İç Huzurum

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Bitkici tarafından 02/09/14 başlatılmıştır.

1. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Maşallah ergün bey özendiriyorsunuz kelimeler kifayetsiz kalıyor.

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün Bey yeni bitkileriniz hayırlı olsun, size ilerleyen günlerde repens gibi bodur türler gerekecek, ayrıca aubertileri çoğlatmak lazım. Sol taraf çok yalnız gözüküyor, zeytinlerde artık yavaş yavaş tanktan beni çıkar sinyali yakıyorlar, çıkartmasanız da olur ama tankın gidişatı ve peyzaj boylu bitkileri kaldırmayacak. Kalırlarsa da kayalar gizemini kaybedecek, sol tarafa küçükte olsa bir kök veya ön kısmına auberti desteği şart gibi

3. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey artık yeteri kadar tecrübe kazandınız bundan çok daha iyi kurulumları sizden bekliyorum.

Hakan bey şu anda bezemese de staurogyne repens bitkisi eklendi. :) Blyxa aubertiler olduğu yerde sayıyor. Biraz çoğalırlarsa sağa sola dağıtıp peyzajı daha güzel hale getirebilirim diye düşünüyorum. Aubertileri alıp sol kayanın önüne mi diksem acaba? Yoksa adaptasyon sürecini atlatmalarını mı beklemeliyim?

Arka plandaki zeytin ve rosanerviglerin bir kısmını çıkarıp attım. Kalanları da biraz biraz azaltıp tamamen bitireceğim.

4. önder

önder Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    14
    Ödül Puanları:
    8
    Ergün bey tankınız gün geçtikçe daha da şenleniyor tebrik ederim gidişat iyi yönde.
    Repensler geldiği ortam hakkında fikir verirler bana ilk geldiklerinde dört beş cm. civarında iken bende zaman zaman uzun bitkilerin gölgelemesiyle 7-8 cm boya ulaştıklarını gözlemledim. Çevresindeki uzun boylu bitkileri sert budadığımda tam bodur hale geliyorlardı. Siz biraz köklensin yerine alışsın budayın yanlardan dal verip ideal formunu yakalayacaktır. Tasarımınız iyi gidiyor Sp.Japanların yerini beğendim kayaların arasında şık duracaktır. Kayaların arkasında fon görevi görmesi açısından rotala türü bitkilerin kalması uygun zaten sol taraf için duruma göre hareket etmek lazım zaten böyle bir tankta zeytinler zaten sırıtacaktı. Benim kafama takılan Marsileaların durumu, biliyorum Cuba temin etmekte sıkıntınız oldu hem zamanlama hem bulmakta en ön Cubaların olsa bence daha şık dururdu. Marsilealar sağda Cubalar solda o şekilde de güzel olurdu. Cubalar köklensin yayılmaya başlasın bakalım nasıl olacak.

5. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey ben akvaryumun yerini değiştirdim çok plansız oldu ama büyük tanklarda peyzaj çok zor en zoruda bozup tekrar yapmak:)

6. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Önder bey internetten staurogyne repens ile ilgili kurulum videolarını izledim de tropica yeni dikilen staurogyne repens bitkilerini hemen budamayı öneriyor. Aslında benim de işime gelir 2 iken 4 tane olurlar :) Sanırım haklısınız geldikleri yerde ışık konusunda epey mücadeleye girmişler. Hem boyları uzamış hem de gövdeleri baya kalınlaşmış.

Marsileaları büyük küçük yaprak görünümü ile uzaklık efekti versin diye ön plana dikmiştim. Bir önceki tankımda sağ sol işini denedim ama bana göre çok kötü görünüyor. Eğer bu şekilde istediğim görüntü olmazsa tüm marsileaları çıkarıp tabanı komple cubalara bırakırım. Tabi bunun için ilk önce cubaların ortama adapte olup tabanda yayılmaya başlaması gerekiyor.

Onur bey haklısınız büyük tanklarda peyzaj değişikliği için iyi bir hazırlık süreci geçirip planlamayı yapmak gerekiyor. Gerekli olan kumlar, kayalar ve dallar tamamlanmadan kesinlikle bu işe atılmamak lazım. İnşallah bir dahaki kurulumda gönlünüzdeki peyzajı tankınıza uygulayabilirsiniz.

