Betta Kuyruk Varyeteleri

Konusu 'Labirentliler' forumundadır ve EgemenKARAA tarafından 08/01/14 başlatılmıştır.

  1. EgemenKARAA

    EgemenKARAA Akvarist

    Katılım:
    27/10/13
    Mesajlar:
    354
    Beğenilen Mesajları:
    140
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Ankara
    Veil tail(Tül Kuyruk) VT :

    Ülkemizde her pet shopta rahatlıkla bulunabilen betta varyetesidir. Bakımı kolay ve dayanıklı bir türdür. Kuyruğu gibi anal ve sırt yüzgeçleri de uzundur ve kuyruk başlangıçtan aşağı düşer. Üretimde Bir Tül Kuyruk diğer kuyruk türlerine göre baskındır ve VT kırması yavrular çoğunlukla VT görünüşlü doğar. Veil Tail (Tül Kuyruk) terimi genelde “VT” olarak kısaltılır. Evcil hayvan dükkanları için aşırı üretim sonucu Tül Kuyrukların kan hatları seyrelmiştir, bu yüzden gösteri bettası çevreleri tarafından artık kabul edilmemektedirler.

    Eki Görüntüle 383 Eki Görüntüle 384

    Plakat (PK)

    Plakat kısa kuyruklu bir bettadır, ve bunlar vahşi betta splendenslara ve ya geleneksel kavgacı battalara(tradinational) en yakın türdür. Deneyimsiz gözler için Plakatlar genelde dişi bettalarla karıştırılırlar, ancak erkekler, uzamış karın yüzgeçleri, yuvarlak bir kuyruk yüzgeci, ve keskin sivri bir anal yüzgeci ile kendilerini gösterirler. Plakat ismi genelde “PK” olarak kısaltılır. Bu varyete doğal forma en yakın varyete olduğu için bu türdeki balıklar diğer evcil bettalara göre daha sinirli olur. Ancak uzun kuyruklulara göre çok daha dayanıklıdır.

    Eki Görüntüle 385 Eki Görüntüle 386 Eki Görüntüle 387

    Halfmoon Plakat (HMPK):
    Günümüzde en popüler varyetelerden biridir. Plakatların asilliğiyle halfmoonların mükemmelliğinin birleşmiş halidir. Plakat gibi kısa kuyruklu ancak halfmoon gibi 180 derece açıya sahiptir. Kuyruk kenarları sivri olmalıdır. Vücut daha kısa, kalın ve kaslıdır. Kabardıklarında çoğu balıkta bir kambur belirir.

    Eki Görüntüle 388 Eki Görüntüle 389 Eki Görüntüle 390
     

    Ekli Dosyalar:



  2. EgemenKARAA

    EgemenKARAA Akvarist

    Katılım:
    27/10/13
    Mesajlar:
    354
    Beğenilen Mesajları:
    140
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Ankara
    Crown Tail ( Taç Kuyruk) CT :

    “CT” olarak kısaltılan Taç Kuyruk, bir kaç yıl önce ülkemizde yaygınlaşmaya başladı. Kuyruk ışınları arasındaki perdelerin kısalmasıyla elde edilen bir taç görünümünden gelir isimleri. Gösteri standartlarında, Bir balığın Taç Kuyruk olarak sınıflandırııması için, kuyruk perdesinde en az %33 azalma var olmalıdır. Taç Kuyruk bettalarda kuyruk perdesindeki azalma da büyük ölçüde değişir, bazen oldukça dolu olabilir, bazen de dramatik şekilde azalır böylece sadece ışınlar kalır. Tanımlanmış üç Taç Kuyruk türü vardır, çift ışın, tek ışın, ve çapraz ışın. Çapraz ışınlılar en çok arzu edilen ve en pahalı olanlardır. Aynı zamanda üç ışın ve hatta dört ışın gibi daha az bilinen türleri de vardır. Taç Kuyruklar üretimlerine bağlı olarak, kuyruk yüzgecini tam 180 derece ya da 180 dereceden daha az açabilirler. Taç Kuyrukların suları kusursuz olmazsa, yüzgeçleri kıvrılmaya eğilimlidir, özellikle de küçük perdeleri. Besicilerin, ışınlarını düz tutmak amacıyla bettalarına bir saat “Güneş Banyosu” yaptırdıkları biliniyor. Bu, üretim esnasında bulundu. Taç Kuyruklar, diğer kuyruk türleriyle karşılaştırıldığında yüksek miktarda saldırgandır, bu da başarılı bir yumurtlamayı diğer türlere göre daha zor hale getirir. Ayrıca CT yavrularının boylarının doğduklarında diğerlerine göre daha küçük olduğuda bilinmekte.

