Bitkili Akvaryuma Başlangıç

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve apoktay35 tarafından 01/06/14 başlatılmıştır.

1. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Ergün bey yazdığınız gübre programinin perşembe günü için verilmesi gereken değerleri ppm den ml'ye çevirdim şimdi yaziyorum doğrumu hesapliyorum bir bakabilirmisiniz. ( Tankımda şuan 250 litre su var )

Potasyum gübrem 1ML si 50 litre tanka 1ppm potasyum katıyor, benim tankım 250 litre olduğuna göre 3ppm potasyum ihtiyaci için 15 ML potasyum gübresi katıyorum. Böyle hesapladım, hesaplamamda herhangi bir yanlış varmı ?

2. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aptullah bey mesajınızı geç gördüğüm için kusura bakmayın. Hesaplamayı doğru yapmışsınız. Diğer gübreleri de aynı şekilde hesap ederek eklemeniz gerekiyor. Bir kaç hafta bu gübreleme düzenini uygulayın duruma göre yeniden bir değerlendirme yaparız.

3. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Gübrelemeye başladım, bitkileri gün ve gün inceliyorum, yeşil nokta yosununda kurtulursam bitkilerde sağlığına kavuşacak, fakat böyle bile bitkilerin boyu çok uzadı ve sanırım budama yapma zamanım geldi. Bendeki bitkileri nasıl budamalıyım dikkat etmem gereken noktalar nelerdir, teşekkürler.

4. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Budama bitkinin türüne göre değişebiliyor ama bitkinin ortasından veya altında budama yapabilirsiniz. Budayacağınız bölgede yeni küçük filizler görüyorsanız o filizlerin hemen üstünden budama yapabilirsiniz.

5. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Abdullah Bey, keskin bir aletle yani makasla bitkinin sürgün üstünden veya boğum üstünden budayabilirsiniz.

6. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    İyi akşamlar. 1 hafta önce çektiğim akvaryum fotoğrafimi paylaşiyorum. Java mosslar ağacı tamamen kapladılar ve artık budayıp hobbit evlerine sarmaya başladım. Bitkiler gittikçe boy attı, Çınar gittikçe büyüyor. Bugün arkadaşım su mercimeği hediye etti 1 poşet, akvaryuma koydum, internetten okuduğuma göre sudaki nitratı büyük miktarda emiyormuş, sizce bu durum akvaryumdaki diğer bitkilerin gelişmesini kötü yönde etkileyebilirmi ?

7. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aptullah bey su mercimekleri sadece nitratı değil tüm gübreleri kullanarak çok hızlı bir şekilde çoğalırlar ve bitkilere ulaşan ışığı azaltırlar. Sayılarını her hafta azaltarak tankta kalmalarına izin verebilirsiniz. Bitkileriniz çoğaldığına ve gelişmeye başladığına göre gübrelemeyi iki katına çıkarabilirsiniz. Eğer besin eksikliği gözlemlerseniz sırasıyla 3- 4- 5 katına kadar adım adım çıkarmanız gerekiyor. Yoğun bitkili ya da hızlı gelişen bitkilerin çoğunlukta olduğu bir tankta şu anda kullandığınız gübrenin 5 katı rahatlıkla tüketilebiliyor.

8. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bitkisiz canlı yükü tanklar için kullanılabilecek bir su üstü bitkisi lakin bitkili akvaryumlarda başa bela tabir yerinde ise. Konrtolü elden kaçırırsanız önünü tutamıyorsunuz ve tankta besin eksikliğine sebebiyet verdiği için yosunla larşı karşıya kalabiliyosunuz. Benim başıma gelmişti, bitki aldığım bir arkadaştan 3 tane gelmişti ki sonra avuç avuç attım.

9. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Aptullah bey bende su mercimegine karsiyim karides akvaryumuna 5 adet olarak girdiler pek onemsememistim 1 ay icinde komple kapladilar gecen hafta arindirmaya calistim bir poset attim yine de kiyada kosedr kalanlar uredi yerinizde olsam hic akvaryuma sokmam hem cok besin tuketiyorlar hemde isigi tamamen kesiyorlar onun yerine pista ekleyebilirsiniz ayni gorevi gorurler.

10. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Yorumlarınız için teşekkür ederim, görüntüsü çok hoşuma gitmişti mercimeğin fakat yarardan çok zararı varmiş, mercimekleri başka bi arkadaşime hediye edeceğim onun akvaryumunda bitki yoktu ona uygun olur.

11. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    İyi akşamlar herkese. Haftasonu pazar günü su değişimi yapma esnasında 110gr lık AHM Marin sarımsaklı yemin yarısından azı yanlışlıkla akvaryuma döküldü, acele acele temizledim fakat hala tamamen temizlediğime inanmiyorum çünkü bitkilerin arasını temizlemek çok zordu. Haftalik %50 değiştirdiğim suyu yem kazası nedeniyle %70 değiştirdim. Lepisteslerin çoğunda kuma sürtünerek kaşıntı gözlemliyorum şu yem kazasından beri. Sanırım dış parazit bulaştı yemler yüzünden. Bunun çözümü için neler önerirsiniz, elimde Tunç Söylemezoğlu'ndan aldığım Merck Malahit Yeşili Çözeltisi var. Sizce bu ilaçtan kullanmalıyım ? Yazımı fotoğrafsız bitirmiyeyim ;

12. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Mrb bence günlük %50 su deişimine 2-3 gün devam edin.Kuma sürtünen balıklarınıza ayrı bir kapta tuzlu su çözeltiisi hazırlayın ve kepçeyle yakaladığınız balıklarınızı tuzlu suya 2-3 sn daldırıp çıkartın.
    Sonra temız suda kısa bir süre bekletip akvaryumunza koyabılırsınız.
    Dikkat edin su sıcaklıkları birbirlerine eşit veya yakın olursa daha faydalı olur.

13. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Herkese iyi akşamlar, uzun süredir güncelleme yapmadığımı farkettim. Öncelikle aklımdaki bir kaç soru işareti ile başlayayım. Bugün yine haftada bir yaptığım %50 su değişimi yaptım, su değişiminden sonra 25 derecede tuttuğum su sıcaklığı aniden 22 dereceye düştü değiştirdiğim sular yüzünden, bu ani ısı değişiminin canlılara bir zararı dokunurmu? Gelelim 2. soruma, ağaca bağladığım java mosslar oldukça büyüdü, acaba bu mossları budamam gerekirmi, budamazsam alt tarafta kalan ışık görmeyen mosslarda çürüme olurmu? 3.sorum gübreleme ile alakalı, birkaç sayfa önce Ergün bey'in benim için hazırladığı başlangıç oranındaki gübrelemeyi 2 katına çıkardım yani 3ppm potasyum yerine 6ppm potasyum 2ppm nitrat yerine 4ppm nitrat 0.2 ppm fosfat yerine 0.4 ppm fosfat veriyorum. Kafamı karıştıran Tunç Söylemezoğlundan aldığım demir ve mikro element gübrelerini ne oranda vereceğim. Demir gübresinin 2ml si 50 litre suya 0.1mg/1 (ppm) katıyormuş başlangıç dozu haftada 3 defa her 50 litre su için 4ml diyor. Micro element gübresinin üzerinde yazanlar ise; High Tech tanklarda 100 litreye 8-9 ml. haftada 3 defa veriniz yazıyor. Ergün bey'in yazdığı gübreme oranını 2 katına çıkardığımı göz önüne alırsak, demir ve micro element gübrelerinden kaç ml vermem gerekiyor bunu yazabilirseniz çok mutlu olurum kafam bir hayli karıştı. Önümüzdeki hafta christmas moss, flame moss ve moss ball alacağım, bu mosslar yeterli oranda büyüyünce akvaryum dekorasyonunda köklü bir değişiklik yapacağım. Akvaryumumun son hali;

Sp Japanların gelişimi hızlı ve güzel ilerliyor.

14. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aptullah bey bu hafta

Potasyum: 7 ppm
    Nitrat: 5 ppm
    Fosfat:0.5 ppm
    Demir: 0.1 ppm
    Mikro element: 4-5 ml şeklinde kullanmaya başlayın. Bitkilerin fotosunu da çekin duruma ve bitkilerin gelişim hızına bakarak bir iki hafta sonra tam doz gübrelemeye geçebilirsiniz.

15. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Çok teşekkür ederim. Pazar günü %50 su değişimi yaptıktan sonrada mı yazdığınız şekilde vereyim yoksa potasyumu biraz arttırmalımıyım sadece pazar gününe özel

16. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bu akşam değiştirebilirsiniz. Daha önce çıkardığım planı unuttum :) Pazar günleri su değişiminiden sonra iki kat potasyum uyguluyorsanız o zaman yine pazar günleri 12-14 ppm arası dozlayabilirsiniz.

17. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selam Aptullah bey moss ball nereden temin edeceksiniz o tür moss bende aramaktayım izmirde göremediğim bir tür bilgi verebilirseniz sevinirim teşekkürler.

18. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18

19. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Dün yazmayı unutmuşum moss bal bir cladophora türüdür. Yani bildiğiniz yosundur. Çok yavaş gelişen bir tür olmakla birlikte pek öneremeyeceğim bir türdür.

20. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün Bey bu moss ball 'ı ballandırıp karideslere de besi kaynağı olur diye satanlar da var :)

21. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    İyi akşamlar herkese. Bu hafta sipariş ettiğim tüm bitkiler geldi, 4 farklı çeşit moss ve Hakan beyden aldığım bitkiler. Yeni gübreleme düzenine başlayalı yaklaşık bir hafta oluyor, fosfatı 0.5 ppm vermeme rağmen sp japanlarımda yeşil nokta yosunu görüyorum ve camlarda çok az da olsa yeşil nokta yosunu oluşmaya başladı, dün fostatı 0.5ppm yerine 0.7ppm vererek arttırdım, sp japanlarımı kaybetmek istemiyorum sizce fostatı daha da arttırmalımıyım ? Hasta Sp japan'ın resimi;

22. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    İsmini bilmediğim 2 bitkinin fotolarını paylaşacağım şimdi, bitkilerin isimlerini bilenler yazabilirlermi

23. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Abdullah bey son fotodaki ince bodur saz sekilde görünen bitkinin adı subulatadir.Kolay bir türdur.Ins bolca ürerler.Diger bitkiyi bende bilmiyorum.

24. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aptullah bey gübrelemeyi artırırken tüm gübreleri aynı oranda artırmanız gerekiyor sadece fosfatı artırıp diğerlerini sabit bırakmayın. Örneğin en son verdiğim değerlerin tamamını %50 artırabilirsiniz. Yine yetmezse tam doz gübrelemeye geçebilirsiniz. Ancak hemen bitkilerin tepki vermesini beklemyin gübrelemeyi artırdıktan sonra en az 1 hafta aynı düzende devam edip bitkilerin gelişimini gözlemleyin.

İkinci payaştığınız resimdeki açık renkli bitki tam olarak anlayamadım ama su üstü bitkilerine benziyor. Nilüfer tarzı iri yapraklı bir bitki olabilir belki.

25. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Evet su üstü bitkisiymiş Ergün bey :) pistia imiş adı, bilmediğimden öyle dikivermiştim, bitki su içinde ilginç bir şekilde parlıyor anlam veremedim su dışında herhangi bir parlama görülmüyor.

26. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Akvaryumun son hali, arkadaki zeytinleri haftada bir buduyorum oldukça zeytin var akvaryumda, yakında bir şekilde elden çıkarmaya bakıcam yoksa tam doz gübre bile az gelicek diye düşünüyorum, şuan tam doza yaklaştim sayilir ve fosfat azlığından kaynaklanan yeşil noktalari gözlemliyorum, tam doza geçipte hala yeşil nokta yosunu yaşama riskim varmıdır?

27. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selam akvaryuma eklediğiniz kök ve hindistan cevizi evler güzel olmuş tankın gelişimide epey yol almış tebrikler..

28. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Çok teşekkür ederim.

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aptullah bey tam doz gübreleme yapabilirsiniz. Camları çizmeden güzelce temizleyip tam doz gübrelemeye geçin sonra yeniden oluşum olacak mı olmayacak mı diye bir bakın. Sorunun düzelmesi gerekiyor.

30. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    İyi akşamlar herkese. Akvaryum ile ilgili son güncellemeleri ve resimleri paylaşacağım. Gübreleme olarak tam doza daha çıkmadım ve yeşil nokta yosunu durdu şu gübreleme ile; Potasyum: 12 ppm Nitrat: 8 ppm Fosfat:0.8 ppm Demir: 0.2 ppm Mikro element: 10 ml. Bitkilerin büyümesi güzel ilerliyor fakat montecarlolarda herhangi bir büyüme gözlemleyemiyorum nedense, montecarloların üzerinden bol bol fotosentez baloncukları çıktığını görüyorum fakat herhangi bir büyüme yok. 5x5 tellere sarılı çeşitli mosslar yeterince büyüdükleri için onları da önceden kaynattığım ve suda beklettiğim asma dallarına sarıp akvaryuma koydum. Pazar günü çekilmiş resimler ( Bazı görüntüler karanlık çıktı çekim yüzünden, ışıkla ilgili bir problem yok)

Sayfayı Paylaş