Akvaryuma başlarken

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve onur tarafından 16/12/13 başlatılmıştır.

1. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey evlerimizde veya işyerlerimizde plstik doğrama pencerelere yapılan sineklikleri biliyorsunuz. Bunlara kullanılan aliminyum çıtalar yani çerçeverler işinizi görecektir.Üst üste 2 adet birleştirildiğinde ortalama 4-5cm yükseklik yapıyor ki bu işinizi görür.
    Akvaryum ölçünüz 100x40 olduğundan siz 100x32 yaptırabilirsiniz. Bu çerçevenin üzerine nalburlarda satılan soba arkalıkları var ısının sobaya yakın yerlere zarar vermemesi için kullanılır. Bundan giydirip içine floresanları monte edebilirsiniz. İyi bir yansıma olması için de kapak içine ayna folyo kapladınızmı süper bir kapak olur. Hem mukavemetli hem yansıması güzel bir kapak elde edersiniz.

2. seçenek ise yine nalburlardaki U şeklindeki yağmur oluklarından yapma durumudur, son olarak ise pimaş boruyu tam ortana kesip yarım ay şeklindeki malzemeden yararlanma durumudur.

Her durumda içine ayna folyoyu ısrarla tavsiye ediyorum. Kapak hazırlığı aşamasında en azından işlemleri hızlandırmak adına mevcut düzeninizi su seviyesini düşürerek kullanabilirsiniz.

İnşallah pazar günü budama yapıp bitkilerinizi gönderime hazırlayacağım pazartesi yola çıkar bir aksilik olmaz ise.

Göndereceğim bitkiler;

Hemianthus micra
    Rotala Red
    Saz
    Limon
    Angustifolia (Söğüt/Tütünde deniyor)
    Rosanervig
    Çınar
    Cyrpto Brown
    Gül

Miktarları için kesin bir şey diyemiyorum mümkün mertebe fazlaca göndermeye çalışacağım.

2. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan Bey söylemiş olduğunuz kapak modeli gerçekten çok güzel ve pratik bugün kapak problemimi halletmeye çalışacağım sizin de verdiğiniz bilgilerle aklımda bir şeyler oluşmaya başladı. Göndereceğiniz bitki çeşidinin bu kadar çok olacağını düşünmemiştim bu beni çok sevindirdi çok teşekkür ediyorum. inşallah bende onları güzel bir şekilde yetiştirip başkalarına hediye edeceğim :)

3. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey aslında kapak yapımınız sırasında fotoğraflama yaparsanız ve DIY forumumuzda yani Kapak ve Aydınlatma Yapımı kısmında konu açsanız hem dieğr arkadaşlarımıza da bir yol gösterici konumuz olur.

Bitkiler konusunda eğer ayarlayabilirsem arkadaşımın akvaryumundan da takviye yapıp sayı ve çeşidi artırma durumu da olabilir. Baştan bol bitki ile başlamanız çok iyi olur. Gerek yosun sıkıntısı yaşamama gerekse akvaryumun güzel görünümü için etkili olacağını düşünüyorum.

Taşlar konusunda low-tech olarak kurulum yapacağınız için nasıl bir peyzaj oluşacak çok merak ediyorum. Lakin ilerleyen zaman içerisinde genellikle sitem yani boylu bitkiler kullanacağınız için (low-tech tanklarda çok alternatif olmuyor malesef) taşları kayaları bastıracaklardır ama yine de denemeye değer diye düşünüyorum.

Benim tahminlerime göre siz low-tech akvaryumda çok fazla durmazsınız. Bunu neden diyorum tarafına gelecek olur isek azminize bakınca gördüklerimiz doğrultusunda daha iyilerini yapmaya yöneleceksiniz diye düşünüyorum. Bu sebeple ileride sizi hi-tech bir kurulum ile karşımızda göreceğiz gibi geliyor bana :)

Netice itibariyle atalarımız ne demiş; Boynuz kulağı geçer...

4. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Evet hakan bey bitkiler boylu bu yüzden nasıl bir peyzaj yapmam gerektiğini bilmiyorum böyle bir örnekte çok bulamadım çınar ve tütünü köşelerde taşların arasında kullanmayı düşünüyorum rotala ve sazı arka plan gül ve micra yı orta alanda kullanmayı düşünüyorum. yarın zemini akvaryuma uygulayacağım hangisini nerede kullanacağım daha net bir şekilde oturacak.

5. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan Beye çok teşekkür ediyorum bitkiler elime ulaştı bu kadar çok bitki beklemiyordum o kadar çok bitki vardı ki hangisini nereye dikeceği mi şaşırdım. aldığım kumu elemeye çalıştım fakat ıslaktı çok iyi eleyemedim herhalde , şuan akvaryum bulanık ve suda toprak kokusu var acaba suyu değiştirmeli miyim.

Herkese mutlu yıllar diliyorum 2014 size sağlık,mutluluk ve şans getirsin. Hakan Beye yine çok teşekkür ediyorum kendisi mükemmel bir insan tabi bu forumda aktif görev alan bilgilerini paylaşan herkese teşekkür ediyorum.

6. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey bitkilerin yeterli geldiğine sevindim, şöyle bol bol olsun tank dolu dolu olsun iyi olur.

Kumun toprak kokusu vermesi bulanıklık yapılması normaldir zamanla geçer. Balıklarınızı ve diğer canlıları hemen atmayın biraz otursun akvaryum.

Yeni resimler bekliyoruz, herkese hayırlı seneler.

7. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey yarın kurulum aşamalarının resimlerini eklerim rotala bol koymuşsunuz herhalde zor bir bitki olduğundan durumu şuan iyi gitmiyor ama diğerleri gayet iyiler. ışıklandırmayı da yarın iş dönüşü çözeceğim inşallah.

8. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan Bey bu zemini keşfederek bu hobiyle uğraşanlara çok büyük katkı sağladınız hem ekonomik hemde insanlara bir şeyleri kendisinin yapmasının zevkini yaşatıyorsunuz. hazır taban toprağını alıp koyma şeklinde değilde neyin neden gerekli olduğunu işlevinin ne olduğunu bilerek yapıyoruz , en azından ne yaptığımız biliyoruz.

9. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur BEy bu taban sayesinde gayet başarılı bitkiler yetiştirdik ve hala yetiştirebiliyoruz. Bir çok kişi tarafından kullanılıyor lakin bazı kişiler çiçek toprağının siteril olmadığını bu yüzden bu tip malzemeleri kullanmamak gerektiğini söylüyorlar. Oysa biz çok şükür bir sıkıntı ile karşılaşmadık, aksine balıklarımız ve karideslerimiz hatta cüce vatozlarımızı bile üretebiliyoruz. Tankım low-tech iken cüce vatozlarımdan 2 defa yavru bile almıştım.

Rotalalar için hemen canınızı sıkmayın. Biliyorsunuz ışık ve besin gereksinimi fazla, bu yüzden bir an evvel hem rotalalar için hem diğer bitkiler için ışık düzeninizi tamamlayıp canlandırmalısınız. İlk akvaryumumu kurduğumda tabanda bu karışım ver idi ama katman halde idi bu şekilde karışık değildi, o zaman rotalayı inanmak güç olsa da kendim bile şimdilerde inanamasamda 1 tane mozoo marka 30w T8 grolüks (normallere göre çok daha parlak bir floresan idi) ile yetiştirmiştim. Haftalık su değişimi yapıyordum o kadar başka bir besin takviyesi felan yok idi.

Kuvvetli ışık ve taban ile bakılabilir zamanla bunu siz de göreceksiniz. Olmadı hemianthusları onun yerine kullanırsınız.

10. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bir Hakan GÖZEL klasiği :) Bana da ilk bitki gönderdiğinde bu kadar bitkiyi ne yapacağımı şaşırmıştım. Bu hobiyi ticaret için değil de dostluk için yaptığını gönül rahatlıkla söyleyebileceğim az sayıdaki hobiciden birisidir.

Rotala ile ilgili çok canınızı sıkmayın. Su değerleri uygun ise ortamda besin de varsa düşük ışıkda bile o kadar hızlı gelişiyor ki budamaktan yorulabiliyorsunuz. Tek istediği yumuşak bir su, bol besin ve ışık.

Kurulum resimlerinizi de bekliyorum.

11. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Bitki akvaryum kurulumu adım adım bütün resimleri paylaşıyorum videoya almak isterdim ama çok tecrübem olmadığı için 4 saatlik bir video olurdu herhalde.

akvaryumun altına 1 cm kalınlığında strafor kullandım.
    artan strafor parçalarını kullanacağım kayaların altına koydum basıncı azaltmak için
    kumla çakıl taşlarını kayaların arkasına yukseklik oluşturması için koydum çakıl taşlarının arasına kum kullanarak ileride çökme olmasını engellemek istedim ama aralarında hala boşluklar var.
    Hakan Beyin karışımını serdikten sonra çakıl taşlarının içindeki boşlukların dolması için biraz su döktüm.
    Tabi önce karışım hazırlığı var kömür tozu bulamadım bu yüzden kömürleri çekiçle toz haline getirmeye çalıştım. killerin arasından en zor gri killer parçalandı.
    iki çeşit çiçek torf vardı bir hayvansal birde bitkisel ikisinden de alıp karıştırdım. Hakan beyin karışım oranlarında çiçek toprağı doğaldan toplanmış kil ve kömürü karıştırdım ve akvaryum zeminine serdim.
    aldığım inşaat kumu biraz ıslaktı sinek telinden eleme işlemini çok iyi yapamadım.
    Hakan beyin göndermiş olduğu bitkiler, her çeşitten bol bol göndermiş artı biraz da gübre göndermiş çok teşekkür ediyorum.
    suyu doldurduğumda su çok bulanıktı 2 kere filtreyi temizledim.
    ikinci gün sonunda artık bulanıklık gitmişti.
    rotala'nın yapraklarında yaralanmalar başladı ama büyük çoğunluğunun durumu iyi

12. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan Bey akvaryuma canlı ne zaman koya bilirim. ilk başta alg yiyenlerden atmayı sonrada sürü hareketleri sergileyen balık cinslerinden düşünüyorum.

13. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bence akvaryumunuza hemen balık atmayın, aceleci davranmayın. En azından 20 gün civarı bir süre geçsin derim ben. Hani imkanınız var bunun için benim imkanım olmadığından her kurulumumda canlıları bekletmeden atmak zorunda kalıyordum lakin ters bir durum ile karşılaşmadım yine de tedbir için biraz zaman geçsin derim. Şimdi bu aşamada ayrımı yapılması gereken bir durum daha var, siz yeni canlılar alacaksınız benim ise sürekli beslediğim bir familya var bu da duruma etkendir diye düşünüyorum risk almayın aceleci olmayın.

Rotalalar için canınızı sıkmayın daha adaptasyon süreçleri var, diğer bitkilerde de böyle tabikii. Ortalama 15 günden sonra yavaş yavaş filizleri görmeye başlarsınız.

Kum pek içime sinmedi dediğiniz gibi eleme tam olarak düzgün olmamış keşke su ile ayrıştıma yapsaydınız evet zor olurdu ama daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Umarım ileride sıkıntı yaşatmaz hayırlısı diyelim.

Kil konusunda zor kırılan kil işte en babacan kil o kil Onur Bey. Bizim burada da o şekilde killer kullanıyoruz harika oluyorlar su içinde dağılması geç oluyor ve başarılılar.

IŞIK !!! bir an önce çözmelisiniz bu ışık bence yetersiz kenarlar özellikle karanlık kalmış. Diğer yandan mevcut floresanalr harcadığı enerjinin hakkını vermiyor.

