Özhan Bey tds metre için ekstra bir ayar gerekmiyor, içinde pilleri var ise açıp ölçüm yapabilirsiniz. Ph metre için 250ml saf su ve kavanoz ayarlarsınız. Mevcut kalibrasyon tozlarından sadece 1 tanesini bu suda eritin, erittiğiniz ambalaj üzerindeki değerde bir kalibrasyon sıvınız olmuş olacak. Cihazı burayadaldırıp 3 dk civarı bekleyin ekranındaki değer erittiğiniz sıvı değeri ile aynı ise sorun yoktur ama değil ise tornavidasi ile cihazın arkasındaki yerden kalbire edersiniz.
Özhan Bey cihazların görevleri; Fatih Beyin makalesinden alıntı ile ; http://forum.akvaryumda.com/konu/akvaryum-ve-su-kimyası.1710/#post-24931 PH Bir çözeltinin asit veya baz olup olmadığını belirten bir ölçüdür. PH (Power of Hydrogen) in kısaltmasıdır ve Hidrojenin gücü anlamına gelir. Bir derişimin içindeki H+ iyonları ile OH- iyonlarının sayısını verir diyebiliriz. PH 7 olduğunda kantarın topuzu ortadadır ve H+ ile OH- iyonlarının dengede olduğunu belirtir. H+ fazla ise asidik, OH- fazla ise bazik bir derişimimiz vardır. Derin kimya konularına girmeden açıklayacak olursak, PH ne kadar yüksekse sıvı o kadar bazik, ne kadar düşük ise o kadar asidiktir. Asitler karıştıkları veya temas ettikleri maddelerle tepkimeye girerler ve onlardan iyon alarak tuz oluştururlar. Bu nedenle aşındırıcı özellikleri vardır. Aşağıda açıklayacağım KH ile direkt olarak ilişki içerisindedirler. TDS Total Dissolved Solid yani Toplam Çözünmüş Tuz manasına gelir. Tuzlar bir asit ve bazın tepkimesi ile oluşur ve suda erirler. Asit, baz ve tuz çözeltilerinin ortak özellikleri elektrik iletmeleridir. Su aslında elektik iletmez, içinde çözünen maddeler elektrik iletirler. Su içerisinde ne kadar tuz varsa o kadar iyi elektrik iletir. TDS cihazları da, 1 cm mesafedeki suyun ilettiği elektrik üzerinden içeriğinde bulunan çözünmüş maddeyi hesaplarlar. Bitkiler haliyle tuzlu ortamlarda yaşayamadıklarından, tuzluluk oranı yükseldikçe bitkilerin yaşaması da zorlaşır. GH'ın kalsiyum ve Magnezyum çözeltilerini verdiği gibi, bu değer de suyun içinde, su iyonları haricinde ne var ise ölçer.
Ozhan bey ölçüm yapmadan önce bol bol okuyup bu değerlerin ne işe yaradığını öğrenmelisiniz. İşe Fatih beyin ve benim makalelerimi okumakla başlayabilirsiniz.
Ph yüksek ise co2 miktarınızı biraz daha arttırıp suyunuzun ph seviyesini aşağıya düşmesini sağlayacağız. Düşük ise diyeceğim ama pek imkan yok buna yani 6.5 6.4 ph lardan bahsediyorum. Bunu ben reserve osmos sistem membran filtre çıkışından aldığım su ile bile sağlayamıyorum ancak 6.6 veya 6.7 ph su alabiliyorum.