Bitkili Karides Tank Başlangıç

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Gökhan tarafından 12/10/14 başlatılmıştır.

1. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    6.sanayiyemi geldiniz?

2. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Evet 6. sanayi ye geldik :)

3. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Eh bi solesediniz bi cay ismarlardim en azindan:) ne zaman teslim dedi bari ugrayin 282 11 47 is numaram beklerim. Gecmis olsun gok yarildi resmen bugun..

4. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Yağmurdan ne yaptığımızı bilemedik ki :) Pazartesi günü teslim alıcam ,benim tüple dalga geçtiler küçük diye 15 kg lık tüpten aşağı doldurmuyorlarmış normalde :) 15 kg tüp için 300 tl dedi uyun olsa alırım aslında 2 sene elimi sürmem iyi olurdu.

5. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Seslenseydin ersene bir firca atardim ne demek dalgada yuzdururum onlari gerci ersen miniktir batar:) isin sakasi ben diyince farkli olurdu da olmus yinede sanayide birsey lazim oldumu kapim acik beklerim buyur gel 2sokak onunde is yerim ..

6. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Gökhan bey Daha önce 14 olan GH 21'e çıkmış. Daha önce 10 olan kh 15'e çıkmış. Su değerleriniz çok bozulmuş ve suyunuz aşırı sertleşmiş bu ortamda bitkiler yeteri kadar besin alımı yapamayacağı için yosunlara gün doğuyor. Çeşme suyunun kh ve gh ölçümlerini de yapın eğer aynı şekilde yükselme söz konusu ise o zaman farklı bir yol izleyerek osmos cihazlarına yönelmeniz gerekebilir.

Şu aşamada ilk önceliğimiz suyu yumuşatıp bitkilerin besini tüketmesini sağlamak olmalı. Bunun için çeşitli yöntemler var en kolayı evdeki çaykur, filiz gibi markaların çaylarını alıp (lipton olmayacak) demir olmayan bir demlikte epey miktarda çay demleyin. 5 litreye 1 ml gelecek şekilde akvaryumunuza ekleyin.

Katmış olduğunuz kuru çay ile almış olduğunuz çay demi miktarı eşit olacak şekilde demlemeniz gerekiyor ama çay suyu epey miktarda tuttuğu için suyu daha fazla koyabilirsiniz. Sonuç olarak 120 ml hacminde kuru çay kullanıp 120 ml çay demi elde etmeniz gerekiyor. Bunu da bir anda şar diye akvaryuma dökmeyin su çıkışına azar azar vererek 3-5 dakika içinde ekleyin. Bu suyunuzu bir miktar yumuşatacaktır. Her hafta su değişimlerinde eksilen ve yeni katılan su miktarında çay demi eklemeye devam edebilirsiniz.

Bunun dışında ph - kh tablosundan baktığımızda CO2 miktarınızın yetersiz olduğu gözüküyor. CO2'yi bir miktar daha artırıp ph seviyenizi en azından 7.5-7.4 seviyelerine çekmeniz gerekiyor. Hatta 7.3'e çekebilirseniz daha iyi olur.

Yosunlarınıza bakınca staghorn yosunları olduğu gözüküyor yani amonyak/amonyum seviyeniz de artmış durumda. Eğer filtrede sorun yoksa ya tabanı kurcalamışsınız ya da fazla yemleme yapıyorsunuz. Amonyak/amonyum seviyesini bir an önce aşağı çekmeye çalışın çünkü bütün yosunları tetikleyen etkenlerden birisi de amonyak/amonyum seviyesidir.

Yalnız mosslar üzerindeki yosunları spirogyra'ya benzettim eğer öyle ise ilk iş o mossları akvaryumdan çıkarıp güzelce poteşleyin ve buzdolabının alt kısmına koyun bir 8-10 gün sonra çıkardığınızda yosunların gitmiş olması gerekiyor. İnşallah spirogyra değildir ve başka yerlerde yoktur. Çünkü akvaryum hobisindeki en lanet yosunlardan birisi de spirogyra'dır.

Önümüzdeki gübreleme de nitrat eklemeyin fosfatı 0.8 ppm düzeyine çıkarın. Mikro element ve demiri de tam doz uygulamaya devam edin. Duruma göre müdahale etmeye devam etmemiz gerekiyor. Maalesef durum şu anda iç açıcı gözükmüyor.

7. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Çeşme Suyu Ölçümleri Ergün Bey;

NO3---- 10 Nitrat
    NO2---- 0 Nitrit
    GH---- 7 genel sertlik
    kh---- 6 karbonat
    ph---- 7,6 Sertlik
    cl2---- 0 Klor

8. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Gökhan bey çeşme suyu yağmurların da etkisiyle eski değerlerinden daha iyi hale gelmiş. Akvaryum suyunuz çeşme suyundan daha sert olduğuna göre salınım yapan birşey mi var yoksa arıtma suyu mu kullanıyorsunuz?