Suyu bu kadar eksik tutacaksanız (ki tavsiye ederim) boşluk kalan yere bant çekmeniz daha estetik gösterecektir.

Hayırlı uğurlu olsun diyorum, başarılar.

14. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Maşallah Onur bey gayet güzel bir kurulum olmuş.Bitkiler zamanla kendilerini toparlar diye ümit ediyorum.Floresanlarida t5 ile değiştirebilirseniz daha iyi olur.akvaryuma canli eklemek için acele etmeyin önce hersey bi otursun sonrasi kolay:)Duzenli su degisimi ve düzenli gübre takviyesiyle harkia bir manzara cikar diye düşünüyorum.
    Kolay gelsin:)

15. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan Bey kapak alçak oldüğü için su seviyesini düşük tüttüm fakat kapağı yukselttikten sonra su seviyesinide arttırmayıda arttırıcam. ışık kaynağı yetersiz olduğu için suyu alçak tutmak istedim kırılan ışık zemine daha çok ulaşsın diye.
    Bora Bey ışıklandırmayı halettmem lazım inşallah güzel bir görünüme ulaşır ilerde akvaryum su değişikliğini ne süreyle yapmalıyım ne önerirsiniz.

16. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey gönderdiğim gübre hakkında bilgi vermemiştim aklıma gelmişken yazayım: Potasyum Sülfat gübresidir. 111 gr ve 1 litre saf suda çözmeniz gerekir ve çözeltinin her 1 ml. si 50 litre suya 1ppm potasyum katar. Fazlası akvaryumda yosuna sebebiyet vermez lakin dolaylı yönden nitratın kullanımını artıracağı için ve bu sayede fosfatta sıfırlanacağı için yosuna sebebiyet verebilir. Dikkatli kullanmakta fayda vardır fazla olması durumunda bitkinin kalsiyum emilimini de azaltır gelişimi yavaşlatır.
    Bu sağlam taban ile inşallah şimdilik gübreye gerek yok ileride lazım olacak nasılsa kenarda dursun bakalım.

17. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey kurulumunuz için tebrik ederim. Bol bitki ile başlayınca şimdiden güzel bir kurulum olmuş. Bana göre bazı eksiklikleri dile getirmek istiyorum.

İnşaat kumu çok hafif olduğu için bitkilerin tutunmasını sağlamlaştırmak için öz kütlesi daha ağır ve 1-2 mm boyutunda taneli kum ile güçlendirseniz iyi olur.

Isıtıcıyı su akımının fazla olduğu bir noktaya ve en fazla 24 dereceye ayarlayın.

Rotalaları ön kısma dikmek tercih meselesi ama çok hızlı büyüdükleri için budama konusunda sizi yoracaklardır.

Ben olsam palutarisleri de arkaya yakın dikmeyi tercih ederdim. Bu hali ile büyüdüklerinde orta alanı olduğu gibi kaplayacaklardır.

Bir de yanlış görmüyorsam sol tarafta iç filtre ya da dalga motoru gibi birşey görüyorum o nedir?

18. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Onur bey su değişimini 15 gün arayla % 25 yaparsaniz yeterli gelir.Suyu hortumla cekiniz ve cok dip kisimdan almamaya özen gosteriniz orta seviyelerden alirsaniz iyi olur ve suyu tekrat bosaltirkende gene hortumla yavas yavas doldurunuz.Yoksa bitkiler yerindrn cikabiliyor.Kolay gelsin akvaryumdaki peyzajida kisa boylu ve yavas uzayan bitkileri ön plana uzun ve hizli gelisen bitkileri ise arka plana dikersenjz hem goruntu hemde budamada size kolaylik olur.T5 floresanlari internettede bi arastiriniz akvaryumculardakiler pahali olabilir.İns.cift cikisli elektronik balastla cok guzel bi isik sistemine kavusacaksiniz.Kolay gelsin:)

19. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey balastlarınızda imkan var ise seçim yapar iken Osram yada Philips marka tercih ediniz.

