Proje 1 - Bitki Akvaryumu

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Elraen tarafından 24/12/14 başlatılmıştır.

1. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Gerçi Tuğrul beyde bir sordum bin işittim mi diyor artık :) insan arkadaş eş dost belli seviyede oldumu yaş bilgi açısından konulara katılım yapmadan duramıyor ..saygılar..

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Aslında konu dışına gider gibiyiz ama konu sahibi arkadaşımız da biz de bu sayede bir tecrübe edinmiş oluyoruz. Artık asıl konumuza gelebiliriz, takip eden günlerde zaten bu aşamada hızlı geçiş olur 7/24 verilen co2 için regülatörde ekstradan ince ayar vanasına gerek olmadığını da anlamış olduk.

3. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Hakan bey, bizim taban malzemelerinde odun kömürünü neden kullanıyorduk ?

4. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Kömür mangal kömürü değil normal kömür tozu olacak, karbona kaynağı olduğu için kullanıyoruz.

5. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Çok ilginç bir bilgi, normal kömür tozu içinde yağ vs olmuyor mu yahu Riskli gibi geldi ama sizin de daha önce yazdığınız gibi olmayacak bir şey değil. Karbon kaynağı olarak bitkiler genelde CO2 kullanır. Fotosentezin ana malzemesi de odur zaten. Kökten de karbon alıyor mu ki bitkiler? Olmaz olmaz denilip olan ve kabul gören bir sürü şey var. Taban kurulumunuzu ve sonuçlarını merakla bekliyorum.

gibi bir yorum geldi :)

6. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Ummadığın taş baş yara diye not ekleyim ilk bende şaşırmıştım fakat marka ürünlerin pek açıklamasalar da içeriklerinde kil kömür tozu (tabi yağlı olmayan) bitki gübrelerinde kullanılan birçok element eklediklerini okumuştum illaki tecrübesi olan Hakan bey vardır bi bildiği:) mesela sıvı gübrede microelement te 21micro element denilip içerik bilgisi edinemediğimiz gibi bunda da öyle sanırım..

7. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Pardon 26'mış tam:Microelement -Sıvı gübre 26 element, 17 amino asit, 6 vitamin, 4 yardımcı madde, 6 organik madde ve 3 koruyucu madde içermektedir. Şelat maddesi olarak 3 farklı şelatör deniliyor bilimsel olarak içerik konusu her zaman garip gelmiştir.

8. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Bana da tabanda direkt olarak kömürün kullanımı doğru gelmiyor; Bitkinin enerji üretim yerleri yapraklar ve dolayısıyla co2'yi de yapraklardan temin etmekteler. Co2 içinden çektikleri karbonu nişasta veya karbonhidrat yapıp oksijeni geri salıyorlar. Köklerden herhangi bir karbon emilimi olmuyor. Kaldı ki, kömür bileşiğindeki karbon bildiğim kadarıyla yine organik bir bileşik ve zaten milyonlarca yıl önce sentezlenmiş karbonun kimyasal değişime uğramış hali. Yani kömürü tekrar co2'ye çevirmeden, yani yakıp oksitlemeden tekrar karbon döngüsüne sokmanız bence imkansız veya dikkate alınmayacak kadar küçük bir değer.

Ayrıca kömür toksik etkiler gösterebilir. Çok sağlıklı bir madde değil. Petrol de de karbon mevcut ama bitkilerin dibine dökerseniz bir işe yaramaz hatta zararı bile olur.

Elbette yine sizin bileceğiniz birşey. Sadece bilgi vermek istedim.

9. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğrul bey kömür tozu karbon kaynağı olmasından ziyade humik asit kaynağı olarak işlev görüyor. Linyit kömür de yağ vs gibi zararlı maddeler bulunmaz. Saf kömürden elde edilen toz da aynı şekilde temiz olacaktır.

Ek: Ben yazarken Fatih bey de yazmış görmemiştim.

Fatih bey bitkiler için çok yararlı olan leonardit ve humik asitler de kömürleşememiş petrolden elde ediliyor. İlk başta insana mantıklı gelmiyor ama araştırınca doğru olduğu gözüküyor.

10. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Onların çoğu sallamasyon bilgiler. Vitamin ile bitkinin işi olmaz. Sizin taş yemeniz gibi birşey.

11. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Memleketimde gölün altı olduğu gibi kömür, maden olarak kesin açıklaması yapıldı. Göl kurumasa da kömür çıkartılabilir lakin şimdilik çıkartmıyorlar. İçinde yığınla canlı var.

