Akvaryum Tüplü Karbondioksit Sistemi Kurulumu

Konusu 'Co2, Işık ve Ekipmanlar' forumundadır ve onur tarafından 10/05/14 başlatılmıştır.

1. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Tüp ün altina bitane saksı koydum ayakta dura bilmesi için 2.sayacin barini 15dk da bir yukselttim 8 ,9 bar gibi difuzor calismaya basladi. Resimlerinide ekliyorum :) ışıklandırma yı da güçlendirdigim de artık herşey tamam olacak.hakan bey Allah razı olsun sizden. :)

Ekli Dosyalar:

2. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Kabarcik sayacı aniden aniden hızlanıp sonra yavaşlıyor ibrede hafiften yukselip tekrar iniyor kaçak var sanirim.

3. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Eğer regülatörün sağ tarafındaki gösterge oynuyorsa bir yerde kaçak var demektir. Teflon bantı az kullandıysanız ve tek başınıza sıktıysanız kaçak olabiliyor. Bol bol teflon bant ile sardıktan sonra komşuyu çağırıp iki kişi olabildiğine sıkmıştık. Ben aynı sorunu bu şekilde çözdüm.

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey sistemi tekrar kontrol edin, bazen köpük testi bile yeterli olamıyor. Teflonu ek olan yerlere iyi sarın, düer hızlı yapıştırıcı olan yerlere de hızlı yapıştıcıyı karbonat ile karıştırıp uygulayın. Kullandığınız difüzör yüksek basınç istediği için eklerden bir yeri zorlayabiliyor.

Ergün Hocam size; "Tecrübe konuşuyor" diyorum. Sizde biraz uğraşmıştınız ama sonradan sıkıntıyı çözmüştünüz.

Hadi Onur Bey sizde iyi bir sabır var bugüne kadar iyi sabrettiniz ben olsaydım çoktan bi şekilde bağlamıştım.

5. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Köpük testi yaptim bir sonuca ulaşamadım, ince ayar vakaların kapattım ve regülatör un alt vanasinida kapattım eger ince ayar vanasi ile regülatör arasinda kacak olsaydı bar da düşme olur diye düşündüm ama olmadi orada bir kaçak yok diye düşünüyorum sizce de doğru mu.

6. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aynı şekilde ben de denedim ama ne yaptıysam kaçağın yerini tespit edemedim. Sonra ince ayar vanasını sonuna kadar açıp sadece regülatörden CO2 bastım ve sağdaki barda düşme olmadı. Kaçağın yerinin ince ayar vanası ile regülatör arasında olduğunu düşünerek tekrar açıp bol bol teflon bant kullanarak tekrar sıktım ve sorun çözüldü.

Tabi sizdeki sorun illa regülatörden olacak diye bir şart yok. Belki yapıştırıcılardan bir kaçak oluşmuş olabilir. Hakan beyin dediği gibi japon yapıştırıcısı ile karbonatı karıştırıp yapışan alanları kuvvetlendirmeyi deneyin isterseniz.

7. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İlk başlarda nöbet ağacı yapar ama sonra teskere verir sistem inşallah. Bende öyle olmuştu, şimdilerde sadece aklıma gelirse bir bakıyorum tüpün basınçlarında bir değişme varmı diye o kadar.

Onur Bey normalde kullandığınız difüzör bende önce 11 bar istedi, alışma sonrası 9 barlara kadar düştü ama aldığım arkadaş 8 barda da iş yaptığını söylemişti. Bora Bey 'de 8 barda sağlıklı ayar olmadı bakalım sizde durum nasıl olacak.

8. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Bende difüzör 8,9 bar arasinda calismaya basladi. Ergün bey öyleyse komple söküyorum. ince ayar vanası nın üstündeki vabalarida soksem mi.

9. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    İnce ayar vanasının üstündeki vidaları ellemeyin ama regülatörden söküp önünde ve arkasında bulunan kısımlardan kaçak olmasın diye bol bol teflon bant kullanın yeter bence. Bir de güçlü kuvvetli biriyle birlikte sıkarsanız iyi olur. Tek kişi sıkması pek kolay olmuyor.

10. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey ben güçlü ve kuvvetliyim :) 2. Kişi için bir gün daha beklemem gerekecek çünkü 3 saat sonra işe gideceğim. Bora beyin dediği gibi tüplü oldu ama öfkeli olan ben oldum :)

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bora hocamın tüpünü ikimiz sıktık sorun olmadı ama evdekini eşimle birlikte sıktık kaçak oldu. O yüzden güçlü kuvvetli biriyle sıkmayı önermiştim. :) Tek kişi nasıl sıkılabilir ve ne kadar sağlam olur bilmiyorum. Eğer regülatörü bacaklarınızla sabitleyip sıkabilirseniz o da olur. Yapıştırıcı kullandığınız kısımlarda güçlendirme çalışması yaptınız mı?

12. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Sadece bir kısmını sokebildim diğer tarafları tenkit diye bir yapıştırıcı ile sabit, diğer kısmı da çok sağlam sıktım yinede 2. Sayaç haraket ediyor. Sonra ince ayar yaptım artık Ibre oynamıyor. Suan 2sn 1 kabarcik seklinde gidiyor. Ibre oynadığı esnada co2 cok hızlı gidiyordu difuzor ile ilgili olabilir mi.

13. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    İnce ayar vanası biraz garip gibi geldi aciyorum kabarcik sayacinda haraket yok sonra anida sanki sanki ani açış yapmisim gibi hızlanıyor sonra tekrar yavaşlıyor normal mi boyle olması 2 kademede ki ayarı kullanacağım bakalım ayni sorun olacak mı,.

14. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    neden bu kadar arkadaşlar karbondioksit sayacını da söktüm attım olmuyor. regülatör ile ince ayar vanası arasındaki hiç bir bağlantı açılmıyor artık yapacak tek şey kaldı bırakıyorum. işin ustasına göndereceğim.

15. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    İnce ayar vanasından oynama yaptıktan 5-10 dakika sonra basınç yükselip sabit hale geliyor. Bu nedenle çok ince bir hareket yapıp biraz bekleyin. Eğer istediğiniz gibi olmadıysa bir daha küçük bir döndürme hareketi yapıp biraz daha bekleyin. Böyle böyle ayar yapmanız gerekiyor tabi bu da zaman alıyor. İnşallah yolda gider gelirken sorun çıkmaz.

16. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün Bey dış basınç dediğiniz gibi ok misali sabit kalmalı diğer türlü sistemde bir kaçak var demektir.

Onur Bey zaten size üzerindeki mevcut parçayı söküp farklı bir parça takviye yapmışlar ve sanırım oraya bir sıvısı var ondan az sıkmışlar yada sıkmamışlar diğer türlü o sıvı iyi olsaydı veya teflon sarsalardı sorun olmazdı.

17. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    çok doğru söylüyorsunuz hakan bey ben bu sıvı üzerinde araştırmalar ve sorgulamalar başlıyacağım :)

18. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey ne yaptınız co2 tüplü düzen ne durumda devreye alamadınız mı hâlâ?

19. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey henüz devreye alamadım :) bu aralar iş yoğluğu da var regülatörden diğer parçaları söktürmek için gönderdim bakalım hayırlısı diyelim.

20. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey ibrenin oynama durumu difüzörün açılma süreciyle ilgili olabilir mi. çünkü ibre çok az bir oynama 0,1-0,3 bazlık bir oynama yapıyor tekrar eski konuma geri geliyor , yada regülatörün altındaki vanayı yanlışlıkla açık konuma getirmiştim bundan kayanklı ince ayar vanasında sıkıntı olabilir mi gönderdiğim usta benim yaptığım yerden asla hava kaçağı olmaz diyor.

21. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Eğer regülatör ve ince ayarda sızıntı yok diyorsanız farklı yerlerde arayın bence sorunu ama difuzorle alakalı değil emin alabilirsiniz.
    Tamam basıncı zamanla düşüreceksiniz ama bunu siz yapacaksınız kendiliğinden olmamalı ilk başta 12 bar civarında başlayıp zamanla 9 a kadar düşecek bu ki kullandığınız Aqua Macro markada bu böyle diğer türlü gerek dıy gerekse cam hazneli seramik difüzörde basınç 3lerde yeterli olmakta.
    Sistem tam faal değil iken bence hızlı yapıştırıcı kullandığınız kısımları yeniden yapıştırın ama karbonat ile destekleyin kemik gibi olur o zaman daha emin olursunuz bu sayede.

22. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hızlı yapıştırı kulandığım kısım karbondioksit sayacıydı keserek çıkardım dierk difüzöre bağladım belki kaçak yapıyordur diye. aynı sorun tekrarlamıştı. tekrarda kabarcık sayacı yaptım daha sağlam oldu bu sefer. gencen yazılarımda regülatörde kullanılan demir yapıştırıcsına tankit demişim, tankit pilastik yapıştırıcısıydı başka yeden aklımda kalmış demir yapıştırıcı loctite olacaktı.

23. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur bey bir yerde Bi kaçak var ki ibreniz ok gibi değil.

24. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    arkadaşlar regülatör ve ince ayar vanasını yeniden loctite ledi usta 12 saat kurumasını bekleyeceğim yarın kurulumu gerçekleştireceğim inşallah. usta birde bana şöyle bir şey söyledi regülatörün ön kısmın da bulunan bir vana daha var oradan ince ayar yapabilirsin diğer parçaya gerek yok dedi Bora bey ve Ergün beyle aynı regülatörü kullanıyoruz böyle bir şey denediniz mi yada denermisiniz denemezseniz ben yarın oradaki vana ile ince ayar yapmaya çalışacağım eğer olursa bu regülatör alan arkadaşlar fazladan birde ince ayar vanası almasına gerek kalmayacak.

25. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey o vanayı ben denedim ancak maalesef pek ince ayar yapamıyor. Siz de bir deneyin isterseniz belki de ben becerememiş olabilirim.

26. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    ergün bey ince ayar yapmaya bilir ama bende bir denerim inşallah yarın yine co2 kaçağı olmaz sağlam yapışmışa benziyor.

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Konunun açılış tarihine baktım da 19 gün olmuş. İnşallah bu sefer sağ salim çalışır hale gelir de tek derdiniz peyzaj olur. :)

28. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Aynen ergün bey artık kaçırsada bu akşam kuracağım aslında çokğraşmadım 1 kere kurmayı denedim bugünde 2 olacak araya iş yoğunluğu hafta sonları girdi.

------------------------------------------------------------------------------------------------

aynı şeyler tekrar oluyor arkadaşlar sanırım ince ayar ile ilgili bir şey ince ayarda 2 adet vana var 2.vanadan şüpheleniyorum iyice kıstım ince ayarı sorun tekrar etmedi bakalım artık bu şekilde kullanacağım belki düzelir. bu arada regülatörün ön kısmındaki vanayı denedim ayar yapılabiliyor ama çok ince ayar yapılamıyor.

29. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey sizin ince ayar vananız çift kademeli bizimkilerden farklı haliyle çok fazla yorum yapamıyoruz ama nacizane fikriim şöyle, örneğin 2. yani son ayar noktasındaki vanayı gevşek bırakın ilk vanadan bir ayar yapın daha hassas isterseniz son yani 2. vanadan üzerinden geçersiniz.

Siz şimdi çıkış göstergesindeki ibreyi sabitleyip akvaryuma vermek istediğiniz co2 kabarcık miktarını da ayarladıysanız sorun yok demektir.

Haydi artık Onur Bey, oldu bu iş deyin bizde rahatlayalım :)

30. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey ben oldu diyorum 7 sn de bir 0,1-0,2 barlık bir oynama yapıyor bağlantı noktalarından kaçırması imkansız regülatörün özelliği herhalde böyle, difüzör açılısın sonra tekrar kontrol ederim ama bu şekilde kullanacağım artık. regülatörün uç vanasını kapadığımda oynama devam ediyor regülatörün alt vanasını kapatınca duruyor, bu kadarcık tan bir şey olmaz 1yıl kullanayım sonra bir bakım yatırırım :)

Sayfayı Paylaş