Siz T5 floresanın 2 çeşidini kullanacaksınız. 21w olanlar HE (High Efect) ve 39w olanlar HO (High Out). Balastta 21w olanlar için HE çıkışlı 2x 14-21-28-35w çalıştırabilen ve 39w olanlar için de HQ 2x24-39-30w hepsinde 30w olmayabilir ama 24 ve 39w çalıştırma genelde olur. Bu detaylara dikkat ediniz herkes ya 21w nasılsa 24w lık çalıştırır diyebilir doğrudur ama floresanın ömrü azalır. Ama derseniz floresanı düşünmem ileride ben ışıklarımı 4x39w yaparım sistemi yükseltirim o zaman 2 balastı da ona göre seçersiniz.

Işıklandırmayı da merakla bekliyoruz.

20. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey söylediğiniz gibi rotalaları arka kısımda aldım ve rotalalar çoktan kök salmışlardı çok şaşırdım ve buna sevindim. resimde görünen iç filtre motoru ara bölmesi kayıp dış filtre suyu çok basınçlı verdiğinden yerdeki kum havalanıyordu bende filtre vanasını kısmaktan sa iç filtreyi su akımına altına koyarak çözüm ürettim. ısıtıcı hakkında bilgi verdiğiniz için çok sağolun ısıtıcı gülün yanındaydı gül bu yüzden yaprak dökmüş olmalı. zemin çok hafif bu yüzden çabuk bulanıyor içinde canlı olsa suyu çok bulandıracaktır. çok teşekkürler.

Bora bey su değişimi için çok sağolun su bulanıkken değiştirmiştim değiştirme işleminde dış filtreyi kullanmıştım bundan sonrada bu şekilde devam etmeyi düşünüyorum daha pratik oluyor. T8 floresanı T5 zannediyordum bugün fark ettim T5 floresanların balanstları çok pahalı geldi bana 50-60 tl 4 foresan için 2 tane almam gerekiyor pahalıya geliyor biraz hazır armatürler daha uygun oluyor. Sadece 21W HE bulabildim, 39 W HQ bulmadım. T8 kullansam olur mu Hakan Bey. T8 lerin mavi ve mor renklerde olanlarını da buldum. mor ışık (uv ışık) bitkilerde fotosentezi artırdığı gibi ışık aynı zamanda sterilizasyonda kullanılıyor. akvaryumda bu ışığı kullanmayı düşünüyorum aerobik bakterileri öldürmüş olur.

Hakan Bey gübreleme için verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. size birkaç sorum olacak fakat önce ışıklandırma sorunumu halletmek istiyorum bütün konuları aynı anda konuşmazsak daha anlaşılır olur.

21. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey su değişimlerini ilk dönem için haftalık %50 olarak yapmanız bence daha uygun olacaktır. İlerideki dönemde bitkiler gelişip sistem yerine oturunca bora hocamın da dediği gibi su değişim oranını azaltabilirsiniz.

Akvaryumlarımızda uv ışık kullanımı pek sağlıklı bir yöntem değildir. Aerobik bakterilerin bizim için ne kadar gerekli olduğu konusunda Akvaryumlarda Biyolojik Filtrasyon ve Yeni Tank Sendromu isimli makaleyi okumanızı tavsiye ederim. O bakteriler olmazsa akvaryumda yaşam döngüsü olmayacaktır.

Işıklandırma konusu hakkında Hakan beyin mesajlarını ben de merakla bekliyorum.

22. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Evet bu bakteriler önemliymiş :) aerobik bakterileri canlandırmak için akvaryuma oksijen verilmesi gerek diye söylemiş hakan bey bende vermeli miyim. Ergün bey bugün o kadar çok floresan gördüm ki aklım çok karıştı.özellikle T8 18 w lıklar da çok renk seçeneği var kırmızı, yeşil, mavi osram ın fluora isminde 15 tl ye 18w/77 bitki akvaryumları için, bundan almayı düşünüyorum fotosentezi artıran renklerden arada kullanmak isterim onlarda yedekte tutup bazı durumlarda floresanları değiştirerek bunu sağlamak istiyorum.

23. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey akvaryuma ilk etapta o2 verebilirsiniz lakin ben bugüne kadar hiç vermedim eğer hava motorunuz varsa verin ama illaki şart değildir. O2 verilmesi için söylemler Ergün Bey 'in sanırım dikkatinizi çekmedi. Makale Ergün Bey 'e aittir yine de onunda fikrini almakta fayda var.

Floresan konusunda sizinle muhtemelen ilkleri göreceğiz biraz alışa gelmişlerimizden farklı bir düzen deneyeceksiniz gördüğüm kadarıyla. Ben sadece olumsuz bir sonuçla karşılaşmanız durumunda maddi ve manevi zarar görmeyin isterim.

T8 konusunda ben ilerlememenizi öneriyorum bence T5 üzerine gidelim.

BALAST OSRAM FLORESAN QUICKTRONIC PROFESSIONAL QTP5 2X14-35W T-5 ELEKTRONİK

14-35 çift çıkışlı balast Osram marka hesaplıda gözüküyor. Almadan önce siteyi arayıp stok kontrolü yaptırın derim.

Burada da floresanlar var t5 olarak bakarsınız bunlarda gayet hesaplı :)

T-5 Floresan Ampuller

Burada 24/39w çift çıkışlı buldum
    http://www.evcilal.com/Osram-Otomat...watt-Cift-Fluoresani-calistiran-,PR-6891.html

ONur Bey buralara bir bakın gerekirse Ankara 'dan bile ayarlarız bildiğim bir yer var idi gerekirse abilerimiz var destek alırız. Bu cümlede biraz hoş oldu :) Ankara tanıdıklar var hallederiz der gibi :):):)

24. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan Bey vermiş olduğunuz bilgi için çok sağolun pahalı olduğu için başka ışıklara yönelmeye başlamıştım. Birde Hakan Bey forum da bir Ar-Ge bölümü oluştursanız çok güzel olacak.

25. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey Ergün ve Hakan isimleri karışmış sanırım :)

Aerobik bakterilerin yaşaması için O2'ye ihtiyaç bulunuyor. Bitkili akvaryumlarda aynı zamanda CO2 gerekli olduğundan dış filtrenin çıkışı ile su üzerini hafif bir şekilde dalgalandırmak yeterli oluyor. Yüzey hareketi çok az bile olsa gerekli O2 sağlanacaktır.

Florasan konusunda bence kafanızı hiç karıştırmayın. Çoğu florasan ticari amaçlarla üretiliyor ve fiyatı olması gerekenden çok yüksek oluyor. Daha önce birçok örneğini gördüğümüz üzere evlerde kullandığımız 865 kodlu ucuz florasanlar ile yeterli bitki gelişimi sağlanabiliyor. Bence boş yere fazladan para harcamayın. Florasanlara harcayacağınız para ile nitrat ve fosfat test kiti satın alırsanız başarı oranınız çok çok daha yüksek olacaktır.

26. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Evet Ergün bey isimleri karıştırmışım makaleniz çok güzel. su dalgalanması olduğunda suda ki co2 yi kaybediyoruz diye biliyorum. Doğada havadaki co2 nin suya geçmesi yağmur yağmasıyla oluyormuş.

Ergün bey benim dış filtrem şuan hiç dalgalanma yapmıyor suyun donduğu kıs mı su üstünemi çıkartmalıyım. bitkiler fotosentez yaptığında o2 sağlıyorlardır bu yeterli olmaz mı.

27. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Arkadaşlar bu konulara çok fazla takılmayın, merak etmeyin eğer balıklarınız var ise illaki ama illaki su yüzeyinde bir hareket olacak ve bu bile yeterli olacaktır. Canlı doğuranlarda bunu engellemek mümkün değil mesela. Diğer canlılar da illaki su yüzeyine çıkacaktır, varsayalım çıkmayacak dış veya iç filtre ile mutlaka çok çok az olsa da su yüzeyine hareket yapacak.

Diğer yandan floresan konusunu artık halledelim Onur Bey zamanınız aleyhinize işliyor. Sebebine gelince tam adaptasyon sürecinde bitkinin bir tarafı eksik gidiyor uyarmadı demeyin.

Bir seçenek daha sunayım size çok çaresiz kalırsanız tasarruf ampul bile kullanabilirsiniz. Isıdan dolayı çok hoş olmasa da başarılı sonuçlar alacağınız kesin. Ben philips tornado serisi tasarruf ampulleri tek geçiyorum, gerek evde gerek akvaryumda nerede olursa olsun çok güzel performansları var.

Onur Bey Ar-Ge ile ilgili bir bölüm talebiniz olmuş? Bu bir değerlendireceğiz yaparız inşallah.

28. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey ben su çıkış kısmını akvaryumun en tepesinden 2-3 cm aşağı düz ileri bakacak şekilde konumlandırıyorum. Suyun çıkışı ile birlikte su üstünde çok az bir dalgalanma oluşuyor. Bu da yeterli O2'yi sağlıyor. Haklısınız bitkilerimiz için CO2 gerekiyor. Su çıkış hortumunu suyun üstünde tutar ve şelale gibi filtreden gelen çıkış suyunun akvaryuma akmasını sağlarsanız az miktardaki CO2'yi de havaya kaçırabilirsiniz. Bu nedenle dengeyi sağlamak adına çok ufak bir kısımda az bir hareketlendirme sağlıyorum hem balıklarım hem de bitkilerim bu durumda rahatlıkla gelişebiliyor.

Hakan bey benim balıklar tetra ağırlıklı olduğundan su üzerine çıkmayı pek sevmiyorlar. 24 saat CO2 sağladığım için balıkları riske atmak istemiyorum. Bu şekilde küçük bir yüzey hareketlenmesi ile balıklar mutlu mesut yaşayabiliyor.

29. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan bey adreste onerdiginiz balanstan mi alim 14 35w diyor 39w lik floresan a uyar mi. 39w lik 2 floresan birde 21w lik iki floresan önerdiniz yarin aydinlatmayi çözüyor um.

30. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey 21w için siteyi önermiştim, fazla bakma imkanım olmadı diğer 2x24-39 olana siz bir bakın eğer var ise hepsini oradan alırsınız, bazen siteye eklemiyorlar ellerinde oluyor telefon ile hem alacağınız ürünü hem de stokta olmayanı sorgulayıp alırsınız.

2x24-39 için bir kaç site buldum

Osram Otomatik Balast T5 - 2 x 24/39 watt ( Çift Fluoresanı çalıştıran )Evcilal.com Akvaryum Evcil Canlı ve Evcil Canlı Malzemeleri Online Satışı - - -AKVARYUM AYDINLATMA BALANSLARI

QTP5 2X24-39W ELEKTRONİK BALAST OSRAM - 32.20 TL + KDV

Şunu da yapabilirsiniz; ben kendim 4x21w ile de güzel bitkiler yetiştirebildim. Şimdilik 4x21w ile başlayıp ileride ihtiyaç durumunda ilave 2x39 veya 2x21w eklersiniz. İşte ileriye dönük ne yapacağınıza bağlı bu durum biraz. Eğer ben low-tech devam ederim ama hi-tech yapsamda çok zor ve ışık ihtiyacı yüksek olanlara gitmem derseniz işinizi 2 tane 14-35w lık balast rahatlıkla görür ki bence siz en azından 1-2 yıl bir tecrübe edin.

Sayfayı Paylaş