120 * 55 * 65 Hollanda

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Cemil SANCAK tarafından 21/05/16 başlatılmıştır.

1. Cemil SANCAK

Cemil SANCAK Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    %50 su değişimi ve dolayısıyla soğutma tamam. Şimdilik ısıtıcıyı çıkardım, hava soğursa takarım. Bugün zemin bitkilerinde koyu yeşil karartılar oluşmuş. Genel değil ama birkaç tanesinin üzerinde var. Gübrelemeye başlamalı mıyım?

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Resim ekleyebilir misiniz? Yakın çekim olursa iyi olur, hem bitkilerinde durumuna bakalım.

3. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Dün gece resimleri çektim, şöyle tek tek açıklama yaparak anlatacağım ama isimlerini bilmiyorum bitkilerin, siz cevaplarınızda bana isimlerini de yazarsanız ayrıca mutlu olurum :)

1- Bu bitkiyi diktikten sonra orta kısmından kalın ip gibi bir dal uzadı ve onun ucunda da şu an tomurcuklar beliriyor. Ancak bitki ciddi fotosentez yapmasına rağmen dıştaki yapraklarında bu şekilde erime var, ortadaki yapraklar canlı duruyor

2- Monte carlo bitkierimde gözle görülür bir yayılma var aslında. Fotosentez gayet hızlı. Yalnız bu bitkilerimde de aşağıda görüldüğü gibi (ortada koyu yeşil ) bir yosunlanma söz konusu, ayrıca bitkiler eski yeşil formlarını kaybediyor gibi geliyor bana

3- Bu bitkimde alt kısımlar ölü, dokunmaya korkuyorum ama sanki sıyırıp temizlemek ya da üst canlı kısmı dikip alt kısmı söküp atmak gerekiyormuş gibi geliyor bana. Bitkinin dikimden sonraki uzayan kısımları yeşil, alt kısımlar pert

4- Bu bitkilerimde erime ya da bozulma gözle görülecek kadar çok değil ancak alt yapraklarda ciddi bir yosunlanma başlangıcı görülüyor

5- Bu bitkilerimde genel olarak durum çok kötü değil, bir iki tanesinin tüm yaprakları kayboldu. Birkaç tanesinde ise resimdeki gibi dış yapraklar eridi. Diğerleri sağlıklı duruyor ve çoğunun iç kısmından yeni yapraklar çıkıyor.

6- Saz gibi bu bitkimde de yapraklar canlılığını kaybetti ancak iki tanesi eski canlılığına sahip olmamasına rağmen ikişer kere sürgün verdi sürgünleri daha canlı yeşil, genel olarak bakıldığında bu bitkimin de çok uzamalarına rağmen yapraklarında canlılık göremiyorum

7- En çok akıntıya bu bitkim göğüs geriyor çünkü direk camın dibine diktim. Belki bu bitki toprağa dikmeye uygun değil tam bilemiyorum ama üç dört kök geldi bana. Sadece bir tanesinde bu şekilde delinmeler var yapraklarda. Diğerlerinin formları gayet güzel.

8- En büyük darbeyi bu bitkilerim yedi. Neredeyse tümü yapraklarını kaybetti. Kalanlarsa sadece uzun gövdenin en tepesinde bir kaç sıra yaprak. Yine bitkinin adını söyleyemeyeceğim ama uzun dal şeklinde yeşil zeytin büyüklüğünde yaprakları olan bu bitkiden ümidimi kesmek üzereyim

9- Bu bitkilerde de yine yeni yapraklar çok canlı ve eski yapraklar kendini kaybetmiş durumda. Adaptasyondan kaynaklı olabilir belki ama alt yaprakların da doğru bakımla hayata döndürülebileceğini görüyorum.

10- Yine bu ortadaki bitkide de hem yapraklarda erime, hem de yosunlanma var

Akvaryumun genel görüntüsünü de paylaşayım sizinle. Ve biraz da genel bilgi vereyim, akvaryumun ısıtıcısını çıkardım, camı araladım. Burada havalar şu sıralar 22-23 derece ancak ev 24-26 derece arasında. Su ısım 23-24 derecede şimdilik. Önceki gün %50 su değişimi yaptım. Artık gübre takviyesine ihtiyaç olabilir. Şırınga aldım bi tane. Ölçeklendirmeyi şırıgınga ile yapabilir miyiz? Bir de bu gübreler aynı şırınga kullanılarak suya katılsa şırınga içinde tepkime olur mu merak ediyorum.

4. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Cemil Bey bitkilerin durumları bence çok kötü değil, ve toparlanmış adaptasyonu atlatmış görünüyorlar taze yapraklar da var maşallah.

