Ergün bey kusura bakmayın ben sizin mesajınızı yanlış anlamışım aktif olduğu aralık 11-12 zannettim. ziraatçilerde satılanlara hiç bakmadım,dediğiniz gibi 7 nini altı olmalı. saklama koşullarından dolayı ph sını başka katkı maddeleriyle yükseltiyo olabilirler. Geçenlerde bir tez okudum hümik asitle ilgili mısır bitkisine yapraktan uygulama yapıyorlar tuzlu ve kireçli toprakta %0,1 lik %0,2lik ve%0 lık denemeler yapılıyor daha sonra element ölçümü , hiç uygulanmayan yetişmiyor en fazla %0,1 uygulanan daha çok element çektiği gözleniyor. tabi gübre takviyesi olmazsa humik asidin hiç işe yaramıyacağıda yazıyor.
Acaba humik asiti sıvı olarak alıp kullanmak yerine tabanda leonardit kullansak aynı verimi alabilir miyiz? Bunları da araştırmak gerekiyor.
Ergün bey humik asit elde etmek için leonardit ile potasyum hidroksiti (K2O) karıştırıyorlar ve reaksiyon sonucunda suyu ısıtıyor. Hakan beyin bana gönderdiği potasyum gübrede %45 oranın da K2O var. humik asit ph sının yüksek 9-13 aralığında olmasnın nedeni K2O bulunmasıymış bu arlıkta olmasını tarım bakanlığı istiyormuş. daha düşük ph a sahip humik asitler onaysız ve kağıt ve şeker fabrikalarında başka maddelerden elde ediliyormuş.
Ph seviyesinin neden bu kadar yüksek olduğunu şimdi anladım. Peki sizce tabanda leonardit kullanımı ile suya humik asit ilave etmek arasında belirgin farklar oluşabilir mi? Bana sanki pek fark olmaz gibi geldi.
Onur Bey size göndermiş olduğum ve kendimizin de sürekli Potasyum gübresi olarak kullandığımız Potasyum Sülfat zirai gübrenin (0-0-51) suda çözünür POTASYUMDİOKSİT (K2O) oranı %50–53 oranındadır. En azından bilinen tarafı bu şekilde yani beyanlar böyledir.
humik asit elde ederken 3litre su 1kg leonardit 200gr potasyum hidroksit tahta sopayla karıştırıyorlar kabarcık çıkışı çok fazla oluyormuş etrafa sıçrayacak şekilde ve 50C ye kadar yokseliyormuş ısısı sonra bu sıvıyı süzüyorlar 2-3 saat 80c de karıştırıyorlar bunun içinde merdaneli çamaşır makinesi kullanıyorlarmış sonra tekrar süzüyorlar humik asit elde ediyorlar ph 8in üstünde oluyormuş. zeminde leonardit kulandığımızda potasyum ilave ettikçe belli düzeyde hümik asitte oluşur.
O zaman humik asitin kısa vadede leonadit'in ise uzun vadede etkili olabileceğini düşünmek gerekiyor. Taban hazırlanırken taban malzemesi olarak bir miktar da leonardit kullanmakta yarar olacağını düşünmeye başladım.
Onur bey şu anda kullanıyorum ve memnunum diyebilirim. Bana göre tek eksi yanı içeriğinde normal demir gübresine oranla 1/3 oranında demir içeriyor olması. Demir fazlalığı veren tanklarda demir diyeti yaparken kullanmak uğraştırıcı olabilir. Bunun dışında herhangi bir sorun görmedim. Seachem firması Türkiye'den çekiliyor diyorlardı. Eğer bu gübreden bulamazsanız Tunç Beyin veya Göktürk Beyin gübrelerini de gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Onur Bey düşünürseniz Serkanpet.com 'dan ricacı oluruz yardımcı olurlar. Zaten yeni üyelere indirimleri oluyordu değişmediyse bir bakın isterseniz. 2. bir alternatif olarak Seachem Trace kullanılabilir ilave demir gübresi de gerekli içeriğinde demir yoktur.
