre gireriz :) o bakımdan görevi olarak demek istemiştim çıkabilecek yosun türüyle başedebilecek azınlık olması iyi olur düşüncem tabiki acemice:) Google abide belli makalelerde görmüşünüzdür türün özelliklerini ..

24. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Kayaya bittim ya hele arasındaki o beyaz damar süper ya.

25. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Teşekkürker, :) o ara yol git gide karideslerden dolayı kapanıyor. Ancak ilerleyen zamanlarda beyazla dolduracağım kesin :)

26. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey herşey güzel gidiyor. Düzeni fazla bozmadan devam edin sakın fazla yem atmayın.

27. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Merhaba Ergün bey, teşekkür ederim. Evet yemlemeyi 2-3 günde bir yapıyorum, neredeyse 7-8 tane kapsül atıyorum. Hatta yetmiyor diye korkmuyoda değilim :)

28. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Tuğkan bey co2 tupunuz neden solda duruyor diye dikkatlice bakarken sağ taraftaki mışıl mışıl uyuyan minnoşu yeni gördüm :) orası onun yeri herhalde :) bu arada kedinize minnoş dedim ama kızmadınız umarım adını bilmediğimden özür dilerim.Çok hoş ya ona da bittim.Maaşallah.

29. ceyhun

ceyhun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Merhaba Tuğkan bey.
    Gerçekten çok hoş görünüyor allah nazarlardan saklasın. Kediniz bile karşısında izlerken mayışmış :) Kayalar için diyecek söz bulamıyorum zaten. Nereden temin ettiğinizi öğrenebilirmiyim acaba?

30. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Hehe evet, sağda durması gerekiyordu ancak bizim muzur Porsuk kuşkusuz devirecekti. Bende göz önünde bulunmasın diye sola aldım. Kendisi 2.5 aydır benimle, kışın dayanamadım kaptım ufaklığı sokaktan. Bütün gün akvaryumdaki CAE'lerin peşinde. Birde ister istemez bol bol CO2'li su içme çabasında =)

Çok teşekkür ederim Ceyhun bey, kayalar son anda karar değiştirip aldığım cinsten. İstanbul Dudullu taraflarında peysajcılar için binbir çeşit kayalar satılmakta. Aklınıza gelebilecek her türlü taş/kaya mevcut. Kilosu 1 liradan alabiliyorsunuz. Dilerseniz tam açık adresi bulup gönderebilirim.

Sayfayı Paylaş