Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 150cm boy 50 cm en 50 cm yükseklik Kapasite (litre): 375 lt Bitki Türleri: 15 tür Beslenen Canlılar:lepistes,vatoz(vantuz balığı) cüce kerevit,mavi kerevit,küçük salyangoz Filtrasyon:dış filtre Işıklandırma Floresanları: 9 adet 120 cm power led (4 gün,3 beyaz,1 kırmızı,1 mavi) Işıklandırma Süresi ve Düzeni:günde 10 saat Su Değişim Oranı ve Aralığı:haftada1 %30 Kullanılan Yemler: pul yem Gübreleme: henüz başlamadım(NPK var hazır) Co2 - Saniye / Kabarcık : saniyede 2 adet Kullanılan İlaçlar: yok Taban:Turf,kil ve %18,20 ve 25 demir oranlarına sahip 3 farklı siyah kum toplam 60 lt Herkese merhaba,Hakan ve Bora bey'den aldığım bitkiler önce biraz soldu,yaprak döktü,bazıları öldü ama artık ışığında güçlenmesi ile beraber yavaş yavaş filiz vermeye ve köklerini salmaya başladılar. Bugün CO2 sistemimi hayata geçirdim(Hakan bey'e çok teşekkürler) Akvaryumdaki elma salyangozunu bitkileri yediğinden şüphelendiğim için akvaryumdan çıkardım. lepistes ve kerevitler şimdilik mutlu gözüküyor.17 saat boyunca saniyede 2 baloncuk salınımım 375 litre için doğru mu? NPK gübrelemeye ne zaman,hangi ölçülerde,ne sıklıkla ve hangi saatlerde vermeliyim? Haftada %30 su değişimi çok zahmetli olduğundan ayda bir daha fazla bir oranda değişim yapsam uygun olur mu? Şimdi yapmam gereken nelerdir?
Tebrikler Feyzi bey maşallah diyelim. Tankınız gayet hoş görünüyor . Ergün hocamla irtibata gectesana ne zaman ve ne sıklıkta gübre vermen gerektiğini söylesin. Daha emin bir şekilde gübre vermeye başlamış olursun.Bu arada micro element ve demir gubreside edinsen iyi olur sana lâzım olacak . Herşey Güzel görünüyor sağlıklı keyfli hobiler dilerim.
Feyzi Bey kurulumunuz hayırlı olsun, bitkilerin ilk günlerde bu tip sıkıntılar yaşaması normal adaptasyon sürecinde yapabiliyorlar. 17 saat boyunca saniyede 2 baloncuk salınımım 375 litre için doğru mu? Bu cümleyi anlayamadım, tanka 17 saat mi co2 veriyorsunuz. Co2 kabarcık sayımını ince ayar yaptıktan 10-15 dakika sonra dakika hesabı ile yapmanızı tavsiye ederim. Hemen ayar oturmayabilir ve sizi yanıltabilir. Gübreleme için şu anda 5ppm civarı potasyum vermeniz yeterli, haftaya size yeni bir gübreleme reçetesi hazırlarız bitki yoğunluğunuz az değil normal seviyede. Haftalık su değişiminizi aksatmamanızı tavsiye ederim, ben direkt çeşme suyu ile değiştiriyorum tabi tank ile aynı ısıda olacak şekilde ayarlıyorum. Hortumu filtreye takıyorum boşatıyor ve çeşmeden yerine dolduruyorum. Işıklandırma sürenizi 6-7 saat seviyelerine çekmenizi öneririm, henüz adaptasyon sürecinde olan bitkileriniz için 10 saat fazla bir süre.
Merhaba, Selonoid valf olduğu için 17 saat boyunca saniyede 2 damla co2 vermeye ayarladım.(valf ısınıyor.Normal mi?) Karbondioksit salınımı kapandıktan sonra fotosentezin %80 yavaşladığını gözlemledim.Önemli bir bilgi olabilir. 5 ppm potasyum hergün mü verilecek?5 ppm 5 mlg miydi? Diğer gübreleri ne zaman kullanmaya başlayabilirim? Bitkiler fotosentez yapmaya başladı(muhteşem bir görüntü)kimse bana bu güzellikten bahsetmemişti.Yeni başlayan arkadaşlar ile bu bilgide paylaşılmalı.
Fevzi bey çoğu konuda fotosentezin güzelliği bahsi geçer görememiş olabilirsiniz ,yaradan yüce mevlam her baktığımda hayranlık uyandıran her anından keyif almamızı sağladığı için şükür ederim. 'gerçi her nefesimizde de öyle ama o anlar başka hissiyat' .selenoit valflerin ısınma problemini okumuştum birçok kişide aynı dertten muzdarip çalışması zamanlarında arada kontrol şansınız oluyorsa tank evde siz işteseniz arıza sorununda co2 kesilebilir tabi elektirikli aletlerde ısınma iyi değildir kalitesi önemlidir mazallah iyicene inceleyin kablolarında vs erime kadarmı ısınıyor tedbir açısından.birçok kişi %75denebilir co2 7/24 kullanıyor oranını ayarlayarak gerekli bilgi makale araştırın diyebilirim sağlıcakla kalın ..