Gübreleme için test kitleriniz yok ama artık tahmin yöntemi ile ilerleyeceğiz bu aşamada çok önemli bir nokta var gelişmeleri sizin yakından takip edip bizi bilgilendirmeniz gerekiyor.

Gübrelemeye %50 su değiştirip başlayabilirsiniz;

Nitrat - 10ppm
    Fosfat - 1ppm
    Potasyum 15ppm
    Demir - 0,2ppm

Mikro element üzerinde yazan orana göre haftada 1 kere verin çünkü tabanınız sağlam.

Bu rakamlar ço kafaki oluyor bu aşikar lakin şimdilik böyle devam etmekte fayda var 3 gün sonra ise dozun ½ sini yine verirsiniz haftalık %50 su değişimini atlamayın.

5. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Son halimiz bu şekilde;

H. KAYA. GEMLİK. ve Bitkici bunu beğendi.

6. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Cemil Bey maşallah gelişmeler güzel gidiyor.

7. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cemil bey maşallah çok güzel olmuş. Bitkilerdeki erimeler durdu mu?

8. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Teşekkür ederim, erime durdu diyebilirim ancak bazı bitkilerde gelişim de durdu çünkü testler elime ulaşmadığı için gübreleme yapamıyordum düzenli olarak. Suda bir sislenme vardı, Hakan hocamın tavsiyeleriyle onu bertaraf ettik. Su şu an berraklaşmaya doğru ilerliyor. Dış filtrem sürekli hava yapıyor. Geçenlerde akış tamamen durmuştu ve muhtemelen bakteriler ölmüş olabilir. Şimdi daha dikkat ediyorum bu konuya.

Şöyle bi genel yorumlarımı yapayım;

- Sol öndeki saz şeklindeki bitkilerim canlanamıyor bir türlü, yaprakları sarardı çoğunun.
    - Sağ orta kısımdaki kırmızı bitkilerin yaprakları küstü, küçüldü ve renklerini yitirdi. Sanki avucunuzda sıkıp yere attığınız kağıt gibiler.
    - Çok sevdiğim ve ümitli olduğum Limnophila Aromatica sustu, çöktü, yaprakları eridi kayboldu. Milim boy atamadı ve yaprak vermedi. Ben bu bitkiyi 50cmlik akvaryumumda co2 ve ışık desteğiyle coşturmuştum.
    - Monte carlolar hiç istediğim gibi gitmiyor. Şimdiye biraz dağılırlar diye düşünmüştüm. Artık gübre takviyesiyle patlama bekliyorum.

Biraz önce iki test kiti elime ulaştı, eksikler var ancak bunlarla iş başı yapabilirim diye mutluyum;

9. H. KAYA. GEMLİK.

H. KAYA. GEMLİK. Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    705
    Ödül Puanları:
    93
    Meslek:
    Emekli.
    Cemil Bey siz her ne kadar çok memnun olmasanızda iki fotoğrafı karşılaştırdığımızda bazı eksilmeler göze çarpsada, bitkilerinizdeki gelişme açıkça belli oluyor. İlk dikimlerde bazı bitkilerin uyum sürecini geç atlatması yada hiç atlatamaması gayet normal. İlerleyen süreçle birlikte her şeyin yoluna gireceği aşikar. Kolay gelsin.

Cemil SANCAK ve hedayse bunu beğendi.

10. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Cemil Bey ph ve tds ile gelen diğer kh gh nitrat testlerini yapıp bize bilgi verirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.

Gübrelemeye de artık daha dikkatli olarak devam ederseniz zamanla toparlanır ve sizi artık budamaya yıldırlar.

Cemil SANCAK bunu beğendi.

11. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    :) iki resim kıyaslama gayet güzel olmuş. Çok fena gaza geldim şu an. Şu an elimde PH metre hazırda var. Ölçümlerde 7, 7.5 arası değerler alıyorum. Akşama KH-GH-Nitrat testlerini yapıp bilgileri sizinle paylaşacağım.

Hakan hocam bitkiler gerçekten harika, bu kadar yüksek oranda başarı sağlayacağım hiç aklıma gelmezdi. Neredeyse tamamı tuttu bitkilerin. Tekrar teşekkürler.

H. KAYA. GEMLİK. bunu beğendi.

12. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Teşekkürler Cemil Bey bu başarı sizin.

Ph kesin ölçün, 7 ile 7,5 arasında bariz fark var. Düşünün 6,8 de mutlu olan bitki 6,6 da mutlu olmayabiliyor veya 7 de mutlu iken 7,2 de mutlu değil. Bu bakış açısıyla dikkate alın derim.

13. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Eve geç gelebildim, ancak ph ve ts ölçümü yapabildim;

PH: 8,7
    TS: 0240ppm
    ISI: 29

Havalar ısındı, camı tüm gün gece açık bırakmama ve ışıklandırmayı gece yapmama rağmen ısıyı düşüremiyorum

14. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Cemil Bey değerlerde bir yanlışlık yok sanırım, bu değerler tds hariç sıkıntı çıkartacak değerler.

En önemlisi ise ısı, bir an önce çaresine bakmanız gerekiyor. Ben kendi tankımda 2 tane 12cm lik kasa fanı kullanıyorum oda ısısı 32 derecelere kadar çıkıyor ama tankta ısı yaklaşık 25 derecelerde.

Sonrasında ise ph geliyor, mutalaka bir yanlışlık var kanaatindeyim cihazı geldiğinde içinden çıkan üzerinde 6,89 iabresi bulunan tozu saf suya cam kavanoza sulandırıp kalibre ettiniz mi?

15. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Üç gün önce su değişimi yaptım ve su değişiminde Sera Aquatan kullandım. Onun öncesinde PH 7.1 olarak çıkmıştı. Dün yaptığım ölçüm beni de şaşırttı. Bu akşam daha geniş vakitte tüm testleri yapacağım. Cihaz kalibrasyonunu yaptım sıkıntı yok. Akvaryumun üzerinde taç kapak var, delik açmak çok zor olacak, sizin fanların resmini alabilir miyim? Merak ettim nasıl yerleştirdiğinizi fanları.

16. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Cemil bey benim kapağım çerçeve tipi gibi yani menteşeli ve arkada 8cm boşluk var hem hortumlar hem de fanla için boşluk bırakmıştım. Özel bir tasarım yapmadım direkt o boşlukta kapağa yastlanmış oalrak su yüzeyine paralel 45 derecelik açı ile üfleme yapıyor. Resim ancak akşam ekleyebilirim.

Eğer daha sessiz ve verimli olsun derseniz usb masaüstü fan da kullanılabilir bir dönem kullandım.

17. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Arkadaşlar şimdi evde testleri yapmak istiyorum, PH ve TDS tamam. Nitrat ve GH&KH testlerini nasıl yapmalıyım yardımcı olabilir misiniz lütfen?

18. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    İnternetten nasıl yapıldıklarını izleyerek testleri yaptım. Sonuçlar şöyle;

PH: 8,5
    TDS: 305
    Nitrat: 30
    GH: 8 damla
    KH: 8 damla

:) değerler pek iç açıcı değil sanırım, yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler. Bu arada ısı düşürme için acil bir yöntem bulamadım ancak taç kapağı kaldırıp alüminyum profillerden DIY kapak yapmayı düşünüyorum. Haftasonunu bu işe ayıracağım. Aydınlatmadaki ısı etkisi çok yüksek şu an ve su ısısı 29 derecede hala.

19. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cemil bey ısı, ph ve nitrat yüksek seviyede. Acil bir şekilde su ısısı ile ph seviyesini düşürmeniz gerekiyor. CO2 vererek ph seviyesini 6.9-7.1 seviyelerine kadar düşürebilirsiniz. Niratı düşürmek içinde su değişimi yapabilirsiniz. Fosfat testiniz yok mu?

20. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Fosfat testim henüz gelmedi. Çeşme suyum 8.5 ph değerinde. Aşırı yüksek ph var, acaba akvaryuma bir mangrov kökü falan koysam mı? CO2 takviyesini arttırabilirim. Nitrat da %30 su değişiminden sonra bu kadar. Akşam tekrar %50 değişim yapayım. Kaça kadar düşürmeliyim nitratı?

21. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Çeşme suyunuzda 8.5 değerinde ise hiç CO2 çözemiyorsunuz demektir. CO2'yi akvaryuma nasıl veriyorsunuz ve ne şekilde çözüyorsunuz?

Nitratı en fazla 20 ppm olacak şekilde tutmalısınız 10 ile 15 arası olursa tabi daha iyi olur.

22. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Çeşmeden gelen su mutlaka co2 ile ph düşüşü yaşaması gerekiyor.

23. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    CO2 az geldi sanırım, damla sayısını arttırabilirim bu durumda.Nitratı düşürmek için de bol bol su değişimi yapacağız. Geriye yalnızca ısı problemi kalıyor. Isı sorunun çözmek için aydınlatma armatürü yapıp, taç kapağı devre dışı bırakacağım. Şu an florasanlar ve balastlar açık olarak taç kapağın içine monte. Direk buhar camına vuruyor ısıları ve oradan da su ısınıyor. Niyetim aluminyum kasalı bir armatür yapmak.

