Yeni akvaryum tasarımı

Konusu 'Akvaryumda Kullanılabilecek Dekorlar ve Tasarımlar' forumundadır ve Bitkici tarafından 22/05/14 başlatılmıştır.

1. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Eski tankımı bozup daha zor bitkiler ile yeni bir kurulum yapmak istiyorum. Fakat peyzaj konusunda oldukça zayıf olduğum için sizlerle birlikte yeni tankımın tasarımını ve kurulumunu adım adım bu konu üzerinde planlayalım istiyorum.

Yaklaşık 60 kg kadar siyah kum bulunuyor 20 kg daha alacağım toplamda 80 kg civarında kum olacak.

Tasarımda Atilla hocamın benim için toplamış olduğu lav kayalarını kullanacağım.

Elimdeki lav kayalarının miktarını göstermek için tam akvaryumumun boyutunda gazete kağıtlarından 130x50 cm bir alan oluşturdum. Üzerine de kayaları gelişigüzel yerleştirdim.

Kayaları ikiye bölerek çekim yaptım.

conv_1232.jpg

Sol taraftaki kaya yığını içinde çok büyük boyutlu bir kaya bulunuyor gerekirse onu bir şekilde kırıp daha küçük parçalara ayırabilirim.

conv_1233.jpg

Sağ taraftaki kaya yığının yakın

Tüm kayaları toplayınca şöyle bir tepe oluşturulabiliyor.

çekimi.

conv_1235.jpg

1-2 tane de kalın mango kökü bulunuyor ihtiyaç olursa tasarımda onları da kullanabilirim.

Yeni kurulumda kullanabileceğim mevcut bitkilerim

Marsilea Hirsuta
    Hydrocotyle Verticillata
    Sp japan
    Lilaeopsis brasiliensis

Yeni kurulumda kullanmayı düşündüğüm ancak elimde olmayan bitkiler

Cuba
    Proserpinaca palustris ''Cuba'
    Althernethera reineckii mini
    Althernethera reineckii
    Eusteralis stella
    Limnophila aromatica

Şimdi tasarım konusunda önerilerinizi ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.

Ekli Dosyalar:

Son düzenleme: 19/09/16

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün Hocam İwugami tarzı bir tasarım canladırıyorum gözümde sadece köşeler hafiften boylanan bitkiler ile standartın dışına çıkılabilir.

3. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113

4. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Bencede az ama gösterişli narin bitkilerden kurulmuş göz alıcı kırmızı bitkilerin bulunduğu tepelerden oluşan arka kisim yuksek on kisim alcakta olan orta alanda sade guzel bir mango kökü tabanda zemin bitkileri filan...
    Hayali bile güzel Ergün hocam :) Kolay gelsin.
    Bu arada ben 2. Tasarımı daha çok beğendim :)

5. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün Hocam bu benim hoşuma gitti. Diğerinde boylu bitkiler daha çok ve sizi yıldırır.

Ekli Dosyalar:

6. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey uzun boylu bitkilerden vaz geçmeyi düşünüyor musunuz. eğer geçecekseniz hakan beyin beğendiği tasarımı bende çok beğendim. yalnız tasarımda yükseklik daha fazla olsa bir tane kayanın ucu su yüzeyine ulaşmış olsa daha güzel olurdu, kayalar döşemesi bu kadar aşağıdan değil de daha yukardan başlamalıydı diye düşünüyorum.

7. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aslında uzun boylu bitkilerden de tamamen vazgeçmiş değilim. Yavaş gelişen bir kaç tür eklemek istiyorum. İlk fotodaki tasarımın tamamen aynısından ziyade elimdeki malzemeler ile kendime daha uygun bir tasarım yapmayı düşünüyorum. Tabi bu tankta gözümüze çarpan eksiklikleri de tamamlayabilirsek düşük bir ihtimal ama referans aldığımdan daha iyisini bile yapabilirim. :)

Bu tip bir tasarım yapsam kayaların altını kum ile besleyip kayaları daha yukarıdan mı başlatmak daha güzel gözükürdü?

8. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    bence yükselti daha fazla olabilir kayalar daha yukarıda başlasada alt kısımlarada birkaçtane ufak eklene bilir. hemen karşı tarafada ağaçlandırma çalışması olsa nasıl olur.

