Akvaryuma başlarken

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve onur tarafından 16/12/13 başlatılmıştır.

1. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    T8 üzerinde yoğunlaşsak daha rahat bulunan bir floresan tüketimi daha çok olduğu için T8 daha çok üretiyorlar. ileride bir değişiklik yapmak istersem T8 üzerinden daha rahat değişiklik yapabilirim. T5 balansı pahalı bunun yerinde bitki floresanı alsam aynı fiyata gelecek.

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Karar sizin Onur Bey, modelsiz arabanın parçası ucuz diye modelsiz araca binmek bana pek mantıklı gelmiyor, ileride floresan değişikliğinde yapacağınız harcama masraf semerini geçer :)

3. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey 21w balans aldım t5 leride aldım kapaktan eki ampülleri çıkardım. kablolar ve balans kapağın üstünde olacağından hem kötü bir görüntü vereceğini hem elektrik kaçağı olması durumundan riskli olacağından kapak yapımından vaz geçtim. hazır armatürlerden almaya karar verdim. Bugün halletmem lazım bitkilerinde benimde canım çok sıkılıyor.

4. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Arkadaşlar akvaryumun son halinin resimlerini yüklüyorum aydınlatma problemini uzun zamandır böyle sevinmemiştim :) aydınlatma 18x 3w led aydınlatma bu konu üstüne hiç konuşmamıştık buda sürpriz oldu benimde hiç aklımda yoktu akvaryumcuda gördüm tartıştım aldım hayırlısı olur inşallah. yorumlarınız bekliyorum.

5. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Çürümüş olan yapraklari budayip almalimiyim yoksa dogal gübre olarak akvaryumda çürümeye mi birakayim.

6. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey sonunda mercedes 'i kaptınız gibi görüyorum. Tabana erişen ışık miktarını da iyi gördüm. Kapakta yanarken ve sönük iken resim ekleme şansınız var mı?

Led olarak en azından sizin denemeniz ile bir tecrübe ediniş olacağız ve diğer arkadaşlar içinde faydalı olacağını düşünüyorum.

Maliyeti ne kadar oldu? 54w az bir değer değil aslında bakalım watt kısmına takılmadan performansına bakmış olacağız.

7. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan Bey üstünde silikon yok metale farklı bir yapıştırıcı ile yapıştırılmış ledler yandığında metal ısınıyor oluklu yapı kullanmışlar ısıyı savursun diye eli yakacak kadar ısınmıyor, ön suya bakan tarafı da nemlenme olmasın diye pilastik camla kapatılmış yanla açık. aslında akvaryumcuya daha önce gitmiştim 4 lü t5 armatürlerden en uygun fiyatı orası vermişti. armatürü almak için kaç gündür gidemedim apartmanda isk nin su kaçağı var 3 gündür onunla uğraşıyordum.eski lambalarıda söktüğüm için 2 gündür bitkiler ışıksız kaldı artık yeter dedim kaç paraysa alacaktım nasip ledlereymiş.bu led aydınlatmalarını akvaryumcu kendilerine yaptırmışlar bir kaçtanede fazla yapmışlar (eminönü hayvan pazarı)180 tl fiyat biçtiler sıkı bir pazarlıkla 150 tl ye düşürdüm çok sağolsun bu duruma patronu isyan etti :) . getirdim akvaryumun kapağını çıkardım üstüne koydum kenarlardan da kayıp içine düşmesin diye çift taraflı bantla yapıştıdım kapağa kullanmadım çünkü ısınıyor ve böyle daha hoşuma gitti. resimlerini ekliyorum.

Led ler metal çubuğun içine gömüle olmasına rağmen iyi aydınlatıyor fakat 180 derecelik bir açıyla 130-140 derece açı diye bilirim göz kararı bu yuzden akvaryumun üst köşeleri hafif gölgeli kalıyor ledleri biraz daha yukarı kaldırmam gerek fakat bu şekilde de yeterli diye düşünüyorum.

Hakan Bey bu arada aydınlatma süresi olarak ne önerirsiniz.

8. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey merhabalar, ışıklandırma süresini 4 açık - 3 kapalı - 4 açık olarak 8 saat ayarlayabilirsiniz.

Bu led için 150 TL...
    Hayırlısı olsun artk almışsınız ama neden böyle bir şey yaptınız çok fazla para vermişsiniz. 1 sıra 18 adet led ve aliminyum bir kanal. Yerinizde olsam 1m plastik kablo kanalına kendim döşerdim 1 adaptörün başına vururdu altı üstü 70-80 liraya mal olurdu.