Nitratı düşüremeyişim dış filtreden istediğim verimi alamamamdan kaynaklanıyor. Her gün eve gittiğimde su debisinin düştüğünü görüyorum, filtredeki havayı boşaltmak için elimden geleni yapıyorum, debi biraz artıyor, ertesi gün yine aynı muhabbet.

24. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cemil bey CO2 damla sayısını artırmanız işe yarar ama CO2 damla sayısı kadar nasıl çözdüğünüzde önemli. CO2 çözmek için ne kullanıyorsunuz?

Su ısısını acil olarak düşürmeye çalışın aksi takdirde bitkileriniz erimeye başlayacaktır. Bir kasa fanı ve bir adaptör ile su üstünden idareten bir soğutma sistemi kurabilirsiniz.

Azot döngüsü aşağıdaki aşamalardan oluşur.
    1- Organik atıklar filtrede ve kum yüzeyinde bulunan aeorbik bakteriler tarafından parçalanarak ph seviyesine göre amonyum ya da amonyağa dönüşür.
    2- Filtrede ve kum yüzeyinde bulunan aeorbik bakteriler amonyağı nitrite çevirir
    3- Filtrede ve kum yüzeyinde bulunan aeorbik bakteriler nitriti nitrata çevirir
    4- Kum altında oksijensiz ortamda bulunan aneorbik bakteriler nitratı azot gazına çevirir.

Azot döngüsünü inceleyince kolaylıkla anlaşılacağı üzere dış filtreniz iş yapmasa nitrat seviyesi artmazdı. Su ne kadar yavaş geçerse filtredeki bakteriler o kadar iyi çalıştığı için azot döngünüz bence oturmuş durumdadır.

Nitrat seviyenizin artmasının nedeni azot döngüsünün bozuk olması değilde su ısısının ve ph seviyesinin yüksek olması nedeniyle bitkilerin besini tüketemiyor olmasıdır. Elinizde test kitleri olduğu için gübreleme yapmadan önce test yaparak nitrat çok azalmadıkça nitrat eklemesi yapmayın. Su ısısı, ph ve gübrelemeyi dengeye soktuğunuz zaman bitkileriniz hızla gelişecektir.

25. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    oooo çok bomba bir açıklama olmuş. Bayıldım gerçekten. Bitkilerimin hızlı bir şekilde gelişirken birden gelişimin durmasını sıcaklıktaki artışa ve ph dengesini kuramamış olmama bağlayabilirim o zaman. Acil bir şekilde önlemlerimi alacağım.

Çok teşekkür ederim, şimdi çok daha iyi netleşti kafamda.

hedayse bunu beğendi.

26. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Merhaba,

15 gündür şehir dışındaydım, dolayısıyla da ne akvaryumla ne de forumla ilgilenme şansım oldu. Gitmeden önce akvaryuma otomatik yemleme makinesi, bir adet iç filtre, bir adet pipo filtre kurdum. Ayrıca eheim dış motorun da bağlantılarına kelepçe takıp hava almasını dolayısıyla emişin durmasını engellemeye çalıştım. Taç kapağı açık bırakıp hava akvaryumun hava almasını sağladım, yalnızca 2 floresanı gün içinde 09:00-17:00 arası açılacak şekilde ayarladım. Dualar ederek yola çıktım, tatil boyunca da aklım hep akvaryumdaydı.

Döndüğümde karşılaştığım manzara;

hedayse bunu beğendi.

27. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Maşallah siz ilgilenmeyince tank daha mı güzel olmuş nedir :)

Adam akıllı bir budama yapın ve budadıklarınızı aşılama yapın, su üstü bitkilerini seyreltin. Siz yokken co2 verildi mi?

28. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Aynen, dokunmayınca daha güzel olmuş :) Co2 bağlıydı ama geldiğimde manometrenin vanası kısılmış. Yani ne zaman kesildi Co2 bilmiyorum..

su üstü bitkileri çok artmış, atmaya da kıyamıyorum ama atmam şart galiba. Budama yaparken tavsiye edececeğiniz bir şey var mı?

29. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Cemil bey bitkilerin fazlalarını forumumuzda satabilir yada hediye edebilirsiniz bunun için ilan açabilirsiniz.

Boylu bitkilerde yaprak boğumunun hemen üstünden keskin küfsüz bir makasla budama yapabilirsiniz. Eğer sürgün verdiği bir yer varsa oranın hemen üstüyle de budanabilir.

30. Deniz Can BARAN

Deniz Can BARAN Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    22
    Ödül Puanları:
    8
    maşallah güzel bir tank olmuş

Sayfayı Paylaş