Merhaba 20-25 yıllık bir aradan sonra akvaryuma olan ilgim kızım sayesinde yeniden gün yüzüne çıktı ve bitkili akvaryum maceram başladı. Uzun araştırmalar sonrasında walstad yöntemiyle bir akvaryum kurmaya karar verdim. Kendi kendine yetebilen, isitici ve filtreye dahi ihtiyaç duyulmayacak bir sistem olması açıkçası beni cezbetti. Bu amaçla 50×40×40 akvaryumuma bahce topragi ve hindistan cevizi torfuyla karisik alt zemin hazırladım. Üstüne ise lav 3-4 mm kalınlığında lav kırığı koydum. Zemin önlerde 8 arkaya doğru ise 10 mm olarak oluştu. Zemin bitkisi olarak parvula, ortaya zeytin, çınar ve bacoba ektim. Arka plana ise tavsiye üzerine iki farklı çeşit bitki ektim. (İsimlerini unuttum ) Bitkilerde yosunlaşma başlayınca isitici ve filtre takviyesi yapmaya karar verdim. Doğru bir karar miydi bilemiyorum? (Zira yola walstad yöntemi olarak cikmistim) Su değişimini şu an haftada 2 gün olarak 1/3 oranında gerçekleştiriyorum. Su değişimlerinden sonra bitkileri satın aldığım yerden verilen ve markasiz olan sivi gübreyi 5 ml olarak ekliyorum. Karideslerim ve ramshorn salyangozlarim çalışıyorlar ama halen yosun sorunu devam ediyor. Onlara yardımcı olması için bir kaç güne kadar akvaryuma 1 cüce vatoz 2 de komando çöpçü eklemeyi düşünüyorum. Zaman zaman bitkilerimde fotosentezi (yoğun olmamakla birlikte) gözlemliyorum ve bu çok hoşuma gidiyor ancak istediğim düzeyde değil. Isitici olarak smart 100 watt kullanıyorum. Filtre olarak da eski akvaryumumda olan elyaf eklediğim resun mini filitreyi kullanıyorum. Bitkilerimde kısmı çürümeler var ancak alt kısımlarında yeni sürgünlerde oluşmaya başladı. Akvaryum için mayali sistemi oluşturmak istedim ancak beceremeyince vazgeçtim. Amacım şimdilik jungle görünümlü az balik yükü olan tetra akvaryumu oluşturmak. İleride ise sistemi oturtup bitkileri yetiştirebilirsem tasarım bir akvaryuma dönüştürmeyi istiyorum. Bu amaçla tavsiye ve yönlendirmelerinize ihtiyacım var. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar İbrahim bey aramıza hoş geldiniz. Filtre ve ısıtıcı eklemeden önce akvaryum suyunda oluşan fazlalık besini seyreltmek için sık sık yüksek oranda (en az %50) su değişimi yapsaydınız yosunlarda 2 haftaya doğru azalmalar başlardı. Parvula co2 isteyen bir bitki diğer türlü yayılması oldukça yavaş olacaktır, tam manasıyla doğru bir seçim olmamış. Sp japan bitkisi alternatif olabilir. Eğer balık eklemediyseniz şimdilik canlılardan gelecek yük oluşmasın acele etmeyin. Akvaryum resmi varsa bi görelim, ona göre öneride bulunalım. Gübre demişsiniz içeriği için bilgiye ihtiyacımız var ne dozluyor kaç litreye oranı nedir acaba?
Merhaba Öncelikle sorularimi cevapladiginiz için teşekkür ederim. Parvulayi, co2 kullanmayacagimi söylememe rağmen bitki satan arkadaş özellikle tavsiye etti. Ben de sp japan istemiştim. Şu an söksem doğru bir işlem yapmış olur muyum? Alttan yeni ve renkli parçalar çıkmaya başladı. Ben zeminin bildiginiz çimen gibi olmasını istiyorum. Akvaryuma kurulumdan bir hafta sonra 5 ramshorn salyangoz ve blody marie karides ekledim. Dünde yani 2. haftasin da yosunla mücadele adına 2 cüce 2 komando çöpçü ve 2 sae ekledim. Bu arada cüce vatozlara (daha bebek olmalarına rağmen) hayran kaldım. 1 günde akvaryumun camlarinda yosun bırakmadılar. Şimdi de akvaryumun zeminindeler. İnşallah orayı da halledecekler. Ben bitki üzerindeki sakal veya saç yosunlari için sae almıştım umarım onlarda bir an önce işlerini tamamlar. Akvaryumumun asıl sahipleri (sayısını tam belirleyemedim) kardinal tetralar olacak. Sizce kardinal tetralari akvaryuma yosun problemini hallettikten sonra mı eklemeliyim? Ben akvaryumumda su değişiminin ardından (haftada bir kez) sadece bitki satin aldığımı yerden aldigim karisik sivi gubreyi (5ml olarak) kullanıyorum. Bunun dışında sizce ne kullanmalıyım takviye ilaç olarak? Mesela sivi karbondioksit söyleniyor ama okuduğum kadarıyla faydalı mi faydasız mi tam anlayamadım. Bir video da da her su değişiminden sonra bakteri eklendiğini görmüştüm. Bunlar gerekli mi sizce de? Son olarak mevcut olan elyafli mini resun marka filitre ile mekanik temizlik yapıyorum. Filitremin yeterli olmadığını düşünüyorum ve aski flitre almayı düşünüyorum. Biyolojik flitrede yapabileceğim uygun fiyatlı bir filitre tavsiyeniz olur mu? Benim asıl hedefim, bu akvaryumda bitki yetiştirip yetistiremedigimi ölçerek (asgari şartları saglayip) bir doğa veya iwagumi tasarımı gerçekleştirmek. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Fotograk çektim ama yüklerken hata veriyor. Uygun uzantılı değildir diye. Halledince fotoğraf aticam.