Canım sıkılmadı değil ama artık yapacak bir şey yok belki tm bilmediğimdendir fiyat çok pahalı geldi.

Onur Bey resimleri yüklerken başka siteye atıp sonra sitemize yüklemenize gerek yok aşağıdaki konuyu bir inceleyin direkt yükleyebilirsiniz sitemize.
    http://forum.akvaryumda.com/forum-i...lisinda-resim-ve-dosya-ekleme-ile-ilgili.html

9. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Dogru söylüyorsunuz hakan bey armaturleri cok pahaliya satiyorlar led ile aydinlatma aklimda cok yoktu fakat led aydinlatmalarda ucuza satilmiyor kendim yapsam daha ucuz olurdu ama artik bekleyemedim .
    resimleri yukleme konusunu çözemedim bu aksam nobette iyice incelerim.

10. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Ledler normal şerit ledlerden değil de power led sanırım. Bu şekilde ışığa yakın olan bitkilerde sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Tabi tam performansını anlayabilmemiz için 1-2 ay geçmesi gerekiyor. Bitkiler adaptasyon sürecini atlattıktan sonra gelişim hızlarına bakarak ışığın ne kadar yararlı olduğu konusunda kabaca bir fikir elde edebileceğiz.

Eğer yeterli gelmez ise 1 tane ucuz t8 florasan eklersiniz olur biter diye düşünüyorum.

11. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün beyim benim floresanlada ilgili de tecrubem yok sizin tecrubelerinizden yararlaniyorum bir sikinti olursa buradan paylasirim duzenli resimlerini paylasirim siz bana bilgi verirsiniz. Micralardan umudum cok azaldi kume seklinde dikmistim onlari daha genis alana yaydim belki birkoku kurtaririm diye diger kumeyede dokunmadim yer degisikligi iyi olmaya bilir diye . Ledler powur led kelvinleri cok yüksek oluyor bu yüzden mi bitkiler yaklastiginda sıkıntı olmaz ? Ben akvaryumu komple 100tl ye almistim aydinlatma pahali oldu biraz ama pisman degilim enerji tasarufuyla zamanla hakkini verir diye düşünüyorum. Hakan bey isiklandirma yaparken herhangibi bir zamanlayici kullaniyormusunuz cunki herzaman başında olamiyoruz birde neden 4 3 4 seklinde yapiyoruz .

12. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey ışık ile ilgili sorunuza Bitki Akvaryumuna Uygun Kapak Yapımı isimli konunuzdan cevap yazdım.

Micraları yerinden oynatmadan sabırlı bir şekilde bekleyin. Eğer ışık yeterli ise zamanla düzelecektir.

13. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    yüklerdiğim resimlerin hepsi gitmiş :( buna çok üzüldüm. siteden olanların uzun süre kalacağını düşünmüştüm. resim eklemeyi buldum hızlı cevap yazmanın altındaki gelişmiş bölümünden yükleniyormuş.
    Hakan Bey birde forumdan çok düşüyorum.

14. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey hangi resimleriniz gitmiş tam olarak anlayamadım, siteye yüklenenler gitmez farklı bir yerde yükleme yapıp burada link ile paylaştıysanız gitmiş olabilir.

Forumdan düşmede anlatmak istediğiniz nedir? hata mı alıyorsunuz?

Işıklandırmayı zaman ayarlı priz ile yapıyoruz, fasılalı yakmada yosunla ilgili sıkıntı yaşamamak içindir.

15. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    resim yüklediğim site hastane tarafından engellenmiş bu yuzden resimleri göremiyormuşum. Hakan Bey hatırla butonunu seçerek giriş yaptım artık tekrar tekrar giriş yapmak zorunda kalmıyorum :)

16. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Bu sabah akvaryuma baktığımda suyun üstünde köpürmeler vardı daha fazla artmadan %25 su değişimi yaptım hafta içi de iki kere %15(göz kararı) değişim yapmıştım. bu akşama su yüzeyinde yine köpürmeler başladı ışıkları kapattıktan sonra suya hava vermeye başladım belki iyi gelir diye ne yapmam gerek.

Hakan bey bu arada Rosanerviglerin yeni filizleri mor rengini almaya başladı hepsi olumlu yönde gidiyor. bitkilerin latince isimlerine alışmaya çalışıyorum.

17. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Su yüzeyindeki köpürme zamanla geçecektir henüz tankınız oturmadı. Eğer işi hızlandırayım diyorsanız su yüzeyini bir miktar hareketlendirmeyi bir deneyin.