    Eki Görüntüle 393 Eki Görüntüle 394 Eki Görüntüle 395

    Half Moon (Yarım Ay) HM :

    Half Moon ya da “HM” çok tercih edilen bir türdür. Son yıllarda bazı ithalatlar sayesinde ülkemizde oldukça yaygınlaşmış ve ulaşılabilir olmuştur. Kızdığında kuyruğunu düz kenarlı bir “D” şeklinde, tam 180 derece açmasıyla tanınır. Sırt ve anal yüzgeçleri de diğer yüzgeç türlerinin sırt ve anal yüzgeçlerinden geniştir. HM’lar, kuyruk erimesi ve yüzgeç hasarına eğilimlidir, kuyrukları geniş ve doğa dışıdır, Bu yüzden cama cam kaplarda günlük %100 su değişimiyle beslenmesi tavsiye edilir. Çok cabuk yüzgeçleri erimeye başlayabilir. HM’ların yüzgeçleri çoğu zaman onları engeller. Bu aynı zamanda onları üretmesi en zor kuyruk tiplerinden biri olduğu anlamına gelir, erkekler, dişileri sarmakta zorlanırlar. Gerçek bir halfmoon kuyruğunu 180 derece açabilmelidir, daha fazla açılı kuyruğa sahip balıklara Over Halfmoon yani yarım ay üstü denir.

    Eki Görüntüle 396 Eki Görüntüle 397 Eki Görüntüle 398 Eki Görüntüle 399

    Delta(D) (Üç köşe) & Super Delta (SD) (Süper Üç Köşe) :

    Deltalar (ya da “DeT”) ve Süper Deltalar (ya da “SD”) HM’lara çok benzerler ama kızdıklarında kuyruklarını 180 dereceden daha az açarlar. Süper Deltalar neredeyse HM’dur ama tamamen aynı değildir. Deltalar çok daha az HM’dur. Deltalar ve Süper Deltaların Tül kuyruklardan farkı, eğer burundan kuyruk yüzgecinin ucuna kadar bir çizgi çizersek, çizginin her iki tarafında da eşit miktarda yüzgeç olmasıdır, Tül Kuyruklarda ise yüzgecin küçük bir kısmı çizginin üstünde, çoğunluğu da altındadır. HM balıklarla karıştırılmamalıdır, zira HM a göre çok daha ucuz olan bu balıklara HM ücreti vermekten kaçınmak gerekir alırken dikkatli olunmalıdır.

    Eki Görüntüle 400 Eki Görüntüle 401
     

    Ekli Dosyalar:



  3. EgemenKARAA

    EgemenKARAA Akvarist

    Katılım:
    27/10/13
    Mesajlar:
    354
    Beğenilen Mesajları:
    140
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Ankara
    Double Tail (DT) Çift Kuyruk

    Çift Kuyruk (ya da DT), Plakatlar, Halfmoonlar ve Crown Taillerin birleşimi olarak görülebilir. Bu, kuyruk yüzgecinin bir yerine iki lob olarak büyümesine neden olan genetik bir özelliktir. Buna neden olan genler aynı zamanda vücudun kısa, sırt ve anal yüzgeçlerin çok geniş olmasını da sağlar. Vücudu uzunluk olarak bir hayli bodur olduğundan, DT’ler yüzme kesesi problemlerine daha yatkındır ve bu yavru sağkalım oranlarını etkiler. DT bir anne babadan doğan yavrularda genetik bozukluklardan kaynaklı kayıp oranları fazla olur. Bu yüzden çeşitli veryetelerle kırılarak üretilmesi önerilir

    Eki Görüntüle 402 Eki Görüntüle 403 Eki Görüntüle 404

    Combtail (Tarak/Fırça Kuyruk)

    Combtail (kısaltma yok) CT ve başka bir kuyruk türünün çaprazlanmasıdır. Seçici üremeyle bir Combtail, CT içine üretilmiş olabilir ama hala VT gibi bir baskın gen taşıyabilir. Genelde tüm yüzgeçlerdeki değişen derecelerde genişletilmiş ışınlarla birlikte VT’nin tipik sarkık kuyruğuna sahiptirler.

    Eki Görüntüle 405

    Rosetail (Gül Kuyruk) & Feathertail (Tüy Kuyruk)

    Rosetail (kısaltma yok), ışınların aşırı dallanmasının kuyruğunun kenarını dalgalandırdığı sıra dışı bir Halfmoon’dur. Büyük miktarda dallanma varsa bu bir “Feathertail” olarak ifade edilir. Bu balıkları üretmek zordur çünkü aşırı mutasyon dallanmaya neden olur bu da sağlıksız pullar ve kısa karın yüzgeçleri gibi diğer mutasyonlara öncülük eder.

