Yeni Peyzaj ve Gübreleme

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve oerongan tarafından 13/07/14 başlatılmıştır.

  1. oerongan

    oerongan Yeni Akvarist

    Katılım:
    13/07/14
    Mesajlar:
    10
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 40x40x60
    Kapasite (litre): 100lt akvaryum 75 su aliyor
    Beslenen Canlılar: 2 adet gokkusagi,2 adet lepistes,1 adet sae, 1 adet cae, 2 elma salyangoz 5-6 adet ramshorn salyangoz,1 adet katil salyangoz,1 adet cuce vatoz, 4 adet neon tetra,5 adet adini bilmedigim parlak turuncu renkte 1cm boylarinda tetra.2 adet borneo vatoz
    Filtrasyon:lifetech 835, siralama; sunger-elyaf/sunger arasinda seramik/bioball/elyaf-zeolit-elyaf
    Işıklandırma Floresan:18 watt t8 daylight florasan(markasini bilmiyorum cin mali)-18 watt t8 grolux (cin mali)- 1 adet tasarruflu 865 36 watt - 1 adet s
    Tasarruflu sicak gun isigi 11 watt
    Işıklandırma Süresi ve Düzeni: 10 saat
    Su Değişim Oranı ve Aralığı: haftada %30
    Kullanılan Yemler: gunde 1 kez renkli yem
    Gübreleme: haftada bir 5ml all in one gubre
    Kullanılan İlaçlar:yok

    Merhaba, forumda yeniyim.3 aylık akvaryumuma yeni bitkiler ekledim fakat Gübreleme konusunda biraz tecrübesisizim. Elimde Bloom and Grow'un All in one gübresi var, bunun dışında potasyum, nitrat ve fosfat var. Şuan sadece all in one kullanıyorum hafta bir kez 5ml. Yardımlarınızı bekliyorum :)
     

    Ekli Dosyalar:



  2. BORA83

    BORA83 Super Moderator

    Katılım:
    24/10/13
    Mesajlar:
    1.284
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Onur bey merhaba forumumuza ve aramiza hoş geldiniz. Akvaryumunuzu tanıtım şablonunu doldurarak tanitirsaniz.Ona göre size daha fazla yardımcı olabiliriz. Şuan ki görüntüsü güzel el birlik dahada guzellestiririz inşallah :)
     


  3. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Onur bey merhabalar forumumuza ve aramıza hoşgeldiniz.
    Tanıkınız ile ilgili bilgileri aşağıda linkini verdiğim başlıktaki şablonu kopyalayıp burada karşılıklarını doldurursanız size daha iyi yardımcı olabiliriz. Bahsettiğini bloom marka gübre muhtemelen mikroelementtir ama içeriğini tam bilmiyoruz onunda içerik kısmını fotoğraf çekip eklersiniz. Npk gübreleriniz var ama demir gübreniz eksik onuda alırsınız. Npkların üzerinde kullanım oranları ile ilgili bilgi var mı yoksa kendimiz mi yaptınız eğer kendiniz yaptıysanız litrede kaçar gr çözdünüz ?
     


  4. oerongan

    oerongan Yeni Akvarist

    Katılım:
    13/07/14
    Mesajlar:
    10
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ilginiz icin cok tsk ederim. All in one gubrenin icerigini web sayfalarindan buldum.resmi ekliyorum.
     

    Ekli Dosyalar:



  5. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Onur bey aramıza hoş geldiniz. Gübrelemeye başlamadan önce baştan aşağı bütün düzeninizi değiştirmeniz gerekecek gibi gözüküyor.

    Peyzajınız şu anda çok iç açıcı bir durumda değil gibi gözüküyor. Bacopalar çok önde duruyor. Bacopaları arka kısma alsanız da şu anda gözükmeyen damarlı zeytinleri daha görünür bir tarafa dikseniz görsel olarak daha iyi olabilir. Belki tek açıdan çekildiği için öyle gözüküyordur mümkün ise farklı açılardan da bir kaç fotoğraf paylaşırsanız iyi olur.

