Bitkili Akvaryuma Başlangıç

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve apoktay35 tarafından 01/06/14 başlatılmıştır.

1. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Aquaclay da jbl de cok hafif kumlar.Daha öncede hic deneme yapmadığım için kesin bir şey diyemem.

2. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Bitki torfunu akvaryuma koymadan önce herhangi bir temizlemeden geçirmem gerekiyormu

3. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Hayır herhangi bir şey yapmiyorsunuz torfa.

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Abdullah Bey malzemeleri yani torf - kömür tozu ve kırıkları - kili herhangi bir işleme tabi tutmadan ama mümkünse katman da yapmadan stabil bir şekilde karıştırıp tabana yayarsınız.

5. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Tabanı Hakan Bey'in makalesinde belirttiği gibi kurdum üzerini lav kumu ve aquaclay ile kapattim ve üstünü sineklik ile örttüm. Şuan hala JBL kumunu temizlemek ile ugraşiyorum, 2 gündür ciddi bir boyun ağrısı çektiğim için yavaş temizleyebiliyorum. Kumu ilk olarak kovada üstün körü temizlemiştim şimdi ise kumları pet şişenin içine doldurup suyun içinde ters çevirerek birdaha temizliyorum, tahminimce bugün bitecek.

6. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Son durum;

7. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Yaklaşık 11cm kum var içerisinde.

8. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Abdullah bey kumunuz bayağı yuksek olmuş faydası olur zarari olmaz. Ama arka kısım daha yuksekya bitki ekip dikerken o yükselti akıp gidebilir, bozulabilir.Aklinizda bulunsun.

9. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Evet kum beklediğimden fazla yükseklik oluşturdu ve bu sayede istediğim yamaç yüksekliğini yapabildim :) Fakat kolaylıkla yıkılabilir bu da bitki ekimini zorlaştıracak gibi gözüküyor. Akvaryumu şimdilik böyle tasarladım ilerde daha degişik stiller deneyeceğim aklıma geldikçe.

10. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aptullah bey öndeki kum yüksekliğini azaltıp arkaya doğru bir eğim verebilirsiniz. Daha önce almış olduğunuz hindistan cevizi kabuklarını da kuma gömerseniz hem aklınızdaki peyzajı oturtabilirsiniz hem de kumlar erezyona uğrayıp öne doğru inmez diye düşünüyorum.

11. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hayırlı olsun aptullah bey ergün beye katılıyorum ön cam seviyesinde hiç kum yüksekliği görünmese daha iyi olurdu. bu kalınlık da ki zeminde bol köklü bitkiler yetiştirişiniz. çok güzel peyzajlar ortaya çıkacak gibi.

12. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Dediğiniz gibi ön tarafın kumlarını azalttım şimdi daha güzel bir görüntü oldu. İnternetten çeşitli peyzajlara bakıp ilham almaya çalışıyorum, hobbit köy tarzı birşey yapıcaz ya bakalım :)

13. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Bugün bir asma ağacının kopmuş dallarını topladım, fakat biraz araştırma yapınca dalların sudaki ömrünün uzun olmadığını okudum, dal yerine kurumuş asma kökü kullanabilirmişiz okuduklarıma göre. Eğer kurumuş asma kökü kullanıma uygunsa arkadaşımın evinde çok önceden kesilen bir asma var onun kökünü çıkarmayı düşünüyorum, bu konuda fikirleriniz nedir ne yapmalıyım?

14. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Kurumuş asma dallarını bende balkondaki akvaryumun suyunu değiştirdiğim kovada ıslatıyorum.Suyun içinde bekletiyorum hem batmaları için hemde salınımını bitirsin diye.Suda bekledikçe üzerindeki kabugu bıraktı.Bende onu soydum ve kazıdım ama hala batmadı bunları uzun süre kaynatmakta işe yarıyor salınım açısından iyi oluyor diye okumuştum.

15. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Suyun değerlerini ölçmek için akvaryumcularda satılan pahalı test bantlarını almak yerine yapabileceğimiz başka bir alternatif yöntem varmıdır?

16. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Apdullah bey ph ölcmek için test bantları almak gerekir yada gözleme dayalı ph i kontrol etmeye çalışabilirsiniz.
    Bence siz bi akvaryumu kurun biraz deneme yanılma yoluyla yapa yapa tankınızı toparlarsiniz.

17. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Akvaryumdaki kumları ayırmak için serdiğim sineklik bir süredir içimde bir kuşku yaratıyor acaba bitki kökleri arasından geçermi diye çünkü sineklik aralıkları çok ince. Aşağıda fotoğrafı paylaşıyorum sizce bu sineklikten bitki kökleri geçermi, geçmez ise çıkaracağım akvaryumdan.

18. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aptullah bey asma kökü ya da asma dalı kullanabilirsiniz. Tek sorun biraz salınım yapıp mantarlanması ama onu da elma salyangozları kısa sürede tüketebiliyor. Akvaryuma sokmadan bir süre başka bir kapta su içinde tutup mantarlanması sona erince akvaryuma koyabilirsiniz.

Suyun ph miktarını ölçmek için dijital ph metreler oluyor. Kısa sürede pahalı bir yatırım gibi gelse de uzun vadede çok işinize yarayacaktır.

