Çıraklık Eserim

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve onur tarafından 25/03/14 başlatılmıştır.

1. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    co2 yi artırdım serum torbasına hava motoruyla basınç sağlayınca sitrik asit daha çabuk damlıyor co2 çıkışı artıyor saniyede 2,5 kabarcık civarı geliyor ama 2 güne tekrardan azalır. dış filtre çıkışına voltrex yaptım bu yüzden su yüzeyinde hareket sıfır oldu ayrıca suda ki akıntıda yok denecek adar azaldı, acaba iç filtre motoruyla mı voltrex yapsam.

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey imkan var ise bence tüplü düzene geçin, çok rahat edeceksiniz.

3. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Bencede Onur bey tüplü co2 sistemini 1 kez kurdum sonra çok şükür hiç ellemedim çok rahat oluyor.Standart 2 sn de 1 kabarcıkla yoluma devam ediyorum sizede tavsiye ederim.

4. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    ben de low tech'e gerimi dönsem diye düşünüyordum :) tüplü sistem iyi olur ama ancak mayısın sonlarına doğru tüplü sisteme geçebilirim.

5. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Bence kararınızı verin ya tüplü sistem yada sağlam bir tabanla low tech düzenine geçerseniz daha rahat olur sizin için. Mayalı sistemde düzeni oturtmak zor iş bana kalırsa :)

6. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    daha önce hiç mayalı sistem denemedim. şuan elimdeki co2 bitmedi bittiğinde mayalı sistemi de deneyim farkını görmek istiyorum.bu hafta ile 3 hafta olacak elimdeki malzeme ile haziran ayına kadar yeterli olur diye düşünüyorum en son karışımı yoğun hazırladım 2 haftadır devam ediyor 2 hafta daha gider bu karışımı daha yoğun hazırlarsam daha uzun süre gider tek sıkıntısı haftada 1 kere hava motoruyla sisteme hava basıyorum yoksa gaz çıkışı çok yavaşlıyor 5sn 1 kabarcığa düşüyor.

7. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Arkadaşlar ben size şunu paylaşmak istiyorum :) ben bitki akvaryumunu kurarken neyin nasıl olacağını bilmiyordum ve şöyle bir hata yaptım akvaryumda kullanacağım kum ve taşların tuz ruhu ile test edileceğini bilmiyordum bu yüzden aldığım gibi akvaryuma koydum şans eseri bitki gelişiminde herhangi bir sıkıntı yaşamadım şuana kadar. çok yakında test edip sonucunu paylaşacağım :)

8. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey çok iyi yaparsınz bitkili akvaryumda kullanılan kum ve kayaların mutlaka test edilmesi gerekiyor. Su sertliği bitki gelişimini öylesine etkiliyor ki harcanan bütün emek boşa gidebiliyor. İnşallah sizin tankkınızda salınım yapan bir malzeme yoktur.

Mayalı sisteme geçebilirseniz daha iyi olabilir çünkü CO2 nin bu kadar dalgalanması pek iyi değil eğer mümkün ise süreklilik arz edecek şekilde ayarlamaya çalışın. CO2 dengesizliği nedeniyle de yosun oluşumu tetiklenebiliyor.

9. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey co2 dalgalanması çok olmuyor co2 düşüşü çok çok yavaş bir şekilde gerçeklerşiyor. dış filtreyi temizledikten sonra ve akvayum yüzeyindeki dalgalandırmayıda engellemiştim ışıklandırmayıda hakan beyin önerisi üzerine 7 saat kesintisiz yaptım, bitkiler çok iyi şekilde foto sentez yapmaya başladı camlarda spot oluşmaya başlayınca gübreleme oranınıda arttırdım şuan hiç yosun kalmadı diye bilirim. yanlız şuan oval gülün yapraklarından bazıları kıvrılmaya başladı bu neyin göstergesi.

10. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Kıvrılma derken nasıl bir kıvrılma fotoğraf çekip paylaşma imkanınız var mı ?

11. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    rulo gibi kıvrılmış durumda bora bey ancak yarın resim ekleye bilirim.

12. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey yosun sorunlarını atlatmış olmanıza çok sevindim. CO2 dengesizliği ve düşük CO2 oranları nedeniyle yosun oluşumu tetiklenebiliyor. Benim daha önce kullanmış olduğum mayalı sistemde CO2 çıkışı sizde olduğu gibi çok düşmüş ancak fark etmemiştim. Sonuç olarak staghorn, cladophora ve spirogyra yosunları oluştu. Asıl sorun çeşme suyunun değerlerinin çok bozulması ve bu nedenle yaşanan besin dengesizliğiydi ancak CO2 miktarı düşene kadar yosun oluşmadı. Ne zaman ki CO2 miktarı düştü o zaman yosun sorunları tetiklendi. CO2 miktarı birebir yosun sorununa yol açmıyor ama besin dengesizliğinin ortaya çıkmasına neden olup yosun oluşumunu tetikliyor.

Bitkilerinizde yaşadığınız rulo gibi kıvrılma besin eksikliğinde oluyor. Bu sorun genelde kalsiyum, çinko, bor, mangan eksikliğinde görülebiliyor. Çeşme suyunun sertliği nedeniyle kalsiyum eksikliği pek mümkün olmadığı için onu es geçiyorum. Zeytin bitkisinde ise potasyum eksikliğinde aynı şekilde içe doğru kıvrık yapraklar çıkabildiğini gördüm. Bence potasyum ve mikro element miktarınızı azar azar artırabilirsiniz.

13. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    arkadaşlar akvaryum zemin kumunu ve taşları tuz ruhu ile test ettim köpürme olmadı. difüzörün üstünde yeni alg türü ile tanıştım :) ama tam emin olmadım resmini ekliyorum co2 çok seviyor galiba.[​IMG][/url][/IMG][/IMG]

14. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Onur bey daha fazla etrafa dağılım yapmadan difüzörü temizleyin veya yenisiyle değiştirin.

15. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İplik gibi ama staghorn yosunu da olabilir benzer yosunlar ama iplik yosunu demir fazlalığında staghorn ise fosfor fazlalılığında ortaya çıkıyor.

16. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    oval gülde özellikle son çıkan yapraklarda kıvrılma oluyor.

Ekli Dosyalar:

17. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey derdi belli arkadaş biraz daha potasyum ve demir istiyor bana göre.

18. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Elimde bir kilo demir sulfat var kullanila bilir mi. Potasyumu 7ppm veriyorum biraz daha artiririm.

19. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Artırmayın Onur Bey hatta kısın 5 ppm 'e, mikro element ne durumda.

20. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Micro element günlük 1ml nöbetçi olduğum günler hiç gübreleme yapamiyorum.
    arkadaslar bu arada yaklaşık 1 hafta içerisinde tüplü co2 sistemine geçiyorum hakan bey sayesinde ona çok teşekkür ediyorum, kendisi akvaryum hobisine gönül vermiş çok değerli örnek aldığım birisi. Bütün dualarimiz sizinle.

21. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey övgüleriniz için teşekkür ederim. Regülatör, tüp ve hortumunuzu paketledim biraz önce kargoya hazır haldeler inşallah yarın yola çıkacaklar.

Gübrelemenizi mümkün mertebe düzenli yapmanızda fayda var, günlük 7 ppm potasyum sanırım fazla geliyor. Bu tip sıkıntı ya element eksikliği ya potasyum eksikliği yada potasyum fazlalığında olabiliyor. Tek üzerinde durmadığımız fosfat kalıyor, fosfat gübrelemesi yapıyormusunuz?

22. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Elinize saglik hakan bey cok sagolun. Zeytinin alt yapraklarinda delinme oluyordu o yuzden potasyumu artirdim. Akvaryum içinde akinti olmadığı icin gübreleme yaparken yavaş dağılıyor acaba ondan mi olur.

23. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeytinin alt yapraklarındaki delinmeler sadece potasyum gübresi eksikliğine bağlanamaz bu aydınlatma ile de alakalı bir durum. Yani aydınlatma yetersizliğinde de meydana gelir. Potasyumu günlük 5ppm demiştim bunu 3 'e kadar çekin, fosfat gübresini ise günlük 0,2ppm verin ilave olarak mikro element normal devam edin, nitratı ise 2ppm verin. Su değişimi sonrası buna başlarsınız.

Gübre veremeyeceğiniz günün öncesinde dozu 2 katı verin ertesi gün dozlama yapmayın. Bu da bir yöntem kural değil günlük vermek 2/3 günlük dozlama ile de olur ama en sağlıklısı günlük bitkinin alabileceği kadarını vermektir.

Sadece mikro elemente kafam takılıyor o kadar sağlam taban ile aslında günlük 1ml değil gün aşırı bile yeterli olması gerek.

24. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    mikro elementi azaltayım mı nöbete gideceğim zaman bir gün öncesinden 2 kat gübreleme yapsam olur mu.

25. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Mikro elementi aynı şekilde ilerleyin, NPK gübrelemesini de veremeyeceğiniz gün öncesindeki gübrelemenizde 2 kat dozlama yapabilirsiniz.

26. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey kargo takip biglileriniz aşağıdadır;

MNG kargo
    DU 905075

Ücret biraz fazla çıkmış, tüp ile regülatör kutusunu bir araya banlayıp üstüne strafor felan sardık.
    10,73 TL :)

Hayırlı olsun.

27. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Elinize sağlık hakan bey bayağı bir uğraştınız çok sağlam bir paket olmuştur daha nice böyle paketler yapacağınıza eminim. Bu gün ince ayar vanasıyla makro difüzörüm geldi. ince ayar vanası gayet iyi hortum direk kenetleniyor yapıştırıcıya sadece kabarcık sayacı yaparken ihtiyacım olacak herhalde. difüzör 10mm lik iyi mi.

Ekli Dosyalar:

28. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey hayırlı olsun, ince ayar vanası çift kademe ayar yaptığı için bence benim kullandığımdan iyi olacağa benziyor. Zamanla tecrübelerinizi paylaşırsınız, difüzöre gelince benim kullandığım ile aynı Melih Bey 'de bundan almıştı onda bir tıkanma olmuştu ve modifiye yapıp hâlâ kullanıyoru diye biliyorum. Başarılı bir difüzör.

Hayırlısı ile tüp ile regülatör ve hortumunuzda gelince inşallah takımı tamamlamış olacaksınız. Sizin daha güzel bitkili tanklar yapabileceğinizi görüyorum. Sizde azim ve sabır var aynı zamanda araştımacı yönünüzde tabi. Bu sayede çok iyi peyzajlar yaparsınız.

29. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Bakalım hakan bey bence abartıyorsunuz sabır konusunda mecburuz çünkü bu hobinin şartlarından biri bu:) bundan sonra her şey tamam olacak iş sadece peyzaj çalışmasına kaldı, tabi hobi için katkısı olabilecek şeyleri de denememiz ve araştırmamız lazım.

30. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Herkese günaydın kargoyu yeni elime ulaştı isim olduğu için öylece eve bıraktım. Akşam resimlerini paylasacagim :)

Sayfayı Paylaş