    Balık yoğunluğunuz olması gerekenin çok çok üzerinde. Bu balıkları her yemlediğinizde akvaryumunuza amonyak ve fosfat girer. Bu da yosunun bir numaralı sebebidir. Balıklara 2-3 günde bir çok çok az yem atın. Hatta mümkün ise sayıyı biraz azaltın. Katil salyangoz zaman içinde ramshornların hatta elma salyangozlarının bile kökünü kurutur. Salyangoz beslemeyi düşünüyorsanız katil salyangozu akvaryumdan çıkarın derim.

    Işıklandırma gücünüz şu anda epey yüksek seviyede. Anladığım kadarı ile henüz CO2 de sağlamıyorsunuz. Işıklandırmayı daha dengeli şekilde yapmak için tasarruflu ampülleri de 2x18w ile değiştirirseniz iyi olur. Böylece bir tarafa fazla bir tarafa az ışık geldi derdiniz olmaz.

    Işıklandırma süreniz şu anda biraz fazla. Tek seferde ışıklandırma yapıyorsanız günlük 7-8 saat sürekli ışık verebilirsiniz. Eğer parçalı ışıklandırma yapıyorsanız 4-3-4 şeklinde günlük 8 saat şeklinde ışıklandırma yapabilirsiniz. Her halukarda en geç saat 23:00'da ışıkların kapanmasını sağlayın ki bitkiler yeteri kadar karanlıkta kalıp fotosentez yaparak depoladıkları besini yakarak büyüyebilsinler.

    Akvaryumun ısısı da çok önemli. Su sıcaklığının 27 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Bu kritik eşiği geçtikten sonra bir çok bitki bozulmaya başlıyor. Eğer ısı 27 dereceyi geçiyorsa bir fan yardımı ile ısıyı aşağı düşürebilirsiniz.

    Şu anda tüm bu uygulamaları yaptıktan sonra yeni gelen bitkilerin adaptasyon sürecini atlatmasını beklemelisiniz. Bitkiler adaptasyon sürecini atlatıp yeni yapraklar çıkararak gelişmeye başladıktan sonra duruma bakarak bir gübreleme düzeni belirleriz.

    Bitkiler adaptasyon sürecini atlatana kadar da http://forum.akvaryumda.com/akvaryu...i-gubreler-akvaryumda-coma-ozel-fiyatlar.html Göktürk beyden demir gübresi alsanız iyi olur. Çünkü gübrelemeye başladığınızda tüm gübrelerin elinizde hazır olması gerekiyor.

    Microbe-lift bloom grow all in one gübre sadece mikro element gübresi. Onu şu anda tek başına eklemenize gerek yok ama eklemek istiyorsanız da üzerinde önerilen dozun yarısı kadar ekleyebilirsiniz.

    Size verdiğim gübrelerin oranlarını kullanma kolaylığı olsun diye şöyle ayarladım.

    75 litre için

    Nitrart: 1 ml=1 ppm
    Fosfat: 1 ml=0.1 ppm
    Potasyum: 1,5 ml=1 ppm
     


  6. oerongan

    oerongan Yeni Akvarist

    Katılım:
    13/07/14
    Mesajlar:
    10
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Yeni resimler

    Öncelikle Ergün Bey'e katkılarından ve misafirperverliği için çok teşekkür ederim. Aydınlatma için tavsiyelerinizi en kısa zamanda gerçekleştireceğim fakat öndeki bacobalar çok hoşuma gidiyor. Arka tarafa dikktiklerimden sonra kalanları da öne attım.26 derece ayarlı termostat ve fan ekledim. Dün bir miktar su değişimi yapayım dedim, biraz fazla oldu bu sefer 50% kadar. Moss üzerinde bir miktar yosun vardı, onlara excel sıktım, pek işe yaramadı sanırım ama bekliyorum.sabah kalktığımda su bir miktar bulanıktı ve hemen filtreyi 5 dakika kadar kapatıp sera nitrivec- bakteri kültürü ekledim.yaklaşık 3-4 saat sonra bulanıklık gitti.fakat Gübreleme işinden pek anlamıyorum. Mayalı sistem karbondioksit kullanıyorum. Sürekli açık şuan, 2sn de 1 baloncuk. Yosun sorunu yaşamadan az miktarda gübre ile devam etmek istiyorum. Oranları nasıl yapmalıyım? Tankın güncel resimlerini ekliyorum.
     

