Tetra ht100 - ht200 uzun kullanım incelemesi

Konusu 'Co2, Işık ve Ekipmanlar' forumundadır ve ışıkizi tarafından 16/12/20 başlatılmıştır.

  1. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Merhaba sevgili akvaryum severler. Tam bir yıl süresince kullanmış olduğum Tetra ht model ısıtıcıyı derinlemesine inceleyeceğiz. Öncelikle neden bu ısıtıcıyı tercih ettim ondan başlayalım.
    Sonuç olarak yeni aldığımız her ürün bir muamma . Alıp kullanmadan tam olarak nedir , kalitelimidir , sorunun çıkarırmı bilinmiyor. Ta ki bir kullanıcı bunu detaylı anlatana kadar. Bu bağlamda ürün satın aldığımız sitelerdeki yorumlar çok faydalı değil. Oradaki yorumlar kısa kullanım olduğundan detaya vakıf olamıyoruz.

    Bu ürün kalın bir cama sahip. Resistans ile cam arasında taş var. Bu ısıyı yaymada iyi. Kolay ayarlanan bir ayar çubuğuna sahip. İyi bir marka . Bu detaylar ürünü tercih etme sebebim. Elimde hem 100 hemde 200 lük modeli var.

    Gelelim her yazımda olduğu gibi fasulyenin faydalarına. Çok uzatmadan kısa kısa ana detaylarla başlayalım. En önemli detay iki ürün de bir yıl içinde bozulmuş olması :) Biri su geçirmiş , termostat yapışmış biride ısıtmıyordu. Buradan sonrasını okumak isteyenler biraz elektrik bilgisine sahiplerse daha anlaşılır olacaktır.

    Öncelikle ısıtıcı tercih ederken neden akvaryuma göre ısıtıcı seçmek önemli onu anlayalım. Elimdeki 200 w olan model 300 litrelik akvaryuma kurulu. Bu ısıtıcı geçen ay durup dururken kontak yapıştırmış . Isıtıcı ben evde olmadığım süre boyunca hep devrede kalmış. Ancak bu ısıtıcı süresiz açık kalsa da akvaryuma zarar veremez . Ben fark ettiğimde akvaryum 27 derecedeydi. Eğer bu ısıtıcı 80- 100 litre bir akvaryumda olsaydı akvaryumda yaşam tehlikeye girecekti.

    Kendim de elektrik ve elektronik üzerine çalıştığımdan bu ısıtıcıyı söküp inceleme niyetine girdim.

    Bu ısıtıcı nasıl Sökülür? :

    Burdan başlayalım . Öncelikle ayar çubuğunu çekiyoruz. Burası aynı zamanda kalibrasyon için ayar özelliği barındırıyor. Bir pense yardımı ile kuvvetlice çekiyoruz. Altta kancalardan kurutularak çıkartılacak. bunu çıkartmaz isek plastik kapaklar çıkmıyor çok zorluyor. İkinci adımda plastik kapakları çekiyoruz. Burada önemli olan camı kırmamak . Buda çok sıkı ama biraz oynatınca bırakıyor. Son aşama su geçirmez contayı çekme aşaması . Bunu da çıkarmanın kolay yolu kablodan çekmek. Dışarı çekerken yavaş davranıp soketlere ve rezistansa zarar vermeyin. Hassas bir yapıya sahipler.

    Söktüğümde termostat mıknatısının yerinden ayrılıp bimetal elemanı kilitlediğini farkettim . Yani bimetal eleman mıknatıstan kurtulamadığı için devreyi kesemiyor ve ısıtıcı açık kalıyordu. Mıknatısı iyice yapıştırmamışlar yada su girdiği için çözülmüş olabilir. Bu arada ben ısıtıcıyı asla suya daldırmam yinede su girmiş olması ısıtıcıların ne kadar güvensiz olduklarını kanıtlıyor. Bir yıl içinde yalıtım tırtlamış yani.

    Diğer ısıtıcı ise aynı mıknatısın altından baskı ile iletim yapan yayın korozyon yapıp enerjiyi iletememesi olarak ortaya çıktı. Yani bu su da almamıştı ama yinede korozyon olması kalitesiz malzeme kullanıldığını gösteriyor. Bu durumun ortaya çıkmaması için bu ısıtıcıların mutlaka arada bir ısıtıcı çubuğunun çevrilmesi gerekmekte. Yoksa hepsi aynı duruma maruz kalacaktır. Lehimsiz olması bunu kaçınılmaz yapıyor. Diğer bir husus ise su geçirmezliği güvenilir değil. Suya daldırılması risk arz ediyor. Ayrıca su alan ısıtıcımın bimetal elemanı pas tutmuştu. Bu da baya bir yayılıtım sorunu olduğunu gösteriyor. Zaten ısıtıcı içinde buhar görüyorsanız bilin ki su girmiştir. Bu su içeri girer ama ısıtıcıyı sökmeden hayatta çıkmaz:) Orada kalır. Bu da ısıtıcının zamanla görevini yapmamasına sebep olur. Eğer ısıtıcı akvaryuma göre büyük seçilmiş ise bu durumda canlılar aşırı sıcaklığa maruz kalabilirler.

    Netice olarak iki ürün de bir yıl içinde arıza verdiği için bence verdiğim parayı hak etmedi. İkisinide tamir ettim etmesine ama 50 liralık bir ısıtıcı alıp bozulunca atsaydım daha konforlu olurdu. Son olarak ısıtıcının üzerine yazılan yazıların boyası silindiği için görsel olarak çok çirkin bir görüntü oluşturuyor. Keşke almasaydım.
     
    Son düzenleme: 16/12/20
    hedayse bunu beğendi.


  2. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Tetra'nın eski kalitesi kalmadı filtreleri de kısa süre içerisinde su sızdırıyor. Dandik Çin mallarından tek farkı fiyatının fazla olması.
     
    hedayse bunu beğendi.


Sayfayı Paylaş