Onur Bey eğer bahsettiğiniz gibi olumlu gelişmeler görmeye devam ederseniz led üzerinde attığınız ilk adım ve önderlik ile herkese bir yol gösterici olacaksınız. Rosanerviglerde mor yapraklar çıkıyor olması çok ama çok iyi bir gelişme. Bu ışık yönünden rahatlarının yerinde olduğu anlamına geliyor. Rotalalar ne durumda?

Işıklandırmayı nasıl ayarladınız? zaman ayarlı priz aldınız mı?

18. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan Bey bende size zaman ayarını nasıl yaptığınızı sormuştum ama herhalde atlandı zaman ayarlı piriz olduğundan haberim yoktu şuan elle ışığı kontrol ediyorum tam zamanlamayı takip edemiyorum tabi. 4-3-4 şekilinden neden ışıklandırma yapıyoruz verim açısından nasıl bir etkisi oluyor.

Rotala kendine gelmekle meşgul yapraklarındaki çürümeler durdu uçlarında yeşil filizler var. micra da filiz verdi vericek gibi bekliyorum. aralarında en iyi gelişen gül.

19. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    akvaryumun üstü açık olduğu için sivrisinekler yavru bırakmış 3 tane :) yazın bu oran daha da artacaktır sivrisinek yiyen bir balık almayı düşünüyorum benim aklıma beta geldi ama başka türlerden de olabilir bana başka tür önerebilicek olan var mı. canlı yemleri hazır :)
    bitkilerin üstinde çürümüş yaprakları var sadece çürüyen yaprakları yiyecek bir balık var mı. çürüyen yapraklar için salyangoz düşündüm.

20. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    MRB Onur bey birçok balik sizin sivrisinek larvalarinizi severek tuketecektir.Bence istediginiz baligi koyabilirsiniz.Curuyen yapraklar icin salyangoz çare olmaz tecrübeme göre onlar taze yaparklar varken çürük yapraklara pek heves etmiyorlar.En iyi su degisimi yaparken elle yapraklari toplamak sanirim suan bitkiler adaptasyon döneminde oldjklari icin bolca yaprak dokmuslerdir ama 1 2 haftaya bu sikinti büyük oranda ortadan kalkacaktir.Kisacasi salyangozu bigkili akvaryumda tavsiye etmem.
    Kolay gelsin saygilar...

21. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    merhaba Bora bey çok sağolun suyu çok kirletmeyen balıklardan düşünüyorun beta su yüzeyinde kabarcık yapması çok güzel olmaz şu aralar su yüzeyi sürekli köpürüyor zaten çok hoş görüntüler olmuyor. salyangoz konusundaki uyarınızı dinleyeceğim.

22. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bora hocam elma salyangozları taze bitkileri yiyebiliyor ancak ramshorn ve physa gibi ufak türler taze bitkilere hiçbir şekilde dokunmuyorlar. Kopan ve çürüyen yaprakları sudan çıkarmaya çalıştığımda çoğuna yapışık bir iki salyangoz görüyorum. Çürüyen yaprakları çok etkili şekilde olmasa da yavaş yavaş tükettiklerini düşünüyorum.

23. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Arkadaşlar elma salyangozu evet iyi hoş üremesi kontrol altında tutulabilen bir tür olsa da o tosuncuk yapısı ile hele ki taban bitkileri olan bir tankta hoş olmuyor hiç bir faydasına rastlamadım illaki vardır ama bolca yiyip çıkarmakta ve çıkardıkları faydalı oluyor sanırım. Bir ara üretme sevdasıyla ortalama 500 e yakın elma salyangozum olmuştu dağıtana kadar canım çıktı :)

Ergün Bey 'e katılıyorum oldum olası ramshornların ve physaların tankımdan hiç eksilmemesini istemişimdir. Bu canlılara herkes karşı çıksa da ben tankımda isteyen birisiyim. Özellile physaları yosun yerken gözlerimle gördüm defalarca.

Bu iki tür salyangoz için düşüncelerimin hep pozitif olmasının sebebi sudaki artıkları (yem-yaprak) yeyip suyun kalitesini artırdıkları ve döngüye katkılarının olduğu açıkca ve bariz ortada iken bunlara engel koymamak gerek diye düşünüyorum.

Co2 verilen akvaryumlarda zaten istesenizde çoğalamıyorlar ama low-techlerde üremeleri hızlı, aslında bizim low-tech tabiri genişledi farklı farklı yapıları oluştu.