    Ekli Dosyalar:



  7. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Onur bey çapraz açıdan çekilen fotoda peyzaj daha kötü gözüküyordu. Şu hali ile oldukça sade ve şık gözüküyor. Bitkiler geliştikten sonra daha da güzel gözükecektir. Su değişimlerini duruma göre %30 ile %70 arasında yapıyoruz. Sizin %50'lik su değişiminiz gayet güzel bir rakam diyebilirim. Ayarlı termostatı nereden ve kaç paraya aldınız? Eğer uygun bir fiyatı varsa ben de alıp deneyebilirim.

    Excel lokal olarak uygunlandığı takdirde bir dozda yosunları yok edebiliyor. Yalnız moss'lar da bir yosun çeşidi olduğu için excel yosunlar ile birlikte moss'larınıza da bir miktar zarar verebilir. Bu konuya dikkat edin.

    Gübreyi az vermek yosun sorununu engellemez. Yosunların çoğu besinlerden biri veya bir kaçı eksik geldiği için oluşur. Bu nedenle tam tankınıza yetecek kadar gübreleme yapmanız gerekiyor. Şu anda yeni gelen bitkilerde ve mevcut bitkilerinizde yeni yaprak çıkarma ve büyüme durumu var mı? Alt veya üst yapraklarda oluşan sorun var mı?
     


  8. oerongan

    oerongan Yeni Akvarist

    Katılım:
    13/07/14
    Mesajlar:
    10
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Eski yapraklar delinip, eriyor, özellikle kırmızı olanlar tamamen eridi, yeni yeşil yapraklar çıkmaya başladı. Marsilyalar daha toprağa tutunamadı. Winra win plus taban gübresi aldım. Kök yakınlarına gömdüm.

    Dijital termostatı, üretici firmanın sahibi arkadaşım, hediye olarak gönderdi, fakat piyasada çok pahalı değil, 50 tl civarı birşey. 2 adet zaman rölesi var. Aydınlatmayı 2 kademe olarak düzenleyebiliyorsunuz. Termostat hem sıcak,hem soğuk olmak üzere 2 modda da çalışabiliyor. 1 adet daha istesem ayıp olur, yoksa senin için bir güzellik yapardım muhakkak. Aklımda ama denk gelirse, ayarlıycam sanada.
     

    Ekli Dosyalar:



  9. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Onur bey teklifiniz için teşekkür ederim. Bu tip basit rölelerin daha ucuz olabileceğini düşünmüştüm. Şimdilik sıfır maliyet ile dijital zamanlayıcıya bağlı halde çalıştırayım. Böylece fan florasanların yaydığı ısıyı da dağıtmış olsun.

    Anlattıklarınızdan bitkilerde fosfat ve potasyum eksikliği yaşandığı anlaşılıyor. Demir gübresini de temin ettiyseniz ben size örnek bir gübreleme düzeni hazırlayayım. Bitkilerin ve yosunların durumuna göre gübreleme düzenini zaman içinde tam oturturuz.

    Pazar günü su değiştirip ışıklar kapandıktan sonra

    Potasyum: 5 ppm
    Nitrat: 3 ppm
    Fosfat: 0.3 ppm
    Demir: 0.5 ppm
    Mikro element: Kutunun üzerinde yazan dozun 1/4'ü oranında

    Salı akşamı ışıklar kapanınca

    Potasyum: 5 ppm
    Nitrat: 3 ppm
    Fosfat: 0.3 ppm
    Demir: 0.5 ppm
    Mikro element: Kutunun üzerinde yazan dozun 1/4'ü oranında

    Perşembe akşamı ışıklar kapanınca

    Potasyum: 5 ppm
    Nitrat: 3 ppm
    Fosfat: 0.3 ppm
    Demir: 0.5 ppm
    Mikro element: Kutunun üzerinde yazan dozun 1/4'ü oranında

    Pazar günü su değişimi yapıp ışıklar kapanınca gübrelemeye baştan başlayın.

