Biyolojik kömür - Akvaryumda Mangal Kömürü kullanımı

Konusu 'Ar-Ge' forumundadır ve onur tarafından 10/01/14 başlatılmıştır.

  1. onur

    onur Uzman Akvarist

    Katılım:
    16/12/13
    Mesajlar:
    991
    Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Arkadaşlar bu konuyu akvaryum tanıtımlarından buraya taşıdım. akvaryumda kullana bilirmiyiz , geliştirmek için neler yapabiliriz, yorumlarınızı bekliyorum.



    Bu daha yeni bir konu ülkemizde kullanılmıyor üstün körü bir araştıma yamıştım ama siz bilgi isteyince biraz daha araştırma yaptım birazda resim ekleyerek anlatmak istiyorum. ilk başta tanımla başlamak istiyorum.
    "Biyolojik kömür", veya bilinen adıyla "mangal kömürü"; odunsu artıkların oksijensiz ortamda ısıl işlemle kömürleştirilmiş şeklidir. Mangal kömürü odun (13 - 18 % kuru) havasız veya oksijensiz ortamda 350 - 400 °C kadar ısıtılmasıyla kömürleşir.
    Biyolojik kömürün ileri derecede gözenekli yapısı bu kömürün yakıt olarak kullanımı yanında kendisine başka kullanım alanları da açılmasına neden olmuştur. Örneğin öğütülmüş veya tablet haline getirilmiş kömür sindirim yoluyla meydana gelen zehirlenmelerde tedavi amacıyla kullanılabilir. Mangal kömürleri suların arıtılması ve temizliğinde de kullanılmaktadır. akvaryumlarda kullandığımız aktif karbon aslında mangal kömürüdür fakat mangal kömürünü bu iş için kullanamayız.
    [​IMG]
    Tarımsal faydaları:
    Biyolojik kömürün toprakta biyolojik aktivite için uygun ortam yarattığı, gübreleme ile verilen mineral ve bitki besin elementlerinin yıkanıp gitmesini önlediği ve böylece toprak verimliliğini artırdığı düşünülmektedir. Son dönemde deneysel çalışmalarda biyolojik kömürün toprak ıslahında dikkat çekici tarımsal faydaları tespit edilmiştir.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    biyolojik kömür yapımnda kullanılan odunun cinsine göre özelliği değişmekte gözenekli yapıya sahip olmasıda besin elementlerini tutması toprakdaki besinin düfüzyonla suya geçmesini engelleyecektir.
    [​IMG]

    kızılderilier bütün organik atıklarını bir araya toplayarak içten yanma yöntemiyle kara toprak derdikleri organik bakımdan zengin bir güre ile tarım yapıyorlarmış, bundan yola çıkarak biyolojik kömürü kullanmaya başlamışlar. biyolojik kömür herhangibi organik madde olabilir bunu kullanarak karanilikta iyi gelişmeyi sağlamışlar.

    biyolojik kömürü toprağa uygularken şu resimdeki gibi bir karışım kullanıyorlar.
    [​IMG]
    ayrıca hümik asit içerdiği ile ilgili bir bilgiye ulaşamadığım gibi olmadığınada ulaşamadım.
     
    Bitkici bunu beğendi.


  2. Sonlahmacun

    Sonlahmacun Yeni Akvarist

    Katılım:
    02/01/14
    Mesajlar:
    17
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Onur Bey, acaba siz de kendi sisteminizde aynı sistemimi kullandınız. Yani en altta yazılan tabakaların hepsi mevcut muydu? Sizin sisteminizi de merak ettim
     


  3. onur

    onur Uzman Akvarist

    Katılım:
    16/12/13
    Mesajlar:
    991
    Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ömer Bey bu kömürü kullanmadık daha ilerde bir deneme yapıp test edeceğiz duruma göre kullanımını önereceğiz. Ben tabanımı Hakan beyin karışından hazırladım. doğal kil, kömür dozu çiçek toprağı karışımını 1,5cm kalınlığında tabana serdim üstüne elenmiş nehir toprağı koydum daha doğrusu eleme işlemini çok iyi yapmadım bu yüzden zemin çok hafif kaldı çabuk havalanıyor zemin balıkları için uygun olmayacak su çok bulanacak duruma göre üstüne biraz çakıl taşı ekleyeceğim.
     


