Ph. > 6.2 Nitrat. > 0.5 - 0.6 Demir. > 0.2 - 0.3 Fosfat > 0.1 Kh > 12 Co2 direct olayini yapamadim bilgisi olan varsa acil bilgilendirirse sevinirim Potasyum testinde değer okunmuyor fakat test resimde var ve normal gözüküyor
Emre bey JBL marka test kiti kullanmadığımdan nasıl ölçüyor bilemiyorum ama aynı ph ya da kh ölçer gibi CO2 miktarını ölçüyormuş. Sonuçları tek tek değerlendirecek olursak; Ph. > 6.2 = Sınırda bulunuyor 6.5 civarında olması daha iyi olur. Nitrat. > 0.5 - 0.6 = Nitratın 0.5-0.6 olduğuna emin misiniz? Test kitleri o kadar hassas ölçüm yapamaz. Acaba 5-6 mı demek istemiştiniz? Demir. > 0.2 - 0.3 = Uygun aralıkta bulunuyor bu aralıktan çok fazla çıkmayın. Fosfat > 0.1 = en az 0.5 civarına yükseltmeniz gerekiyor. Kh > 12 = Biraz yüksek ama ph nasıl o kadar düşük çıktı anlam veremedim. CO2'yi nasıl veriyorsunuz ve ne şekilde çözüyorsunuz? Potasyumu nitrata oranlayarak ekliyorsanız ölçmeseniz de olur. Sonuçları birlikte değerlendirdiğimizde kh - ph tablosuna bakmak gerekiyor. Eğer ölçümlerin doğru ise Ph:6.2 - kh:12 dersek tam 241 ppm CO2 olduğu gözükür. Bu kadar yüksek CO2 çözebilmek büyük bir başarı olsa da hem bitkiler için hem de balıklar için öldürücü olabilir. Bir de CO2 testi yaparak durumu netleştirin gerekirse ph ve kh testlerini tekrar yapın. Kh 12 iken bu kadar yüksek CO2 çözebilmek cidden zor bir iş. Eğer tekrar test ettiğinizde ölçüm aynı çıkıyorsa CO2 miktarını bir an önce azaltmaya başlamalısınız. Yalnız sakın bir anda kesmeyin ani ph değişimi balıkları şoka sokabilir ya da öldürebilir. Bu nedenle CO2 miktarını yavaş yavaş azaltın. Genel mana da bakınca 10 birim nitrat veriyorsanız 1 birim fosfat vermeniz gerekiyor. Buna karşılık da 0.2 birim demir olması gerekiyor. Şu anda bu dengenin demir yönünde bozulduğu, fosfatın ise yetersiz kaldığı gözüküyor. Günlük tüketim miktarını bulabilirseniz size uygun gübreleme metodunu belirleyebiliriz bu nedenle bu akşam ışıklar kapandıktan sonra suyu test edip değerleri aşağıda yazağım miktarlara tamamlayacak şekilde dozlayın. Bir gün sonra akşam ışıklar kapanınca tekrar test edin bakalım akvaryumun günlük tüketimi nedir. Potasyum 12 ppm ekleyin. Nitratı 10 ppm'e tamamlayacak kadar dozlayın Fosfatı 1 ppm'e tamamlayacak kadar dozlayın Demiri 0.2 ppm e tamamlayacak kadar dozlayın. Eğer ölçtüğünüzde atıyorum nitrat 5 ppm ise 5 ppm ekleyin. Demir 0.2 ise hiç eklemeyin.
nirtatı yalnış yazmışım nitrat ne 5 değerindeki renge daha yakın 5 ten fazla olabilir 6 7 gibi ondan o şekilde yazdım .. ph yalnış ölçülmüştür diye 2 kere test ettim yine aynı çıktı yarın dijital ürünle ölçme yapacağım artık.. kh dediğim gibi 12 damlada aynı rengi yakaladım demir 0.2 0.3 gibi bir değer. co2 direct testi doğru ise dediğim gibi 40 45 arası bir damlada rengi anca gördüm.. oda 2* damla sayısı oluyormuş. co2 de mayalı sistem kullanıyorum aralıksız çalışıyor işte.. fosfata gelince test kitinde o şekilde yazıyordu 0.05 ile 0.1 arasındaki renklerde
Mayalıda saniyede kaç kabarcık elde ediyorsunuz ne ile çözüyorsunuz? CO2 testinde 80-90 ppm gibi bir değer çıkıyorsa kh ya da ph testinde bir hata olabilir. Onlar doğru ölçüyorsa CO2 testi doğru ölçmüyor demektir. Bu test kitindeki fosfat değeri deniz akvaryumuna göre belirlenmiş. Bitkili akvaryumda 0.2 ila 1 ppm arası fosfat bulunması uygundur.
