Bitkili Serüvenim

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve BORA83 tarafından 03/11/13 başlatılmıştır.

1. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Anliyorum ve size katiliyorum Onur bey, evet humik asit benim hevesimi daha da kacirir ugrastiracak biseyse hic ben o ise girismeyeyim.
    Elimde olan bitkileri ve filtreyi temizleyip yeniden bir baslangic yapmayi dusunuyorum.
    İlgilendiğiniz için tşk ederim.

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi

Bora Hocam ışıklandırmanı düşük oranla başlamalısın hatırlatayım dedim.

3. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Eki Görüntüle 488

Eki Görüntüle 489

Eki Görüntüle 490
    Mrb arkadaşlar dün tüm aksamı akvaryuma ayırdım.Görebildiğim yosunları temizledim.Önde duran cripto Brownlar birbirine girmişti onları ayırdım ve tekrardan geniş bir alana diktim.Hemıantuslarında rotalalarında uçlarından budamalar yaptım.
    Durum böyle işte şimdi daha dıkkatli bır sekılde gübreleme ve su değişimi yaparak akvaryumu düzene sokmaya çalışacağım.Yardımlarınızı bekliyorum.
    nasıl gübrelemeyle başlamalıyım?Elimde fosfat-potasyum-nitrat ve seachem flourısh iz element gubresı var.

Ekli Dosyalar:

4. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bora hocam aslında nitrat, fosfat ve demir testleriniz olsa kesin olarak şunu şunu yapın diyebilirdik. Saç yosunları genelde fosfat eksikliği, nitrat ve demir fazlalığı nedeniyle oluşuyor. Bana kalırsa ilk önce sudaki besin dengesizliğini gidermek gerekiyor ki yeniden yosun oluşumu dursun. Bunun için de bir defa da en az %70-%80 su değişimi gerekli. Bu nedenle dün ne kadar su değiştirdiğinizi de bilmemiz gerekiyor.

Yapılacak olan bol su değişimlerinden sonra haftada iki defa tam doz gübreleme ile sorunlarınızın kendiliğinden azalıp sonlanması gerekiyor.

Gübrelemeyi şöyle önerebilirim.

Pazar akşamı %50-%70 arası su değişimi
    Işıklar kapandıktan sonra
    Potasyum: 20 ppm
    Nitrat: 10 ppm
    Fosfat: 1 ppm
    Demir: 0.2 ppm
    Mikro element: üstünde yazan miktarda

Çarşamba akşamı ışıklar kapandıktan sonra.

Potasyum: 10 ppm
    Nitrat: 10 ppm
    Fosfat: 1 ppm
    Demir: 0.2 ppm
    Mikro element: üstünde yazan miktarda

Pazar akşamı tekrar aynı miktarda su değişimi ve gübreleme baştan başlama şeklinde devam edersiniz. Bu düzen ile yosun sorunlarınızdan kurtulmanız gerekiyor.

Not: Demir gübreniz yoksa bile bitkilerin tabandan demir kullanabileceklerini düşünerek diğerlerini aynen verebilirsiniz. Eğer demir eksikliği gözlemlenirse o zaman demir gübresi alırsınız.

5. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Teşekkür ederim Ergün hocam.Su değişimini % 50-60 aaralığında yapmistim.bundan sonra pazar gününden baslayarak sizin söylediğiniz şekilde gubrelemeler yaparak devam edeyim ve gozlemleyeyim ins. Sorun hallolur. Aslinda dediğiniz gibi elimizde test kitlerimiz olsa soruna direk müdehale ederiz bizimkisi suanda deneme yanilma yöntemi oluyor birazcik ama haftada 2 su değişimi ve gubrelemeyle duzelecegine inaniyorum.Yardiminiz icin tşk ederim.

6. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Arkadaşlar sistemin low-tech olduğunu unutmadık değil mi? Bence bu oranların 10 da 1 ini yapmak gerekiyor.

Benim önerim sadece 2 günde 1 %40 su değişimi ve sonrasında sadece 3ppm potasyum ile sıkıntı gider.