    Bu şekilde bir kaç hafta gübreleme yapmaya devam edin. Bu sırada bitkilerde bir değişiklik ya da yosunlanma durumu oluşacak mı diye takip edin. Bir sorun oluşursa buradan resimlerini paylaşın nasıl müdahale etmeniz gerektiğini de yazalım.
     


  10. 06ugur06

    06ugur06 Uzman Akvarist

    Katılım:
    15/05/14
    Mesajlar:
    857
    Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Onur bey aramiza hoş geldiniz.Hocalarım size çok yardımcı olmuşlar birazda sabır ile çok güzel olacak inşallah kolay gelsin.
     


  11. oerongan

    oerongan Yeni Akvarist

    Katılım:
    13/07/14
    Mesajlar:
    10
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Akvaryumun son hali

    Akvaryumum resmen tropik bir orman edasına büründü ama bu hafta tamamen budama yapıcam. Varsa tavsiyelerinizi almak isterim.
     

    Ekli Dosyalar:



  12. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Selam masallah dileyim benim sorum biraz farkli sogutma fan duzeneginiz sanirim bir on off digital termostata bagli onun probunu sormak istedim ne marka suya dayanimi nasil montaj mi yoksa nasil kullanmaktasiniz tesekkurler..
     


  13. oerongan

    oerongan Yeni Akvarist

    Katılım:
    13/07/14
    Mesajlar:
    10
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Evet dijital termostat kullanıyorum.probu direk suya salladım.Yazın fan,kışın ise akvaryum ısıtıcı kullanıyorum. Fan olarak 220V kare fan, ısıtıcı da standard akvaryum ısıtıcısı. Standard probu kullanırsanız, probe su alıyor(tecrübe ile sabit) ve termostat sapıtıyor, çok yüksek sıcaklıklar veriyor. Benim kullandığım probe; su geçirmeyen enjeksiyon plastik kaplama bir probe kullanıyorum. Ayrıca metal kaplı içi silikon dolu probe'lar da var fakat önemli olan doğru sonuclar için termostatınız ile aynı kalibrasyon da olmasıdır. Termostatınızın ısıtıcı/soğutucu çıkışına seyyar priz ucu verin; bu prize ısıtıcınızın fişini takın ve ısıtıcınızın ayarını son kademeye getirip kontrolü dijital termostata verin. Kolay ama kullanışlı oluyor. Takibi de daha kolay. Eğer termostatınız destekliyor ise; termostatınız ile aydınlatma için de zaman ayarı verebilirsiniz. Kafanıza takılan başka soru olursa, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
     


  14. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Onur bey maşallah ne olmuş o tanka öyle bitkiler artık sığmıyor. Sağlam bir budama yapmanız gerekiyor. Gövdeli bitkileri altta 5-10 cm kalacak şekilde budayabilirsiniz.
     


  15. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Onur Bey maşallah tank orman olmuş, takınızda hepsi boylu bitkiler olduğu için mümkün mertebe aynı türleri gruplayıp dikerseniz daha güzel bir görünüm kazanır tankınız.
     


  16. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Selam birkaç prob baktım lakin tatmin edici bir ürün bulamadım sizin marka olarak kullandığınız ve kalibrasyondan bahsetmişiniz bu konuda bilgim çok az okuyorum lakin türkiyede satılan ürün veya satanın bilgisi az veya akvaryumda kullanılcak diyince dağılıyorlar:) ne alaka der gibi, bu konularda yardımınız olursa sevinirim malum otomotiv sektörü ile hiç alakasız bi durum yeni kapağıma 4fan monte edeceğim ilk bu sorunu çözersem sağlıklı bir ürün elde etmek gerekli akvaryum evde biz işteyiz sapıtmaması lazım olabildiğince dikkatli yapılması gerek bazı şeylerin saygılar..
     