9. atilla1848

atilla1848 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    3
    fikir

ergün hocam merhaba. öncelikle hayırlı olsun yeni kurulumunuz. sizinle biraz konuştuk yeni tasarımınız ile ilgili ama burada da yazayım ki unutulmasın konuştuklarımız.

hocam üzrinde konuştuğumuz tasarımı zaten paylaşmışsınız o resimdekine benzer bir kaya dizilimi yaptığınızı farzederek o tasarım üzerinden tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

dediğim gibi arka kısımda tasarımcının yaptığı gibi uzun bitkilerde kullanabilirsiniz ama ben size sabrederseniz getireceğim kum ile arka kısımı komple kum ile doldurup tepe yerine ufak bir yamaç taklit etmeyi öneriyorum. kayalar yamaca gömülmüş durumda olacak. kayaların arasına serpiştireceğiniz moss, cuba veya repens tarzı bitkiler yamacın gerçeklğiniz artıracaktır.
    zeminde düz kısımlarda komple cuba kayalarla birleştiği yerlerde repens ve blyxa kullanırsanız yine kayalar sırıtmadan gerçek bir yamaç efekti verirsiniz.
    son olarak kayaları sıralarken derinlik efekti verebilmek için. öne arkaya koyacağınız büyük kayaların önüne sağlı sollu ufak kayalardan serpiştirirseniz ve iki kaya arasından bitkilerin görünmesini sağlarsanız derinliği artıracaktır. öndeki ve arkadaki kaya diye algılamamızı sağlayacaktır.

2013 AGA Aquascaping Contest - Entry #607
    yukardaki tasarımda kayaların yerleşimine bakarsanız öndeki ve arkadaki kayaları algılamamızı sağlamış tasarımcı. aralara dikilen bitkiler de kayaların arasındaki mesafeyi belirginleştirmiş

2013 AGA Aquascaping Contest - Entry #44
    bu tasarımda da tassarımcı kayaların bitkilerin içerisine gömülmesini sağlayarak gerçekliği arttırmış

2013 AGA Aquascaping Contest - Entry #52
    bu da benzer bir yamaç tasarımı. yine kayaların dizilimi ve bitkiler arasında görünüşü tasarımı güzelleştirmiş.

benim bahsettmeye çalıştığım tepe yerine yamaç yaparsanız daha küçük bir alanı taklit etmiş olursunuz ve daha çok ayrıntıyı gösterme şansınız olur. çok uzaktan değilde yakından bakılan bir manzara elde etmiş olursunuz buda ayrıntıyı görmemizi sağlar

10. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Atilla hocam tüm yardımlarınız için teşekkür ederim. Bakmak ile görmek arasındaki fark olsa gerek o kadar baktım bu tankları göremedim ya da bu gözle görmediğim için görmediğimi zannediyorum. :) Fotolar hayalimdeki tasarıma daha yakın. 1. fotoda dağın orta kısımlarında bir yeşillik aradı gözlerim ama yoktu. Benzer bir yükselti bile oluştursam ortalarına doğru bir yeşilli oluşturmak istiyorum.

Sizden kum gelmesini bekleyeceksem o zaman sizi hemen bırakmam kurulumu da birlikte oluştururuz.

11. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Bence atilla beyin önerdiği örneklerden alttaki tank güzelmiş.Seçim tabii ki sizin Ergün bey.

Kolay gelsin.

conv_1256.jpg

Yönetici tarafından son düzenleme: 19/09/16

12. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Uğur bey bu boyuttaki bir akvaryumu dolduracak kadar kaya ve kum temin etmek gerçekten çok zor bir iş. Bu nedenle eldeki malzemeler ile ancak tek bir büyük tepe efekti ya da iki küçük tepe efekti verebileceğim. Hatta elimdeki malzemeler buna bile yetmeyeceği için Atilla hocam kullanmadığı kumları getirecek. Ama yeterince malzemem olsa sanırım sizin beğendiğiniz tasarıma yakın bir tasarım yapmayı düşünürdüm.

