İbrahim bey discuslarda bakteri çakışması oldukça ölümcül olabiliyor. Bu nedenle birden fazla yerden balık alıp akvaryuma eklememenizi öneririm. Şu an sorun yoksa şanslısınız demektir ama riske girip başka balık eklemeyin. Bakteri çatışması durumunda tamamını bir anda kaybedebilirsiniz.
Ergün bey doğru yere nokta attınız evet bakteri çakışması olasılığı hakkında, mümkün mertebe dediğiniz şekilde yapılması gerekli .bu edindiğim balıklar epeydir belli olan bakterileri izmir suyu ve şartları benim oluşturduğum gibi olmasından sadece tanka ekleme sürecinde alıştırma kısmı ile ekledik illaki olasılıksa da yaşayacağız şuan için balık yükü yeterli düzeyde gelişimleri ilerde sayı azaltılacaktır sağolun.
Güncelleme,gelişimleri açısından resim ekleyim genel bakım devam boylanmaları oluyor azar azar büyüyorlar
Hakan bey teşekkürler sol arkada bulunan ufaklar kadarlardı hemen hemen hepsi, bu türde hepsi aynı gelişimi göstermiyormuş irileşmeleri hiyerarşi ile farklılaşıyor şuan daha sonradan gelen gorgoslarla aynı boya gelenler var eski yeni demek zorlaşıyor yani sanırım elenme zamanı 6.7tanesi iyi olacak gorgoslar harici inşallah kayıp olmadan o 6.7si gelişse yeterli tank hacimine yetecek gibi umarım ,bakımında sorun yok tecrübeleniyoruz
İbrahim bey sarı olanlar rengini almaya başlamış bile. Renklerini aldıkça dahada sevimli bir hale gelecekler. İnşallah bitkili akvaryuma aldığınızda da aynı sağlıklarını koruyabilirler. Şu anda bitkiler ne durumda?
Çok sukur elemelerden sonra 11 balik boylanmadalar yem yiyip su degistirme surecinde halen, epey boy aldilar. Tank icinde sumptu armaturdu arastirip azcok uygulamayada basladim bu evrede onlarida hazirliyorum sistem kurulum zamani bitkileride asa yukari belirledim yasam devam ederse insallah sureci hepbirlikte yasariz .
Maşallah İbrahim bey azminiz takdire şayan, son hallerini ben de çok merak ediyorum iyice güzellesmişlerdir.
Evet giyinmeye basladilar ben isigi yuksek tutmamam gerektigi yonunde bilgilendirilince renkleri fotoda pek belli olmasada resim ekleyeyim . Edindigimde 2.3cmlik boydan suan 8.9cm boya gelenleri oldu hepsi ayni buyumemesi yeme hiyerarsiden dolayi 5.6tanesi 8.9cm digerleri 6.7cm civarina ulasti daha sureleri var az az buyuyorlar.nazar degmesin
Gorgoslarin resim ile08.12.2015 (turuncular) simdiki farki belli eder turuncular geldiginde benim turkuazlar ufakti onlardan suanki durumu
Maşallah İbrahim bey, bitkili akvaryuma geçişlerini ve bitkili akvaryum ortamındaki hallerini merakla beklyiro ve takip ediyor olacağım.