Sizler ne dersiniz :)

7. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Hakan hocam ben yosunların besin eksikliği ve/veya besin dengesizliği nedeniyle oluştuğuna inanıyorum. Suda yeteri kadar besin olduğu sürece ve bitkiler hızla geliştiği sürece bu kadar yosun sorunu yaşanmıyor. En azından ben de öyle oluyor. :)

Geçen yıl acemilik ile yosun oluşmasın diye hiç gübre kullanmadığım düşük destekli tankımda oluşmayan yosun kalmamıştı. Şimdi CO2 sağladım ve bol bol gübre kullanıyorum fakat bitkiler hızla büyüdüğü sürece yosun sorunu yaşamıyorum.

Yüksek destekli bir tank olsa haftada 3 defa gübreleme önerirdim ancak düşük destekli olduğu için haftada iki defa gübreleme önerdim. Oranlar da hızlı besin tüketebilen çok sayıda bitki olduğu için tam doz şeklinde yazmıştım. Hafta sonları önerdiğim büyük su değişimleri de akvaryumda bulunan fazlalık besinleri uzaklaştırmaya ve mikro element takviyesine yol açıyor.

Tabi bunlar yosunla mücadele için geçerli öneriler siz sağlam taban konusunda benden çok daha tecrübelisiniz.

8. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    :) valla kafam daha cok karisti ne yapicam nasil gubreleme yapicam:) bi bakima Ergün beyin bi bakıyorum Hakan beyin dedikleri daha aklima mantigima yatiyor gibi bilemedim valla gubreleme ve yosunla mücadele de sizlerkadar basarili ve deneyimli değilim tek bildiğim sey bu :)

9. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün hocam işte "Sağlam Taban" işin içine girince olayın rengi briaz değişiyor. Bora Hocamın da yaptığı hatalardan birisi de ilave gübreleme yapması. Işık miktarı güzel lakin bizim kendisi ile kurduğumuz ve bir çok kişiye de faydalı olması için makale yazdığımız sağlam taban projesinde atlanaması gereken hususlardan birisi de ilk 6 ay su değiştirip yem at seyret modelinde devam edip sonraki dönemde ise çok çok az mikro element ve potasyum gübresi ilave edip devam etmektir.

Ben mevcut akvaryumumu 1,5 yıl önce kurduğumda bahsettiğim düzende low-tech olarak düzenli su değişimi ile çok başarılı bitkiler yetiştiriyordum hatta Bora Hocam çok iyi bilir belki Ergün Hocam size de denk gelmiştir ilaveten kime bitki göndermişsem şaşırmayan kimse kalmadı bitkilerin bu denli sağlıklı oluşuna. Unutmadan yazmadan edemeyeceğim akvaryum gün içerisinde kısmi olarak ortalama 4 saat civarı güneş ışığından da yararlanıyordu bu duruma Bora Hocam gözleri ile de şahit olmuştur.

Ergün Hocam sizin yazdıklarınızı yanlışlamıyorum siz de yanlış anlamayın sadece atladığımız bir hususun sağlam taban olmasını hatırlatmak maksatlı bunları yazıyorum. Buna keza sizde biliyorsunuz sizin akvaryumunuz ile aynı ebatta olmamasına rağmen orantıladığımızda bile sizin normal tabanınızın dezavantajının bizim sağlam tabanımızın avantaja çevirdiği tarafını kullandığımız NPK ve mikro element ile de anlayabiliyoruz.

Özetle bir örnek daha verip sözlerimi nihayete erdireceğim, bizim sağlam tabanımız ile aynı taban kurulumu olan abimin akvaryumunda bol bitki yoğunluğu ile HİÇ gübre kullanmadan eksilen suyu tamamlayarak ve aklına geldiğinde ortalama 2-3 ayda bir su değişimi yapıp filtresini değiştirip bitki baktığını da belirtmek isterim.

