çömeze yardım :)

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve parmaksz tarafından 26/03/14 başlatılmıştır.

1. parmaksz

parmaksz Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    süre ne zman başlasa daha verimli olur.haftalık ne kadar bir süre artırmam daha doğru olur..
    Süre 4 saat olsun ve sizin evde olduğunuz zamana ayarlayabilirsiniz. Yaklaşık 1 hafta 10 gün 4 saat yeterli. 1 hafta sonra 2saat açık 2 saat kapalı sonra 3 saat açarak toplam 5 saat ışık ver.1 Hafta sonrada 1 saat arttır.6 saat ışık ver.3-3-3 Şeklinde olsun 3 saat açık- 3 saat kapalı sonra 3 saat gene açık olsun.Işık genelde sen akvaryumu izleyeceğin zamanlarda açık olabilir :)

2. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    bora bey katılıyorum seralarsa yeni bir ışıklandırma süresine geçiş yapılırken 24-36 saat karanlıkta bırakılıyor yeni sisteme uyum sağlaması için yapılıyor 2x21w biraz güçsüz bir aydınlatma gibi geldi bana ama yinede daha tecrübeli arkadaşların yorumlarını beklemek gerekir hem daha yeni ekmişsiniz bitkilerin bukadar kısa sürede adapte olması beklenilmez ve bu kadar kısa sürede bitkileri kaybeymezsini hakan bey bana bitki gönderdiğinde yaklaşık 19 gün 35w la aydınlatma zorunda kalmıştım bitkiler harap oldu ama kurtuldular bence su seviyesi başlarda düşük tutun 5cm kadar böylece ışık daha az kırılacağından daha güçlü gelir ve su değişimlerinde daha rahat değişim yaparsınız. fakat acele etmeyin daha iyi öneriler gelebilir.

3. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    onur bey hakan beyin tavsiyesi üzerine almıştım t5leri. su seviyesini yukarda tutmamım sebebi dış filtrenin çıkışı suyu ustten verıyor hal böyle olunca kabarcık oluşuyor engel amaçlı yani..

4. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    İsmail bey bende hakan bey ergün bey ve bora beyden öğrendim öğrenmeye devam ediyorum bu hobiyi :)

5. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey 2x21w ile muhtemelen bitkilerde sıkıntı yaşamayacaktır, akvaryumun genişliği 35 ve yüksekliği 40cm. Ben 40 genişlik ve 45 yükseklikte 4x21w ile hi-tech ilerliyordum henüz kısa bir süre önce 2 tanesini 39w ile değiştirdim.

Bu şekilde biraz deneyelim gerekirse ialve 2x21w daha ekleriz.

6. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bitkilerin şu anda hemde 2 günde bu tip sıkıntılar göstermesine anlam veremedim doğrusu. 2 günde belli etmemeleri gerek. Haliyle yol yorgunluğu ve yeni ortama geçiş sıkıntıları olacak :)

İsmail Bey siz low-tech mi yoksa low-tech hi-tech arası bir düzen mi istiyorsunuz?

Eğer ortası olsun biraz daha işi hızlandırayım derseniz + 2x21w daha ekleyebilirsiniz.

7. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    hakan bey low tech olarak uzun bir süre devam edip işi tam öğrendikten sonra hı tech düşünüyorum..su seviyesini düşürdüm ışık etksi çoğalsın diye .suyunu yüzde 20 değiştim gün aşırı değişmeye devam edeceğim.başka bir çözüm yolu öneriyormusunuz hakan bey..

8. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Yönteminiz iyi bir hafta böyle devam edin bakalım neler göreceğiz.

9. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    İsmail bey bencede bu şekilde 1 hafta 10 gün devam edin adaptasyon sorununu bence bitkileriniz atlatacaklar.Gelişmeleri paylaşırsanız seviniriz.

10. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    her an izliyorum bi gelişme olduğu taktirde anında fotoğraf çekerim hocam.şuan kopan yaprakları temizliyorum gün aşırı su değişimi yapıyorum günlük 4 saat ışık açık.gül,çınar, çam adaptasyonu uzun süren bitkilermiş bekliyorum..

11. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İsmail Bey ışıklandırmanızı 6 saate alsanız da olur. 4 saat yetersiz kalabilir belki. Bence 6 saate geçirelim.

12. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Yaklaşık 1 hafta 10 gün 4 saat yeterli. 1 hafta sonra 2saat açık 2 saat kapalı sonra 3 saat açarak toplam 5 saat ışık ver.1 Hafta sonrada 1 saat arttır.6 saat ışık ver.3-3-3 Şeklinde olsun 3 saat açık- 3 saat kapalı sonra 3 saat gene açık olsun.bu uygulamaya istinaden ilerliyorum hakan bey 4 saat uygulamasına geçeli 3 gün oldu. ne dersiniz birden artirim mi yoksa devam mı.

13. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    İsmail bey aydınlatmayı çok değiştirmeyin uzun bir süre sabit kalsın zaten bitkiler adaptasyon sürecinde ışıklara oynayarak bunu zorlaştırmayın hakan beyi dinleseniz iyi olur 4-3-4 şeklinde ayarlayın. eğer en başından beri böyle aydınlatıyorsanız yapraklardaki delinmeyi bu neden olmuş olabilir.

14. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    ne yapacağımı şaşırmış durumdayım :/

15. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    kafanızın karışacağı bir durum yok ismail bey hakan bey de 4 saati az bulmuş. 6 yada 8 ama bence önemli olan düzenli sabit olması.

16. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İsmail Bey Onur Bey 'in dediği gibi kafanızın karışacağı bir durum yok merak etmeyin endişelenmeyin.

Biz size ilk tavsiyelerimizi yaparken normal bir ilerleyişe göre tavsiye yazıyoruz, siz gözleme göre bize birşeyler ilettiniz bitkiler mutsuz dediniz; o halde siz ışığı şimdi 3-3-3 usulü 6 saat yapın bakın ilerleme iyi ise bitkiler buna tepki verdiyse 4-3-4 ile 8 saate alıp devam edin.

Panik yok :)

17. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    ışıklandırmayı dedğiniz gibi 3-3-3 şeklinde yaptım gelişmeler güzel fotosentez çoğaldı resımde suyun ustune bakarsanız maşallahı var.resimde ki bitki yukarda olmasına karşın kök uzatıyor anlam veremediğim için resimini çektim..

Ekli Dosyalar:

18. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Bitkiler gayet güzel o zaman 3-3-3- şeklinde ışıklandırmaya devam edin :)
    bitki ortamdaki besini daha rahat alabilmek için o gördüğünüz beyaz ip gibi kökleri uzatır.Bizlerdede zaman zaman oluyor.Özellikle bitkiler yeni dikilmişsse bu tarz kökler olur normaldir hatta iyi bir gelişmede diyebiliriz :)

19. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    İsmail bey bitkilerin alt yapraklarında oluşan sorunlar devam ediyor mu?

Bitkilerin alt yapraklarında oluşan delinmeler genelde potasyum eksikliğinde gözükür. Bitkiler size geldikten iki dün sonra delinmeler oluşmaya başlamış ise o zaman Hakan beyin potasyum oranını biraz daha artırması gerekiyor :)

20. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    aynen öyle oldu hakan bey in akvaryumunda sıkıntı var :))) şaka bi yana gözle görülür bir düzelme var uç kısımları canlı yeşile dönüyor. güller kendini ufak ufak topluyor ve her baktığımda bitkilerden aşağı salkan ip şeklinde ki kök uzamış oluyor.

21. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bitkiler besin eksikliği durumunda gövdelerinden aşağı kök atabiliyor. Bazı bitkiler ise suda yeteri kadar besin olsa bile gövdelerin kök atmaya devam ediyor. Güller bol bol kök atmayı seviyorlar. Rotalalar ise su yüzeyine vardığında yatay bir şekilde gelişimine devam edip alttan kökler atmayı seviyor. Su üstüne varan rotalaları budarsanız bir sıkıntı kalmaz.

22. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    İsmail bey tankınız ve bitkileriniz zamanla oturacak bana göre tek yapmanız gereken düzenli su değişimi ve 3 3 3 seklinde 6 saat ışık yakmak.Gelişmeler başlamış devamı gelir artık :)

23. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    gün aşırı su değişimi yapıyordum devam edeyım mı yoksa hafta da bır mi yapayım..ışık aynen 3-3-3 hocam..

24. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    biraz daha adapte olsunlar öyle mı budama yapım yoksa hemen budayıp onlarıda ekeyim mi ne önerirsiniz.

25. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Bence 3 4 kez daha suyu değiştir sonra haftalik olarak değişime başlarsın.
    Rotalalar ışığı çok kapatmıyorsa elleme bence biraz daha uzasınlar.

26. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İsmail Bey bismillah :) budamaya geldiler mi? Taban sağlam olunca bunları görmeyi çok görmemek lazım aslında. Budama için acele etmeyin bitkiler biraz daha köklensin 7-10 gün sorna bir daha değerlendirelim.

27. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    heyecan yaptım sanırım :)

28. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    akvaryumun son hali..
    biraz yosun var.güllerin yapraklari da buruşmuş ve delinmeler mevcut..hakan beyin tavsıyesi üzerine dış filtrenin çıkış borusunu su üstüne çıkarttım, ışıklandırmayı 1 er saat artırarak 4-3-4 yaptım, potasyum gübresini saf suyla çözüp o şekilde vereceğim,taban kumunu (inşaat kumu)nu tuz ruhu ile denedim içerisinde beyaz olan taşlar köpürdü siyahlar köpürmedi kum için ne gibi bir öneriniz olur nasıl kurtarırım teşekkürler..

Ekli Dosyalar:

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    İsmail bey keşke tabanı kurmadan önce kumu test etmiş olsaydınız. Şu anda bir sorun gözükmüyor ancak su sertliği nedeniyle sorun yaşarsanız tabanı komple boşaltmanız gerekir. Şimdilik böyle devam edelim ve gelişimi gözlemleyelim inşallah çok büyük bir sorun olmaz.

Güller budanacak kıvama gelmiş artık budayıp yan taraflara dikebilirsiniz. Haftalık su değişim oranını en az %50 olacak şekilde yapmaya gayret edin. Potasyum dozlamasına da başlayın ki bitkiler büyüme eğilimine geçsinler.

Bu arada net bir çekim olmadığından anlayamadım. 3 nolu resimde micraların arasında yosun oluşumu mu var?

30. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ismail bey akvaryumunuz giderek guzellesiyor.Micra daki gorunen yosunun aynisin bende de var micranin dibinde ama yayilma yok suan.

Sayfayı Paylaş