Bol su değişimi yaptıktan sonra çay demi ekleyin. Çayı 10-12 dakika civarında demlemeniz gerekiyor fazla kalmasın demeyi unutmuşum yeri gelmişken söyleyeyim.

Mossların üstündeki yosunlardan bir tanesini tutup çekin bakalım uzun iplik gibi elinize geliyor mu?

Şu anda hiç CO2 eklemiyor musunuz? Çeşmenin ph değeri ile akvaryumunuzun ph değeri eşit gözüküyor.

9. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Aynen Ergün Bey çeşme suyum daha iyi görünüyor.2/3 gün önce biraz bitkiler ile uğraştım fakat tabanı fazla kurcalamadım acaba ondanmıdır diye düşünüyorum ama.

Tabanda prodac fondovivo-prodac humu ve humu plus-hagen siyah kum ve en altta lav kırıkları mevcut.

Ortadaki yatı kökü batmadığı için altına mermer bağlamıştım,fakat mermer işlenmiş test te yaptım salınım hiç yapmadı.

Moss lar ise aynı dediğiniz gibi sanki iplik gibi uzuyor.Co2 mayalı kurdum tüpü doldurana kadar onunla devam ediyorum.Tüp pazartesi günü dolumdan gelicek.

Yosun için daha önceden aldığım bi ürün vardı ,bi bakarmısınız bunada.

http://www.sanalpazar.com/Reeflowers-Remalgae-Yosun-Giderici-85-Ml__isp22450968

10. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    kimyasallar özellikle salyangoz türlerinde ölüme sebebiyet verir diye forumlardaki makaleleri okumuştum kullanmadan önce tanktan çıkartmanı tavsiye ederim..

11. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Taban kurlumun da ara katmanda sineklik uygulaması yapmışmıydın tecrübesizim diye düşünüyorum ben acaba katmanda kök çıkarken dikerken salınım yapmışmıdır diye düşündüm?

12. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Gökhan bey suçlu bulundu mermeri hemen çıkarın. Salınım testinten bir şekilde çıksa bile kayalar salınım yapabiliyor. Aynısı başıma geldi oradan biliyorum. Hele ki mermerin bu konuda hiç şansı yok kesinlikle salınım yapar.

Mossları hemen akvaryumdan çıkarıp söylediğim gibi ıslak gazeteye sararak poşet içinde güzelce paketleyip buzdolabının alt kısmına koyun. 10 gün kadar sonra çıkarıp yosunların durumunu gözlemleyin. İnşallah bu şekilde kurtulabilirsiniz. Mosslara sakın acımayın spirogyra eğer bir defa yayılırsa tüm akvaryumu ateşe vermeyi bile düşündürebiliyor. Mossları çıkarırken aman dikkat edin spirogyra parçaları suya dağılmasın.

Staghorn yosunları tabanı ellediğiniz için oluşmuştur. Su dengesi yerine oturduğunda kendiliğinden de geçebilir ya da excel sıkarak 2 günde yok olmalarını sağlayabilirsiniz.

Bu hafta bol su değişimi ve çay demi uygulamasını aksatmayın ki suyu bir an önce yumuşatıp bitkilerin besin alımına tekrar başlamasını sağlayabilelim. Daha sonrası için su dengesi oturduğunda tüm sorunlar kendiliğinden düzelecektir.

Yosun ilacına ihtiyacınız yok lazım olursa elinizin altında bir şişe excel bulunsun yeter.

13. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Çürüyen yaprakları budadım şimdi Ergün Bey camları iyice temizledim. Birazdan su değişimi yapacağım Fakat bu yatı kökünü çıkarırsam ortalık berbat olabilir.Sorun olmaz dimi :) peki bu yatı kökünü tekrardan suya nasıl batırıcam bir türlü batmıyor ya.

Hayır İbrahim Bey ara katmanda sineklik kullanmadım.Forumlarda kullanıpta memnun omayan çok arkadaş gördüm o yüzden sinekliği aldım fakat koymadım :) Dediğiniz gibi söktüğüm bitkilerin köklerinin kumun içinde kalmamasına çok özen gösteriyorum.

14. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Hiçbir şey spirogyra kadar sorun olmaz. Hiç düşünmeden çıkarın ileride batması için farklı metodlar deneyebilirsiniz.

İbrahim bey köklerden kötü bir salınım olacağını düşünmüyorum. Tabanımda besin içeriği olmadığı halde bitkileri tam kumun 1-2 mm altından kesip alt kısmı ve kökleri olduğu yerde bırakıyorum. Tabanı oynatmak çok daha fazla amonyak salımına neden oluyor.

15. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Evt Ergün bey size katılıyorum tecrübeniz yüksek malum Gökhan kardeşimizin tabanı epey kuvvetli malum bitki peyzaj işi onu buraya şunu oraya gibi olma ihtimali ile düşündüm ilk akvaryumda bende çok oynadım o bakımdan sormuştum tabanı hafif oynatmayla bile besin içerikli olmasa da sizin bahsettiğiniz dibe çöken yararlı yararsız salınıma sebep verebilir çok dikkat etmek lazım doğrusunuz..ben nasipse kurulumda sineklik düşünüyorum bakalım +- göreceğiz:)

16. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Spirogyra hakkında.. Yosun türlerinin azda olsa faydalı olunabilmesi umuduyla okumuştum..

Spirogyra bir akvaryumda ancak şu şartlar altında oluşur:

1. Akvaryumda akıntı yoksa veya akıntı düzeyi çok düşükse.
    2. Akvaryum doğrudan yoğun güneş ışığı alıyorsa ya da akvaryumun boyutuna göre çok yoğun aydınlatma varsa ve bu aydınlatma uzun süre devredeyse.
    3. Güneş ışığına/yoğun ışığa (çok uzun süre) maruz kalan girintisi çıkıntısı çok ama çok fazla olan taş/kaya veya kütük kullanılıyorsa.
    4. Yine Güneş ışığına/yoğun ışığa (çok uzun süre) maruz maruz kalan Java Moss, Fontinalis vb. gibi çok sıkı bir örgü yapısına sahip yosunlar ile yine çok sıkı ince yaprak dizilimine sahip bitkiler.
    Spirogyra'nın başlıca yarattığı problem bitkiler üzerinedir. Özellikle hedefi olan Java Moss ve Fontinalis'ler vb gibi bitkiler kısa sürede Spirogyra tarafından sarılacaktır. Bu durumda söz konusu bitkiler ölmeyecektir ancak gelişimler tam olarak baskılanacaktır. Spirogyra'nın her taraflarını sarması ve kendileri iç.in yeterli düzeyde ışığı almalarını engellmesi halinde ise ölüm söz konusu olabilir.
    Java Moss, Fontinalis ya da diğer bitkilerinmizi sarmalayan yosunun Spirogyra olup olmadığını anlmanız oldukça kolaydır. Spirogyra'lar tek hücreli yapılardır ancak birbirleri üzerine bölünerek filament yapılar oluştururlar. Bu yapılar birbirlerine oldukça sağlam şekilde bağlanmıştır. Çekildiklerinde birbirlerine bağlı olanlar uzayacak ve siz kopardığınızda bir yumak şeklinde elinize gelmiş olacaktır. Bu yumak koyu yeşil renkte yünsü yapıdadır.

Spirogyra'dan kurtulmanın çeşitli yolları mevcuttur:

1. Spirogyra tarafından işgal edilmiş bitkinizi elle temizleyebilirsiniz. Ancak Spirogyra filamentleri parmaklarınızın giremeyeceği yerlere de tutunmuşlardır ve daha sonra bu kısımlardan (bitkinizi ilk olarak Spirogyra tarafından işgal edildiği ortama geri koyduğunuzda) tekrar çoğalacaklardır.

2. Spirogyra tek hücreli bir canlıdır. Bu tek hücrelerin oluşturduğu filamentlerin yapısı dorusal zorlanmaya oldukça dayanıklıdır. Yani tek yönden Spirogyra'yı çektiğinizde birbirleri arasındaki kuvvetli bağlar nedeni ile filament yapıları bozulmayacaktır. 1. şıkta anlatıldığı gibi bu doğrusal çekme kuvveti Spirogyra'nın büyük kısmını temzileminizi sağlar ancak bitkiye asıl tutundukları noktalarda bitki ile filament arasındaki bağlar daha güçlü olduğunda yine de Spirugyra kalacaktır. Ancak Spirogyra'ların kendi aralarındaki ve bitki yüzeyleri arasındaki bağlar doğrusal olmayan çekme/germe kuvvetlerine dayanamazlar ve hücre hücre tutundukları filament ya da bitki yüzeyinden ayırılırlar. Yani spirogyra tarafından işgal edilmiş olan bitkilerinizi bir kaba koyup önce tazyikli su altında tutar ve daha sonra uzun süre değişik yönlerde ve sertçe karıştırırsanız suyunuzun gitgide yeşil renk aldığını göreceksiniz. Bu renk değişimi tutundukları yüzeylerden ayrılan Spirogyra hücrelerinden kaynaklanmaktadır. Bu işlemi tekrar tazyikli su-karıştırma/sertçe yıkama şeklinde defeatle uyguladığınız her defada Spirogyra sayısını daha da azaltacaksınız. Bu işlemi suda yeşil renk oluşmayana kadar devam ettirmeniz gerekir. Ama yine de kısmen Spirogyra kalabilir.

