Merhabalar akvaryumcu dostlar... sitenizi yeni buldum, inceledim, sitedeki dostluk, arkadaşlık ve yardımlaşmayı görünce, bende aranıza katılarak, sizlerin engin tecrübelerinden yararlanmak istedim. Akvaryuma yeni başladım, 100 cm uzunluk, 50 cm yükseklik, 40 cm derinkteki tanka sahibim. arkafonu kendim yaptım. bitki yetiştirmeye başlayınca, başka bir hobinin olduğunu anladım... ama bitkide istediğim sonuçları alamadım. burada hava sıcak, akvaryumun sıcaklığı 30 dereceyi buldu ve birçok bitkim yandı, midyelerim öldü. tankı soğutamadım. jawa mostu denedim olmadı, ince yapraklı bitkileri balıklar koparttı. tankımı bu hale getirdim. sizlerin yorumlarınızı ve tavsiyeleriniz bekliyorum. yardım ederseniz çok sevinirim.
Selam sicaklar fena akvaryumu yeni olmama ragmen tecrube edindik diyelim ilerki donemlerdede sogutma icin fan vs yapmak sart k.gelsin..
Recep bey aramıza hoşgeldiniz. Tankınız ile benim tankım aynı boyutta, portalımızda soğutma ile ilgili makaleme bakarsanız tank ısınızı rahatlıkla düşürebilirsiniz. Işıklandırma ile ilgili bilgi verirseniz kaç floresan kaçar watt ve süresi hakkında, ayrıca gübrelemeniz nasıl neler kullanıyorsunuz co2 varmı?
ilginize teşekkür ederim. aydınlatmada led kullanıyorum. 80 cm led takdım. tüplü floresan kullandım yetersiz kaldı. birkaç deneme sonunda (60 led yaklaşık 100-120 wat olabilir.) JBL Pro Flora Kugeln Kök Gübresi The 7 Balls 70g gübre kullandım ama belirgin bir gelişme olmadı. alt kısımda siyah kum, üstünede lav kırığı kullandım. co2 kullanmadım... ayrıca akvaryumda nitratı düşüremedim. (suyu değiştirdim, dip çekimi vs.) bütün değerler süper ama nitrat yüksek...
Recep Bey 60 led 120w ? power led mi yoksa bu kadar yüksek değer olmaması gerekiyor. Keşke t5 floresan düzeni kursaydınız. Nitrat ile ilgili su değişiminde kullandığınız suyun değerlerine bir bakın isterseniz ama tabandan da gelme ihtimali olabilir. Kaç ppm çıkıyor nitratınız ? Co2 olmayacak ise bazı bitkilerde sorununzu olabilir bitki seçimini oan göre yaparsanız iyi olur.
Recep bey aramıza ve bitkili akvaryum hobisine hoş geldiniz. Aynen dediğiniz gibi bitkili akvaryum habisi çok ayrı bir dünya. İlk dönemlerde bazı sorunlar yaşamanız normal bunları el birliği ile atlattıktan sonra zaten kendi ayaklarınızın üzerinde durmaya başlarsınız. Şimdi isterseniz tankınızda gözlemlediklerimi yazayım. Tabanı biraz ters kurmuşsunuz. Keşke siyah kumu üste lav kırığını alta serseydiniz. Lav kumu hafif yapısı nedeniyle bitkilerin tutunması konusunda zorluk çıkarabiliyor. Nitratın sürekli yüksek çıkması pek iyi değil. Hakan beyin dediği gibi ilk önce şebeke suyunuzu bir test edin eğer bir sorun yoksa belki tabanda kullandığınız misket gübreler suyla temas ediyor ya da bir yerden sızıyor olabilir. Göveli bitkiler alt taraflarındaki yaprakları tamamen dökmüş ve uçtan filiz atarak hayatta kalmaya çalışıyorlar. Işıklandırmanızı biraz daha kuvvetli hale getirip biraz daha gübre kullanarak bitkilere tekrar form kazandırmanız gerekiyor. Bu arada su ısınızı da bir yada birkaç fan kullanarak 27 derecenin altına düşürmelisiniz. Aksi halde bitkilerinizden geriye pek birşey kalmayabilir. Tüm bunları tamamladıktan sonra sıra peyzaj konusuna gelecek onu da zaman içinde halledersiniz.