Sormayın boş tanka bakmaktan deli olsam da bu fırlamaların büyümesini beklemekten başka çare yok ,bu zaman zarfında hem hobideki gelişim araştırma deney zamanını değerlendiriyorum inşallah zamanı gelince hep birlikte bir düzen buluruz beklentim olan tank halini alması zor olsada ona yakın bir şekil buluruz desteklerinizle malum bitki su şartları derken süreç resimlik hemen olmayacak ama gönlümüzden geçen olursa ne Ala .. yoksa keyfe devam bir şekil tarz buluruz o dönemde bende çok istiyorum bitkiye alışmışım böyle keyfi çok iyi değil
Maşallah İbrahim bey....discus'larınızın hepsi çok güzel.... Arkadaşlar bu Discus hakkında deneyimlerimi aktarmamı istermisiniz ? ....... Hep derim ya, bu hobi'de hiçbir kural yoktur...herkese göre değişir...genellikle de şansa bağlı birşey bu. ( + sakınan göze çöp batar !!!...hakkaten doğru )... Naçizane görüşüm : Discus'un öncelikle (F0'sa ) 1) Nereden tutulduğu... 2) Hangi ihracatçıdan - hangi ithalatçı'ya ihraç edildiği 3) İthalatçının Petshop'lara ulaşıncaya kadar bakımı 4) Sonunda eve geldiğinde herhangibir hastalığı olup olmadığı ... en önemlisi ! Hobi hayatımda 3-4 defa discus yapmıştım... sadece bir grup ne yaparsam yapayım ertesi günü kahverengileşmeye başlamışlardı En son yaptığım tank gördünüz, hatırlamayabilirsiniz tekrar resim paylaşacağım. Ve onları da sitemizin yöneticisine ( silah zoruyla ...çok ısrar etti çünkü) sattım...ve tekrar nano'ya döndüm ki..biliyorsunuz nano benim tek zevkim ! 60 cm'lik bitkili bir akvaryumda aylarca baktım, ne RO'su , ne şusu ne busu, hatta o kadar sağlamdılar ki çık üstüne tepin, duvara at geri gelsin, bu arada elim devamlı içlerinde ( elden besleniyorlardı ve kendilerini köpek gibi sevdiriyorlardı) ne bakteri ne bişey...Hatta ve hatta balıklar içindeyken komple gravel'i değiştirdim...ki onunda resmini bulursam paylaşıcam... Sonuçta ..Discus'tan korkmayın...önemli olan şu yukarıda yazdığım 4 madde... ve en önemlisi de ithalatçı kısmı tabii !!!! Facebook'ta "Adist" diye bir grup var ; üye değilseniz üye olun ( Aquscape'le ilgileniyorlar, çoğu yurt dışından ödüllü falan) hatta aquaponic tarım da yapanlar var...ve bunların arasında " Vildan " diye bir üye var. Onun kurduğu akvaryum trendini bi bulun, harcadığı parayı bir görün ( ki gayet rahat bir araba alabilirdi) ve ardından bir daha hiç yorum gelmemesi hakkında düşünün...ne demek istediğimi anlayacaksınız .... Tank buydu = 35*60*40 Önce bildiğimiz dere kumu koymuştum.... Sonra Fluval Stratum ile değiştirdim...... ...ve gördüğünüz gibi en sağda pipo filtre ...ki daha sonra da silis kum'la değiştirdim...ve gravel değişimi anındaki hallerine bakın ! ...ve sonuçta büyütüp sattığım discus'lar........ Kolay gelsin ! ..... ...
Selam ilhan abi bahislerin güzel noktalar ,malum azçok bitkilide acemilikten bir tık olunca daha uğraştırıcı zaman gerektiren deneysel öğrenmeyi sevmemden deneyim olsun istediğim bir tür discus illaki zorlukları var ben uğraşmasını seven olduğumdan terapide geliyor ithal türler gerçektende zordur ben yerli üretim yapan arkadaştan 1tl boyutunda edinip kendim zorluklarını aşamalarını yaşamak istediğimden meşakatli olduğunu söyleyim. Şimdilik iyi yönde gidiyor farklı araştırma sump armatürde geliştiriyorum aşama aşama hobiden keyif almak olursa olur olmazsa dönüştürürüz başka hale bitkili nihai sonuca doğru ilerlemek zaman istemekte sabırlı olmak gerekli şimdilik süreç devam bıkmak yok..
