Çıraklık Eserim

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve onur tarafından 25/03/14 başlatılmıştır.

1. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi

Abartmıyorum çünkü çok kişi yosun/balık hastalığı vs gibi sorunlarla karşılaştığında sabredemeyip hobiyi bırakabiliyor.

2. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Her hobici mutlaka yosun sorunu ile mücadele etmeli çünkü atlattıktan sonraki duygu farklı ve kazandırdığı tecrübe bir dahakine daha ne yapacağını öğretiyor.artık telaslanmiyorsun. ben en başından beri bitki ne kadar kötü olsada sonuçta hala yaşıyor olması bana yetti. Sonuçta yaşıyor olması ileride duzelebileceğini. Gösterir. Çıkmadık candan umut kesilmez.

3. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Arkadaşlar akvaryumun bağlı olduğu piriz patladı az önce akvaryum durdu filtrasyon çalışmıyor şuan yarın sabah bakılacak. toraklaması olan priz patlar mı

4. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey priz nasıl patladı anlamadım, prizin bağlantısında yada bağlı olduğu cihazlrda bir sorun olmasın sigortayı attırıyormu bu durum.

Eğer imkan var ise uzatma kablo ile tanktaki cihazlara elektrik sağlayın. Uzun süre filtrenin çalışmaması çok iyi olmaz ama çare yok ise yapacak birşey de yok :(

5. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    3lü priz takılıydı 3lüde herhangi biz yanık izi yok duvardaki prizde yanık izi var şalterler attı elektrik saatindeki şalter bile attı. akvaryumdan kaynaklı bir şeyse diye prize takamıyorum elektrikçi bir tanıdığımız var yarın gelecek led deki trafo ilk çalıştığında yüksek enerji çeker ondan patlamıştır dedi.

6. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Çekse bile her ne kadar olsa da bence bir elektrikli şofben kadar bile çekmez. Bu işte farklı bir durum söz konusu sanki. Geçmiş olsun umarım en kısa sürede düzeltirsiniz.

7. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey geçmiş olsun. Sizde ve evde bir zarar olmamasına sevindim. Daha önce 2-3 defa üçlü prizin patladığına şahit oldum. Hatta en son 1 hafta önce benim arızalı diye yenisini alıp, hurdaya ayırdığım üçlü prizi evde ben yokken kullanıp patlatmışlar. Patlayanların iki tanesi düğmeli tip üçlü prizdi. Düğme kısmı zamanla tozlanıyor ve açıla kapana ark yapıyor ve bu arklar nedeniyle zamanla yalıtım zayıflıyor. En sonunda da faz nötr arası ark yaparak patlıyor.

En güzeli kaliteli bir çoklu priz alıp, topraklı ve kalın bir kablo ile kendiniz yapmaktır. Ben mümkün olduğu kadar parça parça alıp kendim yapmaya çalışıyorum.

Priz işini de hallettikten sonra CO2 tüpünün tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. Sizden artık daha zor bitkiler ile farklı tasarımlar bekliyorum.

8. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Onur bey geçmiş olsun .Allah beterinden korusun diyelim.
    Artik sizde akvaryuma tüp takmışsınız.Hayirli olsunTankınıza artık tüplü ve öfkeli diyebilirsiniz:) İnşallah hersey gonlunuze gore olur :)

9. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    :)) çok sağolun bora bey bu gün akvaryum eski rutin çalışmasına döndü çok şükür yalnız bitkiler büyümeye devam etmiş 1gün açık bir gün kapalı mı yapsam acaba :) co2 sistemini daha kuramadım bazı sıkıntılar oldu. tüplü ve öfkeli çok güzelmiş :)))

10. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Merhaba arkdaslar bende bir güncelleme yapayim dedim. Palustrisler sanki ortada daha gosterisli duruyordu tekrardan ortaya mi alsam? Rotala hala cok yavaş gelisiyor.

Ekli Dosyalar:

11. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey rotalanın derdi belli bence arkadaki kum seviyeninizin yüksek olması bir etken. Tabandaki besine biraz ulaşsa onları tutamayacaksınız.

Tank bence bu haliyle daha görsel olmuş, difüzörünüzden kabarcık çıkmadığına göre tüpü devreye alamadınız sanırım. Sistemi devreye alınca difüzörü mümkün olduğunca tabana yaklaştırın, co2 kabarcıklarını su içinde ne kadar tutarsanız o kadar faydalı olur.

Ben ışıklandırmanızın yetersiz olduğunu düşünüyorum şu halinden 2 kat daha fazla olması gerekiyor ledler bence tam yeterli gelmiyor. Siz bir süredir co2 vermenize rağmen doğru düzgün bir budama yapamadınız bu ana kadar çoktan 4-5 'inci budamayı yapmış olmalıydınız.

12. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Bu sabah geldigimde co2 bitmisti sitrik asit bitmis pnömatik malzeme satan bir yer buldum gidip malzeme alacagim hemen co2 sistemini kurmam gerek. Isiklandirmayida bir daha ki aya duzelmeye çalışacağım.

13. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ledlerin aydinlatma gücü bakimindan memnunum fakat akvaryum da ışık eşit yapılmıyor . Aslinda hareketli bir sistem yapmak istiyorum fakat nasil yapacağım konusunda pek bilgim yok bir fikri olan var mi. Yoksa floresan eklemeyi düşünüyorum.

14. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey co2 düzenine el atmışken yani yeni bir yapılanmaya girmişken bence ışıklandırmanızın iyileştirmesini ertelemeyin derim ben. Neden ? derseniz; bu durumda tabir yerinde ise topal gidecek düzen, ışıklandırmanızı iyileştirmeniz durumunda tank bir daha şaha kalkacak buna emin olabilirsiniz.

Ergün Bey 'in herşeyi tastamamdı tabir yerinde ise tek eksiği sağlam tabanı olmaması ama gübrelemedeki tecrübesi sayesinde bu aşığı kapatıyordu ama en öneml eksiği bu durumda co2 düzeni idi şimdi kendisine sorsanız ki resimlerinde de bu anlaşılıyor tankı şahlandı.Şimdi kapak ve ışıktaki iyileştirmesine bence reflektörü de ekler ise akvaryumu daha da güzelleşecek tadından yenmeyecek daha zor bitkilere yönelecek düşüncesindeyim.

Sizin ışıklandırmanıza ilk günden bu yana sıcak bakamadım biliyorsunuz belki floresanlardaki verime alıştığımdan belki de led aydınlamanın henüz yeni olmasından kaynaklı. Işıklandırmanızdaki tek noktadan aydınlatma durumu da işinizi zorlaştırıyor, farkında iseniz kapağımdaki floresan yerleşimi (bir çok kişide böyledir) yayılmış halde.

15. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    co2 sistemine geçmişken floresanda eklemek istiyorum led güçlü olsa da ışık dağılımı iyi olmuyor 2 tane 21w 865 mi eklesem yoksa 880 mi. 880lerin t5 pek bulunmuyor t8 daha çok var.

16. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Onur bey 880 kodlu floresanların methini çok duydum. Ama deneme şansım hiç olmadı.Eger bulabilirseniz 880 kodlu floresanlar alın derim.Yoksa 2x21 w 840 ve 2x21 w 865 de is görür. Bende 2 tane 21 w + 2 tanede 39 w var. Gayet güzel memnunum. Sizede tavsiye ederim.

17. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey kombinasyonda 827 kodlu floresanlara da yer verirseniz iyi olur.

18. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey ledlere ek olarak florasan ekleyecekseniz 2x21 ya da 2x39 w t5 florasan eklerseniz yeterli gelir diye tahmin ediyorum. Tüplü CO2 sisteminden sonra ışıklandırmayı da güçlendirirseniz artık sizden daha zor bitkiler ile daha etkileyici tasarımlar bekleriz.

19. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Şimdi ben ledlerin yanina floresa ekliyecegim için sadece 2 tane floresan eklemeyi düşünüyorum arka kısma ekliyecegim bora bey 4 floresan artı led fazla olmaz mı. Hakan bey 827 iyi olur mu 880 ve 827 mi yoksa 840 865 mi yapsam.

20. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Onur bey ben ledleri iptal edip sadece floresan kullanırsınız diye 4 floresan önerisinde bulunmuştum.
    Eğer ledler kalacaksa 2 floresan yeterli olabilir ve eğer arka kısma floresan takacaksanız bence 880 takin veya 2 adet 39 w floresan takın. 827 sarı ışık verir. Arka planda 21 w belki düşük güçsüz gelebilir.
    Benim tavsiyem farkli renk kodlarını kullanın. 1 tane elektronik balast alin 2 tane t5 alın biri 840 veya 827 olsun diğeri 865 olsun.2 farkli renk kullanmanız size daha faydalı olacaktır.

21. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Bitkilerin özellikle rotala nin guzelce kizarmasini istiyorum.

22. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey hatırlarsınız ilk basta ben cuba beslemek istiyordum siz henuz yeterli tecrübe niz yok başarılı olmazsiniz diye soylemistiniz cuba yetiştirmeyi cok isterim hatta sadece cuba bakmak isterim belki yanina belli birkaç tur koyabilirim fakat suanki bitki turlerinide cok Sevdim onlarida elimden cikartmak istemiyorum.

23. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tabi ki hatırlıyorum hem paranız hem de bitkiler boşa gitmesin diye daha basit bitkiler ile başlamanızı önermiştim. Gövdeli bitkilerin besin ve ışığa verdiği tepkiler daha net olduğu için gerekli tecrübeyi kazanmak adına bence basitten başlamak en doğru yöntemdir.

Aradan geçen zamanda çok yol katettiniz ve artık cuba için deneme yapabilecek seviyeye ulaştınız. Işığında artması ile cuba konusunda başarılı olabileceğinizi düşünüyorum. Beğendiğiniz gövdeli bitkiler yine kalır ancak kayalar ve dallar ile yapacağınız peyzajın tabanını cuba ile kaplatabilirsiniz.

24. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Arkadaşlar kiraZ karidesi aldım karides akvaryumu cam kenarında ne ışık ne filtre nede isitici kullanmıyor bitki olarak da saz micra. Gibi bitkileri var sadece güneş ışıgi ile çok iyi fotosentez olduğunu söyledi birde devgibi bir diskus akvaryumu var hayran kaldım :)

25. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Aman Onur Bey arkadaşa söyleseydiniz akvaryum güneş alamaz, almaz, olamaz, hayır....

Yıkılmayan tabular yıkılacak eminim hobimiz o kadar zorlayıcı ve abartıldığı gibi değil.

İyi forumlar...

26. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan bey işin garip yani bunu söyleyenler ışıklandırma da güneşi taklit etmeye aynı güçte ışık vermeye çalışıyor aynı sürede aydınlatma ya çalışıyor.

27. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    bir süredir akvaryuma co2 veremiyorum bu yüzden bitkilerin yapraklarında tekrardan özellikle yeni filizlerde buruşmalar olmaya başladı bu yüzden 3 gün önce ışıklandırmayı 2-1-3 şeklinde toplamda 5 saat aydınlatma yapımaya karar vedim, bunun nedenide led aydınlatmasını satan birisi günde toplam 5 saat aydınlatma yaptığını yazmıştı iyi aldığını söylemişti bende bu yüzden aydınlatmamı bu şekilde yaptım bazı bitkilerin büyüme hızı azaldı fakat sorun yaşadığım bitkilerin yapraklarda düzelme olmaya başladı.

28. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey yapraklardaki buruşmaların CO2 eksikliğinden ziyade mikro element veya potasyum eksikliğinden olabileceğini düşünüyorum. Son zamanlarda gübrelemede veya bitkilerde çoğalma gibi bir değişim oldu mu?

Kullandığınız gübre oranları nedir?

29. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey aydınlatmayı toplamda 5 saat yapınca düzeldi gübrelemeyi ppm hesaplamadan yapıyorum bu aralar göz kararı yapıyorum. fakat ışıklandırma düzenini değiştirince rotalalarda kendine geldi daha iyi gelişim gösteriyorlar tütün, limon ve rotala bitkisinde sıkıntılar oluyordu yeni filizler buruşup köreliyordu sonrasında yanlendan dal atıyor sonra onlarda aynı şekilde köreliyordu. şimdi bu durum değişti rotalalar düzgün gelişiyor renk olarak daha yeşil renkte palustirislerin derinde kalan yeni filizleri yeşil renk aldı. sorunun ışıktan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. burada karideslerin hiç biri ortalıkta görünmüyor en son siyah neonların yediğini gördüm büyük bir karidesi pirana misali parçaladılar :(

ışıklandırmayı arka plana çekmiştim bu yüzden micraların yaprakları sivriliğini kaybetmişti ışılandrımayı 1 saatliğine öne alıp geri çektim ertesi gün yapraklada hemen bu farketti bunun üzerine led kullanan birisinin izlenimlerini okuyunca ışık konumunu değiştirip süreyi azaltmaya karar verdim.

30. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Işıklandırma süresini kısaltınca bitkiler daha az fotosentez yapıp daha az besin tüketirler. Belki de bu yüzden yetersiz gelmekte olan besin yetmeye başlamıştır. Işığınızı t5 florasanlarla güçlendirip CO2 sistemini de kurduktan sonra hesaplayarak düzenli bir gübreleme düzeni belirlemenizi tavsiye ediyorum. Yoksa bitkilerde gelişim bozuklukları ve yosun sorunları oluşabilir.

Palustislerin alt yaprakları yeşerdiğine göre ışık eksikliği çekiyorlardır. Bence ışıklandırmayı eski haline getirip gübrelemeyi biraz artırsanız daha iyi olur.

Sayfayı Paylaş