7. melihergin

melihergin Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Ergün hocam herşey yolunda görünüyor harika olmuş bence müdahale edilecek fazla birşey yok gibi :).Ama öneri dersen bir öneri vereyim en sag önde bulunan kayayı ordan alıp orta kısımdaki otun önüne koyarak bir foto alabilirmisiniz.Bence o kısımda bi eksiklik var.sag tarafta da fazlalık gibi durmuş zaten o taş ,derinliği bozmuş

8. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey aslına bakarsanız ön öndeki kaya benim de dikkatimi çekiyor. Özellikle fotoğraflarda kötü bir görünüm veriyor. Fakat kayaları kumun için epey gömdüğümden şu anda o kayaların yerini değiştiremiyorum. Derinlik versin diye kayaların arasına sp japan bitkilerini ekledim. Arada yeşillik olursa belki fotolarda daha derin bir görüntü ortaya çıkar diye ümit ediyorum. Keşke baştan o kayayı da sol kayanın yanına alsaymışım.

9. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    ANLADIM :) bence cıkarın birşey olmaz :) ben cok yaptım o işi ,sök çıkar tak sorun olmaz tank yeni kurulum zaten.Hocam birde ısıkları bu sefer yüksek tutmussunuz fazla gelmez mi 54 wat.Hani sorun olur diye bastan korkup 36 wat yapmıştım ben kendi kurulumuma.Şimdi ise akvaryum yüksekliğimin sorun oldugunu düşünüyorum tankta ısık az gibi bende 54 w t5 düşünüyorum ne önerirsin.Şunuda söyleyim sırası gelmişken,uzun süredir tanktaki gölge kısımlarda kalan zemin bitkilerinin gelişimi daha canlı ve güzel görünüyor tam tersi olması gerekirken bunun sebebi nedir sizce.

10. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey kuruluma günde toplam 7 saat olmak üzere 4x54 w ışıklandırma ile başladım. Işıklandırma gücüyle alakalı herhangi bir sorun yaşamadım. Su kimyası ve ısı ile alakalı bir sorun olmadığı taktirde ışıklandırmanın çok sorun yaratmadığını düşünüyorum.

Şu anda tek sorun azot döngüsü tam oturmadığından amonyak miktarının artması. Buna bağlı olarak tek tük staghorn yosunları oluştu. Balıkların kuyruklarında da erimeler görüyorum. Son hafta tabanı biraz fazla kurcaladığımdan amonyak miktarı da ani olarak yükselmiş olabilir. Bu nedenle tabana artık müdahale etmek istemiyorum. Öndeki kayayı kumun içinden çıkarsam bu sefer de orada oluşacak boşluğu doldurmak için kum bulmam gerekiyor. Kendimi biliyorum bir defa oradaki eğim bozukluğu gözüme takılırsa içim rahat etmeyecek tekrar zemini aktar dönder yapıp iyice sıvayacağım :D

Tanka çıplak gözle bakınca böyle bir sorun gözükmüyor ama nedense fotoğraf çekince sağ öndeki iki kaya tek kaya gibi gözüküyor. Şimdilik iki kaya arasına yeşillik sokarak fotoğraflarda da derinlik vermeye çalışacağım. Sp japanlar biraz daha yayılırsa amaçladığım görüntüye ulaşabilecek miyim o zaman anlaşılır.

Gölgede kalan bitkilerin çok daha sağlıklı gelişmesi benim de dikkatimi çekmişti. Özellikle bir önceki kurulumumda bu durumu çok defa yaşadım. (Hydrocotyle verticillata, marsilea hirsuta, parvula, lileaopsis brasiliensis) Aynı durumu şu anda Bora bey de yaşıyor. ( http://forum.akvaryumda.com/bitkili-akvaryum-tanitimlari/391-bitkili-seruvenim-ii-20.html )

Bana kalırsa direk gölgede kalmaktan ziyade bitkiler arasındaki yer ve besin kapma mücadelesinden dolayı böyle bir durum oluşuyor. Direk başka bir bitkinin dibine dikseniz gölgede kaldığı için çürüyecek bitkiler kendi kendine başka bitkilerin gölgesine doğru gelişirlerse çok sağlıklı ve kalın yapraklar çıkararak besin mücadelesine giriyorlar.

11. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Teşekkürler gayet açıklayıcı oldu sadece bende olan birşey olmadıgına sevindim :) nerde bi acayiplik benim tankta oluyor ondan ötürü

12. önder

önder Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    14
    Ödül Puanları:
    8
    Ergün bey çok teşekkür ederim sayenizde sürekli yeni bilgiler öğreniyoruz. Bitkiler arasındaki bu besin kapma yarışını ilgi ile okudum yani ben sadece sudan besin kapma ile ilgili sanıyordum, siz bölge kapma hareketlerinden bahsettiniz. Yaramazlık da yapıyorlar demekk ki:D

13. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Başka bilimsel açıklaması var mıdır bilemiyorum ama gözlemlediklerimden çıkardığıma göre bu bitkiler aynen karasal bitkiler gibi daha çok alana yayılıp tabandan daha çok besin kapma, ışığa daha fazla ulaşma ve daha çok yer işgal edip diğer bitkilere baskın hale gelmek için uğraşıyorlar. Tabi bu balıkların mücadelesi gibi anlık değil aylık, yıllık mücadeleler şeklinde çok yavaş bir şekilde gerçekleşiyor. Yavaş büyüyen türlerde pek anlaşılamasa da yayılımcı türler ile bir tank kurup pek budama yapmadığınızda durum daha net gözüküyor. Mücadelenin gerçekleştiği bölgede öyle sağlıklı yapraklar veriyorlar ki sanki bitki tüm enerjisini bu mücadeleye harcıyor gibi gözüküyor.

14. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey bitkileriniz gelişimde bayağı yol almışlar yinede ben bir öneride bulunmak istiyorum so japan bitkisi diğer bitkilere oranla daha açık bir bitki derinlik açısından so japan bitkisi en ön plana alınırsa nasıl olur. Zeytin bitkiside aynı şekilde ön köşelerde bir kaç kök kalabilir diye düşünuyorum. Hakan neyin dediği gibi beni çıkar diyorlar ama yinede döngü oturana kadar kalmaları iyi olur.

15. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey renk algısı konusunda tam tersi olması gerekmiyor mu? Trt'de bonus saçları ile Bob Ross bize yıllarca uzaktaki nesneler flu ve küçük yakındaki nesneler büyük ve net olacak diyordu. Hatta şurada belki mutlu bir ağaç yaşıyordur diye son çizdiği yakın plandaki ağaçları daha koyu yeşil yapıyordu :)

16. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey ben bitki akvaryum peyzajlarini bu yönde gözlemledim, sizindediginiz sekilde de olur herhalde manzaraya bakış açısı da önemli.

17. mustafa

mustafa Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ergün hocam öncelikle hayırlı olsun, forunmda yeniyim ilk mesajımı size atıyorum kıymetini bilin =) şaka bir tarafa tankınız çok güzel çok emek vermissiniz, bu kadar çabaya lav kayası yerine daha canlı kayalar mesela dragon stone gibi kayalar seçilseydi daha mı iyi olurdu acaba ? sağlıklı hobiler...

18. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey aslında peyzaj konusunda çok iyi olduğum söylenemez ama eskiden kalma bilgilerle planlamayı bu şekilde yapmıştım. Bitkiler gelişip peyzaj oturduktan sonra fotoğrafları tekrar değerlendirerek gerekirse sp japanları kayaların arasından ön alana kadar indirebilirim. Bitkilerin arasına bir iki kök utrica karışmış. Hatta bir tanesi küçük bir sürgün bile verdi. Bakarsınız hiç aklımda yokken ön plandaki marsileaları tamamen çıkarıp utriler ile bir peyzaj planlaması bile yapabilirim.

Mustafa bey açtığım konuyu ilk mesajınıza layık gördüğünüz için teşekkür ederim. :) Burası akvaryum konusunda mahrumiyet bölgesi olduğundan lav kayası bile bulunmuyor. İki yıl arayıp bulamadığım lav kayalarını sağ olsun Atilla hocam doğadan toplayıp bana hediye etmişti. Bu kayaları bile ancak bu şekilde bulabildim. Elimde dragon stone ve onun benzeri kayalar olsa tasarım üzerinde ufak tefek değişiklikler yapıp çok daha güzel bir görüntü elde edebilirdim diye düşünüyorum.

19. mustafa

mustafa Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    O tecrübeye sahip olduğunuz belli hocam güzel çalışmalarınızın devamı dilerim, başka projelerde görüşmek dileğiyle =)

20. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey utricularia bitkisimi çok güzel bir bitki daha önce hiç görmemiştim ileride bende sizden isterim herhalde :). Her peyzajda zamanla değişiklikler oluyor. Sıkıldıkaç degistirirsiniz :)

21. önder

önder Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    14
    Ödül Puanları:
    8
    Ergün bey şuan çok sert müdahalelerde bulunmamak lazım hele bazı şeyler bir ortaya çıksın bakalım merak ediyoruz nasıl olacak. Önde kısmen biraz daha büyük yapraklı zemin bitkisinin olması sizin yaptığınız gibi derinlik hissi uyandırır kanaatindeyim ama görmek lazım sabredelim biraz daha...

22. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bayram dönüşü bitkiler bana güzel bir sürpriz yaptı.

10 gün sonunda cubalar köklenip tabanda ilerlemeye başlamış.

Sp japanlar 3 günde nasıl bu kadar hızlı yayıldı anlayamadım.