  17. oerongan

    oerongan Yeni Akvarist

    Katılım:
    13/07/14
    Mesajlar:
    10
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Sizde termostat var mı şuanda? Yoksa suanda, önce bir termostat bulalım size.Benim kullandığım marka DRC, Türk Malı bir ürün, ben çok memnunum ama parakende satışı olmayabilir. Bende 2-3 tane yedek probe var onu kullanırız, ben hiçbir sorun yaşamadım şimdiye kadar.
     


  18. oerongan

    oerongan Yeni Akvarist

    Katılım:
    13/07/14
    Mesajlar:
    10
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Budadıktan sonra

    Ergün Hocam merhaba,

    Yeni Gübreleme için yorum ve önerilerinizi bekliyorum
     

    Ekli Dosyalar:



  19. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Eyw termostat almadim probsuz anlamsiz malum hem markasi uyum gibi geldi kendi isimdede belli yedek parcalar ayni marka olmadimi sorun yaratmasindan mantiken o yonde dusundum termostat+prob takim gerekli dediginiz kalibrasyon dogru tesekkurler.
     


  20. oerongan

    oerongan Yeni Akvarist

    Katılım:
    13/07/14
    Mesajlar:
    10
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ben sana her markanın probunu bulurum, sorun olmaz. Bu işte en iyileri carel ve dixell ama senin için bunlara gerek yok. Hem ısıtma da hem de soğutmada kullabileceğin standard bir ürün alabilirsin. Işık için zamanlama olsun mu üstünde? Ben senin için biraz araştırayım. Sonranda proba bakarız, eğer su geçiren cinsten ise, ben sana ona uygun probu bulur, gönderirim. Kafaya takılacak bir durum değil, istersen alalım, benim adresi veririz; ben senin için tüm bağlantı ve ayarları yapar gönderirim.sana sadece fan ya da ısıtıcı ve aydınlatmanın fişlerini takmak kalır.
     


  21. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Onur bey tankınızı canlı canlı gördüğüm için fotoğraftakinden çok daha güzel olduğunu bir defa daha belirtmek istiyorum. Sizin için bir gübreleme düzeni hazırlayayım fakat ne kadar bitki bıraktığınızı görsem iyi olurdu. Fotoğraf eklerken nasıl bir sorun yaşadınız?

    Pazar günü su değiştirip ışıklar kapandıktan sonra

    Potasyum: 15 ppm
    Nitrat: 15 ppm
    Fosfat: 1 ppm
    Demir: 0.2 ppm
    Mikro element: Kutunun üzerinde yazan dozda

    Salı akşamı ışıklar kapanınca

    Potasyum: 10 ppm
    Nitrat: 15 ppm
    Fosfat: 1 ppm
    Demir: 0.2 ppm
    Mikro element: Kutunun üzerinde yazan dozda

    Perşembe akşamı ışıklar kapanınca

    Potasyum: 10 ppm
    Nitrat: 15 ppm
    Fosfat: 1 ppm
    Demir: 0.2 ppm
    Mikro element: Kutunun üzerinde yazan dozda

    Bu düzeni aksatmadan uygulamaya başlayın bitkilerde veya yosunlarda bir değişim görürseniz hemen fotoğraflayıp burada paylaşin ki erken mudahale edebilelim.
     


  22. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    İlginize teşekkürler Ergün bey sizede ayrıca teşekürler referansınız için saygılar..
     


  23. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Onur Bey resim eklerken nasıl bir sorun aldınız ekran görüntüsü ekleyebilirseniz sıkıntıyı inceleyelim. Biraz önce konuma resim ekledim ama sorun yaşamadım. Yükleme daha hızlı olması için cep telefonu ile çektiğim resimlerin ebatlarını 1024x768 olarak küçülttüm kalitesi çok bozulmadı ve dosyalar ortalama 2-4 mb civarından 220-420kb lara yani 1/10 oranına kadar düştü. Bu sayede daha hızlı yükleme yapabiliyorum zaten servere yükleme esnasında da bir miktar kırpma yapacaktı sistem hem bunun için de harcayacağı zamanı engellemiş oldum.

    Gübreleme metodunu uygularken su değişiminizi aksatmamaya özen gösterirseniz iyi olur.
     


Sayfayı Paylaş