3. Bitkiniz belli bir süre için (yaklaşık 5-10 gün) ışıksız veya çok çok az aydınlıkta yaşayabilecek bir bitki ise Spirogyra'dan kesin olarak kurtulmanız mümkün olabilir. Karanlık muamelesi bitkinizi öldürmeyecek ancak yaşamak için mutalaka yüksek/yoğun ışığa ihtiyaç duyan Spirogyra'lar ölecektir.
    Alıntıdır:Abdullah bey'in makalesinden teşekkürler..

Ergün beyin'de tavsiye ettiği gibi bu tip yosun karanlıkta yok olabiliyormuş..

17. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün Bey yatı kökü sorunu çözüldü altındaki mermeri aldım tamamen suya batıyor artık :) Yalnız bir şey dikkatimi çekti yatı kökünün altında olan mermerin alt kısmında aşırı derecede katman halinde dışkı gibi bir tortu birikintisi vardı.

18. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Ergün bey sizin bahsettiğinizle Gökhan arkadaşımızın demiş olduğu çok farklı çünkü siz köklerin dibinden kesip içerde bırakıyorsunuz Gökhan kardeşim ise kökler içerde kalmamasına özen gösteriyorum demiş demek ki her bitki oynatışında tabanı açıyor gibi izlenim oluştu bende :(

19. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Aynen İbrahim bazen çok karıştırıyorum :)

20. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Herkese Merhabalar öncelikle herkesin yeni yılı kutlu olsun herşey dilediğiniz gibi olsun İnşallah :)

Su değişim öncesi Test sonuçları; 29.12.2014
    PO4---- 0,4 Fosfat
    NO3---- 25 Nitrat
    FE------ Demir
    NO2---- 0 Nitrit
    GH---- 21 genel sertlik
    kh---- 15 karbonat
    ph---- 7,6 Sertlik
    cl2---- 0,8 Klor

PO4---- 0,2 Fosfat
    NO3---- 10 Nitrat
    FE------ 0,5 Demir
    NO2---- 0 Nitrit
    GH---- 14 genel sertlik
    kh---- 6-10 arası karbonat
    ph---- 7,6 Sertlik
    cl2---- 0 Klor

21. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Gökhan bey KH ve GH düşmeye başlamış bu iyi bir gelişme fakat demir miktarı olması gerekeni iki katına çıkmış. Demir eklemeden eksik olan gübreleri tamamlayın. Tüpü eğer hazırlayamasanız haftaya üç defa değil iki defa gübreleme yaparsınız.

22. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Tüp sanırım pazartesi günü hazır olur Ergün Bey zaten bir daha 3lt lik tüpü doldurmaya göndermeden ya 10 yada 15 lt lik tüp sipariş vericem :)

Ergün Bey bu gün biraz bu osmos cihazları hakkında araştırma yaptım yakında discus da eklemek istediğimden sanırım bana lazım olan bir cihaz :) Sizde bir mesajınızda osmos cihazı deneyebiliriz demiştiniz.Birde filtre malzemesi olarak eheım torf sipariş vermek istiyorum sizce?

23. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Sizin hacminizde osmos cihazı uzun süreli kullanımda hiç ekonomik bir çözüm olmayacaktır. Ethem torfu denemedim ama doğal bir çözüm olması nedeniyle tortu önerebilirim. Uzun vadede daha ekonomik olacaktır. Bunun yanında çay demi de oldukça etkili ve ekonomik bir çözümdür. Çay demi ve torf kullanımı ile birlikte discus da sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum.

24. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Ekonomik olmayacak derken orasını anlamadım Ergün Bey.

25. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Osmos pahalı bir sistemdir ve arıtılmış su çıkışı verirken çok fazla suyu ziyan eder. Bakım maliyeti de az değildir. Torf ve çay demi uzun süreli kullanımda daha ucuza gelir.

26. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün Bey ph bir türlü düşmedi bitkiler git gie kötüye gidiyor.Elektronik ph ölçer aldım ph şuan 8.0 çıkıyor :)

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tüp gelipte Co2 yi bol miktarda vererek ph seviyesini bir miktar düşürebilirsiniz. Aynı zamanda torf ve çay demi uygulaması da suyu asidik hale getirmek için yararlı olacaktır.

28. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün Bey tüpü birazdan almaya gidiyorum çay demi ile denedim 8den aşağı düşmedi sanirim oranı tutturamadim.cayin ph ini ölçtum 5.0 geldi.

29. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Gokhan bey bı ugrayabilseniz 13kg bi tup göstercektim size:)

30. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Çay ve Co2 tüpü için çok teşekkür ederim İbrahim Bey en kısa zamanda yanınıza gelicem tekrardan :)

Ufak bir su değişiminden sonra ph 7,6 ya düştü co2 de açık şuan bakalım ne olucak :)

Sayfayı Paylaş