mayalıyı ilk kurduğum zaman saniyede 5 6 belki daha fazla kabarcık veriyor zamanla azalıyor bu ikinci hafta mesela 2 3 baloncuk Çıkıyor şu anda test sayfası yalnış olabilir ama sorun değil ben o sayfadaki 1 değerlerine yaklaşsam yeterli hatta ölçüm içinde hassas bir ölçüm yapmış olurum sanırım
Mayalı sistem hazırlarken mayayı çok az kullanın aniden yüksek kabarcık miktarı oluşmasın. Ben mayalı sistem yaptığım sırada çay kaşığının yarısı kadar maya kullanıyordum.
doğrudur hocam b en 2 çay kaşığı kullanıyorum 1 kaşık kuru 1 kaşık yaş. bu arada ph testini başka bir akvaryumda denedim ufak bir 15 lt damızlık akvaryumum var onda ph 7.5 çıktı yarın elektronik cihazlada ölçüm yapacağım net bir çözüm elde edebilirim gübreleme olayınıda bu akşam yaptım 5 ml nitrat ( 5 ppm test ölçümü 10 olması için) 9 ml fosfat ( 0.1 ppm test ölçümü 1 olması için) 12 ml potasyum ( test sonucu iyi çıkmıstı neden ekledim bilmiyorum fazlasının zararı yoktur inşallah ) 4 ml micro element ( genel olarak her gübrelemede kullanıyorum)
Akşam gübreleme yapmadan önce tüm değerleri tekrar test edin ondan sonra eksik miktarları tamamlayacak kadar ekleyin bu gün ölçtüğünüz değerler ışıklar kapanana kadar değişebilir. Tabi diğerlerine ek olarak kutunun üzerinde yazdığı kadar yani tam doz mikro element eklemeyi de ihmal etmeyin. Taşı kumu çıkardıktan sonra akvaryumunuzun net su hacmi 50 litre mi?
Testleri bu gün ışıklar açıldıktan 2 saat sonra yaptim ölçtüğüm değerler onlardı gübrelemeyide yukarıda verdiğim değerler kadar ekledim eksiklik o kadardı akvaryumbis yerinde olduğu için başka test yapamıyorum. .. Evet akvaryum hacmi kum gübre hariç 48 50 litre civarında
Sabah 7.20 test sonuçları dijital ph metre ile solisyonun ölçüm değerleri aynı çıktı test kitleri doğru ölçtüğünün kanaatindeyim kh 11 çıktı
Eme bey bitkiler ortamdaki besin miktarına alışmadan yosunlar o besinleri tüketebildiği için ışıklar açık iken gübre eklenmesi tavsiye edilmez. Zaten günün yarısında gübreleme yapıp bir günlük gübre tüketimini hesap edemezsiniz. O yüzden akşam ışıklar kapanınca gübreleyip tam bir gün ya da tam iki gün geçtikten sonra test yapılır. Dünkü ölçüme göre ph çok fazla yükselmiş. Ph logaritmik olarak hesaplanır. Ph 7 ile ph 6 arasında 10 kat fark vardır. 6.2'den 6.8'e yükselmesi ph'ın 6 kat artması demektir. Günlük 0.3 üzeri ph değişimi yaşatmamaya çalışmalısınız. Yeni ölçtüğünüz değerlere göre kh-ph tablosunu incelediğimizde yaklaşık 50 ppm CO2 konsantrasyonu olduğu gözüküyor. Bu da ideale çok yakın demektir. Suyun ph seviyesini düşürmek için CO2 miktarını azaltmalısınız. Kh düşürmek için de su değişimi yaparken suyun yarısını RO filtreden geçirmek gerekiyor. Bu şekilde kh miktarını 6'ya düşürebilirsiniz.
Hocam ben isiklar acikken islem yapmiyorum Ben pazartesi sabah 7 de %20 su degisimi yapiyorum pazartesi carsamba cuma gunleride aksam 5 e 10 kala gubreleme yapiyorum akvaryumun isiklari hergun sabah 10.45 ile 16.45 arasi 6 saat acik kaliyor. Yani dunki test sonuclarida pazartesi gubrelemesinden kalanlardi onumuzdeki hafta her gubrelemeden once test yapacagim ney ne kadar tukeniyor neye ihtiyacim var gibisibden
Emre bey ışıklar açıldıktan 2 saat sonra test ettim dediğiniz için gübrelemeyi de o zaman yaptınız zannetmiştim. Işıklar kapandıktan sonra gübreliyorsanız sorun olmaz.