Selam Discus bilgisi bakan pek olmayınca forumda mecburen birkaç forumdan bilgi ve fikir almak için uzaklaşmışlığım olmakta , Genel itibari ile güncellemeyi de ekleyeyim forumumuzdada ilerde denemek isteyenlere katkı olsun. Öncelikle tank gelişim ihtiyaçlarına öğrendikçe değişiklikler yapılıyor bitkilide olduğu gibi. İlk etapta iç sump ekleyerek bir refize ettim suyun berraklaşması aşırı fark ettiğini söyleyebilirim. Sonrasında biras boylanmaları ile gençlik hali tankta yer tutmalar tabir olacaksa Derebeylikler başlayıp stresli olmaya başladılar , Sebep sonuç olarak bölge tutmaya kalkanlardan dolayı eklenti bilgileri geldi. Tabiki uymak gerekli ilk mangrow köklerinden bir form yaparak ekledim. Birkaç Discus tank ki başlangıcımda bitkili ile birleşimdi düşüncem ama zaman içinde değişeceğini sanıyorum ihtiyaçları habitatları bakımından iyi inceleyince şimdilik kökler üzerine yoğunlaştım ilerki dönemde tabiki kum ve peyzaja yöneleceğiz ,şimdilik sağlıklı büyümeleri ilk etapta önem taşıyor. Bu sebeple Yati kökleri edinip dün itibari ile tanka ekledim batmalarını bekleyeceğiz sonra yerleşim yaparız, malum yati kök batmaz epey süre vantuzlarla tutturdum. Tabiki kök istediğiniz form şekilde bulunmaz form kazandırmak şart. 2şekilde form aldırıp . Tanka şimdilik ekledim ,Birazda neon ekleyerek stresi minimum hale getirmeye hemde adaptasyonlarını sağlamaya çalışıyorum. Şimdilik gelişmeler bu halde devam etmekte ,sağlıcakla kalın saygılar..
İbrahim bey kök eklemeniz çok iyi olmuş. Bu balıklar doğal ortamlarında da köklerin etrafında yer tutuyorlar. Oldukça ürkek canlılar olduğundan bomboş akvaryumda strese girme olasılıkları çok yüksek.
Evet Ergün bey zamanla nası bitkilide öğreti ediniyorsak sizler sayesinde bunda da ihtiyaçlarına göre refize gerekiyor ,Yavruyken çok önemli olmasa da biraz büyüdüklerinde stres önem taşıyor sağolsun birkaç arkadaş gerekli bilgileri gönderince düzenlemeler kaçınılmaz daha gelişecek nasılsa hobi öğrenim süreci acemilikten yarı kalfalığa geliyoruz bu konudada teşekkürler..
Hakan bey peyzaj zevk işidir ama kök edinme aşaması bitti referans şu olsun diyeceğim net bi öngörü edinemedim tavsiyelere açığım , örnek olması bakımından resim ekleyeyim referans olarak bakınıyorum refize eldekilerle adapte edilir değişik oluşturulabilir. Bu tarz köklerle uyumlu bitkiler ile bir çalışma yapmak isterim zamanla kökler battıktan sonra gelişimi düzenleriz. Şuan sadece eklenebilecek tür discus kalır sanırım birde düzenleme , Sonrası bir kahve ile keyfi olur heralde
Tanka guncelleme yapalim. Habitatlarina uygun Ga(Guney amerika) sularinin renk ton humik asit gibi dengelerini ogrendikce eklentiler olusuyor. Tecrube bilgi edindikce gelistiriyorum. Daha zamanla eklenecekler olacak simdilik , belli basli konulari toparladim gibi duzen iyi gitmekte. Ust buhar caminida bitirip Armaturumude rahatca ekledim .Selamlar saygilar..
Maşşallah İbrahim Abi azimle ilerliyorsun yakında güzel bir biyotop çıkacak ortaya Bu ufalıklar ile biraz tecrübeden sonra sana yollayacağım canavarların fotolarını yolluyorum.Tank oturduktan sonra zamanla ekleme yaparız Her zaman emrine amadeler abi..
Ey masallah renklere bak nazar degmesin . sagolasin Gokhan kardesim edinmis kadar oldum tesekkurler. Allah'im nelere kadirsin tonlara bakarmisin massallah ..
İbrahim bey suyuda sarartınca biyotop gibi olmuş. Sadece dipte ince silis kum eksik. Gökhan bey balıklarınıza kocaman bir maşallah diyorum.
