Yeni akvaryumum

Konusu 'Canlı Doğuran Akvaryumları' forumundadır ve kakoo tarafından 21/11/14 başlatılmıştır.

1. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Boyut En*Boy*Yükseklik (cm): 45*175*45

Kapasite (litre): tank boşken 354 l şimdiki haliyle net su kapasitesi 250 l

Beslenen Canlılar: şu anda içinde olan 13 yetişkin (11d 2e ve 10-15 kadar yavru) lepistes, 10 civarı ramshorn salyangoz, bitkilerle beraber gelen bir tane minare salyangoz yavrusu, 1 tane çöpçü ve 1 tane vatoz. Ayrıca 2 albino çöpçü, 2 cüce vatoz, 2 nerite ve kiraz karides eklemek istediklerim.

Filtrasyon: Jebo 625 debisi biraz düşük ama tankım bitkili olduğu için çok dert etmiyorum ama yinede eğer ilerde yetmez ise Haqos expro 500 olabilir
    Su Değişim Oranı ve Aralığı: henüz su değişimi yapmamış olmakla beraber zaten tankımı 12 Kasımda suyla doldurdum 15 Kasımda bitkilerim geldi onları diktim (dikim işi biraz aceleye geldi). Bu pazardan itibaren bitkilerin adaptasyonu tamamlanıncaya kadar haftalık %50 daha sonra haftalık %25 su değişimleri planlıyorum.

Kullanılan Yemler: Markalarını hatırlamıyorum ama kabuksuz artemia, pul yem, bir kaç tane daha var isimlerini eve gidince yazarım :eek: , ayrıca kabak, dolmalık biber, kırmızı biber, ıspanak, marul, bezelye ve havuç karışımı haşlanmış sebzeler

Kullanılan İlaçlar:şimdilik yok

Açıklama: Bu tank benim ilk büyük bitkili tankım, NPK gübrelerini kendim hazırlıyorum. Demir ve mikro element gübrelerini henüz almadım. Daha hiç gübre vermedim. CO2 mayalı sistem 8-9 saniyede 1 baloncuk çıkıyor(3 günden beri). Pazar günü su değişiminden sonra gübre vermeye başlamayı düşünüyorum. Gerçi bitki yoğunluğum çok değil ve tabanım destekli ama anladığım kadarıyla co2 verildiği zaman gübreleride kullanmak gerekiyor. Işıklandırma olarak ledleri araştırıyorum ama şimdilik enerji tasarruflu ampullerden 4 daylight 3 warm light olmaz üzere 7 tane kullanıyorum. Lambaların özelliklerini tam lark hatırlamıyorum onlarıda eve gidince tam olarak yazarım. Tankımdan bir kaç foto ekleyeyim. Bu yoğunluktaki bir tank için gübre dozajlamasında yardımlarınızı bekliyorum. Birde bitkilerde gözünüze çarpan gariplikler varsa uyarı ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler...

Ekli Dosyalar:

2. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Akvaryumunuzun ölçüleri güzel, güzel bir akvaryum olacağa benziyor. Bitkilerinizin durumundan önce gözüme çarpan ilk şey o hacimde kayıt kuşak olmayan bir akvaryumun sorun çıkarabileceği oldu. Tabanı göremedim ama tabanda kayıt var mı? Benim kuşaksız 80x40x40 8mm akvaryumum ön camı bile esniyordu. Sizinki mutlaka esnemiştir.

İsterseniz akvaryumun bir ucuna geçip nişan alır gibi öbür ucuna bakın. (175cm olan ön üst kenarın sağından, soluna doğru yani.) Kesinlikle yay çizmiştir.

3. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tolga bey yeni akvaryumunuz hayırlı olsun yalnız güvenliğinize çok dikkat edin çünkü ciddi miktarda su ve kaya ile Allah korusun kötü bir kaza oluşabilir.

Şu anda 8-10 saniyede 1 kabarcık CO2 çıkışı varsa bu hacimdeki bir akvaryuma hiç CO2 eklemiyorsunuz bile denilebilir. Saniyede 2 kabarcık düzeyinde CO2 vermeniz ya da saniyede bir kabarcığı vortex ile çözmeniz gerekiyor.

