İmece Usulü High-Tech

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve zekigonlum tarafından 24/11/15 başlatılmıştır.

1. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Zeki bey spirogyra varken moss almanızı önermem. Kısa sürede mosları sarıp spirogyra topuna döndürecektir.

Bol bol su değişimleri ve yosunu elle toplayarak yok etmeye çalışın.

zekigonlum bunu beğendi.

2. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Fatih beyin konusunu meşgul etmemek için mesajları buraya alintiladim:

Yukarida paylaştığım cesme suyu analiz değerlerinde kalsiyum değeri 23,6 mg/lt olarak görülüyor. Bu yeterli bir değer mi? Nette yeni yaprakların yamuk çıkmasının bir nedeni de potasyum fazlalığı diyor, neden bu olabilir mi?

Hem bu yamuk yeni yapraklar, hem de sakal yosununu bir arada değerlendirdigimizde bitkiler bana ne diyor :):)

3. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Potasyum dozlamasini ne sıklıkla yapıyorsunuz? Kullandığınız gübre ve miktarı hakkinda bilgi verebilir misiniz?

zekigonlum bunu beğendi.

4. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Fatih Bey gübreleme bu şekilde:

5. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Ben 500 lt ve 500watt aydinlatma olan tankimda sizin gubrelerinizin yarisini kullanıyorum. Bir çok arkadaş ile anlaşamasak da, fazla gübrenin yarardan öte zarar getirdiğini düşünüyorum.

Hele hele tabanınız kil, torf v.s. içeriyorsa, bence bu gübreleme takvimi ihtiyacın iki katından fazla.

zekigonlum bunu beğendi.

6. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Fatih bey o halde sanırım erectuslarin uçları potasyum fazlalığından büzüşüyor diyebilir miyiz?

Dün su değişimi yaptım, şu EI sistemini merak ediyordum, bu hafta bir deneme yapayım olmazsa. Bu sistemle akvaryuma bir hafta içinde toplam olarak ;

22,5 ppm nitrat,
    3,9 ppm fosfat,
    ve ayrica dozlanmayan ama nitrat ve fosfattan gelen 16 ppm potasyum veriliyor. Tabi yine demir ve mikro da dozlaniyor.

7. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki Bey el Dosing kuru doslama yaparken dikkatli olun oranları iyi ayarlamanız gerek çok hassas olmasa da gübre karıştırma ihtimalini gö zardı etmeyin.

Potasyum fazlalığından öte nitrat fazlalığından da potasyum alımı sıkıntısı olabilir, potasyum fazlalığı ise bitkini kalsiyum emilini azaltıp uçlarda büzüşme yapabilir. Herşey yolunda ise yani dozlarınızın fazla olmadığını düşündüğünüzde ise kalsiyum eksikliği diye düşünebilirsiniz.

Gübrelemenizi %50 düşürüp deneme yapabilirsiniz, öncesinde %50 -60 su değişimi yaparsanız ve ilk gün dozlama yapmazsanız iyi olur.

8. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Bu şartlar altında, potasyum fazlalığından olma ihtimali yüksek. Emin olmamakla birlikte; EL dosing bildiğim kadarı ile buna uygun gübreler ile yapılıyor. Sizdeki gübreler gram hesabı yaparsanız yanıltabilir.

9. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Rotala ve Erectusun en büyük derdi yumuşak su istemeleri. Aynı sorunu sert çeşme suyum nedeniyle dönem dönem yaşadım. Hatta ro su arıtma cihazı almadan rotala yetiştiremedim. Dert potasyum fazlalığı olsa diğer bitkilerde de benzer sorunlar oluşurdu.

Erbil bey daha önce el dosing yöntemini paylaşmıştı.

Bu yöntemde bizim kullandığımız gübreler kullanılıyor. Diğer makro elementlerle birlikte potasyum sülfatda uygulanıyor. Oranlamaları yaptıktan sonra makro elementleri bu yönteme göre uygulayabilirsiniz.

10. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Sağolsun başka bir forumdaki arkadaşla bu EI sistemini uzun uzadıya konuştuk. Kendi tankında çok güzel uyguluyor bu sistemi(Gerçi onda power led var ve muhtemel ki su değerleri vs. de değişik olabilir) Hem bu sisteme ilişkin hesaplamaların olduğu siteler hem kendisinin de uyguladığı hesaplamaya göre benim akvaryum 200 litre olduğu için;

500 ml suya, 122 gr potasyum nitrat (KNO3), 23 gr mono potasyum fosfat (KH2PO4) eklemek yeterli oluyor. Bu karışımın 10 ml Pazartesi, Çarşamba ve Cuma; demir ve mikro da Salı, Perşembe ve Cumartesi dozlanıyor. Pazar günü de %50 su değişimi yapılıyor. Eğer potasyumda eksik gözlenirse takviye yapılacağı belirtiliyor. Dolayısı ile bu yöntem ile akvaryuma yapılan NPK katkısı şu şekilde oluyor:

Gün--------Nitrat--Fosfat---Potasyum
    Pazartesi --- 7,5-- 1,3-- 5,27
    Çarşamba -- 7,5 -- 1,3 -- 5,27
    Cuma ------- 7,5 -- 1,3 -- 5,27
    Toplam ---- 22,5 -- 3,9 -- 15,81

Şu an spirogyra yosunu yok denecek kadar az, sakal yosunu özellikle rotalalarda bayağı var. Şu an erectusların ve rotalalrın su sertliğinden sıkıntı çektiğini hesaba katarsak diğer bitki gelişimlerinden anladığım şu:

Stargrass, gül, lotus, Sp. Taiwan, Java Fern, L. Aquatica, Sp. Japan bu sertlikten pek etkilenmiyor hatta eblki hoşlarına bile gidiyor olabilir. L.aromaticayı bilmiyorum ama ilk kez baktığım için, bu bitki nasıl suyu seviyor?

Bir de su sertliği deyince benim aklıma hep ph geliyor? Birer cümle ile bu Kh, Ch, Tds olayını bir özetleme imkanımız var mı?

Son düzenleme: 02/12/15

11. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki bey fosfat biraz fazla gibi gübrelemeye başlayınca iyi gözlemlemek gerek.

zekigonlum bunu beğendi.

12. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Hakan bey işin aslı bu sisteme biraz da test almamak için geçmek istedim. Sanırım temel espirisi nitrat fosfat oranını belli bir oranda tutmak olduğu için teste ihtiyaç bırakmıyormuş.

Bir de tam siz cevap yazarken önceki mesaja aşağıdaki hususları eklemiştim:

----

Şu an spirogyra yosunu yok denecek kadar az, sakal yosunu özellikle rotalalarda bayağı var. Şu an erectusların ve rotalalrın su sertliğinden sıkıntı çektiğini hesaba katarsak diğer bitki gelişimlerinden anladığım şu:

Stargrass, gül, lotus, Sp. Taiwan, Java Fern, L. Aquatica, Sp. Japan bu sertlikten pek etkilenmiyor hatta eblki hoşlarına bile gidiyor olabilir. L.aromaticayı bilmiyorum ama ilk kez baktığım için, bu bitki nasıl suyu seviyor?

Bir de su sertliği deyince benim aklıma hep ph geliyor? Birer cümle ile bu Kh, Ch, Tds olayını bir özetleme imkanımız var mı?

13. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    7.5 ppm nitrat, 1.3 ppm fosfat ve 5.27 potasyum hayli ilginç değerler. Bu şekilde yosun olmaması bir mucize olur ama siz yinede bir deneyin inşallah istediğiniz sonucu alabilirsiniz.

Farklı mecralarda el dosing dozlamasında günlük 1 ppm nitrat, 0.1 ppm fosfat ve 0.1 ppm magnezyum eklendiğini okumuştum. Her ne kadar dozlamanın çok düşük kalacağına inansamda nitrat ve fosfat arasındaki 10/1 oranını koruduğu için bu dozu 3-4 kat aşarak kullanılabileceğini düşünüyorum.

zekigonlum ve hedayse bunu beğendi.

14. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki bey ph suyun asitlik bazlık durumunu tarif eden ölçüsüdür. Kh suyun karbonat sertliğini gösteriyor, gh ise gelen sertlik yani magnezyum ve kalsiyum toplam sertliğini gösteriyor. Tds toplam iletkenlik yani sudaki toplam çözünmüş katı madde oranını gösteriyor.

Yönetici tarafından son düzenleme: 03/12/15
    zekigonlum bunu beğendi.

15. bemreda

bemreda Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    101
    Ödül Puanları:
    43
    Bu oranda bir gübrelemeyi bence daha da seyreltip günlük vermek gerekir.

zekigonlum bunu beğendi.

16. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Haftalar itibari ile gelişimo_O

17.11.2015

24.11.2015

02.12.2015

Son fotoğraftan sonra Ei sistemine geçtim. Bir dahaki Salı inşallah yorum yapılabilir hale gelir sanıyorum.

Bitkici bunu beğendi.

17. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Erectuslarin ve rotalalrin olduğu kisma denk gelen flolari 2013 Ekimde almıştım ama o dönem bitkili akvaryumum olmadığı için sadece akşamları baliklari izlemek icin açıyordum. Tahmini olarak soylersem 2 yil içinde günlük ortalama yarım saat bile kullanmamisimdir. Erectus ve rotalalarin gelişmemesinde su sertliğinin yani sira bunun etkisi olabilir mi?

Ayrica bitkilerde 2 haftalik gelişimi değerlendirdiğimizde, gelişim olmasi gereken seviyenin altinda mi üstünde mi sizce?

18. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Zeki bey gelişim gayet güzel gidiyor. Gelişim bozukluğu flolar ile alakalı değildir. Bu tamamen su şartlarına bağlı bir durum. Yumuşak su isteyen bitkiler ne yaparsanız yapın sert suda çok mutlu olmazlar.

zekigonlum bunu beğendi.

19. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Teşekkürler Ergün bey. Bunun tek çözümü heralde ro suyu değil mi? O da bayağı maliyetli olacak anlaşılan :)

Rotalalari çıkarıp uzayan stargrassları onlarin yerine koymayi düşündüm ama hem yaprak yapıları erectusa benziyor hem de erectuslara oranla daha büyükler.

Tankin mevcut su değerlerini ve derinlik algisini(şu an harika bir duzeyde olmasa da ) dikkate aldigimizda erectuslarin arkasina rotalalarin yerine hanginbitkiyi koyabiliriz?

20. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki Bey Ro düşünüldüğü kadar çok maliyetli değil inanın evinizde de içilecek suyu hesaba koyarsanız damacana fiyatına denk geliyor.

21. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Maalesef ro cihazı olmadan suyu etkin şekilde yumuşatmak pek mümkün değil. Rotala yerine ludwigia glandulosa tarzı bitkiler düşünebilirsiniz.

zekigonlum bunu beğendi.

22. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Hakan bey kısa bir konuşmanın ardından Ro cihazı evden veto yedi :) Yolumuza bu su ile devam etmek durumundayız :)

Ergün bey bu bitki de çok güzelmiş gerçekten. Lotuslar yavaştan ben buradayım diyor, glandulusa gibi önerebileceginiz başka kırmızı bitki var mi, benim suya uyabilecek :)

Yine peyzajla ilgili şöyle bir düşüncem var. Rotalalari çıkarıp yerlerine (erectuslarin arkasina) önereceginiz kırmızı bitkileri koymak ya da;

Arka plani komple stargras yapip şu an erectuslarin olduğu yere kırmızı bitkiler koymak.

23. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tabletten bakması zor oluyor ama başka türler araştırılabilir. Aklımda olan ilk bitki olan Crypto Brown da renk verebilir.

zekigonlum bunu beğendi.

24. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    17.11.2015

24.11.2015

02.11.2015

08.11.2015

Bir haftadır bu Estimated Index yöntemini kullanıyorum ve maşallah çok memnunum çok şükür. Rotalalardaki sakal yosunu molilerin de yardımı ile bitti sayılır, formlari harika olmasa da öncesine gire bayağı toparladilar maşallah. Bitkilerdeki gelişimden memnunum sadece erectuslar kendine gelemedi artık napalım onlara da yapacak bir şey yok.