Selam Evet Ergün bey Kum bakınıyorum kuvars ve silis edindim ,hangisi olacak daha netleştiremedim.Kökler bi batsın az az dibe inmekteler sonrası bi peyzaja yönelik acelemiz yok düzen gelir . Dere bulsam buralarda yuvarlak derede yıllanmış taşlar gerekecek ufak ufak edinebilirsem eklemeyi düşünüyorumda hertürlü kayam var . Dere bulamadım 1yıllık çınar yapraklarım bile duruyor bakalım sıra ile düşünürüz hepberaber.saygılar..
Selam güncelleme olsun , Yeni eklenen türlerle devam etmekteyim tek stressel davranışlarını çözemediğimden ekle çıkart kök kum torf vs denemelerim olmakta şuan yine cama cama çevirdim bir süre böyle devam edeceğim. Kum kök torf eklenmiş hali. Şuanki cama cam halinde devam ettireceğim bir süre daha.Yeni türlerde alışım sağlarsa.
Ergün bey çözemediğim bir stressel davranış var bu türde ve yeni eklenenlerde boylanma aşamasında su değişimleri gerektiğinden silis kum her dip çekiminde kovada birikmekte hem tank hacimindende etkilenmeleri temizlik sıkıntısından en baştada delirmemden söktüm çıkarttım ne varsa gece vakti. biraz kendilerine gelsinler çözersem durumu dere kumu edineceğim inşallah silis hoşuma gitmedi, silis kumda bu türde şu sorununu gördüm çok ince olmasından discus tavuk benzetmesi gibi olacak yere üfleyerek yemi yemeye çalışan bir tür didikliyor ve yemde kum içine gömülüyor hafifliğinden - yönde benim açımdan temizlik içinkumu kurcalamak zorunda kalınıyor yoksa sorun yaşatır. biraz böyle gitsin devam edersem türe değişiklik yaparız.
Her zaman favorim olan ve bir kez vesaret edip aldigim 4 disci malesef olumle sonuclanarak tekrar edinmekten cekindigim nacizane bir tur. Cok secici ve narin olan bir tur. Bakan bakiyor ama ben bir turlu cesaret edemiyorum.
Semih bey discusa bakılmaz diye denilmesini merak ettiğimden bir tecrübe halinde deneyimliyorum. Evet belli ön hazırlığı olmadan bu türe başlamak gerçekten bahsettiğiniz gibi sonuçları olabilir. Deneyimsiz bakılmaması gereken bir tür , Diğer balıkların hiç birine benzememekte birkaç noktada tatlısuyun nirvanası denebilir. Fakat tr de üretici ve hobici arasında handikaplar ticari düşünmeler sorunundan temelde hormonsuz şekilde bakmayı planladım, epey okuyup araştırdıktan sonra 0 boydan kendimin büyütmesinin daha mantıklı daha sağlam olacağına inanıyorum. Tüm üretenler aynı şartlarda demek değildirde bu türde çetrefelli işler çok malesef. Temelde tank hacmine göre başarabilirsem 6.8li grup tutturmak bu kayıp olarak düşünülen Lepistestede diğer her türdede yaşanabilir. Renk boy ve durum için elemeler ile 0dan büyütmek meşakatli. İmkan ile edinilirken zorluk çekilmemesi adına 8cm ve üzeri 10cm geçmeyen hem maddi hem hobi zevki için ideal denebilir. iyi üretici yada ithallerin alışım sağlanmışları ile başlanırsa bu balık kolay kolay zayi olan bir tür değil kemik gibi bir durumu var . Tabi maliyetleri 8cmden biraz yükseliyor nedeni kendini kurtarmış boylanmaya doğru gidebilmesi tabi edinirken yanık kalmamış olanları incelemek gerekir. Benim yol en uzun hali 0 bilgi 0boy bol uğraşılı durumu, bitkideki yosun su şartları öğrenimi gibi düşünebilinir. Zamanla nasıl bitkiden anlayabiliyorsak bunlarında dilinden anlarız