Akvaryum alacağım yardım lütfen

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Şükrü tarafından 28/05/17 başlatılmıştır.

1. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Teşekkürler. Bitki sayısını artırmak istiyorum burda olmayanlardan ne tavsiye edersiniz şöyle biraz hacimli moss tarzı mesela?

2. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Şükrü bey kurulumunuz hayırlı olsun. Bitki yerleşimi fena olmamış. Kütüğün üzerine yer yer moss sarabilirsiniz. Co2 olmadığı için ekleyebileceğiniz bitki sayısı sınırlı olduğu için bence peyzajı fazla bozmayın. İleride bitki bakımı konusunda bilgi edindikçe zaten CO2 sistemi kurarsınız. O zaman beğendiğiniz bitkileri alıp denersiniz.

3. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Teşekkürler. Yalnız bitkilerin bazılarında kararma / yosunlanma var. Vatozlar yetişemiyor mu ne :) Bunu engellemek için yapılabilecek bişey var mı? O canlı yeşil renkler yerine üzerlerinde siyah lekeler olan bitkiler görüyorum maalesef.

4. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Kararma birçok şeyden olabilir. Hangi ilde oturuyorsunuz? Su değerlerinizi biliyor musunuz? Yakın çekim foto atabilirseniz bir inceleyelim.

5. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    İstanbuldayım hocam. Su değerlerimden emin değilim maalesef. Akvaryumun yerleşimini değiştirdim ve gübre ektim 2 gün önce. Sanki şu an daha iyiler daha canlı görünüyolar gibi. Ekte iletiyorum fotoğraflarını.

Birde dün akşam çöpçülerden birinin kendini 2-3 kere yere sürttüğünü gördüm bu bir hastalık belirtisi mi yoksa arasıra yaptıkları bir şey mi? Sürekli yaparlarsa sıkıntı diye biliyorum.

1.jpg 2.jpg 3.jpg

Yönetici tarafından son düzenleme: 07/06/17

6. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Fotoğraftaki bitkilerde çok büyük bir sorun gözükmüyor. Sp japanların yaprak kenarları sararmış nitrat ya da demir eksikliği yaşanıyor olabilir.

7. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Demir'i nasıl takviye edebiliriz? Birde çöpçülerle ilgili soruma bir yorumunuz var mı?

8. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Sıvı gübrelerle demir takviyesi yapabilirsiniz. Ancak sadece tek bir gübreyi değil bitkinin gelişmesi için gerekli tüm elementleri akvaryuma katmanız gerekiyor.

Bitkili Akvaryumda Gübreleme ve PPS Pro Gübreleme Yöntemi isimli makaleleri okuyarak gübrelemenin nasıl yapılacağı hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Balıkların kuma sürtünmesi iyi bir durum değil. Balıkların bu hareketleri amonyak ve nitrit artışı yaşandığına işarettir. Büyük su değişimleri yaparak balıkların zehirlenmemesini sağlamaya çalışın aksi taktirde ölümler yaşanabilir. Azot döngüsü hakkında ayrıntılı bilgi için Akvaryumlarda Biyolojik Filtrasyon ve Yeni Tank Sendromu isimli makaleyi okumanızı tavsiye ederim.

9. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Şükrü bey son düzenleme bence de iyi olmuş ama ön plana eğer co2 olacak ise taban bitkisi yapmanız bambaşka bir hava verir tankınıza.

10. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Evet üstad co2 işinede girmeyi düşünüyorum yakın bir zamanda. Önce şu akvaryumun su dengesini vs oturtup sonra bitkilere odaklanacağım inşallah. Koca bir tüp co2 almak ilk etapta istemiyorum onun yerine ufak tüplerdekinden alıp bir deneyip görmek istiyorum yaratacağı farkı.

Hangi bitkileri önerirsiniz? Ve bu taban bitkilerinin tümü co2 ye mi ihtiyaç duyuyor?

11. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    CO2 olduktan sonra farkı gözlemlemek gibi bir derdiniz olmasın bariz fark göreceksiniz emin olun.

Tüp için tekrar tekrar masraf etmeyin almışken 1 seferde işinizi görecek tüp, regülatör, ince ayar vanası ve kabarcık sayacı alın. çözücü olarak da İsta 3 in 1 işinizi rahat görür .

Taban için

Cuba
    Monte Carlo
    Parvula
    Marselia hursita
    Lilaeopsis Brasiliensis
    Sp japan

Bunlardan seçim yapabilirsiniz.

Co2 işine girerken tankınız için gübreleri de almanız gerekecek aklınızda olsun.

Yönetici tarafından son düzenleme: 07/06/17

12. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Arkadaşlar tekrar merhaba,

Akvaryumumda şu an vatoz ve çöpçüler var ve yaklaşık 2 haftadır bu şekilde döngü sürüyor yalnız Nitrat seviyem epey yüksek çıkıyor yaptığım testlerde. Yeni balıklar almak istiyorum ama bir yandada korkuyorum aldıklarım ölürse diye nitrattan. Bu nitratı yok eden bakteriler ne kadar zamanda yerleşir akvaryuma? Ya da yeni balık alımı yapabilmek için yapabileceğim bir şey var mı su değişimini artırmak vs gibi?

13. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Nitrat seviyeniz kaç çıkıyor?

Bir de nitratı bakterilerin yok ettiğini duymamıştım önceden, bu bilgiyi nerden edindiniz?

14. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Rakam olarak söyleyemeyeceğim şu an aklımda değil ama renk skalasında baya pembe görünüyo ki tehlikeli seviye demişti akvaryumcu. Bakterilerin yok ettiğini duymamanıza şaşırdım bütün okudğum yazılarda videolarda anlatılıyo bakterilerin bunları tükettiği. Hatta bu bakteri oluşumu hızlansın diye bacterie feeder diye ürünler var bakteri yemi gibi :)

burda anlatılıyor grafik ile beraber:

15. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Akşam bakayım işyerinde videolar açılmıyor yasaklı :)

16. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Peki ben balık alayım mı bekleyeyim mi :)

17. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Şükrü bey nitratın azot gazına dönüşmesi azot döngüsünün son aşamasıdır. Bunun için oksijensiz ortam yaratmak ve çok uzun süre tabana dokunmamak gerekiyor. Bakteri besinleri ile kısa sürede bu bakterileri üretmek kolay değildir. Sanıldığı kadarda iyi şekilde nitrat tüketemezler. Bu nedenle su değişimleri ile nitrat seviyesini kontrol altında tutmalısınız.

18. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Üstad aslında benim yapmak istediğim nitratı azota çevirmek değil nitriti -> nitrata çevirmek ki balıklar sağlıkla yaşayabilsin. Bunu nasıl hızlandırabilirim?

19. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Şükrü bey test ettiğiniz ve yüksek çıktığını söylediğiniz değer nitrat ise bunu bakterilerle yok edebilmeniz pek mümkün değil. Nitrit değerini ölçtüyseniz ve yüksek çıkıyorsa bunu bakteriler zamanla nitrata dönüştürecektir. Bol bol su değiştirip bu arada da bakterilerin kendiliğinden çoğalmasını beklemekten başka birşey yapmanıza gerek yok. Azot döngüsü 30-45 gün içerisinde oturacaktır. Azot döngüsü hakkında ayrıntılı bilgiye bir önceki sayfada linkini verdiğim makaleden ulaşabilirsiniz.

20. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Evet hocam nitriti nitrata çevirmek derdim. Dediğiniz gibi bekleyeceğiz o zaman.Bu süreçte 2 haftada bir yerine her hafta %20 civarı su değiştirmek herhalde yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Dün 6 tane ember tetra aldım onlar 1 hafta dayanırsa diğer balıklarıda tamamlayacağım haftaya.