Atilla hocam dün tabletten yazmak tam bir işkence olduğu için doğru dürüst yazamamıştım. Şimdi aklıma geldi de derinlik hissini artırmak için tepeye doğru olan patikada cuba kullansak da düz zeminde parvula ya da lilaeopsis brasiliensis kullansak bütünlüğü bozup kötü mü gözükür?

Ya da cama yakın olan ön bölümde ufak bir eğim sağlayarak benzer yaprak yapısında olan marsilea hirsuta kullanıp büyük küçük, yakın uzak efekti ile derinliği artırabilir miyiz?

13. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Akvaryumdaki çakıl kumunu boşaltacam dere kumu arıyorum.Benim kumu dere kumu temin edince size hediye olarak verebilirim.Yada ne zaman yapacaksanız o zaman hemen yollayabilirim otobüsle kargoyla neyle isterseniz.Sizden ve Atilla beyin de yardımları ile görsel açıdan iyi bir tank seyrederiz sayenizde.

14. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Teklifiniz için teşekkür ederim Uğur bey. Atilla hocamdan gelen kumu bendeki siyah kum ile karışmaması için sineklik ile ayrıacağım. Tabanda ayrıca torf filan da kullanacağıım için her bir katmanı birbirinden ayırmak pek kolay olmaz. Şimdilik bu tasarım ile yola çıkayım ileride daha farklı tasarımlar da ortaya koyarım.

15. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Kolay gelsin Ergün bey güzel bir tank seyredeceğiz inşallah.

16. atilla1848

atilla1848 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    3
    ergün hocam kurulumu beraber yapmayı bende çok isterim. onun için bekleyebilirsen hem senin için kum takviyesi iyi olur hemde benim için heyecan verici bir tecrübe daha olur.

bol bol foto çeker koyarız foruma da.
    önümüzde epeyce bir zaman var değişik tasarımlar hakkında fikir alış verişi yapıp en sağlıklı kurulumu hangisi ile yapabiliriz karar veririz bu zaman zarfında. bu aralar bebiş biraz nazlanıyor pek vaktim olmuyor. ama boş bir zamanımda paint üzerinde bir çalışma yaparak daha net bir fikirle geleceğim karşınıza.
    sen devam et hocam zihninden taşları bitkileri yerleştirmeye gittikçe netleşir bişeyler

17. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Atilla hocam birlikte kurabilirsek çok sevinirim. En azından yanımda görsel zevki olan birinin olması işimi kolaylaştırır.

Bir önceki mesajımda anlatmaya çalıştığım tasarıma dair bir foto ekleyeyim daha görsel olsun.

conv_1303.jpg

Önde daha büyük yapraklı bitkiler tepeye tırmandıkça daha ince yapraklı olanlar gibi... Hoş gözükmeyecekse bitkilerde tür değişikliği olmasa da olur. Ön alanda da cuba yerleştirebiliriz sonuçta. Farklı fikirlere de açığım.

Son düzenleme: 19/09/16

18. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey o gün tabletten girdiğim için ağaç fikrinizi görmemişim. Bu yüzden kusura bakmayın. Aslında bu şekilde uzakta gözüken dağ tasarımlarına en çok ağaç figürü yakışıyor da benim bu figürü oluşturup idame ettirebilmem pek kolay değil. Daha çok sürdürülebilir tasarımlar oluşturma derdindeyim. Bir tasarım oluşturduğumda en az 2 yıl öylece güzelliğini koruyabilmeli diye düşünüyorum.

19. atilla1848

atilla1848 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    3
    ergün hocam paylaştığınız resim aynı benim anlatmaya çalıştığım gibi kayaların arasına serpiştirilen bitkiler derinliği ve doğallığı artırıyor.
    fakat bitki efekti daha önce de dediğim gibi baya zahmetli bir iş. hem o efekti yakalamak zor hemde daha sonra bitkiler büyüdükçe onların tamamen birbirine girmemesi için müdahale etmen gerekecek. amaç sadece derinlikse bence kayaları ve bitkileri de doğru yerleştirerek çok güzel bir derinlik yakalanabilir.

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Atilla hocam o gözle hiç bakmamıştım. Derinlik vereyim derken karman çorman bir görüntü oluşma riski de var.

Sayfayı Paylaş