Ben bunu kullandım arkadaşlar, kömürün karbon içerikli olduğunu biliyoruz lakin suya ne kadar etkisi olur tabi bilemiyoruz. Karışımda kullanma maksadım bu başka bildiğim birşey yok, ha unutmadan bu karışımın faydasını görüyorum onu da iyi biliyorum. Doğayı taklit etmeye çalışıyorum tavsiye ediyorum ama ısrar etmiyorum herkes içine sineni yapsın elbette.
    Kömür parçasını bitki köklerine uygulayıp sonuç aldım, özellikle limon - tütün bitkisinde deneyebilirsiniz.

Az feraha kavuşayım 2015 yılında bir deneme yapacağım eğer tutarsa su kadar ucuz mikro element kullanacağız abartmıyorum 10 liraya 1 litre gibi bir fiyatı olacak umarım maliyetleri şaşırtmam :)

Arkadaşlar o akdar bilimsel ilerleyen kişiler var ise çeşme suyunu da analiz edip tankına koymalarında fayda var diye düşünüyorum.

Abartmamak gerek, yazılan için demiyorum elbette burada forum yapacağız. Ne kadar tabu var ise yıkılsın gitsin.

O yazılan forumu tahmin edebiliyorum düne kadar çiçek toprağı kil ve kömür tozu ile karışımı alkışlanıyordu, gün ışıkları asla deniyordu. Ben hepsini kullanıyorum arkadaşlar çokta memnunum.

Buyrun bir canlımın yakın çekimi, bitkileri anlatmama gerek yok sanırım. Ticari ürünlerin de içeriklieri belli değil ona güvenirken doğal ürünler neden denenmesin?

Ekli Dosyalar:

12. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Hümik asit derseniz işler değişir. Karbon olarak ayrı değerlendirmek lazım. Hümik asitt olarak da leonardit koyulması işe yarayabilir. Kömürün direkt hümik asit salabileceği pek aklıma yatmadı.

Ama ben genelde kontrolun bende olması için tabanı boş bırakıp, sonradan ekleme taraftarıyım. Hümik asitte pekala eklenebiliyor. Tartışmaya açık bir konu, faydası var diyorsunuz ama toksik etkisini de göz ardı etmemek gerek.

13. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Hakan bey muhakkak söylediğinz doğrudur, gözlemleriniz mevcuttur. Bence sağladığınız fayda kömürün karbon içeriğinden çok kömürdeki hümik asit içeriğinden ileri geliyor. Bir faydamız olacaksa doğrusunu bulalım, faydasını net tespit edelim. Belki sayenizde hümik asitin akvaryumda bu yönde kullanılabiliyor olacağı aydınlanmış olacak.

14. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Fatih bey tabi ki leonardit de denenebilir. Hatta linyit kömürü tozundan daha etkili de olur. Ama oranlamasını daha önce hiç yapmadığımız için ne kadar kullanmak lazım onu birilerinin denemesi gerekiyor.

15. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    bende bi 20 lt akvaryum boşta ama aydınlatması yok. Severim böyle işleri bir denemek lazım aslında.

16. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Tuğrul bey kurulumunuzun armatüründeki led için incelerseniz nano tanka görebildiğim kırmızı efekt için ada kurulumundaki az miktar kulanılmış smd tip gibi geldi incelerseniz.

[ADAview] AQUASKY MOON - YouTube

17. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Fatih Bey aslında makalemde yazmışım ama eksik bilgi vermişim mesajımda; "Kömür tozunu içeriğindeki karbon ve hümik asitten dolayı faydası olacağını düşünerek kullandık." diye demekki en çok karbon verdiğine inanmışım :)

Yaza doğru küçük akvaryumu bozacağım tabanını yeniden kuracağım o gönüllü ben olabilirim tabii geç olmazsa.

18. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Çok değerli bilgiler, teşekkürler. Ben Hakan bey'e güveniyorum. Onun formulunu bire bir uygulayacağım.

Bu arada ledlerim geldi. Armatürü tamamen bitirmiş bulunmaktayım. Birtek deep red / kırmızı ledlerim yandı. Hata gene bende. Onların yerine şimdilik mavi ekledim. Pazartesi sipariş geçip yerlerine alacak deep redler.

Hakan bey pazar akşamı görüşelim mutlaka telefon aracılığı ile..

Aksaklık olmaz ise, perşembe günü akvaryumun 1. günü olacak :)

19. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Merhaba Tuğkan bey protein skimmer kullanmadan deniz akvaryumunu nasıl kurdunuz kurulumda neler kullandiz.

20. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Standart kurulum, sadece yoğun canlı yüklenmesi yapmadığınız ve düzgün su değişimi yaptığınız müddetçe ihtiyacınız yok

21. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Arkadaşlar pervula ve monte carlo için tankın minumum 3. veya 4. ayından sonra eklenmesi gerektiği konusunda bilgiler okuyorum internette. Hakan bey ve diğer dostlar ne düşünüyorsunuz ? Ben kurulumun ilk gününde koyabileceğimi düşünüyordum :)

22. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tuğkan bey tabi ki ilk kurulumda bitkilerinizi koyabilirsiniz. Bitkili akvaryumda bitkiler değil balıklar zaman içinde ve az miktarda eklenir. Örneğin ilk 1 aylık süreçte 2-3 tane cüce vatoz ya da otocinclus affinis eklemeniz yeterli olacaktır. Daha sonrasında 3-5 tane daha balık ekleyip 2-3 günde bir yem atarak düşük canlı yükü sistemi idame ettirmelisiniz.

23. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tuğkan Bey ben hiçbir bitkim için ilk kurulumda bekleme yapmadım, aksine ilk kurduğum anda bitkilerimi ekledim. Sadece bu evimde taşındığımda 1 gün beklemiştim, bitkilerim sıcaktan harab olmuşlardı. Parvulayı taşındığımda bu şekilde dikmiştim, monte carlo için böyle bir denemem olmadı henüz yeni bakıyorum bu bitkiye ama tank 40 günlük idi alıp ektiğimde.

Bence hiç gerek yok, diğer arkadaşların da fikrini alalım.

24. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Bitkiler için beklemenize gerek yok. Hemen ekleyebilirsiniz.

25. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Tuğkan bey yeni tank sendromu diye mutlaka okumuşunuzdur illaki yeni eklenen ilk yada daha sonra bitkideki akvaryum değişkenleri ile bir hırpalanma olasılığı olabilir bu sebeple ilk bitki eklemek sıkıntı yaratmayabilir fakat genel görüş tank içinde canlı Ergün beyin değindiği kısım önemli olabilir ,birde elodea pistia vs gibi bitkide ilk etapta bulundurabilirseniz tankın su döngüsü açısından hızlanmasını sağladığını hem okumuş hem tecrübe etmiştim o tip bitkilerin ilk kurulumda birçok maddeyi sudan uzaklaştırdığını okumuşunuzdur şimdiden kolay gelsin..

26. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Teşekkür ederim bilgiler için.

Elodea bulabilirmiyim bilmiyorum biraz soruşturayım :)

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Illa elodea olması şart değil hızlı büyüyen başka bitkiler de olabilir. Zeytin, gül, sessiflora vb. bitkiler hızı besin tükettikleri için ilk kurulumlarda bir süre tutulabilir.

28. EtoCAD

EtoCAD Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Tuğkan bey montecarlo parvula bunlar taban bitkisi oldukları için söylenmiş olabilir dediğiniz şey. İlk kurulumda hızlı büyüyen bitkilerle başlamak gerek olduğunu keşfettim :) Diatomla uğraşıyorum şu aralar :) ilk 2 hafta içinde çıkıyor ve 1-2 ay sürebiliyor. Nette biraz araştırdım genelde taban bitkilerini bu evrenin sonunda konulması şeklinde yazılar okudum sağlıklı bir gelişim için.

29. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Diatom hakkında bende de ilk kurulumda yaşayıp bir makale bulmuştum.belki okumuşunuzdur.(Alıntıdır.)
    • Yeni kurulmuş Tank: Yeni kurulmuş akvaryumlar diatomlara karşı dirençsizdir.
    • Aşırı besin: Silikat ve silisik asit içeren maddeler diatom patlamasına sebep olur. Silisik asit çeşme suyundan, silikat ise sürekli olarak taban malzemesinden yada dekorasyonda kullanılan kaya, taş gibi şeylerden kaynaklanabilir.
    Mücadele:
    • R/O suyu silikatı absorbe edebilir ama sınırlı bir süre için. Özellikle silikat doğadaki kaya toprak gibi şeylerde bolca bulunur ve bu malzemeleri akvaryumda dizayn için kullanmak oldukça sakıncalıdır. Yetersiz az ışıklandırma da bu alge sebeptir. Işık şiddeti arttırılırsa algin kahverengiden yeşile döndüğü görülecektir. Silikatı absorbe etmek diatom’u kontrol altına alacaktır.
    • Sifonlama/Kazıma: Bu iki yöntemle diatom kolayca uzaklaştırılabilir.
    • Eskimiş aydınlatma: Bazen eskimiş floresanlar diatom algine neden olabilir.

30. Elraen

Elraen Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Peki sizce monte carlo ve pervulaları tanka koymadan dışarıda besleme şansım veya öldürmeme şansım varmıdır ?

Sayfayı Paylaş