Seachem trace kendi başına bir mikro element gübresi değilde, seachem flourish mikro element gübresini güçlendirmek için satılan ek bir ürün olduğundan kendi başına kullanılamayacağını düşünüyorum. İkisinin formülünü karşılaştırınca seachem trace'de bazı elementlerin eksik olduğu gözüküyor. Trace'i tek başına kullamak yerine Tunç bey ya da Göktürk beyin gübreleri çok daha yararlı olacaktır.
hakan bey seachem trace serkan pette yok herhalde. hangisini alayım? demir fazla yüksek olmasa iyi olur.
Onur Bey karar sizin evet trace yok, flourish alabilirsiniz. Konsantre bir gübre ben haftalık 3-4ml ancak kullanıyorum ki son dönemde kullanamadım bile. Malum yosun sorunu olduğundan sık su değiştirdim. Serkanpet 'ten alacak olursanız haberleşelim firmayı ararım artık ne yaparsa yardımcı olur.
hakan bey trace bakarken şöyle dıy sıvı gübre bitki satan bir site buldum. Dıy sıvı gübre 1 litre hakan bey serkan petten şu ürünü almaya karar verdim.
Biz Ergün Hocam ile kullanıyoruz. Serkanpet üyelikte %10 iskonto yapıyor, bir de ben aradım bu seferlik kargo ücreti almayacak Alacağınızda telefonla arayıp Serkan Bey ile görüşün beni bahsedin gerekeni yapacak. Hayırlı olsun.
ReeFlowers AQUAPLANTS ALL INCLUSIVE ReeFlowersAquaPlantsAllInclusive geniş etkli bir üründür. Bitki akvaryumlarında ihtiyaç duyulan tüm elementleri doğal dengeye uygun olarak sağlar. Su bitkilerinin sağlıklı ve daha hızlı büyümesi için gerekli ortamı oluşturur. Zayıflamış bölgelere canlılık kazandırır. Çiçeklenmeye yardımcı olur. Renklerin daha canlı ve parlak olmasını sağlar.* Kullanım Talimatı Ortalama yükteki bir bitkili akvaryum için 100 lt’ye haftalık 5 ml kullanılması tavsiye edilir. 100 lt için günlük 2 ml’den fazla kullanılması tavsiye edilmez.* İçindekiler*: Potasyum % 7,41 Sülfat % 6,76 Kalsiyum % 0,84 Magnezyum % 0,52 Demir % 0,38 Bor % 0,04 Manganez % 0,02 Çinko % 0,004 Nikel % 0,0008 Kobalt % 0,0003 Uyarılar* Aşırı soğuk ve sıcakta bırakılmamalıdır. Üretim tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde tüketilmesi tavsiye olunur. Çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın. İnsanlar tarafından tüketilmesi uygun değildir. Ciltle ve özellikle göz ile temasından kaçının. Gözle temas halinde bol su ile yıkayınız ve doktora başvurunuz. bunada bi bakın isterseniz. su ürünleri okuyan ve bitki ile canlı doğuran akvaryumları olan bir arkadaşım bunu önerdi bende aldım. 1 lt 35 tl sanırım.. 300 lt akvaryuma 15 ml ------- 1000ml /15 = 66,6 hafta yapar fiyat 35 TL
Seachem ile bu gübrenin karşılaştırmasını yaptım; http://forum.akvaryumda.com/gubreleme/434-reeflowers-aquaplants-all-inclusive.html
hakan bey flourish geldiğinde nasıl kullanmam gerekiyor.bitki yoğunluğu ile bir orantı kurmam gerekiyor mu.
Onur Bey bitki yoğunluğu tabii ki etkili. Malumunuz gübre kullanımda kesin bir miktar yoktur. Üzerinde yazdığı gibi 250l/5ml olayı da hikayedir. Ben duruma göre haftada 3 defa2 ml bile kullandığım dönem oldu. Tamamen gözlem ile ve bitki oranı ile alakalı, siz şu anda su değişiminden 2 gün sonra 1ml ile başlayın 2 gün sonra tekrar 1ml verin. Gelişime göre ayar yaparız tekrar.
Onur Bey Hakan Bey 'e katılıyorum, azardan çoğaltmak her zaman iyidir. Seachem kuvvetli bir gübre low-tech 200 lt. tankta haftalık 1ml. bile yeterli geldiği oldu.