Cl dediğiniz gibi Ergün bey. Bu sayfada da tartışması yapılmış. How to balance NPK, Ca, Mg and micros - new experiments - Page 2 - Fertilizing - Aquatic Plant Central
Kalsiyum klorür çökelmeye sebep oluyormuş. Ben kalsiyum için kalsiyum nitrat kullanıyorum. Kalsiyum sülfat da denediklerim arasında. Fazla bir veri oluşturamadığım için maalesef bir şey paylaşamıyorum.
Fatih Bey kalsiyum nitrattan gelen kalsiyum miktarı çok düşük. Su değerlerini ayarlayamıyorum. Nitrat çok fazla geliyor.
Alçı yani kireç taşı bildiğim kadarıyla kalsiyum sülfat değil kalsiyum karbonat olması gerekiyor. Yinede çökelti oluyor.
Kalsiyum karbonat bakkallarda içme sodası olarak satılır. Sadece KH yükseltir. Tortu oluşturmaz. Kalsiyum sülfat ise alçıdır. Donmuş alçıyı bile suya koysanız zamanla erir, kaybolur. Tortu oluşturmaz. Sizdeki ise metalleri bağlayıp çökelti oluşturuyor. Bu yüzden ben kullanmadım.
Evet alçıyla kireç taşı ayrı şeylermiş. Kalsiyum karbonat kireç taşı, kalsiyum sülfat alçı taşı oluyormuş.
Aynen öyle, Karbonat GH'a etki etmiyor. Alçı GH'ı yükseltiyor. Denedim ama pek bilgi toplayamadım. Bu yüzden yazamıyorum.
Şu kalsiyumu gübrenin içine sokabilsek çok iyi olacak. Markalı hazır gübreler ayarında gübre yaparız.
Şükrü bey haklısınız topraksız tarım yazacaktım müsait bir ara yabancı dildeki forumu da inceleyeyim.
Ben bu topraksız tarım gübrelerini denemeyi düşünmüyor değilim ama azot çok aşırı fazla. Bu gübrelerde nitrat azotu baz alınıyor. Denersem sonucunu buraya yazarım.
Bir dönem Eskişehir bölgesinde çıkan lületaşı kullanmayı düşünmüştüm. Besin içeriği hoşuma gitmişti ama toz formda elde ettiğim için sızıntısı fazla olur olmaz diye cesaret edememiştim.
Yumurta kabuğu birçok açıdan baya güzel bir iz element gübresidir. Nitrik asitte, asit özelliğini kaybedene kadar eritirseniz bayağı iş yapar. PH'ını ayarlamak yeterli olur. Hemde nitrat gübresi olur.
Lüle taşının içeriğini bilmiyorum ama bende dolamit taşını kullanmayı düşünüyorum. İçinde akvaryuma gerekli calsiyum ve magnezyum orantılı bir şekilde var. Şu parklarda ağaç kenarlarına konulan beyaz taşlar. Akvaryum için calsiyum:magnezyum 3:1 oranında tutulması istenmektedir.
Fatih bey yumurtanın kabuğundanda çok fazla iz element geleceğini sanmıyorum. Sadece kalsiyum ihtiyacı için kullanılabilir kanaatindeyim. Bir arkadaşım da potasyum için patetes kullanıyordu.
Bir arada GH için kalsiyum ve magnezyumu, magnezyum karbonat ve kalsiyum karbonattan karşılamayı denedim. Deneme amaçlı 35 litre karides akvaryumum var. Dolamitin içeriğide kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat. Co2 tüpümü bir türlü doldurtamadığım için tam sonuç gözlemleyemiyorum. Bu arada ev kimya laboratuarına döndü.
Hakan bey başka bir konu altındada konuşmuştuk sanırım. Ben Dere kumu altında kırmızı inşaat tuğlası deniyorum. Ama dediğim gibi şu co2 yi bir an önce doldurtmam gerekiyor. Kimi arkadaşlar ve akvaryumcularda kumun altına çivi kuyun diyorlar. Daha çok bitkilerin köklenmelerine ve yer değiştirmelerine engel olmayacak şeyler denenmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu sebepten saksı toprağı kullanmak istemiyorum.
JBL manado ve Dazs soil kullandım. Bunlar 1 yıla kadar çamurlaşıyorlar. Bitkileri köklemek ve yer değiştirmek imkansız oluyor.
Şükrü Bey ben karışımlı tabanımda çok ciddi kök salmayan bitkilerde zorlanmamıştım, mesela cryptocoryne wendtii veya bleheri gibi bitkiler zorluyor. Diğer türlü çok büyük bir öbek değilse kum hizasından kökleri kesmek işe yarıyor tabii boylu bitkilerde.
Taban için yıllardır düşündüğüm ve bir türlü gerçekleştiremediğim düşüncem; plastik çok ince gözenekli bir ızgara ile en alta 1 cm kadar boşluk verip onun üstüne sünger ve en üstte hagen veya dere kumu koyup, bu alttaki boşluktan akvaryumun en üstüne iki boru çekerek (akvaryumun en sağından ve en solundan) ve bu borulara çok düşük miktarda devir daim yapacak bir pompa bağlayıp fosfatı ve demiri bu pompa aracılığı ile akvaryum kumunun ve süngerin altındaki 1 cm boşluktan köklere vermek. Gübrelemeyi istediğimiz gibi tabandan köklere yapmış olacağız. En iyi ve en pahallı kumun içeriğini bu şekilde gübreleme yoluyla köklere uygulayabileceğiz. Bu birazda akvaryum içinde topraksız tarım oldu
Sucul bitkilerde stoma olmadığı için kök diye çok fazla sıkıntı etmeye gerek yok. Kaldı ki fosfat ve demir gibi az tüketilen elementler için uğraştığınıza değmeyecektir.
Şükür Bey tabanın biraz hava almaması gerekiyor, bakteri oluşu açısından bu önemli. Yükselti yapmak işe yaramayabilir.
Alttaki boşluğa hiç hava girmeyecek zaten. Amaç kumun altındaki suyu tankın üstündeki bir kaba çıkarıp burada gübreleme yaparak tekrar kumun altına vermek. Bu akvaryum üstündeki gübreleme yapacağımız kabın içindeki su yüzeyinin, hava ile temasının bir sakıncası olurmu onu bilemiyorum. Akvaryumda başarının, bitkilerin fosfatı ve demiri kökler vasıtasıyla kumdan almaları diye okumuştum.
Hakan Bey'in hava derken ki kastı su içerisindeki çözünmüş oksijendir. Siz tabana gübreleme verirken oksijende verirsiniz ve bu da oradaki bakteriler için olumsuz bir etkendir.