Repensler bol miktarda sürgün verdiğinden artık budayıp yanlarına diktim. Taşa sardığım fissidens'ler de küçük küçük sürgünler vermiş. Tankın son durumu da şöyle gözüküyor.

23. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün hocam yine tekrar eder gibi olacak ama sol taraftaki kaya çok yalnız kalıyor. :)

Sizin repenslere bir anlam veredim bir türlü bitki nasıl bir ortamdan geldiyse artık yaprakları çok dar ve ince. Sp japanlar oldukça hoş olmuş oraya bir derinlik vermiş yukarı tırmanır gibi.
    Marsilea hirsuta; ileride cubalara umarım baskın gelmezler lakin cubalar yayılınca güzel bir derinlik hissi verecekleri kesin yakındaki obje büyük yapraklı uzaktaki küçük yapraklı iyi olacak.

Difüzör değişmiş sanırım, dikkat edin çok fazla açmayın iyi çözer şırıngalılar ;)

24. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Hakan bey sol tarafı daha sade yapma düşüncem vardı ama bu kadar yalnız gözükeceğini düşünmemiştim. Burada lav kayası bulabilsem hemen ekleyeceğim ama sorun burada bulamıyor olmam. Cubalar yayılıp arka plandaki gövdeli bitkileri çıkarında durum daha net belli olacak. Gerekirse kargo ile ufak bir lav kayası getirtip o kısma eklerim artık.

Repenslerin yaprak formlarına ve bitkinin boyutlarına bakınca karanlıkta kalmış olabileceğini düşünüyorum. Neyse ki bol miktarda yeni taze sürgün verdi yeni çıkan yapraklar formda çıkar umarım.

Difüzörü değiştirdiğimi söylemeyi unutmuştum el emeğiniz olan şiringadan difüzör için çok teşekkür ederim. Yine sizden gelen seramik difüzörden çok daha iyi çözüyor. Ne de olsa sizin el emeğiniz var o kadar fark olsun artık değil mi ama :)

Tanka şöyle bir bakıyorum da siz olmasanız ben ne yapacakmışım bilmiyorum tankın yarısından fazlası ya size ait ya da sizin sayenizde oluştu. :) Bu güne kadar vermiş olduğunuz destekler için ayrıca bir teşekkürü hak ediyorsunuz.

25. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Estağfurullah ben o maksatla söylememiştim aslında, bende ilk etapta seramik difüzör kullanıp sonrasında şırıngadan difüzör kullanmıştım zamanında bu yüzden dikkat edin diye yazmıştım. Gerçekten bana göre seramik tablalıdan iyi çözüyor neredeyse aqua macro 'yu yakalayacak ama geliştirmem gerekiyor bununla ilgili ilerleyen günlerden daha büyük bir şırınga ile geniş alanda deneme yapacağım ama modifiyesini farklı düşünüyorum çok fazla tiyo vermeyeyim önce deneyeyim ki okuyan arkadaşlar direkt yapıp verim alamazsa sorun olmasın bunun için ayrı bir makale yazacağım zaten sadece zamana ihtiyacım var :)

Bilirsiniz bir söz vardır "Alet çalışır ustanın eli övünür" diye, ustanın eli olmasa aletin bir önemi olmuyor :) Bende onca kaya vs var ama ustanın eli yavaş ;)

Umarım anlatabilmişimdir.

26. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Mrb Ergün hocam merakla tankınızın yeni fotolarini bekliyorum.

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bora hocam zaten yeni fotoğrafları paylaştım. :)

28. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Ergün hocam önceki msjımı yazarken cepten girdiğim için olsa gerek önceki sayfalarada bakmama rağmen fotoğrafınızı görememiştim.Şimdi laptoptan girdim ve fotoğrafı gördüm gerçekten harika bir tank olmuş ve daha da iyi olmanın sinyallerıni veriyor.Maşallah nazar değmesin :)
    Benim de dikkatimi yalnız kalan kaya çekti.Ama ileride o kayayada bir güzellik yaparsın sen:)

29. Sercan35

Sercan35 Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    26
    Ödül Puanları:
    28
    aranıza yeni katıldım ama gerçekten göze hoş güzel bir görüntü olmulsunuz görüntü konusunda kafamda fikir oluşturdunuz

30. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selam Ergün kardeşim sp japan ile ilgili eğer belli bölgede oluşmasını istiyorsanız benim yapmış olduğum sabitleme parçalarını denemenizi tavsiye ederim uzayan kollarına yön vermekte mükemmel olmakta gideceği yönü siz belirleyin yoksa diğer birkilere tutunuyor kökleri saygılar..

Ekli Dosyalar:

Sayfayı Paylaş