Feyzi Bey İbrahim Bey 'in de dediği gibi selenoid valfin bir miktar ısınması normal ama aşırı ısınma var ise ve 12v adaptör ile bağlantılı ise adaptöründe sorun olabilir yada cihaz sorunludur az ise zaten sıkıntı etmenize gerek yok. 5ppm potasyumu gün aşırı verebilirsiniz. Su değişimi yaptığınız günü pazar günü olarak varsayarak; Pazartesi - çarşamba - Cuma günleri verebilirsiniz. 5ppm hesabını şu şekilde yapabilirsiniz bunu potasyum için yazıyorum diğer gübreleri bilahire yaparız; Tankınızın hacmini tabanda 6cm kum olduğunu varsayarak yapalım; 150x44x50= 330.000 / 1000 = 330 litre net Potasyum gübresini 111 gr olarak 1 litrede çözünce her 1ml. si 50 lt. ye = 1 ppm potasyum katar. 330/50= 6,6ml. sizin tankınıza 1ppm potasyum katar. 5ppm için x 6,6 = 33ml. verebilirsiniz. Diğer gübreleri 10 gün sonra felan başlayabiliriz hele siz yeni filizler görmeye bir başlayın ki bu süreç 10 günü geçebilir o yüzden takip eden hafta daha uygun olacaktır bu hafta sonu su değişimini bir yapın tankı sıkı takip edin gözlemleriniz bizim için önemli siz ne aktarırsanız biz ona göre destek vereceğimiz için sürekli irtibat içinde olmanızda fayda var.
Feyzi bey kurulumun hayırlı olsun gördüğüm noktaları sırasıyla yazayım. 1- Akvaryumunuz boş halde 375 lt su alabilir ancak gübreleme için kum, kaya ve kütüklerden sonra kalan net su hacmini hesaplamanız gerekiyor. 2- Cüce kerevit bitkili akvaryum için uygundur ancak mavi kerevit büyüyen bir tür ise onu en kısa sürede akvrayumdan çıkarın. Çünkü kerevitler bitkileri kökünden sökebilir ya da bitkileri yiyebilirler. 3- Işıklandırma için 9 adet 120 cm power led (4 gün,3 beyaz,1 kırmızı,1 mavi) demişsiniz ancak nasıl bir ışıklandırma olduğunu anlayamadım. Işıklandırma gücü inşallah yeter. 4- Işıklandırma süresi olarak şimdilik günde 8 saati geçmemeye çalışın. Bir kaç ay sonra isterseniz 10 saate çıkarırsınız. 5- Siyah kumlar demir içermez hatta hiçbir şey içermez. Demir içeriği satıcıların yazdığı uydurmadan ibarettir. 6- CO2'yi ya ph kontrolcü ile kontrol ederek verin ya da 24 saat verin. Rastgele günde 17 saat CO2 vermek dengesizlik yaratmaktan başka bir işe yaramayabilir. Ben selonoid valfin fazla ısınmasından ve boş yere elektrik tüketmesinden dolayı 24 saat vermeyi tercih ettim. Eğer ph ve kh ölçümü yapılmıyorsa boş yere selonoid valf çalıştırmanın da anlamı yok. 7- Gübrelemeyi sadece NPK ile yapamazsınız. Bu şekilde bir gübrleme bitkilerin gelişmesinden çok yosunların gelişmesine yarayacaktır. Bu nedenle demir ve mikro element gübrelerini de bir an önce temin etmeniz gerekiyor. 8- Su değişimini haftalık yapmanız gerekiyor. Haftalık %30 ila %50 arası yapmanız uygun olacaktır. Özellikle ilk dönemde su değişimlerini aksatmamak gerekiyor.
Öncelikle telkinleriniz için teşekkür ederim. Kumda demir olduğu aşikar çünkü cam sileceğindeki mıknatısa hemen yapışıyorlar
Feyzi bey o siyah kumların çoğunu boyayarak o hale getiriyorlar. İçinde demir olsa bile üst katmanında bulunan boyadan dolayı salınım yapamaz. Ki boyanmamış olsa bile kum içindeki demiri bitkiler kullanamaz. Topraktaki demir ile kuvartz haldeki kumun içindeki demir aynı değildir. Bitkiler kökleri vasıtası ile toprak içindeki besinleri alabilir ama kum suda çözünemediği için bitki de kum içindeki besinleri alamaz. Öyle bir salınım olsa saç yosunundan akvaryumun içini göremezdik.
İlk 10 günü devirdik.Şimdi hangi gübrelerden ne sıklıkla ne ölçülerde vermem gerekiyor? Bitkiler kök salmaya ve tomurcuk çıkarmaya renkleri güzelleşmeye başladı.Lakin gelişimlerini hayli yavaş gözlemliyorum.
Feyzi Bey son duruma göre co2 seviyeniz ve ışıklandırmanızı tekrar bir alalım, değişiklik oldu mu? Ona göre bir plan yapalım inşallah.
Işık süper lt ye 0'85 watt ölçtük,yosunlanma yok ve bitkiler cansız yaprakları bıraktılar.Çoğunlukla köke gittiklerini gözlemliyorum. Co2 ölçümü için bugün sipariş vereceğim lakin sn de 2 kabarcık devam ediyor.Sevgi ve saygılar.
Peki Feyzi bey en son ne zaman su değişimi yaptınız ve oranı ne oldu? Şu anda sadece potasyum ile bir başlayın bu akşam ışıklar kapandıktan sonra tankınızın net 300 litre olduğunu düşünerek; Potasyum; 300/50 = 6ml potasyum gübresi tankınıza 1ppm potasyum katacaktır 4ppm verelim = 4x6= 24ml. Yarın akşam bir takip edin bitkilerde fotosentez görebiliyormusunuz.
Feyzi Bey tankın genel görünümünü yani tankın tamamını içerin bir fotoğraf ile yakından çekim 2-3 fotoğraf çekip eklerseniz bitkilerin son halini bir görelim. Ona göre haftaya yapacağınız gübreleme düzenini belirleyelim. Şimdilik potasyum ile dedim gibi dozajlama yaparsınız diğer gübreleri henüz vermeyin, su değişimini aksatmayın lakin %50 civarında su değişimi yapmanız iyi olacaktır. Mikro element ve demir için gübreleriniz ne durumda var mı?