Video: Balık Tenyası - YouTube Fotoğraf: https://plus.google.com/u/0/photos/yourphotos?pid=6052752255999793538&oid=118254740300398435006 Canlıdaki Belirtiler: Tenya Akvaryum Kapasitesi (litre):30 Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 2 Elma Salyangoz ve 1 vatoz (15 cm) Filitrasyon: Dış Filitre Merhaba arkadaşlar. Tenya sorunum var. Video da anlattım gibi derdimi. Ama yine de yazayım. Üç akvaryumum var değişik balıklar beslemeyi seviyorum. Petshopun birinde gölden tutulmuş balıkları, hem hiçbir yerde görmediğim için farklı olduğundan; hemde çok uygun fiyat söylediğinden satın aldım. Şu an o balıklarımdan bir tane kaldı. Diğerlerinin karnından bu tenya çıktı. bu tenyalar hakkında bilgin var mı acaba? varsa eğer merak ettiğim bir kaç şey var: 1. Bunun bir tedavisi var mı? 2. Bu balıkları koyduğum akvaryumda daha önceden beslediğim dev bir vatoz balığım ve iki elma salyangozum var. Bu tenya onlara da bulaşmış mıdır? ya da yeni balık almayı düşünüyorum. yeni balıklarıma da bulaşır mı acaba? üç akvaryumum var ve yıllardır balık bakıyorum, ilk defa böyle bir şey ile karşılaştım. Yardımcı olursanız çok sevinirim arkadaşlar...
Eren bey balığın bağırsağına yerleşen nematodlar muhtemelen kancalı kurtlar ailesindendir. Sitraks isimli ilacı balığın yemine emdirerek balığa yedirebilirseniz çok ilerlememiş durumda olan vakaları kurtarabilirsiniz. Ancak çok ilerlemiş durumda olan vakalarda balığın iç organlarına zarar geldiği için kurtarma şansınız olmaz.
Bora bey ve Ergün bey teşekkür ederim. Ergün Bey ilacı denerim de benim merak ettiği yıllardır baktığım, tembel, yüzmeyen, hiçbir şey yapmayan ama benim çok sevdiğim 15 -17 cm büyüklüğündeki vatozuma da bulaşmış mıdır? Yani bulaşıcı bir parazit midir bu? 3 akvaryumumdan biri olan bu akvaryumda 2 balık kaldı. Diğer akvaryumda ki yavruluktaki yavru sarı prensesleri bu akvaryuma almak istiyorum ama bulaşacak diye çok korkuyorum.
Bence bulaşmış olabilir. Oyüzden dikkatli olun guzelce dezenfekte etmeden yeni balik eklemeyin . Bahsettiginiz balığı da 15 gün karantina ya alın gözlemleyin.
Bu nematodlar suya yumurtalarını bıraktığı için henüz bulaşmamış olsa bile yakında bulaşır. Balığınız çok sağlıklı ise bir süre hastalık yapmaz ama balığınızda bulunurlar. Bu yüzden sitraks emdirilmiş yemi ilk hafta her gün sonrasında ise haftada bir iki defa balıklarınıza yedirmeniz iyi olur. Suda serbest dolaşan parazitleri de 40 litreye 22 mg sitraks şurup dökerek yok edebilirsiniz. Fakat suyunuz 2-3 gün boyunca ciddi şekilde bulanır. Bu ilacı haftada 2 defa ve 2-3 hafta uygularsanız nematodların kökünü kazıyabilirsiniz.