Hakan Bey power led değilde, seritlede değil, metal üzerinde led, samasung chipli... t5 floresan kullanmadım... nitrat 50-100 arasında çıktı....
Teşekkür ederim Ergün bey... akvaryum çiftçili ayrı bir dünya, balıktanda üstte geçti benim için. bitki yiyen balıkları tanka sokmuyorum. kullandığım misket gübreler nitrat içermiyor. ona dikkat ettim. bulunduğum bölgede yeraltı suyu( artezyen suyu) kullanıyorum. tatlı su, değerleri çok iyi... kumu yerleştirirken bana öyle söylendi ve ben yerleştirdim...
Merhaba Recep bey aramıza ve forumumuza hoş geldiniz. Bitkili akvaryum bambaşka bir keyf Akvaryumun arka fonu dikkatimi çekti gayet güzel görünüyor. T5 floresan kullanirsaniz daha rahat edersiniz. Gubrelemeyi ve su değişimini duzenli yaparsanız bitki yoğunluğuda artinca güzel seyler olacaktir diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
Recep bey aramıza hoşgeldiniz kurulumunuz hayırlı olsun soğutma için bilgisayar fanı kullanabilirsiniz. Hakan beyin akvaryum suyu soğutma makalesini okumanızı tavsiye ederim.Gerçi Hakan beyde tavsiye etmiş okumuşsunuzdur herhalde kolay gelsin. Akvaryum Suyu Soğutma | Akvaryumda.com Akvaryumda Buluşalım!
ilginize teşekkür ederim. tavsiyeleriniz uygulayacağım... bora bey fonu yapmak 2 haftamı aldı. biraz sabırla yapılabilir. eğer isterseniz de malzemeleride yazarım...
Tşk ederim Recep bey ileride arka fon bende yapmak istiyorum ama ne zaman o istek hat safhaya çık.ar bilmiyorum
Akvaryumun arka fonunu nasıl yaptınız bayağı zahmet çekmişsiniz. 2 hafta uzun bir süreç ama çok hoş olmuş bence.. Hangi malzemeleri kullandınız masraf nedir resimleri varmıydı? Yaparken resimlerini çekmişsinizdir umarım
evet baya uğraştım. arka fonu yaparken balıkları ve akvaryumu iyi bilmiyordum. benim acemiliğime geldi. şimdi yapsam daha faklı olurdu. bu fonu yapmadan once baya araştırdım. kullanılacak malzemeleri buldum, bazıları çok abartmıştı ama ben çöztüm tam olarak... önce iyi bir tasarım yapmalısın, balıkların içine rahatlıkla girip çıkacağı, yavruların korunacağı, bir tasarım yapmalısın... malzemeler gelince: 1. strafor ama iyisi sert olan ( işçilik kolay) 1 tabaka işini görür... 5,6 tl 2. silikon akvaryum için 10-12 tl ( 2-3 tüp ) 3. fuga derz, numarası önemli değil hepsi aynı seni yanıltmasınlar... ben yaklaşık 7 kg kullandım. kilosu 2 tl 4. su bazlı boya filli boya tanesi 7 tl iki renk kullanılabilir. aslında toz boyada olur, derzin içine katıla bilir... 5. havya, maket bıçağı straforu oymak için ( ucuz strafor çok kirletiyor etrafı) ve fırçalar yaplışı 1. ilk olarak straforları yapacağın tasarıma göre slikonla yapıstır, slokonun kuruma süresi 2 gün unutma 2. slikon kuruduktan sonra, artık el becerine kalıyor, şekli çiziyorsun, havya ve maket bıçağı ile oyuyorsun... 3. oyma işlemi bittikten sonra, derzi muhallebi kıvamına getiriyor, bir kat atıyorsun, her yerine, o kuruyor, tekrar tekrar ben 5 yaptım... sabırla kurudu sürdüm.... (sağlamlaştırmak için sucuların kullandığı keten kullanabilirsin, baya etkili oluyor) 4. kayanın rengini verdim. boyayayla derzi karıştırdım... birgün bekledim kurudu 5. banyo kuvete su doldurdum üç gün bekledim (Suda batmıyor) ... kimyasalını atsın diye... daha sonra akvaryuma yerleştirdim önemli unutmayın, zıkkım batmıyor su fazla olunca yukarı kaydırıyor, en az bir tüp slikon kullanın iyi ce yapıştırın, iki gün bekleyin ikigün beklemezseni slikon kurumaz... kuruduktan sonra, su doldurdum, tam üçgün beklettim tekrar, suyu boşattım, tekrar doldurdum, üçgün dış filitre çalıştı, daha sonra balıklarımı bıraktım, su renklenmedi ve balık ölmedi... sabırla yapılabilir. resimleri şimdi bulamadım ama bulunca yükleyeceğim...
