Çıraklık Eserim

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve onur tarafından 25/03/14 başlatılmıştır.

1. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Onur bey çok güzel bir tankınız var.Tebrik ederim. Dediğim gibi güzel bir temizlik yapıp gün aşırı su değişimi yapın . Eğer yapraklardada varsa ve çıkıyorsa o yaprakları dipten kesin atın. Yoksa zamanla bitkinin gövdesini filan da sarabiliyor.Birde sıvı excel kullanmanızı öneririm az bir miktarı şırınga ile problemli yapraklara yavaş yavaş sıkabilirsiniz.

2. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    şuan sadece yemleme yapıp potasyum veriyordum mikro element kullanmıyorum şuan. rotalalar tam boy olsa daha güzel görüntü olacaktı. şuan büyümesi yavaşladı.

3. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bol su değişiminin yanında mikro element eklemelerine de başlasanız iyi olur. Bitki yapraklarında herhangi bir deformasyon var mı?

4. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    bora bey yaprakları kesip atarsam hiç bitki kalmayacak hemen hemen çoğu yaprakta var. ergün bey yapraklarda bir sıkıntı yok.

5. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    O zaman bitkiler tabandan yeterince besin alabildiği için besin eksikliği belirtileri göstermiyor. Ancak akvaryum suyunda besin noksanlığı kendini belli ediyor. Az az mikro element ekleyerek bu sorunu aşabileceğinizi düşünüyorum. Olmazsa sırasıyla az az nitrat ve fosfat'da eklemeniz gerekebilir.

Yalnız var olan yosun bir anda yok olup gitmez bu nedenle ya yosunları elle temizlemeye çalışın ya da excel uygulayın. Eğer yeniden oluşum gerçekleşmiyorsa başarıya ulaştınız demektir.

6. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    ergün bey siz yosun giderici bir üzün kullanmıştınız bitkilerin gelişimini de arttırmıştı hangi üründü onu mu kullansam acaba. bu gün daha da artmışlar dün akşam yemleme yamıştım ondan da olabilir.

bora bey şimdi temizliğe başlıyorum ama yaprakları kesmek içim el vermiyor :) o yüzden kurtarmaya çalışacağım.

7. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    sakal yosunu olabilir mi.

8. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Sakal yosunu bildiğim kadarı ile siyah ve yaprakların kenarlarında oluyor.Aynı erkeklerdeki sakala benziyor. Sizdeki yosunlarda tarif ettiğim gibiyse sakal yosundur.ama bence sakal yosun değil sanki.
    Önce yosunun ne olduğunu tespit etmek lâzım. Sonra sebebini bulup çözümler üretmeliyiz.Ergün hocam sanırım sıvı excel kullanmıştır.

9. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Ben bir ara excel kullanmıştım. Yosunları kısa sürede yok etti. İçeriği sıvı CO2 olduğundan bitkilerin gelişimini de iyi yönde etkiliyor. Fakat ortamda yeterli besin olması şartıyla. Sakal yosunu tutunduğu yaprağı sık bir şekilde kaplayarak altına ışık geçmesini önemli ölçüde engeller. Aynı kökten birden fazla yosun oluşabilir. Fuzz alg ise daha seyrek aralıklarla ve tek tek oluşan filamentöz'lerden meydana gelir. Fuzz algin filamentöz'lerini incelediğinizde üzerinde tüy gibi ince yapılar görülür. Sakal yosunu filamentöz'lerinde ise hiçbir yapı yoktur. Bildiğiniz sakal gibi uzar. Bu şekilde yosunun türünü kesin olarak belirlerseniz müdahaleyi de doğru yapabilirsiniz.

10. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    o zaman bendekiler fuzz alg %50 su değişimi yaptım potasyum ekledim yeni oluşan fuzzlar eller temizleye bildim ama büyük kısmı duruyor.peki Excel almalımıyım.

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Görüntü olarak sizi çok rahatsız etmiyorsa fuzz alg için excel'e para vermeyin derim. Fuzz alg mücadelesi çok kolay olan ve çoğunlukla kendiliğinden yok olan bir alg çeşidi. Bol su değişimi ve gübre takviyesi ile bu sorunu atlatabilirsiniz.

12. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    çok sağolun ergün bey fuzz alg bendekiler. En masumu bu ise Allah başka alglerden korusun bizi.

13. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Onur bey elle temizleyin sabırlı olun bekleyin ve gübrelemeyle çözmeye çalışın.Başka bir şeye gerek yok.

14. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    arkadaşlar yeni peyzajım :) tabi şuan tam oturmadı sol ve sağ köşeleri bitkileri iç içe soktum ileride orman gibi olur inşallah orta ve ön alanda lilaeopsisler var zamanla onlarda yetiştiğinde asıl görüntü ortaya çıkar. arka fona gök yüzü yada derin bir orman resmi koymayı düşünüyorum.

[​IMG][/url][/IMG]

15. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey tasarım olarak gayet güzel gözüküyor. CO2 de sağladığınıza göre eğer ışık yetersizliği nedeniyle sorun yaşamazsanız arka plandaki bitkiler istediğiniz orman görüntüsüne doğru hızla yol alırlar.

16. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Kayaların değişmesi gerek arkadaşlar, değişirse bu tanktan çok güzel bir tasarım çıkar ortaya diye düşünüyorum.

Onur Bey ışıkta son durum nedir?

17. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey ışıklandırma süreleri dışında herhangi bir değişiklik yapmadım 3-3-5 şeklinde aydınlatıyorum. orta kısımda ki kaya konusunda acemiliğimize verin hakan bey kayalar kumların altına gömülü :(. bu peyzajla en az 3 ay giderim herhalde.

18. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Varmaz varmaz 3 aya varmaz bu iş :)

Gerçekten kaya seçimi tankın puanını çok düşürüyor malesef. Madem oldu bence süreci erkene çekin derim ben. Tabii karar sizin, hiç olmazsa ona göre yapılanmaya gidersiniz.

19. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey lilaeopsisler çoğalsın toptan değiştireceğim kumuda değiştireceğim taban yükseltilerinin altına kaya taş koymuştum kesinlikle önermiyorum yada ben yapamadım o bölgelerde bitki gelişimi düz zemine göre çok az. yükselti doldurmak için perlit düşünüyorum. NPK'im yarın geliyor tam gübrelemeye bundan sonra eksiksiz gübrelemeye başlıyorum.

20. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    macrol lab.tan elime ulaşan gübrelerden potasyum sülfatın son kullanma tarihi yazmıyor, mikro element gübresinde de yazmıyordu. sizde aynı şekilde mi. mikro element gübresini metal uçlu enjektörle mi çekiyorsunuz, metal uçlu enjektör bu gübreye zarar veriyoru mu.

21. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    kullanılacak olan mikro elemti ayrı bir kaba alıp oradan kullanmayı düşünüyorum böylece bir sıkıntı olmaz. hakan bey bana bir npk gübreleme önerisinde buluna bilirmisiniz.

22. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey elbette PPS Pro ve haftalık su değişimi.

Siz gelen gübrelerinizden aşağıdaki konuda olduğu miktarlarda çözün;

http://forum.akvaryumda.com/gubreleme/9-bitkili-akvaryumda-hesapli-makro-gubre.html

bu çözeltiden 50 lt. vereceğiniz her 1ml gübre sonucunda

1,4 ppm potasyum
    1,0 ppm nitrat
    0.1 ppm fosfat

dozlaması yapmış olursunuz ki işte bu PPS PRO usulü gübrelemedir. Bol bitkili bir akvaryumun günlük NPK ihtiyacıdır bu. Sizin akvaryumunuzda bence haftada 3 defa yapmanız yeterli yoğunluk arttıkça dozu günlüğe çekersiniz. Ben şu anda bu metodun 2 katını günlük veriyorum tankıma neden? hızlı türlerim çok ve malum bolca bitkili. Hani 1 doz kanun değildir doz katlanabilir duruma göre ayar yapılmalı.

23. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey toz haldeki gübrelerin son kullanım tarihi çok uzun süreli oluyor. Bu nedenle tarih olmasa bile gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Mikro element gübresini başka bir ölçeğim olmadığından demir uçlu enjektör ile çekip kullanıyorum ama siz söyleyince acaba yanlış mı yapıyoruz diye düşündüm. Gerçi bitkiler rahatlıkla büyüdüğüne göre bir sıkıntı yaratmıyor olabilir ama yinede insanda bir kuşku oluşturuyor.

24. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergun bey biz kullandigimiz bazi test kitlerinde bazi enzim özellikli maddelerde saklama kosullari kullanimi sonucu etkiliyor 500ml den 1ml alacaksam 500 kere iğne sokacagim anlamina geliyor, siz devamli kullandiginiz için sorayim dedim ilk kullanimla son kullanim arasinda performans düşüklüğü oluyor mu.

25. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    En son demir ve mikro element gübresi birlikte bitti. Son dönemde bitkiler istediğim gibi gelişmedi ve yosun sorunu başladı ama bu bozulan çeşme suyu değerlerinden de olabilir, mikro elementin saklama koşullarından dolayı bozulmaya başlamış olmasından da olabilir. Bu konuda emin olamadım.

Hatta sorun yaşayınca demir gübresi bozulmuş olabilir diye son kalan 30-40 ml demiri kullanmadım öylece ayırdım bahçeye dökmeyi planlıyorum.

26. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan bey, 1,4 ppm potasyum1,0 ppm nitrat*0.1 ppm fosfat*benim kullanmam gereken mi yoksa kattigi deger mi, benim akvaryuma uygulamam gereken ne kadar,

dün 1.4 ppm nitrat verdim 0,2ppm fosfat verdim, 2.7 ppm potasyum verdim.

Ergün bey akvaryum suyunu çiçeklerle döküyorum çok iyi geliyor hepsi coştu.

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Verdiğiniz değer güzel gözüküyor. 2 günde bir ışıklar kapanınca bu şekilde gübrelemeye devam edin tabi haftada 3 defa da kutu üzerinde önerilen dozda mikroelement uygulayın. Hafta sonu da %50 civarında su değişikliği yaparsanız 1-2 haftaya kadar tankın gidişatı belli olur. Gerekirse gübreleme oranlarını artırabilirsiniz.

28. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey son gübrelemede nitrat hiç uygulamadım alg gelişimi durdu bir süre daha nitrat uygulamayacağım şuan 2günde bir 0,2ppm fosfat 3,5ppm de potasyum veriyorum 1ml mikro element veriyorum. çekebildiğim kadarıyla algleri resimlemeye çalıştım.

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey fotoğraf çok net değil ancak bakınca siyah sakal yosunu gibi gözüküyor. Eğer yosun sorununuz siyah sakal yosunu ise bu bize suyunuzda fosfat, nitrat fazlalığı olabileceğini gösterir. Nitratı kesmeniz ve fosfat eklemeniz durumu daha kötü bir hale getirebilir. Bana kalırsa fosfatı kesmeniz daha iyi olurdu. Bunun yanında bu hafta %70-%80 gibi bir su değişimi yapıp CO2 miktarını artırın ve gelecek hafta tüm gübreleri Hakan beyin önerdiği gibi pps pro yöntemine göre verin. Bu şekilde bitki gelişimini hızlandırıp bir düzelme elde etmemiz gerekiyor fakat bu en az 3-4 hafta gibi bir sürede gerçekleşebilir.

30. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bende bir öneride bulunayım, ışıklandırmayı sabit 6 yada 7 saat yapın. Su daha değişimini gün aşırı %50 yapın ve sadece potasyum gübrelemesi günlük 4 ppm yapın.

Bu aşamada mümkün mertebe tabanı oynatmayın ve budama yapmayın. Co2 artırın diyeceğim ama bu düzeninizde zor bir durum.

Ben yosunlanmadaki en büyük suçlunuzun co2 olma ihtimalini %80 görüyorum.

Sayfayı Paylaş