Çıraklık Eserim

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve onur tarafından 25/03/14 başlatılmıştır.

1. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    co2 sistemine geçtiğim için gübrelemeyi de düzenlemek istiyorum. nitrat miktarını hep düşük tutum nitratı biraz daha artırmak istiyorum. nitrat bitkilerin vejetatif bölgelerinde yani yaşil bölgelerinde gelişmeyi sağlıyormuş benim yaparaklar da bir büyüme bir küçülme şeklinde sıkıntılar yaşıyorum.
    iki günde bir.
    10ppm nitrat
    10ppm potasyum
    1ppm de fosfat
    2ml mikro element şeklinde düşünüyorum.

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey NPK da oranları %50 düşürün bence, mikro element günlük 1ml olabilir ama su değişiminden 1 gün sonra başlarsanız iyi olur.

3. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey sanırım benim uyguladığım gübreleme metodunu denemek istiyor. ( http://forum.akvaryumda.com/bitkili...gi-gecen-herkese-tesekkurler-20.html#post4955 )

Yapraklardaki büyüme küçülme durumu genelde besin eksikliğinde oluşuyor. Su değişimi ile tanka giren besini kullanarak büyüme hamlesi yapan bitkiler kısıtlı besini tüketince bu sefer de bünyelerinde depoladıkları besini kullanarak kilo kaybı yaşamaya başlıyorlar. Işık seviyesi daha düşük olduğu için ve tabanda besin içeriği bulunduğundan tam doz yerine yarım doz ile başlayabilirsiniz. Ancak florasan ekleyerek ışıklandırma sistemini güçlendirmeyi düşünüyorsanız tam dozu da deneyebilirsiniz. Zaten sonuçlar 1-2 hafta içerisinde belli olur.

4. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan bey 2 günde bir yapacağım yarım mi olsun yinede.Diğerlerini yarıya düşüre bilirim ama nitratı yüksek tutarak sonuçlarını görmek istiyorum düşünceme göre gelişimi artıracak siz ne dersiniz.

5. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Bendeki çınar bitkisinin yaprakları yumurta kabuğu gibi kıtır olmuş sert bastirinca kırılıyor gövde de aynı. Neden olmuş olabilir normal mi uzun zamandır böyleydi.

6. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Onur bey normal değil bence hiç öyle bir durumla karşılaşmadım ve duymadım ilk kez sizden duyuyorum.

7. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    bora bey aynı marulun iç taze yaprakları olur ya kıtır kıtır aynen öyle olmuş.

8. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey bitkilerin yapraklarındaki sertleşmeler ve sararmalar demir eksikliğine işaret ediyor. Demir gübresi kullanmıyor muydunuz?

9. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    evet demir gübresini yosun sorunu olduktan sonra kullanmayı kesmiştim tekrardan kullanmaya başlayacağım ama sadece çınarda var diğer bitkilerde sıkıntı yok.

10. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bitkilerde hızlı büyüyen türler her zaman en çok besin tüketenlerdir. Bu nedenle sorunlar genelde ilk olarak kolay denilen ve hızlı büyüyen türlerde görülür. Yukarıda yazmış olduğunuz gübrelemeye 0.2 ppm demir gübresi de ekleyip tüm gübreleri 2 günde bir yarım dozda eklemeye başlayabilirsiniz.

11. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    merhaba arkadaşlar Black Brush Algae oluşumu başladı geçen cumartesi budama yaptım birazda saz söktüm zemin karıştı 2 gündür fotosentez de durdu ne yapmalıyım.[​IMG][/url][/IMG]

12. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    uzun zamandır resim güncellemiyorumdum. Lilaeopsislerin iyice çoğalmasını bekliyorum sonrasında yeni bir peyzajla yeni bir tanıtım açmayı düşünüyorum zemin ve kayaları değiştirmeden sadece bitkilerin yerini değiştirerek yapacağım geçekten farklı olacağını düşünüyorum.[​IMG][/url][/IMG]

13. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey tabanı kurcaladığınız için oluşmuş olabilir. Hafta sonu en az %70 su değişimi yapıp rutin gübrelemenize devam edin. Eğer çoğalmıyorsa bir sorun yoktur. Su değişiminden sonra da çoğalmaya devam ediyorsa gübrelemenizi gözden geçiririz.

Son paylaştığınız fotoda bitkiler çok sağlıklı ve güzel gözüküyorlar. Düzenli CO2 işe yaramış gözüküyor. Düşündüğünüz gübreleme düzeni değişikliğini yaptınız mı?

14. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey maşallah akvaryum atağa geçmiş yada siz bilmediğimiz ekstra birşeyler uyguluyorsunuz akvaryuma :)

Görünen yosun fırça yosununa benziyor, sakal ile karşdeş bunlar. Nazarlık o nazarlık, bırakın birazcık yosun olsun.

15. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    teşekkür ederim yorumlarınız için en güzeli sizlerin olsun dediğiniz düzenli co2 ye geçeli 10 gün oldu aslında istediğim atağı henüz yakalıyamadım co2 sabitlendi ama gübrelemeyi henüz ayarlıyamadım. sizin dediğiniz gibi gübreyi yarıya düşürdüm sonradan yeniden artırdım üstüne 2 haftadır elimdeki kara bitkileri için combo potasyum fosfat (combo) gübresini kullanıyorum haftada 2x15ml şeklinde su değişimlerinide 2 haftada bir yapmaya başaldım su değişimi su değerlerini sıfırlıyor mu , bitkiler ani besin mi tüketüyor anlamadım . gübreleme bazen eksikmi fazlamı geliyor ayarlıyamıyorum. fırça yosunu zemin karışdıktan sonra sadece bu bitkide oluştu ertesi gün kayaların üztündede oluştu fosfatı ve demiri tamamen kestim plati mi alsam diye düşünüyorum. Bu aralar bitki hormonunu araştırıyorum uygun bir hormon bulursam vermeyi düşünüyorum :)

16. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Combo dediğiniz potasyum fosfat gübresini hiç duymadım, dikkat edin yosununuzun suçlusu bu gübre olabilir.

17. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey bu gübre orkideler için üretilmiş üstünde değerleri yazmıyor potasyum ve fosfat gübresi yazıyor sadece mutamalen etkisi olmuştur onu da kestim artık kullanmayacağım. yanlız çok ekonomik bir gübre değil elimde olduğu için denemek istedim.

18. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey sizin sorununuz tabanı karıştırmaktan ziyade combo potasyum fosfat gübresinden kaynaklanıyor olabilir. Bu yosun yüksek fosfat değerlerinde oluşuyor. Siz de değerini bilmediğiniz oranda fosfat kullanıyorsunuz. Bence bu gübreyi hemen kaldırıp atın. Su değişimleri de fazlalık besinleri seyrelterek yosun oluşumunu azaltıyor ya da engelliyor. Bu nedenle çoğu yosun sorununda su değişimi etkili oluyor.

Bitkili akvaryumda gübreleme çok hassas değerlerde ve düzenli yapılması gerekiyor. Göz kararı ya da deneme yanılma yöntemi ile yapayım derseniz farklı yosun sorunları kendini gösteriyor. Ben de zamanında az deneme yapmadım kendimden biliyorum :)

19. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi

Benim tavsiyem bilmediğimiz bir ürünü forumda sormanızdır, gübre işi pek şakaya gelmiyor.

20. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    haklısınız hakan bey bir dahakine sorarım yanlız bu kullandığım gübre rotalaların çok hoşuna gitti.

21. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Arkadaşlar ben akvaryuma 2 günde bir 5ppm nitrat veriyordum daha sonra 10ppm e çıkardım nitratı kademeli olarak artırmayı düşünüyorum nitrat bitkilerin toprak üstü kısımlarında gelişim sağlıyor nitratı kademeli olarak bitkilerin tölere edişini de gözlemliyerek artırmayı düşünüyorum, bu şekilde bitkilerin alışmasını sağlarsam bitkilerin gübre seçeneğide değişe bilir diye düşünüyorum siz ne dersiniz.

22. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey yanlış hatırlamıyorsam yoğun bitkili bir tankın günlük tüketebileceği en yüksek nitrat değerinin 6-8 ppm arasında olması gerekiyordu. Yoğun ışık ve CO2 ne kadar artırılırsa artılsın bitkinin depolayabileceği nişasta miktarı sınırlıdır. Sizin ışık gücünüze göre günlük 3-4 ppm civarında tüketim olur diye düşünüyorum.

23. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey suan günlük 5ppm e tekabul edyor 2günde bir 10ppm. nitrat fazlalığında bitkilerde nasıl bir etki görülüyor.

24. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bu gübreleme düzeni ile nitrat birikmesi yaşayacağınızı zannetmiyorum. 2 günde bir 1-2 ppm nitrat ve diğer gübreler artsa bile su değiştirmeden 1 gün önceyi boş geçirdiğimiz için bitki fazlalık besinleri o gün tüketiyor. Yine de artan olursa su değişimi ile seyreltildiği için normal şartlarda besin birikmesi yaşanmaması gerekiyor.

Sadece nitrat fazlalığı olursa bitkilerde pek bir soruna yol açmaz ama fosfat, demir gibi besinlerin fazla gelmesi durumunda yosun sorunlarına yol açabiliyor.

25. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    arkadaşlar ışıklandırma süresini artırdım 7 saat kesintisiz yapıyordum 2 gün önce 3-2-7 yaptım bugün nöbetten geldiğimde rotala ve zeytinlerde kızarma oldu bunun üzerine 4-2-7 yaptım 2gün sonra 1 saat daha artırarak devam edeceğim. yanlız palustirisler ilk konu başındaki resimdeki formunu kaybetti ileride tekrardan ortaya almayı düşünüyorum.

Ekli Dosyalar:

26. melihergin

melihergin Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    MAŞALLAH MAŞALLAH :)çok güzel görünüyor onur bey

27. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Sağolun melih bey en güzeli sizlerin olsun.

28. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey 1-Kum / 2- Işık sizi frenliyor bu aşikar ortada. Bilmiyorum belki ben yanılıyorum ama bu tank şimdiye çok defa budanıp sizi bıktırıp farklı türlere bile yöneltmeliydi.

Görüntü güzel Maşallah, daha iyileri sizin de olabilir Onur Bey :)

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey maşallah bitkiler çok sağlıklı ve güzel gözüküyor. Işıklandırma süresini artırmak yerine ışığın tüm tanka eşit şekilde yayılmasını sağlayacak şekilde güçlendirseniz daha verimli olur diye düşünüyorum. CO2 sistemini kurdunuz ışığı da güçlendirirseniz lileaopsislerin önüne zor geçersiniz.

30. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    ışıklandırmayı önümüzdeki ay güçlendirip zeminide değişitreceğim yükseltilerin olduğu bölümlerden hiç verim alamadım. zeminde yine aynı kumu kullanıp gübre kısmını artırmayı düşünüyorum kullandığım kum ince olduğu için zemini daha iyi baskılıyıp salınımı azaltır diye düşünüyorum.

Sayfayı Paylaş