Kullanmayı düşündüğünüz sineklik telinin gözenekleri gayet uygun genişlikte olduğu gözüküyor. Bitki kökleri bu gözeneklerden kolaylıkla geçebilir.

19. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Cevaplar için teşekkür ederim, ph metre gerçekten aklıma yattı ve sanırım ondan temin edeceğim.

20. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ben kurulum yaptığım hiçbir akvaryum tabanında sineklik teli kullanmadım. Bunun bir sebebi de sürekli bulunabilir olan dere kumu kullanmam ile birlikte bitkilerin tabandaki besin içerikli karışıma daha rahat ulaşmasıdır. Elimin ayarı genellikle fazlaya kaçtığı için bitkilere yeni bir peyzaj oluştururken kökleme esnasında tabanı biraz fazla oynatmış oluyorum iyi mi derseniz elbette her zaman için tabanı çok oynatmamak gerekiyor ki ben cezasını sonrasında geyik boynuzu veya fırça yosunları ile uğraşmakla geçiriyorum. Üstesinden gelebildiğim yosunlar olduğundan da çok dert etmiyorum lakin tecrübesi çok olmayan arkadaşlar için doğru olmayan bir hareket bu.
    Sineklik teli kullanımında gerek ücret vererek alınan kumun ileride kullandığımız karışımlı taban ile birbirine müdahaleler sonucunda girmemesi gerek tabandaki karışımın kum üstüne çıkamaması ve gerekse peyzaj değişimlerinde bitkiyi benim yaptığım gibi kökten çıkartmada telin aralarına giren köklerin tabanı oynatacağını bilerek tabanı oynatmamak için kendimize hakim olmak adına kullanılabilir.

21. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Hakan Beyden temin ettiğim taban bitkilerini akvaryumuma diktim ve şuan mayalı co2 yapımı ile uğraşıyorum sanırım birkaç saate o da hazır olacak ve co2 vermeye başlayacağım. Akvaryumumdaki ışığı kaç saat açmalıyım sizce günde ? 216W ışık veriyor floresanlar. İkinci sorum gübrelemeyi nasıl ve ne sıklıkta yapmalıyım şuan elimde Hakan Beyden temin ettiğim nitrat fostat ve potasyum gübreleri var sıvı gübre bunlar.

Son Hali;

22. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Bitkileriniz hayırlı olsun. Işıkları kademeli olarak artirmalisiniz.ilk bir hafta 4 saat sonra 1 hafta 5 saat daha sonra 6 saate cikartabilirsiniz.
    Ilk haftalarda gün aşırı su değişimi yapsaniz iyi olur.Tabanda suan besin oldugu icin yaklaşık 4 5 hadta sonra azar azar gübre verseniz güzel olur.
    Bitki yoğunluğunuz daha da arttıkça gubrelemeyi ona göre artirirsiniz.Hayirli olsun tekrardan.

23. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Teşekkür ederim Bora Bey, o zaman dediğiniz şekilde ilerliyorum.

24. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Mayalı sistem co2 yaptım şuan 1-2 saat bekliyorum, hortumu check valf ile destekledim su kaçırmasın diye, mayalı sistemi ise sitemizin Ar-Ge kısmındaki sirke ve karbonattan co2 üretimi isim konunun son sayfasında Ergün Bey'in belirttiği gibi yaptım. ( 3 bardak şeker, yarım çay kaşığı pakmaya, 1 çay kaşığı karbonat) Difüzör olarakta Hakan Bey'in makalesindeki enjektör + makyaj pamuğundan yaptım. Şimdi benim başka birşey yapmam gerekiyormu yoksa sistem tamammı?

25. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Şu durumda yapmaniz gereken tek şey iyi gözlem.Eger kabarcık görurseniz sistem hazırdır.

26. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Mayalı sistemi yapalı neredeyse 4 saat oldu fakat hala bir gaz çıkışı söz konusu değil, acaba bir yerde bir hatamı yaptım, resimleri yüklüyorum bir bakabilirmisiniz?

27. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    aptullah bey mayalı sıstemde şısenın ışık gormemesıne ozen gosterın.şışenı uzerını koyu renk fon kagıdı vs bırseyle kaplayın..bu sekılde gaz cıkısı olmuyorsa muhakkak bır yerde kacak vardır

28. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Şişenin üzerini sardım, aradan 5-6 saat geçince co2 çıkmaya başladi neden geç olduğunu anlamadım. Şuan günde 4 saat ışık açıyorum, ışık açıkken co2 veriyorum, ışık kapalı ikende co2 vermelimiyim? Su değişimini günlük mü yapmalıyım günlükse günlük % kaç değişim yapmalıyım ?

29. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Sisenin kapagini actiginizda yada hortumu difuzorden her ayirdiginizda maya dongusu basa donecek ve her seferinde gaz cikisisi icin 1 saat beklemek zorunda kalacaksiniz bence hic kesmeyin ben oyle yapiyorum balik yukumde bir hayli fazla ve hic bir zararini gormedim.

30. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Bende de aynı sistem var hiç kapatmadım şimdiye kadar.Balıklarımada sorun olmadı.

Sayfayı Paylaş