Ben yine söylüyorum, yosunlanmış süreci sadece potasyum gübresi vererek gün aşırı yani 1 gün arayla %40 su değiştirip bu sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Sonrasında neler yapılmalı; Yosun sorunu çözüldükten sonra yine sadece potasyum ve mikro element gübresi verip ilk başlarda 1 ay haftalık daha sonraki zamanlarda ise 15 günde bir %40 su değişimi yapılabilir.

10. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Hakan bey haklısınız o kadar sağlam taban varken bitkilerin besin eksikliği çekmeyeceğini düşünüyorum. Ancak yosunlar sudaki besinlere göre hareket ettiklerinden tabanın etkisi suya ne kadar yansıyor onu test kitleri ile ölçmek lazım. Bora hocamın elinde test kitleri de olmadığından sizin tecrübeleriniz burada çok önemlidir. Bu taban ile yüksek destekli tanklardan daha sağlıklı bitkiler yetiştirebildiğinizi bildiğimden söylediğiniz gibi bir mücadele yöntemini benimsemek daha mantıklı gözüküyor.

Bora hocam her zaman kolay olandan başlanması gerektiğini düşünmüşümdür. Sağlam taban konusunda çok fazla tecrübe sahibi olmadığımdan Hakan beyin önerisini dikkate almanız daha doğru olacaktır. Eğer olur da sonuç alamayacak olursanız o zaman farklı yöntemler denersiniz.

11. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Evet Hakan kardeşim dediklerine katılıyorum.Göndermiş olduğun tüm bitkiler hep formdaydı.Güller kıp kırmızı olurdu :)Kurduğumuz sistemde sağlam tabanın avantajını görüyoruz ama benım düşünceme göre nedense 2 kez başıma geldi ilk 1-2 ay filan sistem daha tam oturmadığı için akvaryum dengesiz bir hal alıyor yosun hep oluyor.ortamda besin varken bile bıtkıler tam hız gelişim göstermiyor.Güller alt yapraklarını hep dökmüşlerdi yeni çıkan yapraklar buruşuk ve minik minik çıkmıştı :( ve bende gübrelemeye başlamıştım:( sonrada dahada berbat bir hal aldı daha öncedende yaşadığım tecrübeye göre aradan biraz zaman geçince bitkiler tam performans gösteriyor ve yosun sorunu yaşanmıyor. Mesela yaz tatilinde ben tatildeyken bi arkadaşım sadece eksilen su kadarını tamamlayıvermişti ve eve döndüğümde akvaryumu tanıyamadım balıklara yüzecek yer kalmamıştı :)
    sanırım şimdide gene aynısı olacak diye düşünüyorum. İnş olur amin :)
    Şimdi Bitki yoğunluğunu artırıp potasyum gübresi ilave edip su değişimi yaparak yola devam edeyim.Bekleyip görelim eğer gene düzelme olmazsa Ergün hocamın gübreleme yöntemini denerim dıye düşünüyorum.Tüm yardımlarınız için teşekkür ederim.

12. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Ergün hocam yorumunuz için teşekkür ederim.Sağlam bir tabanımız olduğu için ve daha basit bir gübreleme yöntemi olduğu için ilk etapta Hakan bey in dediklerini yapayım.Gözlemliyeyim eger sonuç alamazsam bu kezde sizin önerinizi denerim.Zaten bu süre zarfında sürekli birlikte istişarelerde bulunuruz.Herşey için teşekkür ederim :)

13. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan Beyin Tabanı çok sağlam bir taban akvaryumda co2 ve mikro element desteğide olduktan sonra hiç su değişi yapmamak daha iyi olur diye düşünüyorum. su değişimiyle akvaryuma co2 ve mikro element sağlamış oluyoruz fakat akvaryumdan aldığımız aldığımız atık su aslında sağlam tabandan gelen bitkiler için faydalı besin maddeleri olduğunu düşünüyorum, aslında bu su ile saksı bitkilerini sulayarak bir deneme yapabiliriz.

14. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Merhabalar akvaryumu yavaş yavaş toparlamaya çalışıyorum dunde% 50 su değişimi yaptim ve potasyum ekledim.Bir muddet bu sekilde devam edeceğim. Gelismeleri buradan sizlerle paylasirim.

15. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi

Onur Bey su değişimi yosunun sigortası bence, su değişimi ile tazelenen su hem bitkiler için hem de balıklar için çok faydalı buna ilaveten fazlalık besinleri de ortamdan atmış oluyoruz. Yosunu dönemlerde çok işe yarıyor. Tank oturduktan sonra yeterli oranda bitki miktarıda var ise zaten bu süreyi uzatabiliyoruz, dikkat edin hiç yapmıyoruz demiyorum arayı uzatabiliyoruz.

Bora Hocam gelişmeler ne durumda?

16. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Herkese merhabalar Hakan kardeşim akvaryuma haftada 2 kez su değişimi yapmayı aksatmadan devam etmeye çalışıyorum.Böylece fazla besinlari disari atarak ihtiyaç duyulan besinleri ve taze suyu tanka ilave etmiş oluyorum. Su degisiminden sonrada potasyum gübresi veriyorum. Su değişimi yaparkende sagda solda gördüğüm saç yosunlarida temizliyorum aliveriyorum.
    Kısmet olursada mosslarida akvaryumdan bugün çıkaracağım.O zaman daha kolay toparlanacagini dusunuyorum.Simdilik durum böyle.
    Saygilar...

17. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bora Hocam tank ne alemde, ruhlar alemine gitmemiştir umarım. Konuları gezip beğen yapıyorsunuz lakin sizin tankın görüntülerini görüp bizde beğen yapmak istiyoruz söyleyeyim yani.

Gelişmeleri bekliyoruz...

18. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Çok haklısın Hakan kardeşim iki gün önce tanka el atacaktım kum filan geldi herşey hazır ama bu kezde ben hasta oldum nezle- grip başladı hiç halim yok. Senin yolladığın bitkiler geldiği günden beri suyun üzerinde ve akvaryum tam bir yosun topuna döndü balıklara yem bile atmıyorum desem yeri :(
    İnşallah toparlanırsam ilk fırsatta onu halledeceğim.

19. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Eki Görüntüle 547
    Mrb arkadaşlar akvaryumu sonunda yeni yerine taşıdım. Tabana gene tort+kil+kömür tozu serdim üzerinede siyah kuvarts kum koydum.Hakan bey in gönderdigi bitkilerin sağlam kalanlarini diktim.Yeni bir baslangic yaptim.Şimdilik durum vaziyet bu.Hakan ve Ergün beyin destekleriyle daha da iyi olacağını düşünüyorum.Simdiden kendilerine teşekkürlerimi iletiyorum :)

Ekli Dosyalar:

20. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bora Hocam yeni kurulumunuz hayırlı olsun, kum sanki dere kumunu anımsatıyor kuvarts kumlar bilgim kadarıyla ince oluyor sizin kullandığınızın tane aralığı kaç mm.

Aslında sıfırda başladığınız için yeni bir konuda mı tanıtsanız diyorum tankı?

Bu arada eğer akşam fırsat bulabilirsem tankın resmini çekip sizlere göstereceğim bakalım gelişme nasıl sizlerden de bir yorum alırım bana göre güzel geliştiler, Bora Hocam' ın tankına gideceğiz diye can atıyorlar. Senin Kısmetinden herhalde hocam, son dönemde iyi boylandılar hanım bile ne olmuş akvaryuma diyor :D

21. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bora hocam temiz bir başlangıç olmuş. Gelirken bitki getirmeye çalışırım ama sprigyra yosunu yüzünden çekincede kaldım size de bulaştırmaktan korkuyorum.

Bu kurulumu bence de yeni bir konuda tanıtmaya başlayın. Co2 filan da işin içine girince çok değişik bir kurulum olacak.

İşte bunlar hep potasyum lobisinin işleri :D

Sayfayı Paylaş