Ember'lara gelirsek çok sevimliler ok gibi çok hızlı yüzüyolar gözle takip etmek bile zor :) Bunların yanına neon tetra ve galaxy rasbora düşünüyorum. Başka öneriniz olur mu?

21. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    En azından ilk 1 aylık süreçte haftalık %50 su değişimleri yaparsanız iyi olur. Yoksa %20 su değişimleri ile fazlalık amonyak ve nitriti akvaryumdan uzaklaştıramazsınız.

22. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    %50 su değişimi balıkları olumsuz etkilemez mi? Akvaryumcuda tanıştığım bir arkadaş %50 değişimden sonra balıklara yüzgeç eriten bir hastalığın geldiğini ve balıkların çoğunun öldüğünü söyledi. Tabi o belki başka birşeyleri yanlış yapmış olabilir ama su ısısını düzgün ayarlayarak %50 değişim yapmamı öneriyorsunuz o halde?

23. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Değiştireceğiniz suyun ısısı ve özellikleri mevcut suyunuz ile aynı ise %90 su değişimi yapsanız bile sorun olmaz. Bitkili akvaryumlarda genel olarak haftalık olarak %50 su değişimi yapılıyor ve balıklarda herhangi bir sorun oluşmuyor.

24. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Bu arada büyük bir hatamı fark ettim az önce. Ben nitrit yüksek diyip duruyordum yaptığım teste bakarak. Oysaki benim yaptığım test nitrit değil nitrat testiymiş yani No3 test. Bu durumda nitrit nitrata dönüşmüş ki nitrat yüksek çıkıyor varsayımı yapabiliriz heralde? Bu aşamada Nitratın yüksek olmasıda çok iyi değil heralde ama en azından nitrit kadar ölümcül değil diye biliyorum. Bundan sonraki aşamada düzenli su değişimleriyle bu işi yürütebilir miyim?

Nitrat seviyem testin rengine bakarak anladığım kadarıyla 50mg lık bantta yani koyu pembe bir renk çıkıyor.

25. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Nitratın yüksek çıkması azot döngüsünün işlediğini gösteriyor. Aynı zamanda nitrite oranla daha az zehirleyici etkiye sahip olduğu için korkulacak bir durum yok demektir. Düzenli bir şekilde haftalık su değişimleri yaparak akvaryumunuzu idame ettirebilirsiniz.

26. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Buna sevindim hocam yeni balıkları almak için sabırsızlanıyordum sanırım bir parti daha balık alabilirim bu durumda. Neon ve ember tetra alacağım. Akvaryumu kuralı 2 hafta anca oldu ama kurulum sırasında akvaryumcudan oturmuş suyu olan bi akvaryumundan 20lt civarı su almıştım onun etkisi oldu sanırım. Birde bakteri kültürü ekliyorum ve dış filtre kullanıyorum (eheim 150) sanırım bunlar hızlandırdı demek ki süreci.

27. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Arkadaşlar tekrar merhaba,
    Dün yeni balıkları aldım ve akvaryuma ekledim. Son halinin videosu aşağıdan izlenebilir. Yorum ve önerileriniz beklerim :)

hedayse bunu beğendi.

28. hobistan

hobistan Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    6
    Ödül Puanları:
    8
    Merhaba Şükrü bey Bazı tetra türlerinin barbus vs özellikle zemin bitkilerini mahfettiğine ve karideslere vahşice saldırdığına bizzat tanık oldum iyi seçim yapmak lazım biri varsa diğeri konmamalı bitkiler de o balığa göre seçilmeli şahsen akvaryumunuz oldukça hoş olmuş bu arada tebrikler :) ayrıntılar üstadlara kalıyor artık :)

hedayse bunu beğendi.

29. fatihç

fatihç Deneyimli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Çok güzel olmuş elinize sağlık beğendim :)

30. Şükrü

Şükrü Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    teşekkürler :) Bu arada mevcut vatozlara ilaveten kral vatoz almak istiyorum ayrıca ama satan bir yer var mıdır bildiğiniz?

Sayfayı Paylaş