    Eki Görüntüle 406 Eki Görüntüle 407 Eki Görüntüle 408


    Round Tail (Yuvarlak Kuyruk)


    Pek sık görülmeyen Round Tail (kısaltma yok) Plakatla karşılaştırıldığında büyük bir kuyruğa sahiptir ve Delta ile karıştırılır. Daltanın düz kenarlı yüzgeçlerine nazaran yüzgeçleri daha yuvarlaktır, ve Plakata göre daha dolgun ve uzundur. Bunlar aynı zamanda “Tek Kuyruk” olarak da ifade edilebilir.

    Eki Görüntüle 409

    Half Sun (Yarım Güneş)

    Half Sun (kısaltma yok), Halfmoon’un yüzgeç yayılımıyla Crowntail’in hafif taç şeklini birleştirmek için, Crowntail ve Halfmoon’un seçilerek üretilmesiyle ortaya çıkmıştır.

    Eki Görüntüle 410

    Spade Tail (Maça Kuyruk)

    Spade Tail’ın (kısaltma yok) kuyruğunun iki tarafına da eşit yayılımı vardır, Round Tail’e benzer, ama kuyruk yuvarlak kenarla değil bir noktada biter.

    Eki Görüntüle 411


    Betta splendens - variations - The Free Freshwater and Saltwater Aquarium Encyclopedia Anyone Can Edit - The Aquarium Wiki adresinden alıntılar yapılmıştır...
     

    Ekli Dosyalar:



  4. Sonlahmacun

    Sonlahmacun Yeni Akvarist

    Katılım:
    02/01/14
    Mesajlar:
    17
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Bu hafta sonu yeni kurulum yapma planlarım var. Bir akvaryuma da betta eklemeyi düşünüyordum. Konu da zamanlaması da çok güzel olmuş :) elinize sağlık
     


  5. yunusemre123

    yunusemre123 Akvarist

    Katılım:
    29/10/13
    Mesajlar:
    97
    Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    bettamın türünü öğrenmiş oldum teşşekürler çok güzel balıklar tavsiye ederim .
     


  6. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Egemen kardeşim ellerine sağlık gayet başarılı bir çalışma olmuş. Bettalar da türlerin hangisinin hangisi ile aynı anda bakılabilmesi hakkında bir çalışma yapabilirmiyiz?
    Combtail (Tarak/Fırça Kuyruk) ile Round Tail (Yuvarlak Kuyruk) çift olarak bakılabilir mi mesela ?
     


  7. EgemenKARAA

    EgemenKARAA Akvarist

    Katılım:
    27/10/13
    Mesajlar:
    354
    Beğenilen Mesajları:
    140
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Ankara
    Hakan abi aynı anda derken neyi kastettiğini tam anlayamadım? eğer aynı akvaryumda 2 betta bakmaktan bahsedıyorsan bıraz ımkansız, çünkü betta erkeği kendi dişisiyle bile birlikte yaşayamayacak kadar sinirli bir balıktır bu yüzden çok geniş akvaryumlar(100 litre gibi) dışında betta dişi erkek olarak çok zor bakılır :)
     


  8. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Bir şey daha öğrendim sayende Egemen, o zaman sorumu şöyle toparlayayım; üretmek için betta türleri için bir çalışma yapa bilirmiyiz? Hangi tür ile hangisi eş tutabilir gibi? Umarım anlatabildim. Eğer bu çalışmayı normal bir ortamda çalışabilir isek bunu bir tablo halinde bir program gibi yapmaya çalışırız. Benim gibi tam bilgisi olmayan birisi mevcut aldığı bir erkek veya dişi bettanın türünü belirleyip yanına eş koyacağında hangi türü seçmeli bu yönde bir kılavuz olur.
     


  9. EgemenKARAA

    EgemenKARAA Akvarist

    Katılım:
    27/10/13
    Mesajlar:
    354
    Beğenilen Mesajları:
    140
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Ankara
    tamam şimdi anladım abi, zaten bu türler birbiriyle yapılan çiftleşmeler sonucunda çıkmış türler. Yakın zamanda hangi türler birbiriyle çiftleşirse nasıl yavrular alınırla ilgili bir makale hazırlamaya başlayacağım
     


  10. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Egemencim makale çok daha faydalı olur bununla birlikte bir tablo yapalım eğer imkan var ise ki makalenin özeti bu olur diye düşünüyorum. Bunu da bir program gibi seçmeli olarak çalışma yapalım. Sen eğer çalışır isen İsmail Bey ile bunu program haline getirme tarafını halletmeye çalışırız inşallah.
     


  11. EgemenKARAA

    EgemenKARAA Akvarist

    Katılım:
    27/10/13
    Mesajlar:
    354
    Beğenilen Mesajları:
    140
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Ankara
    tabiki abi
     


Sayfayı Paylaş