Akvaryumda Gübre Oranları

Konusu 'Gübreleme' forumundadır ve renoibo35 tarafından 27/02/15 başlatılmıştır.

1. ceyhun

ceyhun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    kısacası anladığım kadarıyla 100lt'lik bir akvaryuma;

potasyum 10ml=20ppm
    nitrat 10ml= 5ppm
    fosfat 10ml= 1ppm yapıyor. Bunlar olması gereken en üst sınır zannımca. Doğru mudur??

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bu oranlar bir çok hobicinin kolay hesap yapabilmesi için standart kullandığı oranlardır.

Potasyum sülfatı istesenizde 111 gr dan fazla 1 litrede çözemezsiniz maksimumu budur.

3. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Ceyhun bey Hakan beyin Ergün beyin Engin beyin de dedikleri doğrudur sadece tablodaki orantılamada anladığım 14.16oranı var linktede açıklanmış Berekeningen Redfield ratio | Aquariumpagina's van Charles Buddendorf
    buradaki etkileşimden anladığım kadarı ile ki orantılanması ölçü ile edinilir ise hobici tarafından ne kadar fosfat ekleniyorsa çarpanı kadar nitrat zorunluluğunu bilmek gerekiyor,her tankın hacmi ile alakalı ,benim araştırdığım belli sonucu haftalık tüketimi aşa yukarı bulursa hobici dozunu yarım tam olanı kendi tankının tutturması açısıdır.Acemiliğimde öğrenme çabası sadece bu ,,oranları merak eden araştırıp bir düzen tutturabilir.Edinebildiğim kadar bilgi edinip anlam kazandırmadır.

4. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Ergin bey taşı kumu çıkardıktan sonra en az 350 litre net su hacmi desek 7 ml nitrat gübresi akvaryumunuza 1 ppm nitrat katar. 7x50= 350 ml gübre yapar. 2 günde bir 350 ml gübre eklemek yorucu olmuyor mu? Bunun yerine gübreyi biraz daha yoğun hazırlayabilirsiniz.

Karideslerinizin de 60 ppm nitrata rağmen hayatta kalabilmesi gerçekten çok ilginç bir durum. Üniversitede yapılacak olan test sonuçlarınızı merakla bekliyorum. Gübreleme yaptıktan 1 saat sonra ve 2. günün sonunda akvaryumunuzdan su numunesi alıp her ikisini de test ettirirseniz kesin tüketim miktarı ortaya çıkacaktır.

İbrahim bey hesaplama yaparken ppm ile ml'yi karıştırmışsınız.

Fosfatın 1 ml'si 50 litreye 0.1 ppm katıyorsa 3 ml fosfat sizin akvaryuma yaklaşık 0.1 ppm katar. Bu da demek oluyor ki 3x4= 12 ml fosfat eklerseniz 0.4 ppm artırmış olacaksınız.

Nitratı 5'ten 10'a çıkarmak için de aynı mantık ile 3x5=15 ml eklemeniz gerekiyor.

Burada küsüratları çok fazla hesaplamadım. Eğer küsüratları hesaplarsanız sizin hesapladığınız gibi 10 ml fosfat, 13.5 ml nitrat çıkar.

Ceyhun bey hacim vermeden hesaplama yapılamaz. Yapmış olduğunuz hesaplama ve değerler hatalı.

İlk sayfadaki mesajımı incelerseniz bitkili akvaryumda olması gereken değerleri yazmıştım.

5. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Evet dün allak bullak olunca kafa gitti sanırım:D Fosfatta dediğiniz doğru teşekkürler..

Sayfayı Paylaş