Bir keresinde bir belgesel izledim, sulak bir alan yazın kuraklıktan suyu çekiliyor ve su altındaki bir çok canlı ile bitkiler sular çekildiği için ölüyorlar. Elma salyangozuna benzeyen bir tür idi sanırım, bunlarda bataklıkta kaldığı için diğer balıklarla birlikte başka bir canlı tarafından besin kaynağı oluyor. Daha sonra kurtulmayı başaran salyangozlardan sular geri geldiğinde su içinde döngüye muhteşem bir katkısı çıkıyor. O kuruyan bitkileri tüketiyorlar ve ortamda döngüyü hızlandırıyor, kurak batak alan su gelip bu döngü oluşmaya başlayınca bitkiler yeniden çıkıyor su altı hayatı yeniden başlıyor. Bu salyangozlar olmasa idi bu döngü oluşmayacaktı ve döngü tersine çalışıp bir çok canlı o sucul ortamda hayat bulamayacaktı.

Bence akvaryumların olmazsa olmazı....

24. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    arkadaşlar akvaryumum artık canlı koyulabilicek duruma gelmiştir galiba diye düşünüyorum.
    1 E 3 D leipistes ve bir tanede erkek black molly balığı almayı düşünüyorum sahibinden.com da artık bu türü beslemek istemeyen birisinden alacağım.

25. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey molinin yanına eşler eklemeniz iyi olur.

26. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Arkadaşlar Hakan bey den aldığım limon bitkisi hakan beyin akvaryumunda bol CO2li ortamda oldğu için yaprakları genişti , benim akvaryumumda co2 takviyesi olmadığı için bu geniş yaprak işlevini kaybediyor ve çürümeye başlıyorlar bu yuzden geniş yaprakların bir kısmını budadım yeni yaprakların çok fazla büyümeyeceğini düşünüyorum. yeni sürgünler kahverengi ağırlıklı çıkıyor bu olumlu birşey mi bilmiyorum.angustfoli yeni sürgünleri aynı şekilde daha dar yapraklar ve kahve rengi olarak çıkmaya başladı ara ara morarmalar mevcut. rotala bitkisinin gövdesindeki yapraklar çürüdüğü için çok birşe anlayamadım fakat yeni çıkan yapraklar sık ve yeşil birşekilde çıkıyor sonrasında hafif morluklar var ama hakan beyin ilk bana gönderdiği şekilde canlı bir mor rengi yok.rosanervig ise yeni sürgünleri mor rengte açıyor. rosanervig ile limon bitkisin resimlerini ekliyorum.

Ekli Dosyalar:

27. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey durum aslında tahmin ettiğiniz gibi kötü değil bence gayet iyiye gidiyor :)

Morarma değil bitkiler kızarıyorlar, Angustifolia yani söğüt diğer adıyla kızaran tütün bitkisinin de resmini eklerseniz bir bakardık.

Ben ledlerden bu kadar performans beklemiyordum ama sanırım iyi iş çıkaracaklar. İşte tek sıkıntı sanki enerji tüketimi açısından çok avantajlı olmayacak gibi. Durun bakalım biraz daha takip edelim durum ne olur ona göre hareket edersiniz.

Bu arada benim size gönderdiğim durumları ile şimdiki durumlarını kıyaslamanız doğru olmaz; neden?

Bol besinli (tabandan ve ilave verilenler ile) + Co2 takviyeli + haftalık sürekli sabit %50 suyu değişen + Işıklandırması yeterli olan bir tanktan bütün bu saydıklarım kısıtlı bir tanka geldi. Yetersiz demiyorum ama kısıtlı ki bu yüzden bunlara ilave olarak adaptasyondan çıkıyorlar.

Bence gelişmeler gayet güzel görünüyor.

28. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan bey 3w tan 18 led var 4 tane mavi 1 tane kırmızı 13 tane beyaz var.
    biraz araltırdım bir led 180-200 lümen 1 mavi 20-25 lümen 1 kırmızı 35-45 lümen karadüzen bir hesap yaparsak ortalama 2500 lümen yapıyor. mavi led in 460-470nm kırmızı led 620-630 nm dalga boyunda. şuan uygun bir zamanda tütün bitkisininde resmini eklicem limonla tütün bitkisi mavi ışığa daha çok maruz kalıyorlar . rotallar biraz daha kendini topladıktan sonra dipten budama yapsam daha sağlıklı sürgünler verirler mi.

29. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Rotalaları budamada biraz acele etmeyin en azından bi 15 gün daha geçsin. Sonra uygun şekilde budarsınız hem sıklaşırlar hemde daha güzel sürgünler gelir. Su değişimlerini ihmal etmeyin çok faydasını görürsünüz.

30. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    su değişimini gecen hafta günlere yaymıştım fakat bu hafta daha yapmadım 1 hafta doluyor değişimi yarın yapacağım.

Sayfayı Paylaş