Aklıma takılan tek şey şu: Dış filtre çıkışı sağ arkadan sol one vuruyor ve difüzör sag yan camda. Sağdaki stargrasslar gayet iyi gelişiyor, soldakiler de iyi gelişiyor ama sağdakiler kadar değil, iki farklı iç filtre denedim, biri çok geldi bitkileri sarstı, diğeri yetmedi aralarında başka düzeyde bir filtre de yok. Dış filtrenin çıkışını değiştiriyorum bu sefer de yine bitkiler çok uçuşuyor, debiyi de yine co2 ve gübre iyi dagilsin diye kısmak istemiyorum. Başka bir çözüm önerisi olan var mi?

25. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Zeki bey filtre çıkışı eğer sağ tarafta ise yan cama doğru çapraz şekilde çıkış verin. Bu şekilde CO2 kabarcıklarını tüm akvaryuma eşit şekilde dağıtır. Bazı boylu bitkilerinde budaması gelmiş. Çok hızlı uzayanlar diğer bitkilerin ışığını kesmesinler diye sürekli budayın.

zekigonlum bunu beğendi.

26. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Tam olarak dediğiniz gibi yaptım şu an Ergün bey teşekkürler.

Gerçekten de bazı yerlerdeki gölgelenme gözle fark edilebilir bir seviyeye geldi. Biraz daha bekleyip rotalalari gözlemleyeceğim eğer biraz daha toparlamazlarsa onlarin yerine de stargras koyacağım kısmetse.

27. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki Bey tank daha da bir serpilmiş güzel görünüoyr gelişim. Şu anki gübrelemenizi biraz detaylı anlatırmısınız nasıl bir yol çizdiniz?

zekigonlum bunu beğendi.

28. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Teşekkürler Hakan Bey.

Estimated İndex sistemine devam ediyorum.

500 ml suya, 122 gr potasyum nitrat (KNO3), 23 gr mono potasyum fosfat (KH2PO4) ekledim. Bu karışımın 10 ml ile akvaryuma yapılan NPK katkısı şu şekilde oluyor:

Gün--------Nitrat--Fosfat---Potasyum
    Pazartesi --- 7,5-- 1,3-- 5,27
    Çarşamba -- 7,5 -- 1,3 -- 5,27
    Cuma ------- 7,5 -- 1,3 -- 5,27
    Toplam ---- 22,5 -- 3,9 -- 15,81

Ancak ben bir haftadır 15 ml olarak ekleme yapıyorum. Yine bazen yapraklarda delikler gördüğümde 5 ppm potasyum ekliyorum. Sakal yosunu özellikle rotalalarda cidi manada sıkıntı iken şimdi eser kalmadı diyebilirim, hatta belki yosundan kurtulmalarinin da etkisi ile rotalalar biraz daha kendine gelmeye başladı. Aynı şekilde spirogyra da yok denecek kadar azaldı.

Ama erectuslarda hala tık yok, yanlardan sürgünler vermişler ama onlar da çok sağlıklı değil. Ergün Bey'in de dediği gibi su şartları uygun olmayınca ne yaparsanız yapın olmuyor demek ki.

29. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Eructus bende de böyle oluyor hatta bi ara geliyor daha kötüleşebiliyor, su şartlarına çok hassas toleresi düşük bir bitki diye düşünüyorum. Yerinizde olsam bu dozun yarısını gün aşırı vermeyi denerdim. Dikakt edin sağlam taban ile bu dozlar fazla gelebilir bir de gün aşırı anlı kdozlama da çok iyi değil.

zekigonlum bunu beğendi.

30. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    NPK vermediğim günler demir ve mikroyu veriyorum Hakan bey. Bu demir ve fosfatın birbirini etkileme meselesinden dolayi bu şekilde yapiyorum. Salıdan salıya haftalık gittiğim için yarın dediğiniz sistemi denemeye başlayabilirim, yine 12 saat ara ile npk/demir-mikro versem heralde sıkıntı olmaz.

Erectusları çıkarıp kırmızı bitki koymayi düşünüyorum kismetse Alternantera reickini pink vs gibi ama onlar da erectus gibi olursa diye cesaret edemiyorum açıkçası.

Sayfayı Paylaş