  4. onur

    onur Uzman Akvarist

    Katılım:
    16/12/13
    Mesajlar:
    991
    Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Merhaba arkadaslar bu ayin 13unde akvaryumda bulduğum sivrisinek larvalarini bir plastik genis bir şişeye koymustum nelisimlerini izlemek istiyordum. Ertesi gün bir dal rotala akvaryum yuzeyinde yüzüyor du çok iyi durumda degildi yapraklari Çürümüş tu uç kısmında biraz yapraklari duruyordu. Dış filitremden çıkardığım aktif kardon da rotalayida bu sisenin icine attım birazda içine kiremitlerin uzerinde olusan yosundan ekledim. Kapağını kapatip balkona koydum. Yaptigim kontrole gore larvalar soguk olduğu için hiç gelişmedi hala canlilar 1 kayip oldu. Rotalanin Çürüyen yapraklari dokuldu aktif akrbon sayesinde zeminde çok daha hizili birsekilde parclandi akvaryum zeminde bukadar hizli parcalanmiyor. Rotala Kök saldi ve uc kisimdaki canlilik devam ediyor ve birkaç yaprak daha verdi. Bundan size bahsetmedim çünkü boyle bir sonuç olacağını beklemiyordum. Bahar aylarinda Hakan bey bir deneme yapicak bunula ilgili bende küçük bir yavru akvaryumu kurmayi düşünüyorum bu akvaryumun zemininde kullanmayi düşünüyorum. Hakan bey sizinle bu zemini sizinde tecrübeleriniz ile daha farkli zengin nasil olabilir farkli sekillerde deniye biliriz.
     


  5. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Onur Bey nasip bu günlere imiş dün akşam akvaryumdan bitkileri söktüm tabanı tazeleyeceğim bu sefer ki karışımda mangal kömürü + kil + çiçek torfu kullanmayı düşünüyorum.

    Bu sayede tabanda yapmak istediğim yükselti de hafif bir malzeme olma avantajından dolayı bana kolaylık sağlayacak.
     
    Son düzenleme: 15/10/16
    onur bunu beğendi.


  6. kivancalay

    kivancalay Deneyimli Akvarist

    Katılım:
    24/04/15
    Mesajlar:
    377
    Beğenilen Mesajları:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    DALGIÇ
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Hakan bey suyu eklemediyseniz karısımın üzerini mutlaka bir sineklik ile örtün ve izerine kısmen karısımdan daha ağır olan hagen yarzı bir kum kıllanmanozo tabsiye ederim bende hep bı karısımı kullanırım aksi taktirde torfda yüzen bartikuller içeride dolasıyor.Sonradan üzerine ekleyeceğiniz kumla karısımı birbirinden ayırabilecek en uygun malzeme sineklik faydasını göreceksiniz
     


  7. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Kıvanç Bey ben taban kurulumlarında karışımla kumun araya asla tel uygulamıyorum, asıl maksadıma ulaşamayacağımı düşünüyorum. Ben bitkileri dikerken kumda kalmıyor torfa kada daldırıyorum bu sayede o zengin karışıma kökler temas edip daha hızlı ve verimli sonuç alınabiliyor.

    Önceki karışımımdan torf ve kumu ayrıştırma esnasında çok kum kaybım olmadı, önce kumu iyice torfa varana kadar sıyırdım sonra ise kumun torfa temas ettiği 5-6mm lik katmanı ayrı bir kaba aldım sonra ise torflu karışımı alıp attım. Tekrar kurulumda ise yeni karışımı yayıp eski karışımı yine en üste ve üstüne de kumu yaydım. Bir nevi kum torf karışımının temas noktasını yine bulunduğu seviyede tutmuş oldum.
     


  8. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Ben hem kum kaybı olmasın hemde temizleme kolaylıği olsun diye bayan çorabına doldurup ağzında bağlıyorum. Akvaryumu temizlerken bayan çoraplarını asılıp bir kovaya alıyorum. Böylece temizlik işi daha kolay oluyor.
     
    onur ve hedayse bunu beğendi.


Sayfayı Paylaş