Gübreleme için acele etmeyin önümüzdeki hafta sadece iki defa 10 ppm potasyum ekleyin. Haftaya duruma göre size de bir gübreleme düzeni belirleriz.

4. Yasin Öktem

Yasin Öktem Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Merhabalar Tolga Bey ;
    Ölçü gercekten çok iyi. Güvenlik konusuna arkadaslar değinmisler. Bildigim kadariyla kurulum yeniyse gubre kullanilmasi yosun patlamasina sebep verebiliyormus. Kac kg kum gitti acaba :) Ben 70 cm akvaryuma cimbizla bitki ekerken kalp krizi geciriyordum sıkıntıdan:) umarim guzel bir kurulum olur.

5. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selam Akvaryumunuz hayırlısı olsun.

6. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Merhaba Ergün Bey,

Dün akşam kontrol ettiğimde kabarcık sayısı 4sn de bir olarak yükselmiş ama dediğiniz gibi sn de 2 kabarcık seviyesine çıkarmak için ne yapmam gerek bilmiyorum. Yani mayalı sistemde şişe içinde oluşan basıncın çıkışını ayarlayamıyorum. Maya dozunu arttırmak belki işe yarayabilir. Pazar günü %50 su değişimi yapacağım. Su değişiminden sonra kendi yaptığım NPKları kullanmaya başlamam sakınca yaratır mı?

7. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Merhaba Fatih Bey,

Uyarılarınız konusunda kesinlikle haklısınız. Ancak dediğiniz gibi baktığımda cam bana düzmüş gibi geldi hatta akşam eve gittiğimde fırsatım olursa birde dediğiniz gibi bir foto ekleyerek sizlerle de paylaşayım. Bu arada akvaryumun üstüne buhar camı yaptıracağım. Buhar camının üzerinde gidip geleceği oluklar ahşaptan olacak bu ahşap da bir taç gibi akvaryumun üstünü çepeçevre saracak. Yapmak istediğimi anlatabildim mi bilmiyorum? Sizce bu taç kayıt kuşak olarak akvaryumun camlarını üstten destekler mi?

8. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Merhaba Yasin Bey,
    Akvaryumumda taban için

10lt fondovivo + 5-6lt aquabasis plus + sineklik + 55kg hagen siyah kum kullandım. Ayrıca forumumuzdan arkadaşımız Murat Bey'den mongrow kökleri ve birkaç tane hindistan cevizi kabuğu aldım. Birde oturduğum bölgeden topladığım kayalar var. akvaryumun boş hacmi 355litre bu bahsettiğim malzemeleri kullandıktan sonra akvaryumumun net su hacmi 250litre oldu.

9. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Çok güzel bir akvaryum olmuş kolay gelsin.

10. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tolga bey dikkatimi çekti de kullandığınız kayalar sanki biraz mermeri andırıyor. Kayaları tanka eklemeden önce hiç salınım testi yaptınız mı?

11. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Ergün Bey,

Kayalar için salınım testi yapmadım. İçeriklerini de bilmiyorum. İşim dolayısıyla oturduğum bölgede sıkça seyahat yapıyorum yaz sezonunda gelip giderken Marmaris yolunda Sakar geçidi vardır kayaların hepsini oradan topladım. Yaşayıp öğrenme yolunu seçtiğim için biraz deneysel şekilde ilerliyor tankım. İlerde tankımın su değerlerini ölçmek için test kitleri alırsam içerideki düzenin ne durumda olduğunu daha net anlarım. Ama şimdilik balıkların ve bitkilerin durumlarına göre bazı tahminlerde bulunma durumundayım.

12. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tolga bey kayaları ve kumları akvaryuma eklemeden önce mutlaka tuz ruhu ile salınım testi uygulamanız gerekirdi. Eğer kayalar veya kum salınım yapıyorsa suyu sertleştirerek bitkilerin besin alımını engellemeye başlar. Bu da sizin başarı oranınızı düşürür. Bir kayayı çıkarıp kuruttuktan sonra test uygulamanızı öneririm.

13. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    tavsiyenize uyacağım dediğiniz gibi bir kayayı çıkarıp salınım testi yapacağım bakalım sonuç ne olacak.

14. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tolga Bey kayaları test edebildiniz mi tank ne durumda?

15. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Son birkaç gündür çok yoğunum gündüz iş akşam nişan derken kayalara henüz bakamadım. Ancak sanırım bitkilerim adaptasyon süreçlerini tamamladılar. İlk diktiğim zamana göre daha yeşil ve daha uzunlar. Ergün Bey'in tavsiyesiyle geçtiğimiz pazardan itibaren su değişimi yaptıktan sonra 10ppm potasyum ve dün akşam geç saatlerde bir 10ppm potasyum daha ekledim. Diğer gübrelerden daha vermeye başlamadım. Umarım bu akşam bir aksilik olmazsa tankın son halinin fotolarını çekip foruma ekleyeceğim tabii kayalar içinde salınım testi yapmaya çalışacağım.

Birde galiba aldığım lepisteslerin çoğu hamileymiş akvaryumun içinde nereye baksam yavru lepistesler var.

16. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selam Lepistes olayını akvaryum otursun diyerek ilk aldım bende sonra 50taneye bakmak zorunda kaldım fenalar kıyamıyorsun verdim hepsini hediye öyle rahatladım :)

17. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Merhaba İbrahim Bey,

Ben aslında isteyerek aldım lepistesleri, seviyorum rengarenk minik minik dolaşıyorlar. Tabii böyle rahat bir şekilde üremeleride cabası malum tankım biraz büyük sayılır. Birde kendimce doğal seleksiyon uyguladığımı düşünüyorum. Tankım bitkili olduğu için yavruluk vb malzemeler kullanmıyorum. Güçlü olan hızlı olan yaşar mantığıyla yavruları büyütmeye çalışıyorum. Böylece 8-10 nesil sonra daha gelişmiş balıklar olabilirler belki. Dün akşam ilk defa yetişkin bir dişinin açık alanda yüzen bir yavruyu lüplettiğini gördüm. Daha önce gözlerine çarptığı zaman takip ettiklerini görmüştüm ama yavruların o birden hızlanmaları ve ani dönüşleri bitkilerin arasında yetişkinlerin onları avlamasını engelliyordu. tankın içindeki yavrular benim gördüğüm ilk derslerini aldılar "açık alanda tek başına yüzersen av olma ihtimalin çok yüksek" Zaten gelip tankımı görenler buraya daha büyük balıklar yakışır falan diyorlar ama ben 2-3 ay sonra görcem onları. İnşallah bol ve sağlıklı birdolu lepistesim olcak. Şimdi baktıklarında gözlerine az balık varmış gibi gelenler bakalım o zaman neler söyleyecekler :)

Bu arada Hakan Bey, akşama tankımın fotolarını koyduğumda da mümkün olan mikro çekimleri yaparım galiba sazlarımın üzerinde sakal (kıl) yosunu denilen yosunlardan var.

18. asdfasdf

asdfasdf Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    akvaryum güzel

19. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Selam akvaryumu kuralı 2 hafta oldu bitkiler ve balıkların şimdiki halleri için birkaç yeni foto ekleyeyim. Bir önceki mesajımda bahsettiğim gibi sazların üzerilerinde sakal yosunları var çok değil ama sizce çoğalma ihtimalleri nedir?

Birde halen Ergün Bey'in söylediği gibi haftada iki kere 10 ppm potasyum veriyorum.

Maalesef kayaları çıkarıp salınım testi yapmadım henüz ama merak ettiiğim için soruyorum kayalar salınım yapıyor olsalardı bitkilerin boyları uzayıp adaptasyon süreleri içindeki sarılıkları düzelir miydi?

Bu arada şanslıyım komşum Milas'ta bir balık çiftliğinde çalışıyor ve 40 günlük balıklarına artemia veriyorlarmış. Bunu duyunca hemen bende istedim. Haftada 2-3 kere bana da hazır çıkarılmış canlı artemia getirecek.

Ekli Dosyalar:

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tolga bey suyun sertleşme sorunu bitkileri yavaş yavaş etkiler bu nedenle su olması gere, enden daha sert bile olsa bitkiler ilk dönemde uzayabilir. Bu yosunlar daha önceden varmıydı yoksa yeni mi oluştu ve tankın başka bir noktasında oluşum görüyormusunuz?

21. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    yosunlar aşağı yukarı 1 haftadan beri varlar. Daha önceden yoklardı ve görebildiğim kadarıyla sadece sazların üzerilerinde çıkıyorlar. Tankın başka yerlerinde yoklar.

22. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tolga bey o zaman CO2 miktarını saniyede en az 1 kabarcık olacak şekilde ayarlayın. %50 civarı su değişimi yapın ve yarım doz gübreleme yapmaya başlayın.

23. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    mayalı sistem co2 kullanan arkadaşlar sistemin çalışmasını saniyede 1 kabarcık olacak şekilde nasıl ayarlıyorlar bilmiyorum. Bu işin bir yolu varsa lütfen bana da nasıl yapacağımı anlatabilir misiniz?

24. tanerermec

tanerermec Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    S.a akvaryumunuz gayet güzel görünüyor. Ama arkadaşlarında dediği gibi kayaları test etseydiniz daha iyi olurdu...

25. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tolga Bey mayalı düzende bir ayar yapma imkanınız maalesef olmuyor.

26. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Kuru maya miktarını yavaş yavaş artırarak çıkan kabarcık sayısını artırabilirsiniz. Tabi bu da şekerin daha çabuk tükenmesine yol açar.

27. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    geçen sefer yarım kaşık çay kaşığı kuru maya koymuştum. Bu sefer şeker miktarını ve kuru maya miktarını arttırmayı planlıyorum. 5 bardak şeker ve 1 çay kaşığı maya 1çay kaşığı karbonat olarak deneyeceğim. Bakalım nasıl bir sonuç alacağım.

28. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tolga bey sizinki benim hazırladığım karışıma çok yakın akvaryumdan aldığım su ile 3 su bardağı şeker, tepeleme olmayacak şekilde 1 çay kaşılığı karbonat ve yarım çay kaşığı kuru maya ile yapıyordum. Ortalama 1-2 gün içinde saniyede 1 kabarcık civarında çıkış sağlanıyordu. Eğer sisteminizde kaçak yoksa sizde de benzer şekilde çıkış olması gerekiyor.

29. Yücel

Yücel Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Tolga bey sistemde muhtemelen kaçak var şişe kapağı resimdeki gibi yapma şansınız varsa tavsiye ederim.Ergün beyin vermis olduğu karışımı yapmanızı öneririm o karışımla kesintisiz co2 sağlıyorum

Ekli Dosyalar:

30. kakoo

kakoo Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Tekrar merhaba arkadaşlar,

akvaryumun suyunu koyalı tam 9 ay 8 gün olmuş. Bu arada bir sürü değişiklik oldu genel çizgileriyle tank aynı ama bazı bitkileri söktüm, Co2 vermiyorum, akvaryumun kapağını ancak yaptım. Bu geçirdiğimiz 9 ay boyunca ilk ayı saymazsak sadece 1 kere %30 civarında su değişimi yaptım ve iki kere filtreyi temizledim. Şu anda akvaryumda 200 civarı lepistes, 100 civarı kiraz karides, bi miktar ramshorn, 3-4 tane katil, 1 tane minare salyangoz, 1 tane çöpçü ve 1 tane vatoz var. Bu arada bu çöpçü ve vatozun türünü bilen varsa bana da söyleyebilir mi?

Sizlerle son halinin fotolarını paylaşmak ve görüş ve önerilerinizi okumak isterim.

Not: Akvaryumun üstünde duran 3 tane küçük akvaryum şuanda boş olmakla birlikte betta arayışlarım devam etmekte bettalarla ilgilenen arkadaşlar varsa yardımlarını beklerim.
    Eki Görüntüle 4720

Eki Görüntüle 4721

Eki Görüntüle 4722

Eki Görüntüle 4723

Eki Görüntüle 4724

Eki Görüntüle 4725

Eki Görüntüle 4726

Eki Görüntüle 4727

Eki Görüntüle 4728

Eki Görüntüle 4729

Eki Görüntüle 4730

Eki Görüntüle 4731