Merhaba Recep Bey, Bu kullandığınız samsung ledleri nereden buldunuz acaba? bende kendi kuracağım akvaryumda KL-FL-RAW750A-WH-WP . Beyaz . 30 led / 300 lm 7.2 W KL-FL-RAW750A-WW-WP Sıcak Beyaz 30 led / 300 lm 7.2 W yada KL-FL-RAW773A-WH-WP . Beyaz . • 60 led / 600 lm 14.4 W KL-FL-RAW773A-WW-WP Sıcak Beyaz • 60 led / 600 lm 14.4 W kullanmak istiyorum ama bir türlü bulamadım. Siz kendi kullandığınız ledlerin seri numaraları ve metre başına düşen W değerlerini bizimle paylaşabilir misiniz?
piyasada bulunan normal şerit ledler dandik, daha önce 5 metresini taktım bunu kadar işe yaramadı. sonra 50 cm ve 1 m çubuk led buldum. 50 cm samsung 10 chipli, çok başarılı, fiyatı 18 tl olabilir. güçlü ışık alabilmek için en az 72 led kullanılmalıdır. samsung farklı 10 chipli... bulabilirseniz araştırınız...
piyasada bulunan normal şerit ledler dandik, daha önce 5 metresini taktım bunu kadar işe yaramadı. sonra 50 cm ve 1 m çubuk led (kestim 80 cm ). 50 cm samsung 10 chipli, çok başarılı, fiyatı 18 tl olabilir. güçlü ışık alabilmek için en az 72 led kullanılmalıdır. samsung farklı 10 chipli... her led 40 lumen ışık verir. ( 100 watt 1380 lümen) 3 chipli ledten 2.5 kat fazla ısık veriyor. bulabilirseniz araştırınız...
Recep bey aramıza hoşgeldiniz.Öncelijle degilmemiş birkaç konuya degineyim dedim 1)bitkili akvaryuma midye konulmaz .sebebi kumu eseleyip bitkikleri dagıtması,ki zaten ölmüşler 2)yaptıgınız straforda kullandıgınız slikon inşallah akvaryum için uygun olanıdır yoksa kötü seyler olacaktır bir süre sonra salınım yapar. 3)Nitrart sorunu var dediniz .Kendi tecrübemden ve arastırmalarımdan yola cıkarak söylüyorum o köpük suda oldugu sürece nitratınız malesef düşmeyecek.aynı zahmeye bende girmiştim daha önce. 4)yaprakları balık yiyor demişşiniz balıklar etçil cinsmi otculmu buna dikkat edin alırken.birde balıklar genelde kuruyan sararan dal ve yaprakları yerler.yeşilleri pek tercih etmezler. biraz daha forumu gezip okursanız bilmediğiniz cok konu göreceksininz şimdiden kolay gelsin.hala bilmediğimiz bir dünya şey var.