aynen hocam dediğim zaman dilimleri içerisinde gübreleme yapıyorum hangi gübreyi fazla attığımı bilmiyorum yada bitkilerin hangisini çok hızlı tüketemediğini önümüzdeki hafta hepsi belli olacak. birse bu difizörün üstü beyaz beyaz birşeyler oluyor co2 çıkısı yavaşlıyor öyle olunca bende hergün üstünü temizliyorum sabah ph ın fazla çıkmasının sebebide o sanırım üstü yine dolmuştu yine temizledim şimdi iyi çözülme oluyor tahmini ph yine 6.2 lere düşmüştür. bir test edeyim ( 6.94 ph ) seviyesi iyi şu anda birde akşam ölçüm yapıp kontrol ederim. bu su kimyası çok nalet bir şey yahu
Difüzörün üstünde gördükleriniz sanırım mantar. Bende de az miktarda oluşuyordu. Özellikle elma salyangozlarının severek yediği söyleniyor. Eğer yakınlarda elma salyangozu bulabiliyorsanız ekleyebilirsiniz.
Test sonuclari ve eklenen gübre Demir 0.1 > 3ml ekleme yapildi Nitrat 5 ile 10 arasinda ekleme yapilmadi Fosfat 0.05 ile 0.1 arasinda nitrata eşitlemek icin 7 ml fosfat eklendin Potasyum 15 in uzerinde olduğu icin ekleme yapilmadi 3 ml de microelement ekledi
Emre bey test değerlerine göre demiri biraz fazla vermişsiniz. 10 ppm nitrat varken 0.2 ppm demir uygundur ancak 5-6 ppm nitrat varken 0.1 ppm yeterli gelecektir. Diğerlerini ise uygun sınırlara çekmişsiniz. Bir sonraki gübrelemede demiri ihmal edebilir ya da bol su değişimi yaparak tüm gübreleri seyreltebilirsiniz. Eğer su değişimi yaparsanız tekrar test edip gübreleme yapmanız gerekecektir.
Su değişimini bugün sabah yaptim Haftaya pazartesiye kadar su değişimi yapmayacağım ve bu haftaya mahsusbolmak şartıyla hergün test yapacagim bitkilerin ne kadar gubre tükettiğini gözlemlemek istiyorum daha sonraki zamanlarda gubreleme isini günlük olarak yapmayi planlıyorum ama önce biraz önce verdiginiz nitrat demir iliskisi gibi olaylari bir konu acip yazarsaniz cok sevinirim.birde bitkilerin minimun ne kadar gubreyeye ihtiyaci olduğunu öğrenirsek çok iyi olur günlük gübreleme yapacağım için alt sınıra inip bitkilerin zarar görmesini istemem ve fazla gübre atılmayacağı için bir nevi yosun sorunununda önüne en iyi şekilde geçe bilirim diye düşünüyorum.
Yanlış düşünüyorsunuz. Bilindiğinin aksine, gübrelemeyi minimum seviyede tutarsanız biten besinler nedeni ile dengesizlik oluşur ve yosuna sebebiyet verirsiniz. Mühim olan besinler arasındaki dengeyi bozmamaktır. 150-200ppm nitrat 40-60 ppm fosfatta bile yosun olmadan bitki yaşayabiliyor ama tuzluluktan ötürü yanıyor. Bitkilerin genel geçer besin alım tablosu v.s. bir şeyi maalesef yoktur. Evcil bir köpeğin önüne her gün bir kap mama koyarsınız, hasta değilse yer. Aynı örnekten gidersek, yani bitkileri köpeğe benzetirsek, hava güneşliyken iki kap, nem oranı düşükken bir kap, hava soğukken yarım kap, sıcakken 2 kap gibi çok değişken besin tüketirler. Birde köpeğin cinsine göre bu davranışlarının değiştiğini düşünürsek, akvaryum iyice karışık bir hal alır.
14.04.2015 test sonuclari Kh : 8-9 Ph : 7.2 K : 20 seviyelerinde ( 15 üstü net olcum değil) NO3 : 3-4 civarlarında Fe : 0.3 civarlarında PO4 : 0.1-0.2 civarında K : uygun olduğu için ekleme yapilmayacak NO3 : FE 0.3 olduğu için nitrat 10 seviyelerine çekilecek 6 ml eklenecek FE : uygun olduğu için ekleme yapılmayacak PO4 : 0.2 baz alınarak nitratin 10/1 formulu için 8 ml eklenecek
Emre bey test sonuçlarına göre uygulamanız çok doğru olmuş. CO2 miktarı da uygun seviyelere gelmiş. Bu kadar demir nereden geliyor anlamadım. Mikro element gübrenizde demir var mı? Yoksa çeşme suyuna bir demir testi yapsanız iyi olur.
Micro elementte demir varmi bilmiyorum ama ikisinide ayni kisiden almistim icinde olsa sanirim vermezdi Dediginiz gibi cesme suyuna bir test yapsam iyi olacak birim burdaki sular biraz fazla calsiyum v.b bakimindan biraz zengin